Miksu Mäenpää-Louekoski

Herätys! – Satujen kertomisesta peritään veroja

Tiesittekö, että aikuisten satukirjoilla ja niiden perusteella pidettävistä satutuokioista peritään veroja? No, asia on tietysti osittain ymmärrettävissä satukerhojen ”jäsenmaksuina” mutta, kun se ei ihan riitä, koskapa nekin, jotka eivät satukerhoihin kuulu, joutuvat maksamaan pakollista ja vastentahtoista maksua kerhoille suoraan valtion talousarviomäärärahoista maksettavan yli sadan miljoonan euron vuosittaisen könttäsumman muodossa. Syyksi tähän pakolliseen tilitykseen kerrotaan muun muassa satukerhojen kulttuurin kannalta suuri arvo. Tokihan satukirjallisuus ja -laulut ovat osa kulttuuria mutta ei siitä pakkomaksuja kyllä pitäisi maksaa, koska näitä satuja käytetään aikuisten leikkeihin, joilla alistetaan lapsia, naisia ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, sekä tietysti satujen ”opetukset” aika ajoittain unohtavia hairahtuneita satusetiä ja -tätejä tai muita ”tuhmia” kerholaisia. Satuihin uskomista varten on säädetty vielä erityinen vapaus, jolla voi välttyä tosiyhteiskunnan tukkapöllöiltä, vaikka kuinka alistaisi, kunhan muistaa kertoa, että tämä tapahtui sitten sadun vuoksi.

Elämme vuotta 2018 ja vuosi 2019 on jo ovella.

Miten tällainen älyttömyys voi olla mahdollista? Eduskunnassa on vieläpä puolueita, jotka hyysäävät näitä satukerhoja ja vakuuttavat istunnoissa uskollisuuttaan saduille ja pyrkivät muuttamaan lainsäädäntöäkin siihen suuntaan, että lait olisivat myös satumaisia vieläpä viheliäisellä tavalla.

Olisiko aika herätä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa yhteisöveron tuotosta ei enää vuoden 2016 jälkeen ole annettu määräosaa Ev.lut. ja ort.kirkoille. Se korvattiin suoralla budjetista annettavalla avustuksella. Ev.lut:lle 114000000 € ja ort:lle 2543000 €. Kaikkien maksamista veroista kuitenkin nekin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Anyway, vastaava summa kuitenkin kuin yhteisöveroista annettu summa.

Itse asiassa kun menee budjetista, niin sehän tarkoittaa, että kaikki mekin jotka eivät kirkkoon kuulu maksamme moisen ankkalinnan kuluja. Ja sitten ne jotka kuuluvat kirkkoon maksavat vielä kirkollisveron lisäksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aivan. Olen ymmärtänyt, että irroittaminen yhteisöveron tuotosta tehtiin koska haluttiin vakiinnuttaa avustusten taso riippumattomaksi yksittäisen veron tuoton heilahteluista ja erityisesti yritysverotuksen alennuspyrkimyksistä.

Oikeasti kirkot pitäisi velvoittaa hoitamaan jäsenrekisterinsä ilman väestön keskusrekisteriä ja hautausmaat kunnallistaa kuin myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kirkkorakennukset saada yleisempään käyttöön. Sen jälkeen kirkot voisivat rahoittaa toimintansa täysin omilla jäsenmaksuillaan sekä omistuksillaan ja niiden tuotoilla.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Suoraan valtion talousarviomäärärahoista maksettavan yli sadan miljoonan euron vuosittaisen könttäsumman" osalta voi olla kenties syytä pohtia asiaa perustuslain 6 ja 11 §:n näkökulmasta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Ns. negatiivinen uskonnonvapaus on myös perusoikeus!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset