Miksu Mäenpää-Louekoski

Oikea Media vertaa naispappeja pakanauskontojen ”papittariin”

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten äänenkannattajan oikeistoradikaalin Oikean Median uutinen Seta sulkee EU-vaalipaneelista ulos Tapio Puolimatkan - Kirkkopäivät Jussi Halla-ahon? on hengästyttävää luettavaa sekä sisältönsä että pituutensa suhteen. Vasemmistoaktivistit uhkaavat jälleen konservatiivisten kristittyjen ja kansallismielisten sananvapautta. Kaiken lorun seasta erottuu jotakin hyvin vastenmielistä ja paljonpuhuvaa, mikä kuvastaa näiden nykyajan akselivaltaa edustavien voimien ajatusmaailmaa. Naiset ja HLBTI-vähemmistöt, muslimien lisäksi, kuvataan mahdollisimman kyseenalaisin sanakääntein.

Jussi Halla-ahon Kirkkopäiville osallistuminen on herättänyt voimakkaita ja ymmärrettäviä reaktioita, mitä Oikea Media kuvaa omasta äärioikealle vinksahtaneesta näkökulmastaan. 259 allekirjoittaneen vetoomus, missä vaaditaan piispa Laajasalon vetämän keskustelutilaisuuden perumista, saa Oikean Median uutisessa osakseen varsin mielenkiintoisen analyysin.

Seuraavaksi 259 allekirjoittajaa keksii vaatia Kirkkopäiviä peruuttamaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelun. He lähettävät Kirkkopäiville vetoomuksen, jossa vaaditaan Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelua 18.5. Kirkkopäivillä peruttavaksi. (80% allekirjoittaneista on naisia, joista suurin osa naispapittaria).”, kirjoittaa Oikea Media.

Kirjoitus ei peittele halveksuvaa asennettaan naisiin. Kaiken lisäksi naispapeista käytetään nimitystä, joka on suora viittaus menneiden pakanauskontojen papittariin.

Koska uutinen liittyy myös Setan järjestämään EU-vaalipaneeliin, saavat Seta ja HLBTI-vähemmistöt myös osansa avoimesta halveksunnasta.

Seksuaalisten vääristymien normalisointia ajava, seksuaalivähemmistöjen lobbausjärjestö Seta on lähettänyt Suomen Kristillisdemokraattiselle puolueelle viestin, jossa se ilmoittaa estävänsä puolueen eurovaaliehdokas Tapio Puolimatkan osallistumisen Setan EU-vaalipaneeliin”, kirjoitta Oikea Media.

Kaikesta päätellen konservatiivisten kristittyjen ja kansallismielisten sananvapaus voi Suomessa paksusti, kenenkään puuttumatta asiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (143 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Että oikein ymmärrettäviä reaktioita. Kaikki eivät ole yhtä ymmärtäväisiä. Tarkennapas vähän.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Tyyppien ahistus sukupuoliasioista näyttää vain lisääntyvän. Normaalin lukijan olettaisi ymmärtävän aivan oikein lauseen: "80 % allekirjoittaneista on naisia, joista suurin osa pappeja."

Mutta nyt ei riitä papitar, eikä naispappi, vaan varmuuden vuoksi oikein naispapitar.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuo naispapitar menee kyllä jo tahattoman huumorin puolelle. Naispappeuden vastustajat ovat typeryksiä, ja kuitenkin säälittäviä. Tai eivät kaikkien mielestä. Tuli mieleen nyt jo edesmennyt kirkon körtti, teologi ja journalisti Jaakko Elenius, joka lohkaisi kysyttäessä, mitä pitää tehdä niitten miespappien kanssa, jotka kieltäytyvät yhteistyöstä naispappien kanssa: "Ne vierähän saunan taakse ja tapetahan."

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jaakkoa tuntemattomille on sanottava, että tämä on monikerroksinen ilmaus .
Jaakko oli muuten niitä ihmisiä, joiden toivoisi elävän ikuisesti keskuudessamme, halusi hän itse sitä tai ei...

Niin ei valitettavasti käynyt, vaan menetimme hänet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

Jaakko muuten puolusti paitsi naisten myös homojen oikeuksia jo 1980-luvulla ja sai jeesustelijoitten vihat päälleen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #62

Myös rauhaa ja rauhan puolustajia.
Sai kypäräpappien vihat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni OikeaMedia on kulttuurimarksilainen mediaproduktio, jonka tarkoituksena on saattaa konservatiiviset piirit omituiseen valoon. Luultavasti tämänkin piiloaggressiivisen hankkeen toiminnallisen konseptin on luonut anarkistinen Varisverkosto ja sen rahoittajana on mitä luultavimmin G.Soros,,,

https://fi.wiktionary.org/wiki/kulttuurimarxismi

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Juho, on hetkiä, jolloin rakastan sinua.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Itse asiassa eräs toinenkin toimija on historiansa ajan näyttäytynyt hyvin vastaavanlaisena rakennelmana, eräänlaisena elämän parodiatilinä. Mikä oikeastaan on lopulta kirittänyt Suomessa hlbti-vähemmistöjä koskevan asiallisen ja todennetun tietouden leviämistä, jos ei juuri Aito avioliitto ry riemuttomine hahmoineen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jaha, sitä norjalaista terroristia on sitten kiittäminen siitäkin että kulttuurimarxismia käyttävät leimakirveenä juntit jotka eivät erota Frommia Mannista eivätkä tiedä sen enempää Marxista kuin kulttuuristakaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Kulttuurimarxismi on käsitteenä sateenvarjo. Termistä on tullut yhden laidan ihmisille Suomessakin jonkinlainen pahuuden klusteri. Se on akateemista ja mediasidonnaista punavihreyttä, feminismiä, sukupuolen ja seksin kategorioiden sotkemista, maahanmuuttoa puoltavaa kupla-ajattelua, EU-federalismia, Nato- ja Amerikka-myönteisyyttä, liberalismi- ja kapitalismifanitusta", toimittaja Kari Salminen kirjoittaa. "Absurdilla tavalla siis kapitalismikin on marxismia. Salaliittoajattelussa logiikka on joutavaa lässytystä."

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Jos ymmärsin oikein, Seta sulkee panelistin suun kieltämällä osallistumisen. Setamyönteiset naispapittaret yrittävät sulkea myös toisen panelistin suun. Onko syy siinä, että keskuudessamme on ihmisiä, jotka laittavat kädet korvilleen ja laput silmilleen aina kun jossakin joku haluaisi tuoda julkisuuteen asioita, joita he eivät halua nähdä ja kuulla. Taustalla on lapsenomainen ajatus, että sitä mitä emme näe emmekä kuule ei ole olemassa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Jos ymmärsin oikein, Seta sulkee panelistin suun kieltämällä osallistumisen."

Ei kun Seta erityisesti pyysi KD:tä mukaan, mutta he eivät kuulemma keksineet ketään muuta kuin Puolimatkan. Kai laskeskelivat että tuollainen vollotus puree äänestäjäkuntaan paremmin kuin esim. se, että Essayah olisi ollut sielä sivistyneesti keskustelemassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Että juuri sinä vastasit noin, tarkoittaa että ymmärsin oikein.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #20

Puolimatka tuskin olisi ollut halukas keskustelemaan vaalikeskustelun aiheesta. Sen sijaan Puolimatka olisi ollut paasaamassa "kritiikkiään". Aiempien kokemusten valossa on ihan perusteltua pyytää keskustelijaksi sellainen, jonka voi edes etäisesti ounastella osallistuvan tiettyä aihepiiriä käsittelevään keskusteluun.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Puolimatka olisi tästä aiheesta puhumassa yhtä outo näky kuin piru vetämässä raamattupiiriä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Ei, juuri sitä se ei tarkoita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ehkä halusivat jonkun asiallisemman keskustelijan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Seta myönsi Puolimatkalle Kunniarotta-antipalkinnon vuonna 2015. Ihmetellä täytyy, että mikä kiima Puolimatkaa tuonne foorumille edes työntää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö voisi myös ihmetellä, ettei Seta anna puheenvuoroa palkitsemalleen puhujalle?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Puolimatka ei ole pyrkimässä keskustelemaan vaan paasaamaan agendaansa, joka on keskustelun otsikon ulkopuolella.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #23

Tekeekö muuten Seta muuta kuin paasaa agendaansa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Minusta on kovinkin luonnollista r.y:n saarnaavan omaa asiaansa, sitä jota ajamaan sen halukkaan jäsenet ovat sen keskenänsä perustaneet.

Kaipaako Mikkola SETA:a saarnaamaan jonkun muun ohjelmaa kuin omaansa? Mikähän se mahtaisi olla?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #42

Kyllä Seta tekee paljon muutakin kuin "paasaa agendaansa" (joka on kaikkien ihmisten yhdenvertaisuus). Seta ylläpitää mm. vertaistoimintaa ja sosiaalipalveluja. Seta aivan avoimesti esittelee omaa toimintaansa mm. verkkosivuillaan.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #42

"Tekeekö muuten Seta muuta kuin paasaa agendaansa?"

Tekee, neuvoo ja tukee sateenkaari-ihmisiä, nuoria ja vanhoja, puhelinpalvelulla, chateillä, vertaisryhmillä. Setan suojissa toimii myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, joka tukee transsukupuolisia, intersukupuolisia ja muunsukupuolisia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Riippuu palkkinnon laadusta.
Kutsuisitko " hiljaisuuden ystävien " kokoukseen keskustelijaksi "vuoden metelöitsijän" ?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Luterilaisen kirkon naispappien kutsuminen "naispapittariksi" on jo jotain niin uskomatonta, että pistää miettimään, onko itse saatana valjastanut tuon Oikeassa Mediassa elämöivän porukan aiheuttamaan hajaannusta ja epäsopua kristikunnassa. Pohdin myös puolivakavissani, minkälainen kavio näkyisi, jos erään herran lahjetta vähän nostaisi ja millähän vuorella eräskin rouva on viettänyt sapattia …

Ai ilkeästi sanottu? Ei mielestäni sen ilkeämmin kuin "naispapittariksi" kutsuminen ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minua taas kiinnostaisi millainen on mies- tai muunsukupuolinen papitar naispapittaren rinnalla?

Loppuliite "-tar" on feminiininen jo itsessään jolloin yhdyssanan etuosa on "tårta på tårta" kuten länsinaapurit ja lingvististä toiseutta edustavat täkäläiset sanoisivat. Väinö Nuorteva (alk. Nyberg, t.m.n. Olli) kehitti sanan "paikkaseutu" pilkkaamaan huonona pitämäänsä tapaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jos Puolimatka on niin "väärässä" kuin Seta antaa ymmärtää, järkevintä olisi sallia Puolimatkan osallistuminen ja argumentoida hänet kumoon näytöstyyliin 6-0 (ts. suolata/jauhottaa totaalisesti).

Mutta kun ei niin ei.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"järkevintä olisi sallia Puolimatkan osallistuminen ja argumentoida hänet kumoon"

No mutta katsos kun ei kaikki Puolimatkan navan ympärillä pyöri. Ei siellä ole tarkoitus häntä vastaan väitellä tai osoittaa hänen juttujaan yhtään miksikään.

Kertauksena: "Setan kansainvälisten asioiden toimikunta järjestää päivän kunniaksi paneelin, jossa eurovaaliehdokkaat pääsevät kertomaan tavoitteistaan ihmisarvoisemman Euroopan eteen."

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

No itseasiassa päinvastoin, Puolimatkan ympärillähän tässä pyöritään.

Jotenkin hassua, että juuri Seta toteaa: muut pääsevät mutta Puolimatkan Tapio ei pääse. Ei eurovaaliehdokkaana, eikä ihmisenä.

Miksei se Tapsa voi siellä kävässä kertomassa omia äärimielipiteitään ja kaiken maailman juttujaan?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #17

Koska on tarkoitus keskustella esim. korjausta vaativista yhteiskunnallisista asioista, eikä ruveta väittelemään Puolimatkan ideologiaan liittyvistä kysymyksistä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #40

Ja professori Puolimatkako ei mukamas kykene noista korjausta vaativista yhteiskunnallisista asioista keskustelemaan? (Btw, Setan paneelin teema on "Sateenkaarioikeudet EU:ssa".)

Mutta nämä pystyvät?
Sirpa Pietikäinen, kokoomus
Tuulia Pitkänen, sdp
Anna Mäkipää, vasemmistoliitto
Bella Forsgrén, vihreät
Björn Bonsdorff, rkp
Minna Karvonen, feministinen puolue

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #51

Ehkä pystyisi, vaan tuskin malttaa - kun hällä on agendansa, joka mieltään niin hivelee.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #64

Siis, osallistujat ovat poliitikkoja. Kai heillä kullakin on oma agendansa.

Taitaa olla vaan niin, että koko tilaisuus on alistettu Setan agendalle ja tästä seuraa loogisesti kaikki muu.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #71

Tilaisuuden aihe on toki Setan päättämä. Setan agendan ydintä on ihmisten yhdenvertaisuus ja järjestön fokus on erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvissa. Yhdenvertaisuuden kyseenalaistamattomuuden ihanteesta tosiaan seuraa loogisesesti kaikki muu.

Onko Henteri tuossa ihanteessa mielestäsi jokin ongelma?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #81

Tuskin kukaan pitää mitään ihannetta sellaisenaan ongelmana. Yhdenvertaisuus on vaan vähän sellanen juttu, että mitä yksityiskohtaisemmin asioita katsoo sitä epäyhdenvertaisemmalta ne näyttää. Että etsivä kyllä löytää. Elämä ja yhteiskunta ovat muutenkin helkkarin epäyhdenvertaisia systeemejä.

Tuliko Tapsa nyt sitten yhdenvertaisesti kohdelluksi? Miksi ex-rattijuoppo Pietikäinen pääsi messiin mutta Tapsa ei?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #92

Yhdenvertaisuuden toteutumiselle on olemassa ihan selkeitä mittareita. Myös yhdenvertaisuuden edistäminen tai asiaan liittyvä vastaanharaaminen on varsin vaivatta todennettavissa.

Pietikäinen on mukana varmaankin siksi, että puolueensa katsoi hänen olevaan sopivan edustajakseen, hän on kerryttänyt itselleen asiantuntemusta sekä EU:sta että tästä nimenomaisesta aihepiiristä, eikä kohdallaan ole odotettavissa hinkua väittelyyn varsinaisen aiheen vierestä.

Mitä tulee rattijuopumukseen; hän on on asiasta tuomionsa kärsinyt ja kerralla opikseen ottanut.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #99

Millä yhdenvertaisuuden mittarilla Tapsan ulossulkeminen on OK?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #112

Ei estradin saaminen käyttöön ole yhdenvertaisuuskysymys.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #113

Eihän hänelle mitään "estradia" oltu tarjoamassakaan vaan paikkaa paneelissa. Hän olisi puhunut vuoron saatuaan kuten muutkin.

Jos muut pääsevät mutta Tapsa ei pääse, niin missä yhdenvertaisuus?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #114

Vaikka siksi kun halusivat asiallisemman keskustelijan.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #115

Höh. Meritoitunut (paneelin osallistujista olisi ollut kaikkein meritoitunein) akateemikko ei osaa keskustella asiallisesti?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #116

Tämä gradu selventää asiaa: http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-201...

Tuosta sen kirjoittamista blogeista voidaan päätellä että Puolimatka on sellainen joka rakentelee monimutkaisia päättelyketjuja virheellisten premissien varaan.

Lopputulos olisi samaa mitäs lähetysseurakuntien "tiede" -julkaisut, että on sivukaupalla paskaa joka pitäisi kahlata läpi ja tutkia perusteellisesti, että huomataan siellä olevan kehäpäätelmä.

Että siellä nyt varmaan haluttaisiin ennemmin joku tieteilijä vaikka eikä jotain roskalinkoa minkä höpellysten kumoaminen veisi paljon aikaa, vähän niinkuin niiden lähetysseurakintien "tiede" -julkaisut.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #117

Saat vapaasti olla omaa mieltäsi Puolimatkan tuotannosta. Mitkäs ovat omat akateemiset meriittisi, jos saan kysyä? Onko sinulla professuuri jossain yliopistossa ollut?

Muutenkin höpsöä sinulta ensin ilmaista että Tapsa ei olisi riittävän "asiallinen" keskustelija tuossa porukassa, ja kun tämä käy kestämättömäksi, menet halpamaiseen ja pinnalliseen uusateistiseen sutkautteluun.

Miten sun mielestä Tapsan kohtelu by Seta oli yhdenvertaista?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #119

"Onko sinulla professuuri jossain yliopistossa ollut?"

Ei tarvitse olla. Vaikka se olisi Kiinan keisari niin silläkään ei ole mitään väliä. Argumentaatio ratkaisee eikä mikään titteli ja tuo gradu mihin linkkasin osoittaa varsin hyvin missä mennään.

Tapsa vaikuttaisi tässä olevan sellainen joka vain veisi keskustelu aikaa kun pitäisi joka välissä kysyä mihin tosiasiaan mikäkin perustuu. Tapsalla kun on ongelmia ymmärtää että tosiasiat ovat tosiasioita omat uskomukset ovat henkilökohtainen asia eikä niillä eikä jälkimmäisellä voi argumentoida muuta kuin henkilökohtaisia asioita.

Tieteellä kun on tarkoitus selvittää tosiasioita, eikä perustella omia taikauskoja.

"Miten sun mielestä Tapsan kohtelu by Seta oli yhdenvertaista?"

Yhdenvertaista että ei ole kiinni sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, etnisyydestä.. Setan perusteita en asialle tiedä mutta kyllä tiedevastaisuus voi olla ihan hyvä peruste.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #121

Yksi gradu ei osoita mitään; jos aiot perehtyä Puolimatkan ajetteluun, lue Puolimatkaa. Puolimatkahan on semmonen filosofinen teoreetikkoproffa, ei se kemiaa sun muuta eksaktia ees duunaa.

Ei se pitäis olla kiinni myöskään vakaumuksesta, mielipiteestä, poliittisesta toiminnasta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Mutta näyttää olevan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #126

Ongelma onkin se että ottaa tekee omien duunailujensa pohjaksi jotain sellaisia oletuksia jotka ovat ristiriidassa tosiasioiden kanssa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #128

Siis mitä se loppupeleissä haittaa jos yks filosofiproffa olettaa päin peetä jonku asian? Get over it!

Jos tuo Tapsan tieteentekeminen on täyttä diipadaapaa ja roskaa niin miks ne ei potki sitä sieltä yliopistolta mäkeen? Tai miks joku kovempi tyyppi ei syrjäytä sitä?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #116

Ei akateeminen meriitti ole mikään keskustelutaidon mittari.
Eikä tae oikeasta asennoitumisesta keskusteluun.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #123

Sano suoraan, jos olet sitä mieltä että Tapsa ei osaa keskustella asiallisesti. Ja mikä ihmeen "oikea asennoituminen keskusteluun"...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #125

Oikea asennetoituminen olisi vaikka se, että keskustelun pohjana olisi tosiasiat. Ne mitä voidaan päätellä havainnoista. Eikä niin että päätetään lopputulos ja sitten kehitetään jotain epämääräistä pseudotiedettä mikä tukisi etukäteen päätettyä agendaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #129

Teema oli "Sateenkaarioikeudet EU:ssa". Mitä tosiasioita pohjaksi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #131

Esimerkiksi biologia.

Evoluutio kuitenkin tiedetään tosiasiana että melkoinen määrä kaikista humanismitieteistä on alisteisia tuolle luonnossa ilmenevälle prosessille mikä selittää nykyistä eliöstöä ja myös ihmisen lajikäyttäytymistä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #135

No eihän noillakaan jotka tuohon paneeliin nyt sitten osallistuu ole mitkään biologian faktat lähtökohtana. Nehän on poliitikkoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #137

"No eihän noillakaan jotka tuohon paneeliin nyt sitten osallistuu ole mitkään biologian faktat lähtökohtana."

Kyllä se vähän on niinkuin oletusarvo tässä maassa jossa on korkea koulutustaso ja ihmiset lukeneita. Odotetaan sellaista perustason sivistystä mitä löytyy koululaisiltakin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #138

Mut nehän on vaan sellasia nöykkääjä-toistajia. Ei ne evoluutiotieteestä mitään oikeasti tajuu.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #139

Noh, näyttää tuossa evoluutiotieteessä olevan jotkut "akateemisesti meritoituneetkin" aikas hukassa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #114

Huonosta käytöksestään on sen verran näyttöä, että on epäilys sellaisen jatkumisesta lienee aiheellista.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #124

Vai että näyttöä. Mitä pahaa se Tapsa olis tuolla paneelissa odotusarvoisesti tehny? Nimitelly porukkaa rotiksi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #127

Esimerkiksi rinnastaisi pedofilian homoihin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #130

Ei se Tapsa silloin taannoin tuota rinnastusta ees tehnyt. Siinä oli kauhea kohu ja härdelli vaan näitten yksien toimesta mutta kaikkihan kuivu lopulta kasaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #132

Käytti kaltevan pinnan argumenttia että jos homostelu hyväksytään niin siitä seuraisi sitten pedofilian hyväksyminen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #134

No ei se noin kyllä kirjoittanut. Sillähän se Tapsa spekuloi, että voipi tässä seksuaalikulttuurin muutoksen melskeessä tulla tuosta lasten seksuaalisuuden kanssa kikkailusta hyväksytympää.

Ja eikö ne valinnut sen teinijäbän vuoden homoksi sillon back in the day?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #136

Näyttää suhtautuminen lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön muuttuvan yhä tiukemmaksi, ja hyvä niin.

Jonkun valitseminen vuoden homoksi taas ei liity millään lailla "seksuaalisuuden kanssa kikkailuun". Tämä valittu oli kaiken lisäksi jo suojaikärajan ylittänyt, vaikka tuolla asialla ei sinänsä ole merkitystä. Sen paremmin homous kuin heterouskaan ei ole ikärajakysymys, paitsi tietysti seksuaalisuus herää murrosiässä, jonka alku ja kesto ovat yksilöllisiä.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #127

Siitä päätellen, miten KD-lehti ja hän itse ovat kommentoineet "bannia", niin vaalikeskustelun aiheella olisi pyritty pyyhkimään lattiaa ja keskustelun järjestäjää olisi pyritty haastamaan aiheesta sivussa olevilla asioilla. Tuon asetelman riski oli aika vahvasti läsnä uhriutuvassa kommentoinnissa. Parempi, että Puolimatka ei ole pyrkimässä viemään huomiota tärkeältä aiheelta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Joo, kyllä minäkin olen sitä mieltä, että Puolimatkan bannaus oli virhe Setalta. En miehen mielipiteistä diggaa, mutta kyllähän hän tällä tavalla saa paljon enemmän huomiota ja julkisuutta kuin, jos olisi vaan saanut sen viiden minuutin puheenvuoron siellä paneelissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #29

Puolimatkan saama huomio ei Setaa huoleta. Puolimatka saa huomiota omasta porukastaan, Oikeasta Mediasta, koko ajan. Setasta riippumatta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #29

Ei se Puolimatkan saama huomio sinänsä tosiaan kovin haitallista ole. Aito avioliitto -ympyöristä tulevat kaikessa absurdisuudessaan suorastaan toimivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden edistäjinä, kun laajemmin huomataan, millaista ryhmää on vastassa.

Ongelma on se, että tällaisissa keskusteluissa on tarkoitus käsitellä oikeita asioita, ja Puolimatkan paasaus aiheen vierestä vie aikaa/tilaa niiltä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Entäpä jos tarkoitus ei olekaan järjestää näytöstä eikä hupia vaan oikea keskustelu oikeista asioista ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voiko ymmärtää niin, että blogisti pitää pakanauskontoja jotenkin kristinuskoa vähäarvoisempina, hyljeksittävinä? Ja erityisesti hyljeksintä kohdistuisi niiden papittariin?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Voi ymmärtää niin, että Oikean median ja sen (vahvasti kristinuskoisen) kannattajakunnan kontekstissa ilmaisua käytettiin selvästi halventavassa tarkoituksessa, etenkin kun Oikeassa mediassa piikki kohdistui juuri kristillisessä kirkossa toimiviin naispuolisiin pappeihin (kristikirkkohan ei tunne erityisen papittaren virkaa).

Vaan kyllähän noin yleisesti pakanallinen papitar muutaman piispankin pesee.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt on hyvä, että ajatustenlukija Mollgren on liittynyt keskusteluun. Eipä tarvitse blogistin vastailla ja kaikki saavat myös tietoonsa, mitä prof. Puolimatka oikeasti ajattelee.
Vaan en löytänyt pakana-sanaa viitatusta OM:n artikkelista. Se on blogisti Mäenpää-Louekosken keskusteluun tuoma sana. Lähin löytämäni sana oli "napakan".

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #26

Viittasinko minä jossain edellisessäni mahdollisesti Puolimatkaan? Luitko Risto kenties ajatuksistani, että ylipäänsä olisin hänelle suonut mietteitä?

Blogisti (l. Mäenpää-Loukekoski) lienee tuonut pakana-sanan keskusteluun OM:n artikkelissa käytetyn papitar-käsitteen vuoksi. Kyseinen käsite kuuluu ns. pakanalliseen kontekstiin. Tuo yhteys kuuluu ns. yleissivistykseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Sepä se. Yleissivistys on bannonilaisessa tekniikassa kokonaisuus jota ei haluta keskustelun lähtökohdaksi tai raamiksi. Jääskeläinen järjesti pienen näytöksen tekniikasta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #33

Nro 22: "Puolimatka tuskin olisi ollut halukas keskustelemaan vaalikeskustelun aiheesta."

Nro 23: "Puolimatka ei ole pyrkimässä keskustelemaan vaan paasaamaan agendaansa, joka on keskustelun otsikon ulkopuolella."

"Luitko Risto kenties ajatuksistani, että ylipäänsä olisin hänelle suonut mietteitä?"
Ei, kun luin kommenteistasi.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #66

Sepä hyvä. Minä taas luin esimerkiksi Puolimatkan ja KD-lehden avautumisia, joista kävi varsin selväksi Puolimatkan motiivi päästä ääneen. Noille motiiveille soin toki mietteitä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En seuraa Oikeaa mediaa, mutta eikös sen perustaja Marko Hamilo ole kuitenkin uskonnoton tai ateisti tms.? Vai muistanko väärin?

Ja onko tuolla medialla jokin linja, vai kirjoitteleeko sinne vain moninaista porukkaa?

(Kysyn, jos joku asioista paremmin tietävä viitsisi vastata.)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #27

Oikea Media luonnehtii itseään konservatiiviseksi ja päätoimittajan mukaan se on "vaihtoehto valtamedialle". Hamilon mukaan sen tarkoituksena on nostaa "oikeistokonservatiivisia poliitikkoja" esille. Rahkosella on historiaa Aito avioliitto ry:ssä - joka puolestaan näyttäytyy varsin vahvana solmukohtana konservatiivis-kristillisyydelle ja nationalististiselle populismille ( https://ranneliike.net/artikkelit/15348/kristillis... ).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Onhan se tosiaan vaihtoehto valtamedialle: että suoltaa puuta heinää ja muutaman vesiperän ja kutsuu sitä journalismiksi. Onhan näitä muitakin, pahamaineisimpana kenties "MV-lehti".

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kirkossahan on nykypäivänä naispapit vasemmistolaisia ja vihreitä, joidenka kädenjälkeen Kirkossa kuuluu "Tulkaa kaikki" liike. Hahaha.

Keisarinnoilla ei ole vaatteita.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"joidenka kädenjälkeen Kirkossa kuuluu "Tulkaa kaikki" liike. Hahaha."

Eikö kirkon itsensä kuuluisi Jeesuksen opetuksen mukaan olla Tulkaa kaikki -liike?

Laine voi kuivata ilonkyyneleensä. Tartuit vakavaan asiaan: tarvitaan lisää vaatteettomia keisarinnoja, että konservatiivit ymmärtävät, mistä Vapahtaja saarnasi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Puolimatkalla on edelleen sananvapautensa vaikka joku muuta väittääkin. Ja tulee samalla osoittaneeksi itsensä valehtelijaksi.

Konservatiiveiksi itsensä luulevien salaliitto nimeltään 'antaa niiden kommentoida' näyttää toimivan hyvin. Käyttävät omaa sananvapauttaan osoittaakseen idiotisminsa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Noissa uskonnollis-konservatiivisissa piirissä elää sitkeästi aika eksoottisia tulkintoja käsitteestä sananvapaus.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Seta suosii ja hyväksyy puhujiksi ja osallistujiksi tilaisuuksiinsa vain heidän agendaansa levittäviä puhujia. Eihän muutkaan hurmoshenkiset liikkeet salli joukkoonsa muuta kuin keskinäistä selkääntaputtelijoita.
Asia ei kuitenkaan ole kovin merkittävä. Huvittavaa on toki SETAN yritys tulla vakavastiotettavaksi asiantuntijaksi. Jos se semmoiseksi joskus pääsee, skientologia tulee päästää yliopistoihin esittelemän auditointivälineitään.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Tai sitten Seta suosii niitä, joiden voi olettaa osallistuvan keskusteluun sen sijaan, että pyrkisi ottamaan estradin haltuun oman agendansa paasaamiseksi.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

"Kaikesta päätellen konservatiivisten kristittyjen ja kansallismielisten sananvapaus voi Suomessa paksusti, kenenkään puuttumatta asiaan."

Niin mitenkä muuten se voisi olla maassa jonka arvot pohjautuu länsimaisiin arvoihin jossa sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat keskeisiä arvoja ?

Vai onko nyt niin että vain joidenkin henkilöiden sanavapaus ja uskonnonvapaus on toisia parempaa ?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Joo, on parempaa ainaskin joidenkin mielestä. Onhan Li Anderssonin mukaan vasemmistolainen väkivalta parempaa kuin muiden väkivalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinhän moni väittää, mutta oletko joskus törmännyt siihen että hän olisi tuonut näkemyksensä julki tuolla tavalla?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En minäkään. Aina tuo olkiukko tulee vastaan. Kai ne luulee että valheeseen ruvetaan uskomaan jos sitä riittävän pitkään toistellaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #85

Minua ihmetyttää, että miksi pitää keksiä asioita, kun ihan oikeistakin sitaateista löytyisi jutun aihetta.?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #94

Varmaan siksi kun oikeita sitaatteja löytääkseen pitäisi lukea oikeaa mediaa eikä Oikeaa Mediaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Ihme äijä se Puolimatka tuntuu olevan kun setalaiset sitä noin kovasti pelkää, josko hänen jutuissaan sitten on perää? Kannattaisi varmaan myös jättää se Oikean Median lukeminen, niin ei tule paha mieli.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta taas pikemminkin tuntuu, että SETAlaiset haluavat pitää tilaisuutensa itse sille valitsemassaan aiheessa eikä lähteä T.Puolimatkan aiheisiin, heidän valitsemansa aiheen kannalta sivupoluille ja ihan syrjään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Naispappien asemasta evankelisluterilaisessa kirkossamme ei konservatiivikommentoijilla ollut mitään sanottavaa, mitä pidän ihmeellisenä. Tekihän Oikea Media kovin selväksi, ettei naispappeus ole hyväksyttävissä eikä pääosin naisten kannattamalle aloitteelle haluta painoarvoa.

"Nainen vaietkoon seurakunnassa", opetti apostoli Paavali vanhan raamatunkäännöksen mukaan. Uudessa käännöksessä opetus on selvennetty koskemaan vain seurakunnan kokouksia.

Naisten asemaa pyritään heikentämään kristilliskonservatiivissa hengessä, vaikkakaan siitä harvoin jäädään yhtä nololla tavalla kiinni kuin nyt Oikean Median kirjoituksessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Siis kun erilaiset kirkkokunnat pikkuhiljaa toimittavat pyhinä ja ikiaikaisena totuutena pitämiään kirjoituksia paimentolaisten leirinuotioilta lähemmäksi tätä päivää ja kalustettuja huoneita, se on "kääntämistä". Tokikin mutta siinä kääntyy kielen asemesta pikemminkin takki, vai olisiko se asiayhteydessään pikemminkin ihokas.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen

On ihan teologisesti perusteltua arvioida, mitkä kohdat Paavalin ohjeissa ensimmäisen vuosisadan alkuseurakunnille ovat nykykulttuurissa olennaisia ja edelleen päteviä. Useimmat konservatiivitkaan eivät enää tervehdi toisiaan pyhillä suudelmilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Puolimatka varmaan kivittäisi avionrikkojatkin. Ja määräisi raiskauksesta rangaistukseksi maksamaan raiskatun isälle 30 sekeliä vai oliko se dinaaria ja raiskaajaa menemään uhrinsa kanssa naimisiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #56

Lamminpää, Puolimatkan demonisoiminen ei johda hyvään lopputulokseen. Puolimatka tukeutuu Raamatun opetuksessaan Paavalin kirjoituksiin. Ei hänkään sentään Mooseksen lakeja palauttamassa ole.

On hyvä miettiä, minkä arvon annamme Paavalin kirjoituksille kirkon piirissä ja miten opetus olisi sovitettavissa nykyaikaan. Mielelläni näkisin sen tapahtuvan ilman kiihkoilua ja vastakkainasettelua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #58

Ei tässä ole demonisoinnista kyse. Pyrin vain osoittamaan se että nämä konservatiivikristityt huijaavat väittäessään että he noudattavat Raamattua kirjaimellisesti. Eivät noudata. He poimivat rusinat pullasta ja väittävät että juuri heidän rusinansa ovat ne mitkä kaikkien pitäisi purematta niellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #61

Jokainen uskova poimii uskonnosta omat, itselleen ja omaan katsomukseensa sopivat jyväset. Ei konservatiivikristillinen ekumenia tässä suhteessa poikkea liberaalikristittyjen humaanista ekumeenisesta näkemyksestä.

Teologinen tarkastelu, jota peräänkuulutettiin kommentissa, johon vastasit, olisi tärkeää kirkon opin kannalta. Kirjauskovaisuus, johon konservatiivit näkemyksensä tukevat, on yksi tapa nähdä Raamatun opetus. Teologinen tarkastelu puolestaan tekee Sanan eläväksi ja opin tulkinnan ajanmukaiseksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #63

Raamatusta tosiaan on ilmeisesti monta painosta...

Yksi alkaa sanoilla "Alussa oli asenne..."

ja toinen päättyy sanoihin "Lopussa on armo."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #63

Rusinapullakristillisyyden suvaitseminen on aitoa suvaitsevaisuutta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #79

Periaatteessa kyllä...

Suvaitsemattomuuden suvaitseminen vain ei ole aitoa suvaitsevaisuutta, niin hullulta kun se kuulostaakin. Suvaitsevaisuuden sijasta kun pitäisi käyttää sanaa syrjinnän vastustaminen, silloin tuokin asia kirkastuu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Olen tainnut joskus sanoakin, ettei suvaitsemattomuuden suvaitseminen ole suvaitsevaisuutta vaan velttoa arvorelativismia ja kannanoton välttelyä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #79

Jollain tavalla havaitsen, Jääskeläinen, kommentistasi huokuvaa syvällistä ymmärrystä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Itselläni ei ole riittävää koulutusta asian teologiseen tarkasteluun, mutta olen huomannut erittäin oppineen Jaakko Eleniuksen ajatuksissa olevan paljon samaa kuin omissani.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #83

Teologinen tarkastelu ei ole oppineiden yksinoikeus. Jokaisella on oikeus tulkita sanomaa henkilökohtaiseen elämään peilaten.

Jonkin verran syventymistä tarvitaan, kun tarkastelussa pyrkii huomioimaan tapahtumat ja ympäristön, jossa lauseet on muodostettu.

Kirkon teologinen tarkastelu ja suhtautuminen Paavalin kirjeisiin tapahtuu toki kirkon oppineiden piirissä, teologien joukossa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #89

Näinhän se on. Joidenkin kristillisdemokraattien ulostulot ovat mielestäni melkein jumalanpilkkaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #83

Ei vain ajatuksissa vaan myös toiminnassa.
Jaakko oli kuitenkin niitä harvinaisia ihmisiä, jotka yhdistävät persoonassaan tiedon ja oppineisuuden, älyn ja kokemuksen, syvän myötätunnon ja syvän uskon.
Yksi miljoonasta pystyy samaan.

Mutta vaikka ikinä ei pääse lähellekään, hänestä voi ottaa oppia .

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen Vastaus kommenttiin #61

Vanhan liiton laki oli annettu vain juutalaisille, ei muille kansoille. Lisäksi siitäkin löytyy kohta (4 Moos. 35:31), jonka nojalla kuolemantuomiot voitiin muuttaa rahallisiksi korvauksiksi tai varojen puutteessa määräaikaiseksi orjuudeksi, ellei tuomittu ollut syyllistynyt murhaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #90

Siksi ketkään muut kuin juutalaiset eivät olekaan enää kahteentuhanteen vuoteen puhuneet kymmenestä käskystä.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen Vastaus kommenttiin #95

10 käskyä on kristityllekin relevantti ohje elämään, muttei sekään sido häntä juridisesti samoin kuin vanhan liiton juutalaista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #111

Niin.... ja vanhan liiton juutalaiselle käsky "Älä tapa" rajoittuu tarkoittamaan vain oman heimon väkeä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #118

"Ei me ihmisiä tapeta, vaan vihollisia".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #111

Miten Mooseksen lakien juridinen sitovuus konkretisoituu?

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen Vastaus kommenttiin #120

Siten, että kristityn ei tarvitse pelätä kuolemantuomiota Mooseksen laissa luetelluista rikoksista (vaikka kuten mainitsin jossain kohtaa, nuo kuolemantuomiot voitiin muissa kuin murhatapauksissa ilmeisesti muuttaa sakkorangaistuksiksi).

Joissain lahkoissa ja muistaakseni Kustaa Vaasan Ruotsissa Mooseksen laki otettiin osittain käyttöön valtion lakina, mutta teologisesti perusteltua se ei ollut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Konservatiivien Raamattu on melko suppea, Paavalin ja Pietarin kirjeiden lisäksi Apostolien teot kuuluvat vakiona lainattaviin osiin. Paavali on konservatiiveille tärkein opettaja.

Mutta olet kyllä oikeassa. Paavalin kirjeistä Raamattuun on pujahtanut muutamia tiukkoja ohjeita, jotka eivät sovellu nyky-yhteiskuntaan. Nuo samaiset säännöt poikkeavat myös kristillisyyden perustasta, jota evankeliumit edustavat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #57

Niin, me voimme toisaalta arvioida Raamatussa olevia (ja myös muita kristillisinä pidettyjä vanhoja kirjoituksia) kulttuurihistoriallista taustaansa vasten. Ja niin meidän pitääkin tehdä. Se auttaa aikaisemaan niiden alkuperäisiä merkityksiä omassa ajallisessa ja paikallisessa ympäristössään.

Mutta meidän pitää myös arvioida mitä kirjoituksia nykypäivän kirkot, etenkin suurimmat ja yhteiskunnallisesti vaikuttavimmassa asemassa olevat, pitävät tänään tärkeinä ja itselleen pyhinä, esim. Ev.lut. n.s. tunnustuskirjoinaan. Miten painatukset ja löystämiset menevät milläkin organisaatiolla.

Samalla kannattaa tutkia miten tulkintatraditio on muuttunut ajan saatossa suhteessa kirkon yhteiskunnalliseen valtaan. Niin opimme ymmärtämään syvällisemmin mitä he yrittävät tänään meidän päittemme menoksi. (Huom: "he" ovat suurimpien kirkkokuntien ja yksittäisten kirkkojen sisällä kovin kirjava joukko ajamassa hyvinkin erilaisia yhteiskunnallisia ja taloudellisia tavoitteita)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

Kirkon sisällä ja ulkopuolella on myös kirjava joukko omine tarkoitusperineen. Konservatiivien voiman heikentyessä äänenpainot kiihtyvät. Joukon harventuessa samalla myös kiihtyvät jyrkemmät painotukset. "Papittaret" saattoi olla lipsahdus, mutta se kertoo edelleen konservatiivien keskuudessa elävästä naispappeuttavastustavasta kannasta. Papittaret -sanamuotoa ei varmasti käyttäisi kirkon teologisen näkemyksen hyväksyvä kirjoittaja.

Kirkko, kuten kaikki poliittiset toimijat, hakevat meiltä lähinnä hyväksyntää. Ne haluavat meiltä lupaa toimia. Hyväksynnän perimmäisenä tarkoituksena on kerätä roposemme käyttääkseen sen parhaaksi katsomiinsa tarkoituksiin.

Kirkko lienee siinä mielessä hurskas ja hyvätapainen, että rahamme saatuaan se on suhteellisen hajuton ja mauton. Se ei pyri aktiivisesti vaikuttamaan yhteiskuntaamme, kunhan sen olemassaolon perustaa ja veronkanto-oikeutta ylläpidetään lainsäädännössä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #65

Niemeläinen kirjoitti: "Konservatiivien voiman heikentyessä äänenpainot kiihtyvät."

Totta, kun väki vähenee, pidot "paranevat".

Niemeläinen kirjoitti: "Hyväksynnän perimmäisenä tarkoituksena on kerätä roposemme käyttääkseen sen parhaaksi katsomiinsa tarkoituksiin."

Tämäkin on niiin totta. Ja kun parhaita tarkoituksia katsovat on n.s:sti oma suu lähempänä kuin kontin suu. Eli haetaan parhaita asemia kun maksajien määrä väistämättä kokoajan pienenee ja rahaa ei riitä elättää aiemman suuruista joukkoa piispoja ja pappeja. Tuota karsintaa varten ajetaan omia falangeja asemiin.

Niemeläinen kirjoitti: "Se ei pyri aktiivisesti vaikuttamaan yhteiskuntaamme, kunhan sen olemassaolon perustaa ja veronkanto-oikeutta ylläpidetään lainsäädännössä."

Ja vieläkin ihan totta. Mielellään ei herätetä nukkuvia jäseniä vaan hissunkissun pidellään kotoisana normina pidettyä elämystarjontaa yllä ja kavahdetaan kaikkea mikä saattaisi herättää ihmiset kriittisesti tarkastelemaan missä ovatkaan mukana. Onnetonta heidän kannaltaan jos ympäröivä yhteiskunta nostaa jonkun kipukohdan esiin ratkaistavaksi, kuten nyk. LGBT+ -väen ongelmat.

Niemeläinen paljasti tässä koko Ev.lut.kirkon perimmäisen tilanteen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #65

"Kirkko lienee siinä mielessä hurskas ja hyvätapainen, että rahamme saatuaan se on suhteellisen hajuton ja mauton. Se ei pyri aktiivisesti vaikuttamaan yhteiskuntaamme, kunhan sen olemassaolon perustaa ja veronkanto-oikeutta ylläpidetään lainsäädännössä."

Kristillisten kirkkojen tukeminen verovaroin (muu kuin kirkollisvero) on ilmeisen riskialtista yhteiskunnalle noin niinkuin henkisellä tasolla.

Tässähän voidaan tuomita koko Suomi helvettiin jos juutalaiset ovatkin oikeassa. Oli kuitenkin toinen pykälä se muiden jumalien kielto.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Voi olla, että pikku hiljaa näitä kristillistitotalitaristeja aletaan katsoa kirkossa "silleen jänskästi" ellei jo hieman katsotakin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

On katsottu jo pitkään ja jako kahtia on alkanut. Hidas liikkeisessä ev lut kirkossa tämä vain kestää.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Radikaalikristillismi on vahingollinen ideologia.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #72

Kenelle ? :D Kristillisyydessä ei ole vaarallista radikalismia.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #75

Oi kuule, kyllä on. Se oli radikaalikristillismi, siis radikaali + kristillismi, eli radikaali + poliittinen kristillisyys.

Kyllä, se on vaarallinen ideologia!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #75

Onko ihan varma, että ei ole:

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_terrorism

Suomalainenkin fundamentalismi on vaarallista suurelle määrälle vähemmistöjen edustajia. Onneksi sillä on toistaiseksi vain marginaalinen määräysvalta kaikkia meitä koskevissa asioissa, mutta yhteisön jäsenille se voi olla suorastaan hengenvaarallista.

https://www.uskontojenuhrientuki.fi/kertomus/entin...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #77

No nyt on kyllä vedetty mutkia suoraksi ja joukolla.

Nähtävästi meillä on erilainen käsitys siitä mikä on terrorismia ja mikä ei.
Ja siis vähättelemättä sitä kiusaamista mikä on kohdistunut vähemmistöjen edustajiin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #78

Wallin puhui vaarallisesta radikalismista, kristillinen fundamentalismi sellaista takuuvarmasti on.

Asiallisessa keskustelussa ei ole viisasta muuttaa lennosta väittämiensä sisältöä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #82

Joo, parempi on muuttaa vesi viiniksi. Niin Jeesuskin kuulemma teki.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #78

Fundamentalismi on itsessään vaarallista. Jokainen tietää, että Raamatulla voidaan näyttää hyväksyttäviksi hyvin monenlaisia asioita. Jos Raamattua pidetään yhteiskunnan oppikirjana ja lain lähteenä, lait muuttuvat kylmiksi, koviksi ja epäinhimillisiksi, samanlaisiksi kuin professori Puolimatkan lastenoikeusnäkemyksetkin.

Kristilliseen fundamentalismiin sisältyvä väkivalta ja vähemmistöihin kohdistettu paine ei ole yhtään parempaa väkivaltaa. Äärikristillisyyteen sisältyy samoja uhkia kuin ääri-islamiin, jopa vähemmistöjen oikeuksiin ja naisten asemaan liittyvässä opetuksessa on paljon samaa. Blogin aiheena oleva naispappeuteen koskeva aliarvostus on yksi osoitus siitä, missä konservatiivikristillisyys tänä päivänä seikkailee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #91

Uskonnollisilta fundamentalisteilta puuttuu jalomielisyys, inhimillinen suurpiirteisyys ja suvaitsevaisuus, olipa kyse sitten juutalaisista, muslimeista tai kristityistä. Se on murheellista ja syvästi valitettavaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #78

Joo, hiukan on lennokkaita juttuja näillä..oliko se sitten jihadistin vastajihadismin jihadismia mitä tämäkin blogi edustaa.

Yleensä näissä keskusteluissa edustaa kaikenlaista kuulajihadistia. Yhdet on sitä mieltä, että kristillinen fundamentalismi on typerää taikauskoa, mutta islamilainen fundamentalismi on kiinteä ja arvokas osa islamilaista kulttuuria. Se ei johdu heidän itse hankitusta maineesta, vaan kolonialistisesta- ja rasistisesta asenteestasi. Jihadismi on oikeutettu sorron muoto.

Muutama kiljukaula on sitä mieltä, että avioliitto on vain yksi prostituution muoto, ja pitävät promiskuiteettia ja holtitonta seksuaalikäyttäytymistä tavoittelunarvoisena tilana.

Sitten on piiperöhetskuja jotka ovat istuneet saunanlauteilla puolisonsa kanssa ja todenneet, että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio, eikä tieteellä ole osuutta.

Eikä tyttölapsille pidä antaa pehmoleluja, koska se aivopesee tytöt perinteiseen hetsku-nynny-kanan rooliin.

Sananvapaus kuuluu vain niille, jotka ovat samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #93

Tämäkin Laineen kommentti edustaa sarjassaan "Hei, me lennetään..." tyyliä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #78

"Nähtävästi meillä on erilainen käsitys siitä mikä on terrorismia ja mikä ei."

Terrorismi noin niinkuin ilmiönä ei edes liity uskontoon, radikalisoituminen uskonnon ollessa reittinä tälle, onnistuu oikein hyvin kristinuskon kautta.

Onhan Ku Klux Klan esimerkiksi kristillinen järjestö.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Martyyrin tekeminen vastustajasta on aina typerää.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Vähän sitäkin typerämpää on antaa "vastustajalle" avaimet viedä fokus aiotulta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Et siis luota ollenkaan paneelin vetäjän taitoihin pitää kurissa Puolimatkaa vai onko ajettava asia niin heikolla perustuksilla, että Puolimatkankin kaltainen henkilö voi romahduttaa koko homman?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #107

Luotan ja en. Jos keskustelija kerta toisensa jälkeen puheenvuoron saatuaan lähtee tarinoimaan asian vierestä agendansa ajamana, niin keskustelijan osallistuminen on turhaa tai häiritsevää. Toki keskustelijaa voi ohjata käsiteltävän asian pariin tai
mikrofonin voi jopa tarvittaessa sulkea, mutta... onko se enää kenenkään etu.

Jo eduskuntavaalien yhteydessä oli aika uuvuttavaa kuunnella keskusteluissa sellaisia poliitikkoja niin vasemmalta kuin oikealtakin, jotka keskittyivät lähinnä olkiukkoihin itse asian asemesta.

On parempi proaktiivisesti pitää huolta siitä, että keskustelijoilla on jotain annettavaakin käsiteltävään aiheeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset