Miksu Mäenpää-Louekoski

Korhonen paljastaa homovastaisen koplan Alma Median entisessä hallituksessa

  • Korhonen paljastaa homovastaisen koplan Alma Median entisessä hallituksessa
  • Korhonen paljastaa homovastaisen koplan Alma Median entisessä hallituksessa

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikosken Suomen Kuvalehdelle antama haastattelu Alma Media-konserniin kuuluvan Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa koetusta sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä on herättänyt paljon mediahuomiota. Reaktioita on tullut myös valtakunnanpolitiikasta käsin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) ja kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan (sd) tuotua esiin omat näkemyksensä. Ministeri Saarikko on luonnehtinut tapahtunutta ”tunkkaiseksi tarinaksi” ja ilmaissut tukensa Anttikosken rohkeudelle ottaa asia esille. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle ei suinkaan ole sadellut ymmärrystä. Mediakonsernin ja Kai Telanteen ”väärinkäsitystä” pahoittelevasta tiedotteesta syntynyt kuva on varsin voimakkaassa ristiriidassa sen kanssa, mitä Anttikoski kertoo Telanteen sanoneen valintaprosessin loppuvaiheissa, joissa Anttikosken annettiin ymmärtää olevan ykkösehdokas. Anttikoski kertoo äitiyden muodostuneen esteeksi päätoimittajaksi valinnalle.

Kuka puhuu totta ja kuka taas asian vierestä?

Eilen kantaa otti myös aikanaan Lapin Kansan päätoimittajan paikalta pika-aikataulussa erotettu Johanna Korhonen. Korhosen erottamisesta käynnistyi prosessi, joka päätyi korkeimpaan oikeuteen (KKO) saakka. KKO tuomitsi toimitusjohtaja Kai Telanteen perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta työsyrjinnästä sakkorangaistukseen.

Korhosen kokeman työsyrjinnän yhteydessä on ihmetelty sitä, miten voi olla mahdollista, että rikokseen syyllistynyt toimitusjohtaja Telanne on voinut jatkaa tehtävissään? Sama kysymys on noussut pohdintaan jälleen kerran Anttikosken tapauksen myötä, sillä keskiössä ovat toistamiseen Telanne sekä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät mahdolliset asenneongelmat.

Johanna Korhosen eilisessä Facebookissa julkaistussa kannanotossa kerrotaan muun muassa esitutkinnan pöytäkirjoihin perustuen pelistä, jossa olivat osallisena Telanne ja erityisesti neljä Alma Median hallituksen miesjäsentä.

Korhosen mukaan hänen erottamisensa jälkeen Alma Media tiedotti pörssitiedotteella erottamisen olleen yhtiön hallituksen yksimielinen päätös. Esitutkinnan pöytäkirjat paljastavat kuitenkin, että hallituksessa oli neljä jäsentä, joiden mielestä päätoimittaja ei saa olla homo. Tämä neljän kopla tuki aktiivisesti Telannetta kuultuaan hänen päätöksestä erottaa Korhonen päätoimittajan tehtävistä – Korhonen ei koskaan ehtinyt edes aloittaa tehtävissään. Korhonen mainitsee kahden hallituksen jäsenen poistuneen käytävälle asiasta päätettäessä hallituksessa.

Korhonen paljastaa Facebook-päivityksensä kommentissa edellä mainittuun neljän koplaan kuuluneiden nimet, jotka hän oli tarkistanut esitutkinnan pöytäkirjoista. Kyseessä olivat Kari Stadigh, Lauri Helve, Kai Seikku ja Erkki Solja.

Erottamiskokouksesta poistuneet ja ”palaneen käryä haistaneet” hallituksen jäsenet olivat Matti Kavetvuo ja Harri Suutari.

Pörssitiedotteessa kerrottu hallituksen yksimielisyys ei siis tämän tiedon nojalla pitänyt lainkaan paikkansa.

Korhosen mukaan hallituksen tajutessa, että sen jäseniä voisi joutua esitutkintaan ja käräjille, koko hallitus päätti, että Korhosen erottamisesta oli vastuussa toimitusjohtaja Telanne yksin. Näin Telanne päätti myös asian esittää ja esittikin.

Korhosen mielestä Telanne valehteli pelastaen hallituksen syytteiltä. Korhonen katsoo, että Kai Telanteen jatkaminen tehtävissään oli vastapalvelus hallitukselta.

Alma Median hallitus on sittemmin vaihtunut ihan täysin.

Anttikosken kertoman perusteella syntyy toimitusjohtaja Kai Telanteesta, ainakin tällä kertaa, kuva varsin itsenäisenä toimijana, jonka päätöksiä ohjaava arvomaailma on Aatamin aikainen.

Lisää tietoa:

Yle: Johanna Korhosen muistio tapaamisista Alma Median edustajien kanssa. 1.10.2008

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ainakin Anttikosken tapauksessa, missä nimitysasia ei ole edennyt hallitukseen saakka, ovat mahdolliset tasa-arvolain vastaiset epäselvyydet toimitusjohtajan vastuulla selvästikin, kun asiaa peilaa hallituksen tehtäviin. Hallitushan vahvistaa Alma Mediassa toimitusjohtajan ehdotuksesta (vrt. esittelijän rooli) konserniin kuuluvien lehtien päätoimittajien nimitykset ja erottamiset. Kuitenkin ennen tätä vaihetta nimitysasia on valmistelukoneiston käsissä.

Esittelijällä on oma vastuunsa mutta miten ihmeessä hallituksen on voitu katsoa vapautuneen omasta vastuustaan Korhosen tapauksessa pelkästään toimitusjohtajan toteamuksella, että hän on "toiminut aivan yksin"? "Toimiminen aivan yksin" ei ole hallituksen tehtävien perusteella edes mahdollista.

Lisäksi, eikö pörssitiedotteen mahdollinen harhaanjohtavuus (vrt. kerrotaan koko hallituksen hyväksyneen yksimielisesti esittelijän ehdotuksen, vaikka osa hallituksesta on kävellyt käytävälle välttyäkseen osallistumasta päätöksentekoon) ole vakava asia?

Juha Hämäläinen

Tuoreessa tapauksessa on yrityksellä oltava oikeus valita päätoimittaja kriteereillä, jotka jo kerrottu. Tähän näyttää olleen perusteita aiemmista kokemuksista. Yritys on sinällään palkannut johtotehtäviin molempia yleisimpiä sukupuolia.

Tasa-arvo ei voi tarkoittaa, että olemme henkilövalinnoissa samalla viivalla. Ajatuskin on höperö. Olemme kaikki erilaisia yksilöitä ja ominaisuuksien kombinaatioita. Tämä vaikuttaa henkilön soveltuvuuteen uuteen tehtävään.

Jos johtoryhmään kuuluva henkilö asuu erillään perheestään vuosia ja perheessä on pieniä lapsia niin kyllä tämä herkästi vaikuttaa työhön ja perheeseen. Täytyy ymmärtää, ettei noissa hommissa töitä tehdä 7,5 tuntia ja lähdetä kotosalle kuten duunari tekee. Töitä tehdään usein iltaisin ja viikonloppuisin. Moni joutuu myös matkustamaan jatkuvasti.

Jos siis rekrytoija on päätynyt näkemään nämä riskit ja vetäytynyt palkkauksesta niin en näe siinä mitään moitittavaa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Täytyy ymmärtää, ettei noissa hommissa töitä tehdä 7,5 tuntia ja lähdetä kotosalle kuten duunari tekee. Töitä tehdään usein iltaisin ja viikonloppuisin. Moni joutuu myös matkustamaan jatkuvasti."

Tajuatko sinä Hämäläinen, kenestä puhut?

Kuvitteletko sinä, että Anttikoski, joka on toiminut aiemmin HS:n päätoimittajana, ei tietäisi, mitä päätoimittajan tehtävät edellyttävät?

Se viesti, mikä Alma Median puolelta on välittynyt, viittaa oikeusoppineiden mukaan mahdolliseen syrjintään sukupuolen perusteella.

Oletko tosiaankin sitä mieltä, että Alma Median kaltaisella konsernilla on varaa uskottavuuteensa radikaalilla tavalla vaikuttavaan rikostuomioon ja toimintaan, joka toistamiseen edes vihjaisi olennaisesti samankaltaisiin juurisyihin, joilla kyseinen rikostuomio on saatu?

Konsernin johdon kielteinen maine - esim. syrjivä rakenne - on omiaan leimaamaan alaisensa mediat siitäkin huolimatta, että nämä mediat edistäisivät journalismissaan esim. tasa-arvoa.

Juha Hämäläinen

Kuulepas nyt Mäenpää-Louekoski, yritys päättää henkilövalinnoistaan eikä yhteiskunta tai some. On aivan sama mitä Anttikoski tietää pitkistä työpäivistä, hän ei ollut itseään valitsemassa. Tämä asia ei muutu miksikään lainsäädännöllä.

Eri yritysten kriteerit vaihtelevat ja se on ok. Alman tilanteen yksityiskohtia emme edes tunne julkisuudessa. Ihan turhaa tuo toisten puolesta loukkaantuminen.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #4

Kuulepas nyt Hämäläinen, kyllä ne lait nyt vaan koskee myös yrityksiä ja yrittäjiä.
Lisäksi liuta kaiken maailman säännöstä ja määräystä, koskee myös rekrytointia.

Mielestäni en ole loukkaantunut kenenkään puolesta, vaan tuonut esiin hyvin ison epäkohdan, josta on syytäkin kirjoittaa.
Ettet nyt vaan itse ole ottanut nokkiisi kun asiaa on nostettu julkisuuteen, herkkis kun olet???

Kannattaa mennä heruttelemaan ennemmin tuonne toisen kirjoituksen puolelle (Somekohun aallonharjalla...), siellä kun tuntuu olevan enemmän sinun hengenheimolaisia, täällä tuo sinun vääntäminen ei johda pitkälle ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset