Miksu Mäenpää-Louekoski

Räsäsen julkinen kirje pelkkä kirje vai aivan jotakin muuta?

Kansanedustaja Päivi Räsäsen arkkipiispalle osoittamasta kirjeestä on kirjoitettu laajasti. Kimmokkeena kirjeelle oli kirkon osallistuminen Helsinki Priden tukijoiden joukkoon. Räsänen leimasi kirjoituksessaan ”homoseksuaalisuuden harjoittamisen” erityisen kovin sanoin, jotka on ohitettu mediassa. Raamatusta lainatut ”kuoleman ansaitsemiseen” viittaavat kohdat ovat kuitenkin aiheuttaneet suuren järkytyksen varsinkin seksuaalivähemmistöön kuuluvien parissa. Kansalaiskeskustelussa on herännyt voimakkaasti ajatus siitä, että tällainen selvä väkivaltaan viittaavan ajattelun julkinen esittäminen voisi antaa aiheen kirjeen tarkempaan oikeudelliseen tarkasteluun.

Vuonna 2010 Räsäsen blogissaan esittämä kysymys oli myös omiaan järkyttämään asenteellaan. Hänen kysymyksessään pohdittiin hyväksyttävää syytä tuolloin Pride-kulkuetta vastaan tehdylle kaasuiskulle.

Moni muukin Räsäsen aikaisempi kannanotto seksuaalivähemmistöihin heittää myös oman varjonsa.

Rovaniemeläinen Vihreiden paikallispoliitikko Miikka Keränen katsoi Räsäsen tämänkertaisen ulostulon olevan luonteeltaan uhkaava. Keränen nosti myös esiin mahdollisuuden kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Plokin aihetta sivuten näin täällä Ruotsissa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Åke_Green

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kirkon väki jakaa halauksia Pridessä. Toivottavasti joku halaa Räsästäkin, se on selvästi tarpeen.

https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/kirkon...

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän sisällä vaikuttavan oikeistoradikalismin yhtälö toimii pääasiassa siten, että esitetään ensin vähemmistövastaisia näkemyksiä, jotka sitten ovat omiaan luomaan kiihokkeita oikeistoradikalismin liepeillä hääräilevissä erilaisin motiivein liikkeellä olevissa ääriryhmissä, mitkä synnyttävät varsinaisen uhan vähemmistöjen turvallisuudelle.

Tämä yhtälö on nähty mm. ranskalaisen LMPT-liikkeen toiminnan yhteydessä.

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola

Tässä täytyy ymmärtää, mitä kuolemalla Raamatussa tarkoitetaan, vaikka Päivi Räsänen ei sitä kirjeessään kertonut. Hän kai ajatteli Raamatun sanoman olevan lukijoille sen verran tuttua, tai ajatteli saavansa ihmiset lukemaan ja tutkimaan Raamattua kirjeensä yllyttämänä. Jotkut kun haluavat tahallaan tai tahattomasti ovat ymmärtäneet Räsäsen kirjeen väärin.

Raamatussa kuolema näet tarkoittaa erkaantumista Jumalasta. Ihminen voi näin ollen kuolla kolmella eri tavalla, elämällä synnissä, viimeisellä tuomiolla helvettiin tuomittuna, ja luonnollisesti ihmisen maallisen ruumiin kuollessa. Arvatkaa, mitä noista Räsänen tarkoitti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"On uskonnollisia tai kristillisiä piirejä jotka antavat kirkonkirouksensa niille seksuaalisille muunnelmille jotka poikkeavat heidän omista ahtaista, säikyistä, kireistä seksuaalisista malleistaan. He viittaavat tai vetoavat Raamattuun mutta eivät osaa lukea Raamattuaan. Sillä Raamattuhan ei ensisijaisesti käsittele yksityiskohtia, marginaalisia asioita kuten sukupuolisen käyttäytymisen eri muodot. Raamattu käsittele oleellista, meidän suhdettamme toisiimme ja Jumalaan, elämää ja kuolemaa, mutta enemmän elämää. Parissa sivulausessa Paavali tuomitsee inhimillisen holtittomuuden yleensä ja käyttää esimerkkeinä tästä - muun muassa -homoseksuaalisuuden tyyppistä irstailua. Mutta nytpä nämä estyneet ihmisparat käyttävät sitä tekosyynä helpottaakeseen omien ahdistuneesti salattujen halujensa taakkaa lähtemällä sotaretkelle sellaisia ihmisiä vastaan, jotka - toisin kuin he itse - ovat tunnustaneet ja hyväksyneet ehkä poikkeavan mutta täysin harmittoman sukupuolisuutensa.
Paavali puhui irstauksista ja yleisestä holtittomuudesta. Hän ei koskaan puhunut homoseksuaalisuudesta elämänmuotona tai edes minään tiettynä sukupuolisuuden muotona."

Christer Kihlman, Vastaus on ei! (2000, suom. Pentti Saaritsa)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ajattelitko jotenkin parantavasi Räsäsen asemaa, korostamalla hänen toivovan ei pelkästään homojen kuolemaa, vaan heidän joutumistaan helvettiin?

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola

En minä nyt sentään Räsäsen asemaa pysty liikuttaa suuntaan tai toiseen. En usko, että Räsänen siteeratessaan Raamattua oikeasti toivoo, että kukaan joutuu helvettiin. Vähän niin kuin palomestari kertoessaan huolimattoman paloturvallisuuden mahdollisista seurauksista, ei hänkään toivo ihmisten kuolevan tulipaloon. Räsänen toki puhuu uskonnollisessa kontekstissa, palomestari ammatillisessa. Se on vähän niin kuin oma valinta kuulua johonkin uskontoon, paitsi ehkä tietyissä maissa. Yritän siis sanoa, että Räsäsen kirjettä on luettu kuin piru Raamattua.

Raamattua voi jokainen nykyään lukea kuin parhaaksi näkee. Ompa näitä uskonnollisia suuntauksia ja herätysliikkeitä, joista valita. Joko Räsänen on liian vanhoillinen evankelisluterilaiselle kirkolle tai evankelisluterilainen kirkko liian liberaali Räsäselle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Miten uskontokuntaan kuulumattomuus pelastaisi helvetiltä? Eikö Jeesuksen kieltäminen veisi homon tässä suhteessa ojasta allikkoon? Silloinhan ei enää selibaattikaan pelastaisi kadotukselta, jos Raamatun tekstit pitävät paikkansa. .

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola Vastaus kommenttiin #17

Joku täällä puheenvuorossa ehdotti, että nämä kirkon liberaalimmat henkilöt perustaisivat oman uskontokuntansa, jos tämä evankelisluterilainen kirkko ei heidän uskoaan edusta. Kirkosta eroaminen on tehty helpoksi, mutta uuden uskonnollisen liikkeen perustaminen on aikaa vievää hommaa.
Jos he hylkäävät uskonsa, he tuskin uskovat joutuvansa helvettiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #30

Ei meille kirkon liberaaleille jäsenille tuota minkäänlaista ongelmaa elää kirkon yhteydessä. Me pystymme kunnioittamaan kirkon asennetta, jossa avioliittoa miehen ja naisen välillä kunnioitetaan.

Vaadimme toki, että kirkko arvostaa myös avioliittoa miehen ja miehen sekä naisen ja naisen välillä samalla tavalla, avioliittona. Emme me liberaalit tarvitse toista kirkkoa. Kirkko matkaa oikeaan suuntaan.

Enkä minä pyydä konservatiiveja etsimään itselleen uutta kirkkoa. Kyllä tämän kansankirkkomme sisään mahtuu erimielisiäkin. Olisi mukavaa, jos oppisivat kunnioittamaan jokaista ihmistä niin kuin Jeesus opetti. Ilman vaatimusta, että ensin pitäisi uskoa heidän tavallaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Kyllä maailmaan uskontoja ja kirkkoja mahtuu. Nykyiseen tyytymättömät voinevat tosiaan perustaa uuden halutessaan.

Nyt kyse oli kuitenkin Räsäsen positiosta, jota lähdit puolustamaan. Räsänen haluaa että suhtaudutaan vakavasti siihen, että homot ansaitsevat kuoleman. Tulkinnasta riippuen tuo tarkoittaa käsittääkseni joko tappamista, tai iänkaikkisen sanoinkuvaamattoman tuskan aiheuttamista. Miten tuota voi pitää muuna, kuin julmana ja pahantahtoisena toiveena?

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola Vastaus kommenttiin #39

Selvennetään sen verran, että yritän lähinnä selittä, miksi tulkinta "Räsänen haluaa tappaa homoja" on väärä.

Lainaan samaa kohtaa Raamatusta kuin Räsänenkin. "vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät."

Jos oikein tulkitsen, niin tässä kerrotaan, että eivät pelkästään he, jotka Jumalan säädöksiä tieten tahtoen rikkovat, vaan myös he, jotka hyväksyvät tämän, ovat kuoleman ansainneet. Oletko lukenut tuota kirjettä, vai miksi puhut vain homojen tappamisesta, kun kaikki pride-kumppanuuden hyväksyneet ovat tämän mukaan kuolemansa ansainneet?

Räsänen kuitenkin kirjoittaa kirjeessään, kuinka"Armon sanoma kuuluu meille kaikille syntisille" ja "Armoa tarvitsevat vain syntinsä tietävät ja tuntevat ihmiset." Oletko rehellisesti sitä mieltä, että "Räsänen haluaa tappaa homoja"?

Voisihan Räsänen tietysti kirjoittaa kaikille väärin ymmärtäneille, että tappaminen on kielletty kymmennessä käskyssä. Räsänen on kuitenkin kirjeessään sen verran rehellinen, ettei yritä muuttaa Raamatun sanomaa, ja muistaa kirjeessäänkin armon kuuluvan kaikille, jotka tunnustavat sitä tarvitsevansa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #40

Siinä on koko vyyhdin ydin, mikä on se objektiivinen syy, miksi yhden pariskunnan rakkaus on synti ja toisen ei. Se, että niin sanotaan Raamatussa, ei ole sellainen syy, sillä monia, monia muitakin selviä käskyjä Raamatussa on harkittu uudestaan ja kulttuuri Raamatun aikoina oli täysin eri. Siis mikä on objektiivinen syy?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

Niin, sehän lieventääkin Räsäsen asemaa, että hän toivoo otettavan vakavasti ei vain homojen, vaan myös homoseksuaalisten tekojen hyväksyjien ansaitsevan kuoleman. Olen täysin vakuuttunut, että tuo vaikuttaa loogiselta, jos pystyy nielemään Raamatun julmuuden, sorron ja syrjonnän. Ilman uskonnollisia laseja tuossa ei ole mitään järkeä.

Ei Räsänen tietenkään halua liata käsiään ketään tappamalla. Pitäisi vain saada nuo homot ja homojen hyysääjät peloteltua herran nuhteeseen kuolemalla ja tulimerellä peloitellen. Jälkimmäinen tosi arkkipiispalle osoitetussa avoimessa kirjeessä lähinnä implisiittisesti ilmaistuna.

P.s. Raamatussa on monia esimerkkejä, joissa 5. käsky on pistetty sivuun Jumalan tahtoa toteuttaessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kamoon, kuoleman mainitseminen on kyllä aina vihapuhetta tai ekstreemiä puhetta varsinkin mielipidekirjoituksissa joissa käsitellään ihmisryhmiä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Räsänen toki viittasi tuossa Paavaliin, mutta monet hänen kanssasisarensa ja kanssasetämiehensä vetoavat myös Moosekseen, josta Paavalikin tuon ajan teologina oppinsa ammensi: "Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava. He ovat itse ansainneet kuolemansa. (3. Moos. 20:13"

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Raamattu tulee ehdottomasti kieltää, jos Raamatun tekstiä julkisesti siteeraamalla lukija syyllistyy kiihottamisen kansanryhmää vastaan.

P.S. Natsi-Saksassa roihusivat kirjaroviot jo 1930-luvulla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Pride kuulostaa pelottavan liberaalilta. Porttiteorian mukaan tällaisesta yleisestä elintapojen leväperäistymisestä seuraa ensin lopunkin moraalin rappeutuminen, tämän jälkeen tylsämielisyys, edelleen akne sekä huumausaineriippuvuus ja lopulta karavaanarius.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ihmeessä lukija voisi lukemalla syyllistyä yhtään mihinkään? Oletkohan selvittänyt itsellesi mitä kiihottaminen kansanryhmää vastaan tarkoittaa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Raamatun lukijana kansanedustaja Räsänen (kd.) on toistuvasti siteeranut lukemaansa tekstiä julkisesti niin puheissaan kuin kirjallisestikin.

Lukemalla ääneen Helsingin synagogan ovella Adolf Hitlerin Taisteluni - teosta valikoiden sieltä juutalaisvastaista tekstiä en siis lukijana syyllistyisikään mihinkään rangaistavaan tekoon ?

P.S. Myönnän etten ole täysin sisäistänyt käsitettä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #10

Jos Toivonen asettuu lukemaan ääneti Mein Kampfia synagoogan eteen anonyymisti mobiililaitteestaan tai muistivihostaan, hän harrastaa ainoastaan itsekiihottumista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Solonen saa ihan itse toteuttaa tuon oman perin salaiselta vaikuttavan fantasiansa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

Raamattu on osittain semmoinen "juutalaispersujen" propagandateos millä perustellaan "jumalallista oikeutusta" palestiinan alueeseen, eli "luvattuun maahan".

Tuo 2500 vuotta vanha juutalaisten trollaus mikä syntyi maattomien juutalaisten parissa babylonin vankeuden jälkimainingeissa on syynä siihen, että EDELLEEN siellä lähi-idässä rähistään. Käsittämätöntä!

Kiihotus kansanryhmää vastaan on sitä, että tavalla tai toisella eläimellistetään ihmisjoukkoa jolla on vaikka erilainen ihonväri, uskonto, etninen tausta, seksuaalinen suuntautuminen jne. että olisivat jotenkin eri arvoisia. Tuolla vahvistetaan sellaisen alkukantaisen olennon kuin ihmisen luontaisia taipumuksia kokea heikommin empatiaa erilaisia populaatiota kohtaan ja tiedetään, että kaikenlaiset kansanmurhat ja etniset puhdistukset lähtevät juurikin tuosta kansankiihotuksesta. Siksi se on Suomessakin samassa osastossa sotarikosten kanssa.

Ne juutalaisvastaiset tekstit Hitlerin siinä kirjassa kuin myös raamatun kiihotukset homoja ja muita kansoja kohtaan on sitä kansankiihotusta. Ja raamatussa on muuten kansanmurhaa kuin oli myös Saksassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Konteksti synnyttää mahdollisen ongelman. Ei kukaan kiellä kopioimasta Raamattua sanasta sanaan, kaikkine syrjivine ja sortavine julmuuksineen. On sitten eri keskustelu voisitko tänä päivänä seuraamuksitta vastaavaa itse tuottamaasi moskaa julkaista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Olen täysin samaa mieltä.

Konteksti kylläkin koskee myös tämän jo tuhansia vuosia sitten kirjoitetun ”moskan” tuomitsemista mahdolliseksi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan kun tekstiä nykyään siteerataan julkisesti ääneen lukien tai kirjoittaen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Aivan, Räsäsen avoin kirje saattaa hyvinkin täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

Totta, tapaus on juridisesti mielenkiintoinen.

Toivottavasti asiasta julkisuudessa elämöivillä tahoilla on munaa tehdä Räsäsestä rikosilmoitus, jotta saamme tietää ainakin Raamatun rajat oikeaksi oletetun mielipiteen takaajana.

P.S. Erikoista on myös kirkkoon kuuluvien uusien ministerien virkavalan vannominen kaksi sormea Raamatulla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Meillä on Suomessa kirkon ja valtion erottaminen toisistaan vielä pahasti kesken.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #18

Tekstin käyttötarkoitus on se kriteeri.
Tässä käyttötarkoitus on selvä: tekstiä käytetään tuomion langettamiseen.
Siis kuolemalla uhkaamiseen.
Ei mitään epäselvää,

Kun kyseessä on lääkäri ja kansanedustaja, hänen täytyisi tietää, mitä tällainen tarkoittaa ja mitä siitä voi seurata.
Raskauttavaa .

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #10

Jos sinä käytät Mein Kampfin tekstiä perusteluna kirjoittaessasi avoimen kirjeen esim tänne siitä ,
että juutalaisilla ei ole elämisen oikeutta, koska he ovat loisia ja epäpuhdasta saastaa,
se o n kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Jos käytät samaa tekstiä osoittamaan, kuinka vaarallinen aate natsismi on,
se e i ole kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Koska natsit eivät ole kansanryhmä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On aika absurdia, että natsien kirjaroviot ovat tänään niin suosittu viittaus niiden piirissä, jotka ovat lähes valmiita polttamaan homot .

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

"Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava. He ovat itse ansainneet kuolemansa. (3. Moos. 20:13") Täytyy olla sairaalloisen perverssi käsitys moraalista, jos raamatun ottaa ohjenuorakseen. Sama koskee koraania, molempiin olen tutustunut ja tullut siihen käsitykseen, että ne ovat psykopaattisen ihmisvihaajan tekeleitä. Kuinka näitä kirjoja saa edes julkaista sivistyneessä yhteiskunnassa puhumattakaan, että niistä otettaisiin elämänohjeita.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Asteikolla 1-10, kuinka paljon seksuaalivähemmistöt ovat (tällä kerralla) järkyttyneet?

Edustatko sinä jollakin virallisella mandaatilla seksuaalivähemmistöjä, vai muutenko vaan puhut "heidän suullaan"?

"...tällainen selvä väkivaltaan viittaavan ajattelun julkinen esittäminen..."
-----------
Kerrotko mikä Räsäsen Päivin kirjeessä viittaa SELVÄSTI väkivaltaan?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Räsäsestä itsestään en ole takuuvarma, mutta hänen hengenheimolaisistaan osa ottaa kyllä Raamatun kehotuksen ihan kirjaimellisesti ja toimii myös sen mukaisesti.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004702990.html

Kyseessä ei siis ole leikin asia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Aika kaukaa haettua. Uganda on Uganda ja Suomi on Suomi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #25

Suomessa on takapajuisuuden määrä voimakkaassa kasvussa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #25

Katsellaanpa vähän tarkemmin: Ugandassa yhtenä pääpukarina toimi fundamentalistisaarnaaja Scott Lively ja Venäjän homolain taustavaikuttajana hääri myös samainen Lively. Kotimaassaan hänen kättensä jäljet näkyvät mm. homojen kimppuun väkivaltaisesti hyökkäilevien joukkojen organisoinnissa.

Hänen toimintansa on muutoinkin suorassa yhteydessä erityisesti Itä-Euroopan sateenkaarivastaisen ilmapiirin nousuun. Samoilla apajilla on toiminut Agenda Europe -koalitio, jossa Suomen Kristillinen liitto on kiistatta mukana.

Pari muuta Ugandassa hillunutta hemmoa oli "ex-homo"-järjestö Exoduksen keskeisiä johtohenkilöitä. Suomessa Aslan, nykyään Elävät vedet toimii Exoduksen mallin mukaisesti - ja kuten tiedämme, Päivi Räsänen tukee tätä toimintaa.

Voidaan käytännössä sanoa, että Uganda on Uganda ja Suomi Suomi, mutta yhteys niiden välillä on yllättävän tiivis. On myös tullut ilmeiseksi, että nämä jumalallisen rakkauden lähettiläät menevät aina kussakin paikassa niin pitkälle vihankylvössään, kuin se suinkin on mahdollista. Tätä kaikkea vasten on kovin kevytmielistä todeta, että fundamentalistit ymmärtävät homojen kuolemantuomion Raamatussa vain symbolisena.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Räsänen siis toivoo otettavan vakavasti, että homot ja homoseksuaalisten tekojen hyväksyjät ansaitsevat kuoleman. Mikä tuossa on epäselvää?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kieltämättä tuo Räsäsen kirje myös ajankohdan ja kirjoituksessakin mainitun Räsäsen vuoden 2010 provokatiivisen "ääneen" pohdiskelun kontekstissa on otettava vakavasti.

Miten tuollainen viestintä on omiaan vaikuttamaan turvallisuuteen, onkin aihe, jota Räsäsen olisi kannattanut Pride-tapahtuman alla pohtia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Näitä kahta ulottuvuutta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja "kuoleman ansaitsemista" on pohdittu nyt vakavasti monissa kristittyjen keskusteluissa.

Miten voi edes periaatteessa olla mahdollista, että lääkäri, kansanedustaja ja kristitty kirjoittaa tällaista ?
Ja esiintyy kannattajineen vielä jotenkin syrjittynä ?

Tässä ei ole kyse enää teologisesta avioliittorajauksesta tai vastaavasta tulkinnasta.
Vaan selvästä ihmisarvon ja suorastaan elämisen oikeuden kiistämisestä.

Mitä, jos identiteettinsä kanssa kamppaileva nuori joutuisi tällaisen lääkärin potilaaksi?
Miten hän voi toimia kansanedustajana valtiossa, jonka perustuslaki jo on tuollaisten näkemysten ehdoton vastakohta?
Miten hän voi tehdä tämän Kristuksen nimissä ?

Ja saada vielä laajat kansanjoukot mukaansa.
Osoittaa ainakin sen, miksi suuret kannattajajoukot eivät aina ole merkki demokratian onnistumisesta ja sen arvojen toteutumisesta,

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olenkohan minä Päivi Räsäsen mielestä ansainnut kuoleman? Vai pelkästään Päivi Räsäsen mukaan Paavalin mielestä?

Hyväksyn kuitenkin Paavalin säädyttömiksi listaamia tekoja luonnollisina ihmisten puuhina. Enkä kristittynä koe hyväksymiseni johdosta mitään erityistä katumusta.

Kaikki kuolemme ja siten ansaitsemme sen osanamme. Jos Päivillä riittää kärsivällisyyttä ja elinikää, hän tulee näkemään, että moni meistä kohtaamme "ansaitsemamme".

Vai toivoiko Päivi, että minun kaltaisteni, ehkä myös arkkipiispamme, kuoleman kohtaamista joudutettaisiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset