Miksu Mäenpää-Louekoski

Hallituksen "kädenojennus" johtaa kattavaan mielivaltaan

Juuri kuullut uutiset Sipilän ”hillityn” porvarihallituksen ”kädenojennuksesta” eli siitä, että nyt kirjattaisiin lakiin se, että yrityksen koko vaikuttaa irtisanomiskynnykseen, yrityksen koosta riippumatta, ovat pahinta, mitä tähän mennessä on hallituksen suunnalta kylvetty.

Esitys tulee tällä kertaa koko suomalaiseen yrityskenttään kohdistuen johtamaan mittavaan mielivaltaan.

Edessä on kaaos, missä suomalaiset yritykset suurimmasta pienimpään kokeilevat kepillä jäätä ja siitähän seuraa oikeustapausten suma, missä uuden mielivallan rajoja sitten määritellään.

Mitä tämä tarkoittaa?

Se tarkoittaa todellisuudessa irtisanomiskynnyksen alenemistä kaikissa yrityksissä, koosta riippumatta. Se juurikin on se suuri ”kädenojennus” hallitukselta.

Ja jälleen kerran: yksinyrittäjien karuun arkeen ei saatu vieläkään mitään helpotusta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Itse epäilen tapahtuvan niin kuin on jo esillä ollutkin, että pienien kohdalla asiat helpottuu, mutta suurempien kohdalla irtisanominen vaikeutuu.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Pienimmät eivät tästä mitään hyödy. Isoilla on varaa hakea rajoja oikeudessa. Se pienyrittäjä, joka uskaltaa lähteä oikeuteen tappelemaan ja etsimään oikeuskäytännön rajoja, on syytä olla erittäin hyvin pärjäävä yrittäjä. Sen verran kalliksi se nimittäin voi tulla, että firma on ennemmin konkurssissa.

Ja työntekijöille tämä tarkoittaa sitä, että välittömästi kannattaa liittyä ay-liikkeeseen. On imittäin sitten huomattavasti mukavampaa tapella siellä oikeudessa ay-liikkeen avulla kuin itsekseen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Mielivaltaahan on voinut käyttää nytkin. Toki sitä voi käyttää jatkossakin. Kyse lienee kuitenkin monimutkaisista oikeudenkäynneistä ja tason etsimisestä. Kun tuo tason etsiminen on ohi, niin uskon, että pienet saavat helpotuksia ja isot kiristyksiä. Ans kattoo.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sitähän se aaaaayyyyyyyyyyyyyy halusi, yhdenvertaisuutta vai oliko se nyt tasapuolisuuttaa tai jotain kumminkin kaikille 74:lle sukupuolelle.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"....jotain kumminkin kaikille 74:lle sukupuolelle."

Haluaisko Martikainen hieman avata lisää miten tuo liittyy aiheeseen?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Ei niillä luettelemallasi ollut mitään merkitystä.

Merkitystä on sillä, että tuolla löperöllä lailla voidaan syrjiä ihan mitä tahansa ja kuka nyt yrityksen koon määrittelee taikka se, että halutaan vielä pienempää palkkaa tarjota esim. maahanmuuttajille, mikä on selkeästi syrjintää ja yhdenvertaisuuslain rikkomista.

Eniten minua ihmetyttää, että aktiivimalliin haetaan työryhmän kautta selvennystä aktiivisuuteen ja päättyy helmikuun lopulla.

Sitä ennen aktiivimalliin ei ole tullut yhtikäs mitään korjauksia vaikka hallitus lupaili, että seuraillaan tilannetta ja korjataan. Korjaukset: Täh?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Meillä on sitä varten olemassa oikeuslaitos, ettei mitään mielivaltaa synny. Katsotaan nyt mitä asiantuntijat tuumaa ja mitä ay-liike huomenna vastaa. Esitys menee nyt joka tapauksessa eduskunnan käsiteltäväksi, näinhän hallituksesta todettiin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Esitys menee nyt joka tapauksessa eduskunnan käsiteltäväksi, näinhän hallituksesta todettiin."

Kunhan nyt ensin kiertää valiokunnissa ja jos nyt koskaan ehtii ulos perustuslakivaliokunnasta ennen kauden päättymistä, siellä kun tuntuu roikkuvan monta muutakin asiaa ja taitaa vielä väliinkin tulla muutama.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suomeksi asia vatuloidaan kunnes se kaatuu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Meneekö noi tulevat tapaukset veronmaksajien piikkiin ja luulisi et oikeuslaitoksella olis parempaakin tekemistä kuin korjaillamhallituksen huonoja päätöksiä?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Meillä on sitä varten olemassa oikeuslaitos, ettei mitään mielivaltaa synny."

Jaa, eiks se ollutkaan pienyrittäjien pahin pelko, että joutuu oikeuteen ay-liikkeen lakimiesarmejaa vastaan? Nythän tulkinnanvaraa lisätään ja se sitten yhtäkkiä kelpaakin? Melkoista sekoilua..

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikös AY-liitot jossain vaiheessa itkenyt hallituksen ehdotusta, sillä että se saattaa yritykset eri arvoiseen asemaan? Well, nyt hallitus poisti sen? Siis mikä mättää?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Varmaan se ehdotuksen yleisesti kaikenkattava typeryys tuppaa vielä harmittamaan. Ei se tuolla perustuslain mukaiseksi saattamisella vielä olellisesti järkevämmäksi muuttunut.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mielenkiintoinen avaus, varsinkin kun mikään ei oikeastaan muutu olemassa olevasta tilanteesta.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/dc8a0a75-f58a-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiintoisaa nähdä, kuinka paljon työaikaa hallitus vielä aikoo uhrata lakiesitykseen, jonka sisältö on: "Mikään ei oikeastaan muutu olemassa olevasta tilanteesta."

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Vaikka päädyttäisiin siihen, että helpotettu irtisanominen koskisi enemmän pieniä kuin suuria yrityksiä - eli 10 hengen rajapyykki poistettaisiin - niin laissa tulisi määritellä kuitenkin ne irtisanomisen syyt, jolloin ko. helpotettu irtisanomisprosessi käynnistyy.

Eteen tulee jälleen perustuslain yhdenvertaisuuspykälä (6 §) eli miten sama irtisanomisen syy voi olla moitittavampi pienessä kuin suuressa yrityksessä:

Ajatellaan vaikka, että työntekijä kiroilisi yrityksen omille asiakkaille, ja siitä annettaisiin potkut. Miten syy, siis kiroileminen, on pienen yrityksen asiakkaalle moitittavampaa kuin ison yrityksen asiakkaalle. Eihän se syy ts. kiroileminen mitenkään muutu, vaikka yrityksen koko on eri...?

Perustuslaki 18,3 § sanoo, että "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset