Miksu Mäenpää-Louekoski

Musta Orkidea-blogin pitäjä sai kasvot

Erityisesti Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattien ja Aito avioliitto-yhdistyksen ahkerasti siteeraaman Musta Orkidea-blogin transsukupuolinen pitäjä Sametti on saanut kasvot. Sametti kertoo omilla kasvoilla Youtube-palvelussa detransitioprosessistaan toissapäiväisessä ja eilisessä videossaan. Blogi on herättänyt varsin suurta ihmetystä. Sametti haluaa ulostulollaan nyt hälventää epäilyjä siitä, että hän olisi esimerkiksi jonkinlainen trolli.

Musta Orkidea-blogin pitäjän puheenvuoro esiintyy myös Suomen Perustan julkaisemassa ”Epäneutraali sukupuoli-kirja: Puheenvuoroja sukupuolikysymyksistä”-kirjassa.

Olen sukupuolenkorjauksen läpikäynyt transsukupuolinen mies. Se tarkoittaa sitä, että olen syntynyt tyttönä ja lääketieteellisin menetelmin vaihtanut sukupuoleni mieheksi. Olen myös biseksuaali. Olen kuitenkin konservatiivi ja LGBT-kriittinen. Haluan tässä kirjoituksessa avata tapetilla olleita sukupuoleen liittyviä kysymyksiä omasta näkökulmastani.”, kertoo Sametti Suomen Perustan kirjassa itsestään.

Sametin ratkaisu antaa blogistihahmolleen kasvot, on sinänsä kunnioitettava. Samalla on todettava, että Sametin omaa kokemusta sukupuolesta ja elämäntarinastaan tähän kokemukseen liittyen on varmastikin kunnioitettava.

On syytä kuitenkin muistuttaa, että kyse on yksittäisen ihmisen matkasta, kertomuksesta kokemuksistaan, joista ei voi vetää yleistyksiä.

Yleistyksiä, jotka ovat vastoin tieteellistä tutkimusta, on vedetty liiankin paljon nimenomaan transvastaista gender-ideologiaa (genderismiä) kannattavien oikeistoradikaalien toimijoiden parissa.

Sametin eilinen video:

https://www.youtube.com/watch?v=9m3uXMeJHr4

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Olisikin tärkeää irrottaa juridisen sukupuolen vahvistaminen lääketieteellisestä sukupuoloenkorjausprosessista, ja uudistaa translaki itsemäärittelyyn perustuvaksi.

Jos juridisen sukupuolensa voi vahvistaa itsemäärittelyn periaatteella helposti, niin se mahdollistaa elämisen sukupuoltaan tunnustetusti - ja siitä voisi vielä peruuttaa, jos se ei sittenkään tunnu oikealta.

Mahdoolisten lääketieteellisten korjausten aika on sitten myöhemmin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö olisi helpointa luopua juridisesen sukupuolen määrittelystä ja säätää lait sukupuolineutraaleiksi

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

No se on tietysti yksi tie.

Lakien säätäminen sukupuolineutraaleiksi kaiketi aika pitkälti toteutuukin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Sen sijaan (suurin) osa meistä kokee sukupuolen juridisen määrittelyn merkitykselliseksi, joten en usko, että juridisesta sukupuolen määrittelystä luopuminen on ihan huomisen tai ylihuomisenkaan juttuja.

Tässä vaiheessa vähemmän radikaalit ratkaisut ovat ehkä kuitenkin helpommin toteutettavissa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#10: Päinvastoin, tuollainen olisi monimutkaista ja hidasta. Eikä lopputuloksesta olisi mitään hyötyä kenellekään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Päinvastoin, se on jokseenkin helppoa ja suoraviivaista.

Oikeasti meillä on vain kolme yleistä velvollisuutta kansalaisina, vero-, oppi- ja asevelvollisuus. Muut ovat jollakin tavalla ehdollisia ja rajoitettuja.

Ensinmainituista kolmesta vain asevelvollisuus on sukupuolen mukaan määräytyvä. Se vaatii korjauksen. Luultavimmin ensivaiheessa niin, että asevelvollisuus laajennetaan koskemaan kaikkia sukupuolia. Myöhemmin kun sodista ja armeijoista päästään eroon, siitä voidaan kokonaan luopua.

Loppu lainsäädäntö henkilötunnusta myöten on pelkkää juristeristista tekniikkaa ja hoidettavaissa suurimmalta osin melko koneellisesti muuttamalla mies ja nainen henkilöksi, isä ja äiti vanhemmiksi j.n.e. Toki alan ammattihenkilöstön kannattaa tarkistaa lopputulos mutta kuitenkin jotakuinkin helppoa ja suoraviivaista.

Henkilötunnuksenkin osalta riittää, että lopetetaan tulkitsemasta siitä sukupuolta eikä muutella sitä vaikka tapahtuisi mitä.

Simplex et securus quod faciendo foenum kuten latinalainen sanoisi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #62

Olisi hankalaa ja kallista, ei olisi mitään hyötyä kenellekään, eikä käytännössä kukaan tällaista sekoilua edes kaipaa.

Joku toinen voisi sanoa vaikka että Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #63

Itse asiassa ei ole kallista sillä työn tekisivät pääasiassa oikeusministeriön lakimiehet joille muutenkin maksetaan jo palkkaa. Heillä myös on jo työkalutkin olemassa eli tekstinkäsittelyn etsi ja korvaa -toiminto sekä lukutaito.

Säästöjäkin syntyisi sillä likipitäen kaikki viranomaiset voisivat luopua tietojärjestelmiinsä rakennetuista kallista ja monimutkaisista henkilötunnuksen muutos -järjestelyistä.

Samaten vältyttäisi kummallisilta väännöiltä voidaanko miehille myöntää aitiysavustusta j.n.e. jos vanhemmille olisi vain vanhempia ja huoltajia koskevia määräyksiä, ohjeita ja tukia sekä helpotuksia.

Sitä paitsi Janhunen on väärässä. Ainakin minä kaipaan lainsäädäntömme oikaisemista sukupuolineutraaliksi. Lisäksi uskon ja luotan etten ole yksin haluni kanssa.

P.s. Latinan voimauttavasta vaikutuksesta olen samaa mieltä. Siis eteenpäin Triple Patte:n viitoittamia vesiä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #64

Toisenlaisiakin arvioita voi esittää. Siitä nyt puhumattakaan, että kaikki tietojärjestelmät varmaan menisivät yhdellä kertaa sekaisin. Vahvasti näyttää siltä, että olet marginaalissa vaatimassa tämäntyyppistä ”oikaisua lainsäädäntöön.”

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #65

Mikä "kaikki tietojärjestelmät" mahtaisi sekoittaa?

Sukupuolittuneita lakeja ja käytäntöjä on nykyisellään melko vähän. Avioliittokin poistui tuon piiristä pari vuotta sitten.

Kyllä olennaisin este on yksinomaan siinä, ettei suurin osa kansasta tällaiseen luokittelemattomuuteen ole valmis.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #65

Itse asiassa tietojärjestelmävaikutukset olisivat melko vähäisiä (p.l. henkilötunnusmuutosmenettelyiden tarpeettomuus).

Suurin muutos olisi niissä paikoissa henkilötunnuksen oikeellisuutta tarkistetaan toisaalla olevaan sukupuolitietoon tai se yleensäkin otettaisi, väärin menetellen, tunnuksesta. Muutos kaikkinensa olisi, että sukupuoleen liittyvän tiedon käsittely vähenisi minimiinsä eli lähinnä lääketieteellisiin asiakirjoihin, diagnooseihin t.m.s. siltä osin kun sillä olisi merkitystä hoidon t.m.s. kannalta.

Samalla tarjoutuisi oivallinen paikka korjata muutenkin 1960-luvulla tehty kammottava ja kalliiksi tullut moka: henkilötunnukseen yleensä sijoitettiin informaatiota identifioimastaan kohteesta. Se on miltei kaikkien hyvien tietojenkäsittelyllisten tiedonhallintamenettelyjen ja oppien vastaista. Nyt siitä voitaisi luopua samalla. Sillä toki olisi isompi hintalappu mutta sekin maksaisi itsensä takaisin oikeaoppisen käsittelyn ollessa yksinkertaisempaa ja selkeämpää (lue: halvempaa).

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #68

Ongelmansa ja mielipiteensä toki jokaisella. Tuskin kuitenkaan kannattaa odottaa suurempaa menestystä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #65

Ei menisi.

Tietokonejärjestelmissä ei oikein ole semmoista että että nappi ei toimi jos käyttäjä ei ole nainen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #75

Sinäkö sen nyt takaat että ei menisi.

Yritäpä siirtyä napin painamisen pohtimisesta ajattelemaan asiaa laajemmin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #78

"Sinäkö sen nyt takaat että ei menisi."

Riippuu järjestelmästä. Voin takaa niistä mistä itse tiedän että ei ole mitään vaikutusta.

Sukupuolta ei yleensä kysytä tai jos joku arpoo sukupuolen nopalla niin silläkään ei ole väliä kun sen pitäisi tehdä jotain asioita eri tavalla sukupuolen mukaan.

Sukupuoli voidaan kaivaa esiin henkilötunnuksesta toki mutta ähäps, sitäkään ei miten tahansa taltioida ja noita on siivottu aika paljon pois GDPR:n myötä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #79

Aika paljon voi olla niitäkin järjestelmiä, mistä et tiedä mitään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #80

No esimerkkejä saa laittaa.

Sellaisia joissa asialla on merkitystä, tuskin on montaa koska laissa ei nytkään sukupuolella ole olennaisesti eroja.

Tietän kyllä että esimerkiksi pankkien luottorobotit käyttävät sukupuoltakin tietona arvioimaan saako ihmiselle antaa lainaa (kuin myös vaikka postinumeroa) mutta ei se järjestelmä siitä rikki mene.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #81

No et nyt kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sukupuolen saa vahvistaa, kun on saanut transdiagnoosin ja todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä.
Kehoa muokkaavia hormoni- ja leikkaushoitoja ei ole pakko ottaa. Monet transihmiset haluavat hormoneja saadakseen kokemansa sukupuolen ulkonäköä.
Hormonihoidot aiheuttavat hedelmättömyyden ja siksi sterilisaatioita suoritetaan vain harvoin.
Sukupuolen vahvistaminen voisi olla mahdollista jo kun hakeutuu transtutkimuksiin, jolloin välttyisi tosielämän kokeen ajan henkilötunnuksen ristiriidalta.
Hormoni- ja leikkaushoidoilla pitää olla tarkat tutkimukset, koska ne ovat peruuttamattomia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Miksei sukupuolta käsitellä virallisesti vain biologisena sukupuolena ja jokainen saa muuten olla mitä ikinä haluaakaan olla?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tarkoittanet "biologisella" sukupuolella sukupuolta, johon ulkoiset sukuelimet silmämääräisesti tarkasteltuna viittaavat. Sukupuolen voi kuitenkin määritellä biologisesti usealla muullakin tavalla, joista yksi on ns. aivojen sukupuolen mukaan.

Jos sukupuoli määritettäisiin muuttumattomasti ulkoisten sukuelimien perusteella, transsukupuoliset eivät koskaan voisi kuulua omakseen tuntemaansa sukupuoleen, mikä merkitsisi heille suunnatonta kärsimystä ja todennäköisesti lukemattomia itsemurhia. Yhteiskunnassa jakaudutaan monissa tilanteissa, kuten esimerkiksi WC-tiloisssa sukupuolen mukaan. Mitä luulisit tapahtuvan, jos sukuelimensä naiseksi korjanneen pitäisi käyttää miesten WC-tiloja? Hänhän olisi siellä yhtä haavoittuvassa asemassa kuin cis-nainen.

Käytännön elämässä sukupuolesta tehdään oletuksia henkilön ulkoasun perusteella, ja eri sukupuoleen viittaavat nimi ja henkilötunnus aiheuttavat rikosepäilyjä esimerkiksi matkalipun tarkastuksessa tai pankissa. Näin on käynyt ihan oikeassa elämässä lukemattomille transsukupuolisille. Olisiko mukavaa tulla julkisesti leimatuksi rikolliseksi? Yksityishenkilöltä tämänkaltainen leimaaminen johtaisi kunnianluokkaussyytteeseen.

Sukupuolen lyöminen lukkoon syntymässä johtaisi transsukupuolisten, intersukupuolisten ja muunsukupuolisten kannalta kestämättömään tilanteeseen, kun nykyisin on keinot auttaa heitä, jos vain siihen on halua.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #55

"Parents OUTRAGED as TransWoman Seen Showering in Women's Room"
https://www.youtube.com/watch?v=AupQzdgr9UY

Sosiaalisissa tilanteissa muuten menee se, miltä sukupuolelta kukin näyttää. Kommunikointia vartenhan nuo määritelmän on ylipäätänsä annettu sosiaalisella puolella.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #72

"Sosiaalisissa tilanteissa muuten menee se, miltä sukupuolelta kukin näyttää."

Eli tuo vähän tarkoittaa sitä että kaikenlaiset korjausoperoinnit liittyvät yhteiskunnan (=ympäröivät ihmiset) vaatimuksista näyttää joltain. Ehkäpä sitä sharia lakia pitäisi tehdä Suomessa enemmän vapaaehtoisemmaksi?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Vaikka siksi kun sitä biologista sukupuolta ei tähänkään mennessä käsitellä missään vaan arvataan. Tarvitsisi DNA testejä tai sukusoluja.

Yksinkertaisempaa minimoida sukupuolen vaikutusta kaikista säännöissä mutta tehdä mahdollisimman vaivatonta ihmisten elää miten haluavat.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joskus pläräsin hänen blogiaan ja kertoi maailmalla olevan ihmisiä samassa jamassa kuin hänkin, myös oli nettisivusto (tuki) heillä. Niin, jokainen yksilö on aina yksilö ja kokemukset on yksilöllisiä, niistä myös muodostuu jonkunlainen tilasto kun niitä on tarpeeksi. Silloin argumentti yksittäistapaus ei päde enään.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Aivan varmasti maailmalta löytyy asissa kuin asiassa aina jonkun kanssa samassa jamassa olevia ihmisiä, kuinka paljon niitä on suomessa onkin sitten oma lukunsa.

Eiköhän Samettikin ole ihan omasta tahdostaan aloittanut sukupuolenvaihtamisen ja edennyt toimenpiteisiin saakka.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yksittäistapaus ja yksilöllisyys pätee niin pitkään, kun koko joukko ei käyttäydy tietyllä tavalla. Jos muutama henkilö peruuttaa muutosprosessin, kyse on yksittäistapauksista.

Toki näiden yksittäistapausten toistuvuudesta voidaan laskea prosenttiosuuksia, kuten kaikista yksittäistapauksista maailmassa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Sanon tähän vain sen, että mielestäni katujien ja peruuttajien määrällä ei ole sinänsä merkitystä. Se tuntuu olevan ylipäätään vaikeasti mitattavissa, ja varmasti on merkitystä sillä kuinka tiukan seulan läpi hoitoihin pääsee.

Sametti ei vain kerro omasta kokemuksestaan, vaan haastaa väitteen, että sukupuoli määräytyisi ensisijaisesti kokemuksen ja kehodysforian perusteella. Hänellä, kuten monella muullakin detransitioon päätyneellä sekä kokemus toisesta sukupuolesta että kehodysforia oli erittäin voimakas. Mutta lopulta ollaan tässä.
Hän ei myöskään välittömästi alkanut katua prosessia ja ollut siihen pettynyt. Vaan koki jälkeenpäin todella tarvinneensa "irtiottoa naiseudesta". Näin hän on sanonut.

Myös tämä ensimmäinen vieraskynä-kirjoitus Sametin blogissa oli mielestäni viisas ja ajatuksia herättävä. Voidaan saada aikaan suurta vahinkoa sillä, että sukupuoltaan ja sukupuolta yleensä pohtiva nuori viedään lääkäriin, joka antaa diagnoosiksi sen sukupuolen, joka nuoren kokemus on. Ja siitä sitten eteenpäin kohti korjausprosessia...

https://mustaorkidea.blogspot.com/2019/02/vierasky...

Tässä on kyse isoista ja vakavista asioista. Joissa tarvitaan malttia ja harkintaa. Johdonmukaisia ja selkeitä määritelmiä, joita käsitteelle "sukupuoli" ei uudessa ajattelussa tunnu löytyvän...

Olen Sametin ja useiden hänen blogiinsa kirjoittaneiden kanssa samaa mieltä siitä, että sukupuoli on kehosta todennettava ominaisuus. Olemuksellisesti, määritelmällisesti ja ainoastaan näin järjellisesti perusteltavissa oleva käsite, jota kokemus ei muuta toiseksi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #12

Amerikassa transhoitoja saa helposti ja katujien määrä on suurempi kuin Suomessa, koska täällä tehdään tarkka psykiatrinen tutkimus.
MO on kertonut naiseksi palaamisen syyksi tunteen valehtelemisesta, kun on esiintynyt miehenä.
Hänen mielestään translapsi-ilmiö on vaarallinen, koska alaikäinen ei pysty päättämään peruuttamattomista hoidoista.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #16

Näin olen itsekin ymmärtänyt, sekä Sametin kirjoituksista, blogissa jaetuista tutkimus- ja tilastotiedoista, transihmisten omista kertomuksista ym.

Ja olen samaa mieltä.

Tuossa Sametin kaikki videot, joissa hän puhuu mm. translapsi-ilmiön vaarallisuudesta:

https://www.youtube.com/channel/UCejJGdSGlFMk6-U9U...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #12

"Sanon tähän vain sen, että mielestäni katujien ja peruuttajien määrällä ei ole sinänsä merkitystä."

Toki voi olla absurdeja ja irrationaalisiakin mielipiteitä. Mutta useimpien ihmisten ja etenkin lääketieteen ammattilaisten mielestä on tietty kovastikin väliä sillä, parantaako jokin hoito elämänlaatua 99 % hoidetuista, vai puolella, vai ei kellään.

Ja katujien määrähän on aivan helposti mitattavissa ainakin sikäli, että katsotaan paljonko porukkaa hakeutuu detransitioon tai haluaa vanhan juridisen sukupuolensa. "Länsi-Saksassa kirjattiin vuosien 1981-1990 aikana 1 422 anomusta virallisen sukupuolen muuttamiseksi; vain 0,4 % niistä koski sukupuolen muuttamista takaisin entiseen (14). Ruotsissa vastaava luku oli 3,8 % vuosien 1972-1992 välisenä aikana (15)."

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #18

Tarkoitin sitä, että jos katujia on, niin heidän olemassaolonsa jo sinällään kertoo että sukupuolen kokemus ja kehodysforia ei välttämättä tarkoita sitä, että leikkaushoito olisi henkilölle oikea vaihtoehto. Ja oikea hoito.

En yritä kieltää sitä, etteikö se voisi joidenkin kohdalla olla paras ja ainoa vaihtoehto, mikäli aikoo jatkaa elämää.

Mutta oleellinen kysymys on, nähdäkseni se, että miten tämä "hoito" nähdään, ja käsitykset siitä tuntuvat muuttuneen uuden ajattelun myötä. Onko se radikaali toimenpide, joka ei ole luonnollinen eikä mitenkään sinänsä suositeltava, vaan ainoa keino pelastaa ihminen. Vaikka tämä ei oikeasti ole sitä sukupuolta mikä kokee olevansa ja kokee tarvetta olla.
Näin transsukupuolisuus ja sukupuolenvaihdos ymmärrettiin aiemmin.

Terveen kehon silpomista on aika radikaalia sanoa "hoidoksi" ylipäätään. On merkitystä sillä nähdäänkö parhaana vaihtoehtona se, että ihminen hyväksyy oman kehonsa, osana itseään. Näin se minusta on, eikä pitäisi esittää asiaa siten, että keho tulisi muokata "vastaamaan" todellista, koettua sukupuolta...

IHmisen oma keho ei sinänsä voi olla "väärä", vaan juuri se mikä kuuluu ihmiseen ja ihmisyyteen siinä missä kaikki luonteenpiirteetkin ja muut ominaisuudet.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #19

"Tarkoitin sitä, että jos katujia on, niin heidän olemassaolonsa jo sinällään kertoo että sukupuolen kokemus ja kehodysforia ei välttämättä tarkoita sitä, että leikkaushoito olisi henkilölle oikea vaihtoehto."

Semmoista se lääketiede on, ihmiset kun ovat epätäydellisiä. Tiedän naisen jolta poistettiin turhaan toinen rinta virheellisen diagnoosin vuoksi. Ei se merkitse, etteikö joissakin tapauksissa rinnan poisto olisi tarpeellista. Moni hoidon piirissäkin oleva masennuspotilas tekee itsemurhan, mutta ei siitä seuraa, että masennushoidot tulisi lopettaa.

"IHmisen oma keho ei sinänsä voi olla 'väärä', vaan juuri se mikä kuuluu ihmiseen ja ihmisyyteen siinä missä kaikki luonteenpiirteetkin ja muut ominaisuudet."

Tämähän juuri on monen transsukupuolisenkin kokemus. Ei keho ole mikään vaihdokas, vaan se kaipaa vain pientä fiksaamista jotta elämänlaatu paranisi.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #22

"Ei se merkitse, etteikö joissakin tapauksissa rinnan poisto olisi tarpeellista."
----

-Vertaus syöpähoitoihin mielestäni on hieman ontuva. Mutta näyttää siltä että olemme ainakin osin samaa mieltä.

Joissakin tapauksissa kehon muokkaaminen, eli leikkaus, voi olla tarpeellinen ja ihminen voi saada itsensä tasapainoon sitä kautta. En ole sitä mieltä, että siitä pitäisi tehdä laitonta.

Ja hyvä jos et ajattele etkä ilmaise asiaa siten, että on "syntynyt väärään kehoon". Ei siinä ole mitään järkeä. Ylipäätään mielestäni kehon muokkaamisessa ja terveiden elimien poistamisessa ei ole varsinaisesti järkeä. Joskus vain muuta keinoa ei ole, jos ihminen on pahassa tilanteessa suhteessa kehoonsa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #19

Hetkinen. Niin mitä mieltä S. Weckroth oikein onkaan?

Translain uudistus nimenomaan pyrkii siihen, että sukupuolen juridinen vahvistaminen erotettaisiin lääketieteellisestä prosessista.

Nykyinen translaki nimenomaan pakottaa siihen (erit. pakkosterilisaatio) mitä kritisoivat myös transsukupuoliset, sillä lääketieteellinen interventio ei ole kaikkien juttu.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #25

"Niin mitä mieltä S. Weckroth oikein onkaan?"
----

-Mistä? En ota tässä nyt kantaa translakiin. Mutta minusta transsukupuolisuus tarkoittaa sitä, että ihmisellä on voimakas ahdistus suhteessa omaan kehoonsa ja sukupuoleensa.

Jos jotakuta auttaa juridisen sukupuolen muutos, niin onhan se ratkaisu. Ja varmasti parempi kuin kehon silpominen.

Mutta en missään nimessä tekisi siitä vain omaan ilmoitukseen perustuvaa, vaan diagnoosi olisi saatava, ja (ainakin lähes) yhtä tiukan seulan läpi kuin leikkaukset ja hormonihoidot.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #27

Olisi merkillistä ja väärinkäytön mahdollisuus, jos kuka tahansa saisi milloin tahansa vaihtaa virallisen sukupuolen omalla ilmoituksella.
Juridisen sukupuolen muuttaminen voisi olla mahdollista, kun hakeutuu transtutkimuksiin ja saisi heti lausunnon sieltä.
Hormoni- ja leikkaushoitoihin pitäisi olla edelleen tarkat tutkimukset.
Epäilen, että moni transihminen ei olisi tyytyväinen pelkkään juridiseen sukupuoleen, mutta ainakin se askel helpottuisi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #25

Pakkosterilisaatio on tarkoituksellisesti tunteisiinvetoava käsite. Sitä ei kuitenkaan ole transihmisillä.
Sterilisaatio tarkoittaa sterilisaatioleikkausta.
Sitä ei vaadita koetun sukupuolen vahvistamiseksi, vaan lisääntymiskyvyttömyys riittää. Se tulee kehon muokkaamiseen käytetyn hormonihoidon vaikutuksena.
Oikea sana on lisääntymiskyvyttömyysvaatimus.
Hormonihoidon voi keskeyttää, jolloin hedelmällisyys voi palautua.
Jos haluaa genitaalialueen leikkauksia, ne vievät lisääntymiskyvyn lopullisesti.
Kaikki transhoidot ovat vapaaehtoisia ja niiden saamiseksi tehdään tarkat psykologiset tutkimukset.
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen saisi poistaa laista, mutta harva transihminen lisääntyisi silti hoitojen jälkeen.
https://mustaorkidea.blogspot.com/2018/10/pakkoste...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #18

"Ja katujien määrähän on aivan helposti mitattavissa ainakin sikäli, että katsotaan paljonko porukkaa hakeutuu detransitioon tai haluaa vanhan juridisen sukupuolensa. "Länsi-Saksassa kirjattiin vuosien 1981-1990 aikana 1 422 anomusta virallisen sukupuolen muuttamiseksi; vain 0,4 % niistä koski sukupuolen muuttamista takaisin entiseen (14). Ruotsissa vastaava luku oli 3,8 % vuosien 1972-1992 välisenä aikana (15).""
-----

-Ei ole helposti mitattavissa, jos tarkoitetaan vain niitä, jotka ovat hakeutuneet detransitioon. Osa on voinut päätyä itsemurhaan tai menettänyt otteen elämästä. Ja osa ehkä vain yrittää selviytyä hoitojen seurausten kanssa...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #20

"Ei ole helposti mitattavissa - -"

"SIKÄLI 1. siten, sillä tavoin, siinä suhteessa, siltä kannalta t. osin, siinä määrin." (Kielitoimiston sanakirja)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Yhdysvalloissa selviteltiin vuonna 2015 transihmisten terveydentilaa ja hyvinvointia laajan kyselytutkimuksen avulla, johon osaa otti lähes 28 000 henkilöä - heistä noin 8 prosenttia ilmoitti joutuneensa jossain elämänsä vaiheessa detransitioitumaan...

https://transequality.org/sites/default/files/docs...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #12

"Voidaan saada aikaan suurta vahinkoa sillä, että sukupuoltaan ja sukupuolta yleensä pohtiva nuori viedään lääkäriin, joka antaa diagnoosiksi sen sukupuolen, joka nuoren kokemus on. Ja siitä sitten eteenpäin kohti korjausprosessia..."

Väärin, näin ei tapahdu eikä todennäköisesti ole tapahtunut Sametinkaan kohdalla. Potilaan pitää terveyskeskuksessa nimenomaan pyytää lähetettä transpolille tutkimuksiin. Terveyskeskuslääkäri ei voi antaa transdiagnoosia.

Transpolilla pyritään psykiatrian erikoislääkärien ja psykologien toimesta sulkemaan pois muut mahdolliset samankaltaisia oireita aiheuttavat tilat. Joka käänteessä transsukupuolisuus kyseenalaistetaan. Käytännössä diagnoosia ei vain anneta ellei potilaan oma käsitys vastaa sitä. Sametinkin on pitänyt tutkimuksissa, mikäli on käynyt niissä Suomessa, vakuuttaa tutkijat transsukupuolisuudestaan. Ei sitä hänelle ole ulkopuolelta syötetty. Hän on siis diagnosoinut itsensä tuolloin transsukupuoliseksi, ja nyt hän diagnosoi itsensä toisin. Kumpi diagnoosi on luotettava vai onko kumpikaan?

"Olen Sametin ja useiden hänen blogiinsa kirjoittaneiden kanssa samaa mieltä siitä, että sukupuoli on kehosta todennettava ominaisuus. Olemuksellisesti, määritelmällisesti ja ainoastaan näin järjellisesti perusteltavissa oleva käsite, jota kokemus ei muuta toiseksi."

Oletko muuttanut mieltäsi? Aiemmin kirjoitit, että transhoidot ovat perusteltuja äärimmäisissä tapauksissa. Tällaisia epäilemättä ovat henkilöt, joiden vaihtoehto transitiolle on ollut itsetuho. Jos sukupuoli olisi ulkoisten sukuelinten perusteella määritelty muuttumaton ominaisuus, olisi transsukupuolisille varattuna vain kärsimystä ja todennäköiseti lopulta itsemurha, vaikka meillä on erittäin tehokkaat keinot auttaa heitä. Julmaa, julmaa, pelkästään julmaa olla auttamatta kun niin voidaan tehdä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä en ole perehtynyt persujen transpolitiikkaan enkä muutenkaan transkysymyksiin.
On siis niin että osa transihmisistä vastustaa LBGT- oikeuksia tai -liikettä ja kutsuvat positiotaan konservatiiviseksi?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Minä hahmotan asian jotenkin niin, ettei tämä videon tehnyt vastusta hlbti-vähemmistöjen oikeuksia, sinänsä. Enemmänkin hän mielestäni peräänkuuluttaa sitä, että lääketieteellistä korjausprosessia ennen pitäisi paremmin poissulkea mahdolliset muut diagnoosit. Tai ehkä kokee siinä menneen jotenkin pieleen.

Esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohdalla on esiintynyt itsensä kieltämistä ja siihen liittyvää yhdenvertaisuutta edistävien hankkeiden kyseenalaistamista. Tällaisia tapauksia on joskus tullut vastaan. En tiedä, onko kyse samanlaisesta asiasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sanoo olevansa LBGT-kriittinen (ja konservatiivi).
Se taas että puhuu transihmisten transitiota edeltävistä diagnoositarpeista on suppeampi asia-alue tai mitä?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #6

Kriittisyyshän on aina tarpeen, myös hlbti-vähemmistöihin liittyvissä asioissa. Toki kriittisyyden pitäisi perustua tosiasioihin.

Siinä mielessä itsekin olen konservatiivi, etten ole varsinaisesti "muutoshakuinen". En pyri jouduttamaan muutosta ennen kuin hahmotan jonkin asian perustellusti paranevan kestävästi muuttamalla jotain siihen liittyvää yksityiskohtaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Nyt en taida saada vastausta kysymykseeni jonka pelkkää uteliaisuuttani esitin.
Pitää yrittää onkia tietoa muualta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #28

En ehkä hahmottanut kysymystäsi täysin. Tai koin sen ehkä vähän retoriseksi. Tartuin tuohon kriittisyys-aihepiiriin.

Vaan joo, varmasti on paljon suppeammasta yksityiskohdasta kyse tuossa diagnoositarpeessa.

Ymmärrän hänen lähestyvän asiarypästä nimenomaan omasta näkökulmastaan ja oman maailmankuvansa kautta, ehkä kuitenkin vähän yleistyksiä tehden.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tuollaista sivua ei oikein voi ottaa kuin mustan orkidean vähättelynä ja parodisointina. On se kyllä hienoa, miten empaattisesti osaat suhtautua toisten henkisesti raskaisiin asioihin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä siitä ajan kanssa tulee muodostumaan kattava ja ajantasainen informaatiokeskittymä sukupuolen moninaisuudesta - ja toisaalta onhan tämä Sametti omilla misinformaatiotäyteisillä kirjoituksillaan jo ansainnut hieman vastaparodiaakin.

Esimerkki misinfirmaatiosta :

Musta orkidea l. "Sametti" : "Transsukupuolisuus on psyykkinen sairaus, lääketieteellinen tila, jossa henkilö kokee hyvin voimakkaasti olevansa vastakkaisen sukupuolen yksilö."

Terveydenhoidossa transsukupuolisuutta ei pidetä psyyken sairautena - Terveyskirjasto : "Länsimaissa transsukupuolisuus on aiemmin luokiteltu mielenterveyden häiriöksi samaan tapaan kuin homoseksuaalisuuskin. Tieteellisen tiedon lisääntyminen on muuttanut käsityksiä, ja transsukupuolisuutta pidetään osana normaalia luonnon ja ihmisen monimuotoisuutta. Koska kyseessä ei ole mielenterveyden häiriö, myöskään identiteettikokemuksen muuttamiseen tähdänneet psykoterapeuttiset hoidot (ns. eheytysterapiat) eivät ole olleet tuloksellisia"

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #48

Melko tyypillistä sukupuoli sekoilua "sekoboltsi" on Naisilla. Miehillä ei ole tätä ongelmaa tiettävästi. Musta Orkidea yhdessä videossa luetteli lukuisia "sukupuolia", jotka liittyivät musiikkiin, avaruuteen jne... joo moikka, mun sukupuoli on tänään saturnuksen renkaat ja huomenna Kake Randelin-kielletyt tunteet.

Saakeli et o dillee jenkii.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #58

#58. "(...) sukupuoli sekoilua (...). Musta Orkidea yhdessä videossa luetteli lukuisia "sukupuolia" (...)"

Ja aitoavioliittolaisethan ihailevat suuresti Mustaa Orkideaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #58

Itseäni hieman hämmentää MO:n "katuminen" - mitä hän itseasiassa siis "katuu", kun hän kerran on käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin ja pitää sitä kaikkineen itseään hyödyttävänä. Jopa hänen henkensä pelastaneena operaationa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #48

Esitit itse lainauksen, että transsukupuolisuutta on pidetty mielenterveyden häiriönä. Siksi Sametin kirjoitusta ei voi pitää virheellisenä tietona, vaikka se ei edusta viimeistä tulkintaa.
Vaikka transsukupuolisuutta ei pidettäisi mielen sairautena, se ainakin saa aikaan mielen sairauksia. Ei ole tervettä tuntea kehodysforiaa ja sen vuoksi masennusta, ahdistusta, jopa itsemurha-ajatuksia.
Sairauksia hoidetaan yhteiskunnan kustannuksella ja transsukupuoliset haluavat usein hoitoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #60

Sen puolesta voidaan pitää jopa tahallisena virheellisen tiedon levittämisenä, että henkilö on itse korjannut sukupuoltaan suomalaisen terveydenhoidon piiriin kuuluvassa toimenpideyksikössä lähimpien vuosikymmenten aikana ja siten hän on ollut tietoinen hoitoihin liittyvästä diagnostiikasta ja sen historiallisesta muutoskehityksestä suhteeessa hoitotavoitteisiin.

Tulevassa icd-11:ssa transsukupuolinen identiteetti häipyy kokonaan f-luokituksesta ja sukupuoliristiriitaa hoidetaan jatkossa omalla Kansaneläkelaitoksenkin hyväksymillä kriteereillä selkeästi sukupuolen varioituvuutta tunnustaen.

Hoitojen tavoite ei siis ole transsukupuolisen identiteetin poistaminen tai sen eheyttäminen psykoterapian keinoin "terveeksi" määriteltyyn muotoon vaan niillä hoidoilla pyritään ainoastaan lieventämään potilaan kokemaa sukupuoliristiriitaa. Vrt. ei-elimellistä erektiohäiriötä kärsivien potilaidenkaan ei nykyisin oleteta olevan psyykkisesti häiriintyneitä johtuen heidän sukupuoli-identiteetistään, vaikka tämä vaiva liittyykin heidän sukupuoleensa ja voi johtaa vakaviinkin mielenterveyden häiriöihin...

Mielenterveyden ongelmiin on aina kuulunut kysymyksenasettelu siitä, että johtuvatko potilaan kokemat mielenterveyttä rasittavat häiriöt ensisijaisesti hänen omista psyykkisistä heikkouksistaan vai onko tapauskohtaisesti kyse enemmänkin ympäristön aiheuttamasta reaktiosta. Trans- ja muunsukupuolisuuden ei katsota olevan sinänsä itsenäisiä mielenterveyden häiriötä indikoivia oireita, tutkimuksellisen tiedon valossa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kieltämättä yleinen psyykkinen oireilu mukaan lukien korkea itsemurha-alttius on suoraa seurausta heidän kokemastaan vähemmistöstressistä - syrjinnästä ja vakavasta häirinnästä siis.

Vastaavasti esimerkiksi koulukiusatuilla on usein mielenterveyden ongelmia, mutta ainakaan itse en oikopäätä pidä jokaista koulukiusattua kahelina, joka on omaa omituisuuttaan ihan itse ainoa syyllinen surkeaan tilaansa...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #70

Transsukupuolisuuden luokittelun siirtäminen mielenterveyden häiriöistä toiseen sairausluokitukseen on tapahtunut viime vuosina. MO on kirjoittanut blogia jo ennen sitä.
Transaktivismissa esitetään usein psyykkisten ongelmien ja itsemurha-alttiuden syyksi syrjintä.
Harvoin kerrotaan omaan kehoon liittyvän dysforian vaikutuksesta mielenterveyteen.
Viime aikojen uutisointi osoittaa transmyönteisyyden olevan yleistä.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Musta Orkidea-blogin transsukupuolinen pitäjä Sametti on saanut kasvot."
----

-Kysymys: ONKO Sametti "aito" transsukupuolinen? Siis sinun mielipiteesi ja määritelmäsi mukaan.

Onko hän nainen, joka erehtyi luulemaan itseään mieheksi vai oikeasti mies? Jos hän on nainen, onko hän silloin "transsukupuolinen"? Jos hän on oikeasti mies, eli "naisen kehoon syntynyt mies", kieltääkö hän nyt todellisen identiteettinsä?

Näihin kysymyksiin voi varmaan vastata eri tavoin, mutta mielestäni se kertoo jotain siitä miten ylipäätään ymmärtää sellaisen ilmiön kuin transsukupuolisuus...

Sametti itse siis katsoo olevansa transsukupuolinen, vaikka hän on nainen ja alunperin terveeseen naisen kehoon syntynyt eikä halua eikä koe enää olevansa mies. (Näin olen ymmärtänyt.) Mitä tämä kertoo siitä miten hän käsittää transsukupuolisuuden?

Ja onko US-blogisti eri mieltä? Mitä transsukupuolisuus tarkoittaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Osuva kysymys mielestäni, sillä transsukupuolisuus määrittyy edelleenkin useissa virallissa yhteyksissä käänteisessä suhteessa syntymähetkellä annettuun sukupuolimääritelmään - transsukupuolinen on siis tämän määritelmän mukaisesti henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti on vastakkainen hänen syntymässään määritellylle sukupuolelle. Transsukupuolisuus määritellään tässä kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän äärimmäiseksi poikkeustapaukseksi...

Itse kannatan edelleen sukupuolen määrittelyssä itsemäärittelyn oikeutta ja siten myös Sametilla on oikeus itse määritellä oma sukupuolensa, joskin myös hän on määritellessään omaa identiteettiään aina riippuvainen sosiaalisen ympäristönsä l. kulttuurin tuottamista sukupuolen määritelmistä sekä omista kehollisista kasvukokemuksistaan (mukaan lukien kognitiiviset ja psykologiset oppimisprosessit).

Ts. syntymässä annettuun sukupuolimerkintään perustuva kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä itsessään pakottaa transsukupuoliset identifioitumaan joko tai tiettyihin sukupuolen tunnusmerkistöön sopivasti ...

Cis/trans-jaottelusta on myös olemassa vaihtoehtoinen ja transihmisten autonomiaa kunnioittavampi ajatus siitä, että transsukupuolinen on vasta matkalla (transitiossa) pysyvään identiteettiin ja sen määritelmän perusteella henkilö on silloin cissukupuolinen, kun hänen sukupuoli-identiteettinsä on vakaa (riippumatta mitä hänen syntymätodistukseensa on merkitty) ja siten Sametti olisikin korkeintaan transtaustainen. Mitä hän kiistämättä onkin kun hänellä nyt kerran on vakaa käsitys omasta sukupuolestaan...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Kiitos asiallisesta vastauksesta.

Tuo "transtaustainen" herättää vähän lisäkysymyksiä, koska jos ihminen voi olla "entinen transsukupuolinen", niin transsukupuolisuuden käsitteestä tulee liukuvampi, ei synnynnäinen eikä pysyvä ominaisuus.

Sametti ei joka tapauksessa halua omien sanojensa mukaan sukupuoltaan identiteetin kautta.

https://www.youtube.com/watch?v=j5aSd7y-wSk

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

"Tuo 'transtaustainen' herättää vähän lisäkysymyksiä, koska jos ihminen voi olla 'entinen transsukupuolinen', niin transsukupuolisuuden käsitteestä tulee liukuvampi, ei synnynnäinen eikä pysyvä ominaisuus."

Ei siitä sen liukuvampi tule, eikä vähemmän synnynnäinen. Vähemmän pysyvä toki. Monet (eivät kaikki) asianosaiset samastavat transsukupuolisuuden juuri siihen, että kokee sukupuolidysforiaa - sitten jos/kun hoitojen jälkeen ei enää dysforiaa koe, ei ole myöskään enää trans-mikään, vaiva on hoidettu.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #30

Ok. Kiitos mielipiteestä. Siis tuo on sinun näkemyksesi, joka herättää vielä vähän lisäkysymyksiä...

Toivoisin, että voitaisiin vaihtaa _mielipiteitä_, ennemmin kuin suoria väitteitä. Esität, että transsukupuolisuus on synnynnäinen tila, ja olen sen suhteen skeptinen...

Myös siinä tuntuu olevan hajontaa kuuluuko transsukupuolisuuteen kehodysforia määritelmällisesti, vai eikö.

Itse en näe syytä pitää transsukupuolisena henkilöä, joka ei koe kehodysforiaa. Eli ajattelen vanhanaikaisesti.

Sukupuolidysforiaa irrallaan kehodysforiasta en täysin ymmärrä... Siis ymmärrän mitä sillä halutaan ilmaista, mutta aika paljon tässä näyttää kasautuvan sen päälle, että _toisten_ ihmisten suhtautuminen, sanojen "mies" tai "nainen" käyttö tai paperissa oleva merkintä olisi suuri ongelma ja ahdistuksen aihe.

Joku tuolla Sametin blogissa sanoikin, että siinä on sitten työsarkaa loppuelämäksi, jos toisten ihmisten ajattelusta tekee itselleen ylipääsemättömän ongelman...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #31

"Esität, että transsukupuolisuus on synnynnäinen tila"

En esittänyt. Tarkoitin, että termin "transtaustainen" käyttäminen ei mitenkään vaikuta tilan synnynnäisyyteen.

"Joku tuolla Sametin blogissa sanoikin, että siinä on sitten työsarkaa loppuelämäksi, jos toisten ihmisten ajattelusta tekee itselleen ylipääsemättömän ongelman..."

Etkö osaa kuvitella sellaista, että olisit naisena tyytyväinen kehoosi, mutta muut ihmiset pitäisivät sinua aina ja kaikkialla miehenä? Sinut häädettäisiin naisten vessasta ja katsottaisiin pitkään jos kulkisit naisten puolelta ostetuissa vaatteissa, ja lääkäri kyselisi eturauhasvaivoista? Eikö moinen saattaisi olla pidemmän päälle kuormittavaa?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #32

"Etkö osaa kuvitella sellaista, että olisit naisena tyytyväinen kehoosi, mutta muut ihmiset pitäisivät sinua aina ja kaikkialla miehenä? Sinut häädettäisiin naisten vessasta ja katsottaisiin pitkään jos kulkisit naisten puolelta ostetuissa vaatteissa, ja lääkäri kyselisi eturauhasvaivoista? Eikö moinen saattaisi olla pidemmän päälle kuormittavaa?"
----

-Olen itse tehnyt valtavan työn sen kanssa, että en välittäisi mitä toiset ihmiset ajattelevat, sanovat tai tekevät, enkä anna sen rajoittaa elämääni.

Ja oikeasti, jos joku on selkeästi naisen tai miehen näköinen, keholtaan ja olemukseltaan, mikään merkintä missään paperissa ei muuta sitä miten toiset ihmiset suhtautuvat. Ihmiset katsovat pitkään, jos olet selvästi nainen, mutta esiinnyt miehenä. Tai mies, joka esiintyy naisena.
------

"lääkäri kyselisi eturauhasvaivoista?"
------

Tuo oli kyllä rimanalitus...

Lääkärin kuuluu kysellä eturauhasvaivoista niiltä, joilla on eturauhanen, eli niiltä, jotka on syntymässä _kehon ominaisuuksien_ perusteella määritelty miehiksi. Ja paperissa on sen mukainen sukupuolimerkintä. Näin sen kuuluu mennä, koska vain siten hommassa on järkeä.

Vaikka kokisin olevani "nainen miehen ruumiissa", silti lääkärin kuuluu kysellä eturauhasvaivoista. Koska keho on miehen. Ja piste tähän.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #34

"Olen itse tehnyt valtavan työn sen kanssa, että en välittäisi mitä toiset ihmiset ajattelevat, sanovat tai tekevät, enkä anna sen rajoittaa elämääni."

No onpa mainiota, jos pystyisit elämään kuvatunlaisessa tilanteessa ihan tostnoinvaan. Mutta harva pystyy, ja heille hoidoista on suuri hyöty.

"Näin sen kuuluu mennä, koska vain siten hommassa on järkeä."

Jaa jaa, mut noin se ei mene. Lääkärit kyselee hoidot käyneiltä transmiehiltä eturauhasesta ja potenssista, ja transnaisilta kuukautisista jne.

Vaan pointti oli siis, että hoitoja käymättömälle naiseksi tulkitulle transmiehelle kuukautisista kysyminen voi olla yhtä friikkiä ja kiusallista kuin jos cisnaiselta - esim. sinulta, oletan - kyseltäisiin siitä eturauhasesta.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #37

Siis minä en nyt ihan saanut selvää sinun ajatuskuviostasi tässä. Puhutko siitä että minulla olisi luonnostaan naisen vai miehen keho, vai jompi kumpi muokattuna? Tarkoitit siis transition jälkeistä elämää kun sanoit että olisin "naisena täysin tyytyväinen kehooni?" Siis naisen vai miehen kehoon?

Minä tarkoitin ihan luomutilassa olevia ihmisiä tässä.

--------

"Näin sen kuuluu mennä, koska vain siten hommassa on järkeä."

Jaa jaa, mut noin se ei mene. Lääkärit kyselee hoidot käyneiltä transmiehiltä eturauhasesta ja potenssista, ja transnaisilta kuukautisista jne.
-------

-Eli puhuimme eri asioista. Itse ajattelin juridista ja olemuksellista sukupuolta, ilman mitään leikkaushoitoja.

Eikö leikkaushoitojen jälkeen juridinen sukupuoli muutu? Ja muutenkin, en minä noissa kysymyksissä näkisi mitään loukkaavaa, jos ei tiedä että kyseessä on hoidot läpikäynyt transmies tai transnainen. Sitä voi sitten pahoitella, ja that's it. Eli mikä on ongelma?

-------------
"Vaan pointti oli siis, että hoitoja käymättömälle naiseksi tulkitulle transmiehelle kuukautisista kysyminen voi olla yhtä friikkiä ja kiusallista kuin jos cisnaiselta - esim. sinulta, oletan - kyseltäisiin siitä eturauhasesta"
-----

-Niin? Siis miksi ihmeessä cis-naiselta kyseltäisiin eturauhasesta??

En oikeasti muutenkaan ymmärrä mikä tuossa on se hirveä ongelma, ja mitä sille pitäisi tehdä?

Ja tuo ajatusleikkisi oli täysin vailla mitään pointtia. Totta kai näistä asioista kysellään oletetun syntymäsukupuolen mukaan, kehollisten ominaisuuksien mukaan. Miksi siitä pitää tehdä hirveä haloo, jos lääkäri tai joku ei tiedä, että kyseessä on hoidoissa käynyt transmies tai transnainen?

Ihan oikeasti, mikä on ongelma?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #40

"Siis naisen vai miehen kehoon?"

Siis: Jos naiseksi määritellyltä ja naiseksi tulkitulta transmieheltä kysytään kuukautisista, hän voi kokea sen outona ja ahdistavana, samoin kuin kehoonsa tyytyväinen cisnainen voi kokea kummana sen että lääkäri kysyisi häneltä eturauhasesta.

Pääpointti tässä kuitenkin oli, että voi olla ahdistavaa, jos lääkäri tai kuka vain näkee sinut eri sukupuolen edustajana kuin mitä tiedät olevasi.

"Eikö leikkaushoitojen jälkeen juridinen sukupuoli muutu?"

Ei, vaan ennen, eikä leikkaushoidot ole mitenkään pakollisia. Etkö voisi ottaa ihan perusasioista selvää, jos aihe kiinnostaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Niinpä kertoilee. Ja kuitenkin myös Sametti kuvailee omaa sukupuoltaan identiteettinsä avulla - hän siis kertoo kokevansa olevansa nyt nainen, joka on aikaisemmin syystä tai toisesta erehtynyt luulemaan itseään mieheksi itselleen jokseenkin katastrofaalisin seurauksin.

Itsekin olen jo vuosikymmeniä kokenut vahvasti olevani sukupuoleltani mies, ainakin siitä lähtien kun tulin täysi-ikäiseksi. Tämä kokemus on säilynyt lujana lähes riippumatta siitä, mitä sosiaalinen elinympäristöni tai muu kulttuuri mukaan lukien "neutraali tiede" on kulloinkin viestinyt...

Itse asiassa tämän videon ainut todistus on siinä, että yksittäinen ihminen tietää oman sukupuolensa tai sukupuolisuutensa ainoastaan sukupuoli-identiteettinsä kautta.

Transtaustaisuutta on joskus käytetty käsitteenä silloin, kun puhutaan sukupuolenkorjausprosessin läpikäyneistä henkilöistä, joilla ei ole enää voimakasta sukupuoliristiriitaa - se käsite tosiaan viestii sukupuolen jatkuvuudesta ja on myös lojaalihko alkuperäiselle cis/trans-jaottelulle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cisgender

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #33

"Itse asiassa tämän videon ainut todistus on siinä, että yksittäinen ihminen tietää oman sukupuolensa tai sukupuolisuutensa ainoastaan sukupuoli-identiteettinsä kautta."
-----

-Eikö hän siinä tuo ilmi, että sukupuolen tietää siitä mitä keho kertoo. Ei siitä mitä "kokee" olevansa.
Identiteetti on irrelevantti asia mitä tulee sukupuoleen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #35

Niin, siis Sametti kokee tällä hetkellä, että sukupuolen voi päätellä kehosta. Ei hänen kokemustaan voi kuitenkaan yleistää.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #38

"Ei hänen kokemustaan voi kuitenkaan yleistää."
-----

Kyseessä ei ole kokemus vaan väittämä. Joka haastaa sen väittämän, että sukupuoli olisi kokemus.

Voi sitä sanoa mielipiteeksikin, ettet nyt tartu siihen miten esitin edellä, että mieluummin mielipiteitä kuin väitteitä...

Mutta hänen viestiään, jota hän yrittää sanoa, ei voi ohittaa siten, että se on vain "oma kokemus". Koska Sametti ei itse puhu siitä kokemuksena. Vaan hän puhuu siitä miten hän _todellisuuden_ eli sukupuolen käsitteenä näkee, määrittää ja hahmottaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #41

"Vaan hän puhuu siitä miten hän _todellisuuden_ eli sukupuolen käsitteenä näkee, määrittää ja hahmottaa."

No sanotaan sitten, että se on hänen näkemyksensä, määritelmänsä ja hahmotelmansa. Mut ei niitä voi yleistää sen paremmin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Sametti representoi omaa identiteettiään tuolla videolla - se, että hän pyrkii vahvistamaan ja yleistämään esitystään aikaisemmin julki tuomillaan yleistiedon sirpaleilla ja tarkoitushaluisilla sanavalinnoilla on ainoastaan osa esitystä. Some on muutenkin tyylipuhdas representationalismin jatke mielestäni - omaa käsitystä (ja omaa identiteettiä tukevia mielikuvia) jaetaan siellä siis auliisti eikä niitä vain pelkästään mutustella omassa mielessä itsereflektiivisessä tarkoituksessa :

https://fi.wikipedia.org/wiki/Representationalismi

Sukupuoli-identiteetti on myös osa kehoa, ainakin se ydinsukupuoli-identiteetti (core gender identity) :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35

Hänhän kertoo että alkoi kokea itsensä naiseksi jossain vaiheessa transition jälkeen.
Kyllä menee sekavaksi genderismiteologiaksi kun pitää selittää koko maailma ideologiaan sopivasti. Pitää mahduttaa tämä Sametti-niminen henkilö oikeaoppiseen viitekehykseen koska häntä ei voikaan määritellä vääräoppiseksi tai harhautuneeksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #45

Minunkin mielestäni video on enemmänkin "Storytime"-tyyppinen*) kokemuksellinen tapahtumakertomus kuin faktapohjainen infopaketti...

*) https://www.youtube.com/results?search_query=story...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #33

"Itsekin olen jo vuosikymmeniä kokenut vahvasti olevani sukupuoleltani mies, ainakin siitä lähtien kun tulin täysi-ikäiseksi."

On ihmisen kehityspsykologian perusasioita, että jo parivuotiaana lapsilla on käsitys sukupuolestaan. Useimmiten käsitys ei sen paremmin cis- kuin transsukupuolisillakaan tästä muutu.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Sametin kertomuksessa (ks. kirjoituksen linkittämän video) sivutaan myös ilmeisesti oman itsetutkistelun tuloksena syntynyttä näkemystä todennäköisistä diagnosoimattomista ja hoitamattomista terveydellisistä ongelmista sekä seksuaalista suuntautumista.

Nämä luonnollisesti ovat mielenkiintoisia asioita, joiden kertominen vaatii omilla kasvoilla paljon rohkeutta.

Näistä ei ole kuitenkaan vedettävissä yleispäteviä johtopäätöksiä, mitä lukuisat gender-ideologian (genderismin l. patriarkaalisen sukupuolibinärismin) kannattajat kieli pitkällä kaiken aikaa tekevät.

Toivottavasti Sametti löytää balanssin elämässään!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aatami vedättää ihan kunnolla teitä kaikkia.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tämähän vaatii selvästi hieman täsmennystä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sitä varmasti on tulossa myöhemmin. Annoin kuitenkin vinkin. Odotellaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Onneksi transkuvio on muuttunut vuosien varrella vähemmän kaksinapaiseksi. Pelkän sukupuolen ilmaisun ja sukupuolen korjauksen väliin on tullut lisää elintilaa.

Tämän on mahdollistanut pitkä tie. Vuonna 2011 tuli tautiluokitusuudistus, jolloin mm. transvestisuus siivottiin roskakoriin. Vuonna 2015 saimme taas tasa-arvolain uudistuksen, joka sisältää kauan kaivatun syrjintäsuojan sukupuolivähemmistöille.

Tämän vuoden alusta astui voimaan nimilain uudistus, joka mahdollistaa omaksi koetun nimen saamisen, ei vain taiteilijanimeksi, vaan myös viralliseksi nimeksi.

Sukupuolimerkinnän muuttaminen on vielä vaiheessa, mutta tuleva translaki toivottavasti hoitaa vuosikymmenen mittaisen positiivisen jatkumon kuntoon.

Silloin ihmisellä on vapaasti valittavissa se reitti, jota hän haluaa sukupuoliasioissa kulkea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset