Miksu Mäenpää-Louekoski

Soini, naisten oikeudet ja Suomen kansainvälinen ihmisoikeuspolitiikka

Ulkoministeri Timo Soini tunnetaan ultrakonservatiivisista naisten oikeuksia koskevista kannanotoistaan, joihin sisältyy muun muassa Kanadan virkamatkan yhteydessä tapahtunut osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen. Oppositiopuolueet Sosialidemokraatit, Vasemmisto, Vihreät ja RKP ovat esittäneet tänään eduskunnan lähetekeskustelussa epäluottamuslausetta Soinille hänen ulkomailla harjoittamiensa naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan kiistävien toimien johdosta. Soinin luottamuksesta äänestetään eduskunnassa mahdollisesti huomenna ja hallituspuolueet Keskusta ja Kokoomus ovat ilmoittaneet, että ne tulevat luottamusäänestyksessä osoittamaan luottamusta Soinin toiminnalle ulkoministerinä, siis myös epäluottamuslauseen ehdottamassa kannanotossa mainitulle ja myös oikeuskanslerin kannan mukaisesti ongelmalliselle toiminnalle.

Ulkoministeri Soinin ilmaisemien lukuisten ultrakonservatiivien aborttikantojen johdosta käyty keskustelu on Soinia puolustaneiden osalta kyseenalaistanut sen, että naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja oikeuksiin liittyvät asiat koskisivat Suomen virallista ulkopolitiikkaa. Tällaiset näkemykset osoittavat sulaa haluttomuutta selvittää tosiasioita, jotka ilmenevät äärimmäisen selkeinä ja suorasanaisina muun muassa ulkoministeriön verkkosivuilta ja lukuisista virallista ulkopolitiikkaamme koskevista uutisista.

Ulkoministeriö toteaa verkkosivuillaan Suomen kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaa koskien hyvin selvään naisten ja tyttöjen oikeuksien olevan yksi lukuisista painopistealueista.

Suomi toimii aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi kaikessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Suomi korostaa erityisesti naisten poliittista ja taloudellista osallistumista, naisiin kohdistuvan syrjinnän lopettamista sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia.”, toteaa ulkoministeriö.

Naisten oikeuksien edistäminen on siis virallinen osa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mitä tulee naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin, joihin oikeus turvalliseen aborttiin olennaisesti liittyy, on Suomen tähänastinen virallinen ulkopoliittinen linja varsin selkeä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja siihen liittyvät oikeudet ovat osa ihmisoikeuksia sekä tasa-arvo- ja kehitysagendaa. Niiden toteutuminen on tärkeää oman kehon, seksuaalisuuden ja lisääntymisterveyden kannalta.”, toteaa ulkoministeriö verkkosivuillaan naisten oikeuksia koskevan osuuden päätteeksi.

Edellä esitetyn perusteella on varsin ilmeistä, että ulkoministeri Timo Soinin ultrakonservatiivit aborttia koskevat kannanotot ovat räikeässä ristiriidassa Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjojen kanssa. Ristiriidan astetta on omiaan korostamaan se seikka, että Soini on aikaisemmin ilmaissut, ettei hyväksy aborttia missään oloissa.

Esitetty epäluottamuslause ulkoministeri Soinille on täysin oikeutettu. Tulevassa äänestyksessä voidaan parhaimmillaan osoittaa, että Suomi ei kuulu sellaisten oikeistopopulistien johtamien Euroopan maiden joukkoon, joissa naisten oikeudet, erityisesti oikeus lailliseen ja turvalliseen aborttiin, ovat hyökkäysten kohteena. Tilanne vaikuttaa kuitenkin tältä osin varsin lohduttomalta, sillä Keskustan ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat aikeissa osoittaa luottamuksensa ulkoministeri Soinin toimintaan. Tukena näillä hallituspuolueilla ovat myös oppositiossa olevat Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset.

Monessa muussa länsimaisessa demokratiassa Soinin tavalla toimiva ulkoministeri olisi eronnut täysin omasta aloitteestaan tai hänelle olisi ainakin annettu ymmärtää eron olevan välttämättömyys. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, mikä on hälyttävä piirre demokratian ja ihmisoikeuksien tilasta Suomessa.

Mikäli eduskunta tulevassa luottamusäänestyksessä osoittaa tukensa ulkoministeri Soinin toiminnalle, herää kysymys siitä, mikä maamme virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme suhde ainakin aiemmin painopistealueena oleviin naisten oikeuksiin on. Parlamentaarisen luottamuksen osoittaminen Soinille asettaa kyseenalaiseksi Suomen aseman uskottavana kumppanimaana kansainvälisissä ihmisoikeuksia edistävissä yhteistyöverkostoissa ja päätäntäelimissä. Näin on jo osittain käynyt.

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa, jos koet asian tärkeäksi. Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hallitus pyyhkii hanuriaan naisten oikeuksilla.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Juuri näinhän se on ja toivottavasti suomalaiset äänestäjät ymmärtävät tämän.

Näillä pelikorteilla, mitä hallituspuolueet Kokoomus ja Keskusta ovat paljastaneet, kirjoituksesta ilmenevä Suomen virallinen linja suhteessa naisten oikeuksiin ja erityisesti seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tahritaan pelkäksi sanahelinäksi, tosiasiallisen linjan ollessa se minkälaiseksi ulkoministeri Soini sanoillaan ja teoillaan on määritellyt.

En ihmettelisi, jos naiset äänestäisivät jaloillaan ulos Keskustan ja Kokoomuksen kannattajariveistä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Onhan se mielenkiintoinen tilanne, että lilliputtipuolue Siniset panee taktisesti muut hallituspuolueet käytännössä äänestämään omaa linjaansa vastaan.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Konkreettiset teot ratkaisevat sen, mitä Keskustan ja Kokoomuksen linjat suhteessa naisten oikeuksiin ovat tai eivät ole.

Äänestäminen ulkoministeri Soinin luottamuksen puolesta on yhtä konkreettinen teko kuin ovat Soinin aborttivastaiset sanat ja teot.

Tämä konkretia myös laitetaan kansainvälisissä suhteissa merkille. Sama tapahtuu myös Suomessa niin tavallisten ihmisten kuin ihmisoikeusjärjestöjenkin parissa.

Jo nyt voidaan sanoa etukäteen, että Agenda Europe -verkosto, joka on suomalaisten naisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien järjestöjen tiedossa, on saamassa ensimmäisen konkreettisen voittonsa Suomessa.

Kaikki tämä tapahtuu silmiemme edessä!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuollaisten kabinettipelien takia minulla on mennyt usko istuviin puolueisiin ja siellä rehottaviin korruptioihin, hyväveli/sisar-järjestelmiin sekä niiden säätiöihin.

Siksi olen piraattipuolueen jäsen ja äänestän vain ulkopuolisia puolueita. Vain näiden kautta voitaisiin saada politiikkaan raikkaita tuulahduksia ja saadaan kitkettyä ongelmalliset alueet kokonaan pois esim. tuomalla perustuslakituomioistuin heti Suomeen ja sitten tutkimaan mahdolliset viranomaisrikokset, jääviydet, yms. kaikkineen.

Jos joku yrittää lahjoa tarjoamalla etuuksia, niin tästä tulee välittömästi rikosilmoitus. Se on linjauksemme, että kansalla pitää olla valta käsissään eikä pienellä piirillä ja pitää edustaa suomalaisten kansalaisten asemaa.

Lukekaahan kirjaa: Lumedemokratia, niin teille avautuu silmät, että mitä arkadianmäellä on historian aikana tehty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset