Miksu Mäenpää-Louekoski

Vaalikampanjat paljastavat oikeistopopulistisen puolueryppään

Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit, Kansalaispuolue, Seitsemän tähden liike ja Suomen Kansa Ensin -puolue muodostavat julkistamiensa poliittisten tavoitteiden ja ohjelmien perusteella selkeän populistisen ryppään. Yhdistävinä tekijöinä ovat erityisesti EU- ja maahanmuuttokriittisyys sekä konservatiivinen arvomaailma. Tämän lisäksi on havaittavissa eriasteisia yhteistyömuotoja ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten ehdokkaiden yhteinen ideologis-poliittinen vaalimanifesti, Sananvapausjulistus 2019, julkistettiin toissapäivänä. Siinä väitettiin, että sananvapauden tila Suomessa olisi huono erityisesti konservatiivikristittyjen ja nationalistien osalta. Lähes koko Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä, Sari Essayahia lukuun ottamatta, oli allekirjoittanut manifestin. Perussuomalaisista oli allekirjoittajina kolme istuvaa kansanedustajaa, joukossa Laura Huhtasaari ja Toimi Kankaanniemi.

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten vaalimanifestin allekirjoittajien joukosta löytyy myös yksi Kansalaispuolueen ehdokas, Vaasan vaalipiirin Jarmo Humalajoki.

Suomen Kansa Ensin -puolue ja kansanedustaja Paavo Väyrysen (nyk. Seitsemän tähden liike) perustama Kansalaispuolue julkistivat 10.2. vaaliliiton. Suomen Kansa Ensin -puoluetta johtaa Marco de Wit, joka on tullut tunnetuksi äärikansallismielisen Suomi Ensin -yhdistyksen aktivistina ja johtohahmona. Suomi Ensin -yhdistys järjesti paljon huomiota herättäneen ja 100 päivää kestäneen Suomi-Maidan -mielenosoituksen Rautatientorilla Helsingissä. Poliisi joutui puuttumaan väkivaltaisiakin piirteitä saaneeseen toimintaan.

Suomen Kansa Ensin -puolueen eduskuntavaalikampanja herätti vastikään kohun sosiaalisessa mediassa Helsingin Kampissa esillä olleiden vaalijulisteiden maahanmuuttaja- ja homovastaisilla iskulauseilla. Muun muassa homouden piilottamiseen kehottanut iskulause herätti kysymyksen siitä, mikä kuuluu normaalin sananvapauden piiriin. Sananvapaus, Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten tapaan, on keskeinen teema myös Suomen Kansa Ensin -puolueelle.

Väyrysen johtaman Seitsemän tähden liikkeen (lyh. Tähtiliike) vaalilistoilta löytyy Ilja Janitskin, joka on useista rikoksista tuomittu äärioikeistolaisen MV -lehden perustaja.

Lauantaina Turussa järjestetty äärioikeistolainen ja kansainvälinen Awakening -konferenssi on kiinnostanut laajalla rintamalla. Puhujalistalta löytyy muun muassa Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten edustaja.

Tukea Awakening -konferenssille on osoittanut myös Suomen Kansa Ensin -puolue.

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten yhteisessä äänenkannattajassa, eli Oikea Media -julkaisussa, ilmestyvissä Taivas TV7:n Konservatiivisissa uutisissa kehuttiin niin ikään vuoden 2018 kevään Awakening -konferenssia, missä uutistoimittaja oli itse vieraillut paikan päällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Äärioikeiston yhteistyö näkyy koko ajan selvemmin.

Vieläkö kehtaa Halla-aho kiistää yhteistyön vielä persuistakin radikaalimpien puolueiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Ääni persulle, on ääni ääriokeistolle ja rasismille ja julmalle äärikonservatismille.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

En tiedä muuta äärioikeistoa Suomessa kuin vastarintaliike

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Termejä äärioikeistolaisuus ja oikeistoradikalismi käytetään usein synonyymeinä.

Täsmällisempi termi kuitenkin näille demokraattisen järjestelmän puitteissa toimiville on oikeistoradikalismi (vrt. Øyvind Strømmenin esittämä jaottelu), vaikkakin on varsin selvästi nähtävissä lukuisia yhteyksiä demokraattisen järjestelmän ulkopuolella toimivaan äärioikeistoon.

Tällä hetkellä länsimaisittain yleisin oikeistoradikalismin haara on vastajihadismi (islamvastaisuus Eurabia-teorioineen, nationalismi, traditionalismi, ei-antisemitistinen).

Mutta, kuten Awakening-tapahtumakin ja monet muut seikat osoittavat, raja on sumea.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin, hyvä että asia tuodaan julki että ihmiset osaa olla äänestämättä rikollisia ja jotain hölmöjä kreationisteja.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Rahoituslähteet on mielenkiintoinen kysymys oikeistoradikaaleissa verkostoissa, jotka ovat tietysti laajemmat kuin nuo mainitut puolueet.

Koska mukana "ryppäässä" on myös Venäjää miellyttävää ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista linjaa miellyttäviä toimijoita, herää kysymys onko kenties Venäjällä sormensa pelissä.

Myös USA:n äärioikeistoon kytköksissä olevat ultrakonservatiivit rahoituslähteet voivat tulla kyseeseen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Hyvä puoli näissä KD:tä pienemmissä puolueissa ja liikkeissä on se, että he eivät YHTEINSÄKÄÄN saa läpi kuin ehkä korkeintaan kolme edustajaa, eikä neljäkään, kovin erilaista edustajaa-vallankaan oppositiosta suuria mullista eikä mitään kansallista herätystä saa aikaan.
- Eri asia miten populismi, nationalismi ja "hihhulismi" valtaavat lisää alaa esim. neljän vuoden kuluessa...?

Surullista, että em. "ismit" ovat levinneet jo piskuiseen Viroonkin?!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset