Miksu Mäenpää-Louekoski

Pride ja Jumala

  • Pride ja Jumala

Uskon juuri nyt 100 % varmasti siihen, että myös Jumala, Korkein voima, osallistuu Pride-tapahtumaan.

Minä uskon, että Jumala jätti kristikunnaksi itseään kutsuvan lauman melkein pari tuhatta vuotta sitten, tämän lauman alkaessa kinastelemaan siitä, mistä Henki lähtee.

Kaukaa Hän on kauhistellut kristikunnan harjoittamia ristiretkiä, noitavainoja ja varsinkin vainoja milloin mitäkin ihmisryhmää vastaan. Meno jatkuu entisellään.

Minä uskon, että Jumala viihtyy nykyisin erityisesti vapaamielisissä piireissä, joissa on tilaa ihmisyydelle, sillä Hänhän ihmisen loi.

Jo aikoja sitten kristikunnasta eron ottanut Jumala sanoo kristikunnan vainoamille homoille, lesboille ja transihmisille:

Minä olen lähellä niitä, joilla on särjetty sydän, ja pelastan ne, joilla on murtunut mieli!

Aamen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Minä olen lähellä niitä, joilla on särjetty sydän, ja pelastan ne, joilla on murtunut mieli!"

Tästä tulee elävästi mieleen eräs tilaisuus, missä kohtasin kymmenittäin kirkon ja muiden vastaavien piirissä karuja asioita kokeneita homoja ja lesboja.

Kaikkein hirvittävimpinä jäivät mieleen ne entiset kirkon työntekijät, osa entisiä pappeja, joilta kirkko oli riistänyt raa'asti suoraan sanottuna kaiken, niin aineellisen kuin henkisenkin, kun olivat erehtyneet kertomaan omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Sydän oli särjetty ja mieli oli murrettu! Totaalisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Se teistä, joka on viaton, heittäköön ensimmäisen kiven." Jotain sellaista olen minäkin omalla tavallani yrittänyt sanoa. "Jolla on korva, se kuulkoon."

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Hyvä ohje, mutta luulenpa että tiettyjen piirien ihmiset eivät vaan yksinkertaisesti halua myöntää muuta totuutta kuin sen mikä heidän mielestään sellaista on, eli vain ja ainoastaan se mitä raamatussa lukee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6

Ongelmahan tässä on se, että Raamatussa ei puhuta homoseksuaalisuudesta mitään. Siis jos siitä haluaa tehdä ongelman.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>.....Kaikkein hirvittävimpinä jäivät mieleen ne entiset kirkon työntekijät, osa entisiä pappeja, joilta kirkko oli riistänyt raa'asti suoraan sanottuna kaiken, niin aineellisen kuin henkisenkin, kun olivat erehtyneet kertomaan omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan....

ooo

Vaatiskohan tuo täsmennystä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #21

#21

.... kansa kohisee ja odottaa täsmennystä....

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kristityt aina hokevat anteeksiantavasta jumalasta, joka rakastaa kaikkia, myös syntisiä.

Miksi kristityt eivät tee samoin? Millä oikeudella he nousevat oman jumalansa yläpuolelle?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Millä oikeudella he nousevat oman jumalansa yläpuolelle?"

Niinpä juuri.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Tuolla eräässä toisessa kirjoituksessa todetaan
"Sateenkaariliike ei kelpuuta kristinuskoa sellaisena kuin se on, sen tähden aidon kristillisyyden etsiminen Prideilta on kuin neulan etsiminen heinäsuovasta... "

Herää kyllä kysymys, olisiko asia kuitenkin aivan päinvastoin?
Tuon lauseen kirjoittaja katsoo olevansa kaikkia ylempänä vain hän tietää totuuden ja sen mikä on oikein, surullisen suppea maailma hänellä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte." Nämä sanat Jeesus sanoo kaikille synnin orjille, synneissään rypeville ihmisille.

Lesbouden tai homouden harjoittajille kuuluu sama kehotus kuin muillekin laittomuudessa eläville: "Tehkää parannus!"

Jumala ei koskaan anna pettää itseään, ei koskaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

”Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, 10 eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät.”
(Paavalin ensimmäinen kirje korinttilaisille 6:9-10)

”Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten, rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien, tappajien, siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten, ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia.”
(Paavalin ensimmäinen kirje Timoteukselle 1:10)

Tämän moraalikäsityksen mukaisesti Marttila varmaankin kiivailee Jumalana Jumalan paikalla tällä samalla intensiteetillä Kauppalehden ja Arvopaperin (riistäjät ja ahneet), bikinimuotia esittelevien muotilehtien (siveettömät), Seiskan (rienaajat), MV-lehden (valehtelijat ja pilkkaajat), Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen julkaisujen (lain ja järjestyksen rikkojat ), Viinipostin (juomarit) ja Maanpuolustus-lehden (tappajat) sivuilla…? Eipä tulisi aika pitkäksi tuossa puuhassa.

Vai voisiko olla kyse puhtaasti siitä, että Marttila valikoi pyhästä kirjastaan vain ne asiat, joihin hänellä itsellään on erityisen ongelmallinen suhde?

Jos Raamattua halutaan käyttää nykyaikana eettisenä ohjeistona, on ymmärrettävä, että se, mitä ennen on pidetty sopimattomana, on ihmisten kirjoittamaa ja tuon yhteiskunnan omaa heijastusta ja muuttunut vuosituhanten saatossa normaaliksi. Mielenkiintoista on se, että tuo asia on aikanaan ymmärretty Uuden ja Vanhan Testamentin välisessä erossa jopa fundamentalistien piirissä, kun tavat ja tottumukset muuttuivat. Myös Paavalin teksteistä merkittävä osa oli omistettu tälle teemalle ja Jeesuksenkin kerrotaan siihen ottaneen kantaa. Selitys VT:n hullujen säädösten noudattamattomuudelle on, että niitä ei tarvinnut noudattaa ns. Uudessa liitossa. Vastaavaa uskonoppien ja sosiaalisten käytäntöjen välisen suhteen reformia ei sitten enää olla valmiita tekemään, vaikka aikaa on kulunut ja maailma muuttunut vielä enemmän kuin tuossa ajanlaskun alun aikaisessa reformissa. Syy tähän näyttää ilmeiseltä: Ei haluta antaa käsistä sitä varastoa, joka on ahkerasti käytössä Raamatulla päähän hakkaamiseksi kutsutussa jalossa harrastuksessa.

Uuden Testamentin syvin ja tärkein eettinen opetus on Kultainen sääntö, joka siellä tunnetaan Rakkauden kaksoiskäskynä. Tuon käskyn toinen osa on jäänyt Marttilalta kaltaistensa lailla totaalisesti ymmärtämättä ja sen mukana koko kristinuskon perusajatus: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi niin, että kunnioitat hänen lähtökohtiaan silloinkin, kun et niitä itse ymmärrä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Suurin käsky on Jeesuksen sanojen mukaan: "Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi."

Rakkaus Jumalaan on, että pidämme Hänen käskynsä. Haureuden, homouden, ahneuden ja kaikkien muidenkin syntien tulee lakata. Jokaisen on etsittävä Jumalan tahto omassa elämässään. Kyllä Hän ilmoittaa sen vilpittömille etsijöille. On tultava kaikessa vaelluksessa pyhiksi, lakattava tekemästä tietoista syntiä. Siihen Raamatussa on kehotukset.

Jokainen toimii ja edistyy omalla tavallaan. Pääasia on suunta ja se olkoon: kokonaan eroon tietoisesta synnistä. Miltään muulta suunnalta ei löydy pelastusta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #10

Niinpä, fundamentalistiuskovaisten tavoin Marttila jättää huomiotta kaksoiskäskyn toisen osan, joka mainitaan Jeesuksen lausumana yhtä tärkeänä kuin se ensimmäinenkin. Ensimmäisen osan nykykielinen, sosiaaliseen ja eettiseen elämään sovellettu vastine taas on se, että ihmisen on toimissaan pyrittävä hyvään ja eettisesti arvokkaaseen. Fundamentalistit taas tulkitsevat sen antavan heille oikeuden painostaa lähimmäisiä omaan tulkintaansa uskosta, siis totaalisesti sen toisen osan hengen vastaisesti:

"Painosta lähimmäistäsi ajattelemaan ja toimimaan samalla tavoin, miten minä olen uskonasiat ymmärtänyt."

Jos uskoon tuleminen hävittää kaiken pahan ihmisestä, miksi Marttila ei saarnauksessaan satsaa siihen ja odota ihmisten "paranevan" sitä tietä? Toisaalta... aika vähän olen tavannut uskossa olevaksi itseään nimittämiä ihmisiä, joilta synnin teko olisi siinä samassa kadonnut. Henkinen väkivalta, valehtelu ja ensimmäisen kiven heitto ovat näistä synneistä yliedustettuina.

"Pääasia on suunta ja se olkoon: kokonaan eroon tietoisesta synnistä."

Tuosta suunnasta voin olla periaatteessa samaa mieltä: Ihmisten tulee minimoida toisia ihmisiä kohtaan tekemiä vihamielisiä ja vahingollisia tekoja. Toivon mukaan Marttilallekin jonain päivänä valkenee se, että hän täälläkin uhkaillessaan tekee (vielä ilmeisesti tietämättään) juuri tällaista syntiä eri tavalla uskossa olevia ja laajemmin muitakin sateenkaari-ihmisiä kohtaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Niin, sehän tässä on huvittavaa että toisten mielestä Jeesus oli hellä- ja vapaamielinen hippi, toisten mielestä militantti konservatiivi. Ja molemmet vetoavat siihen mitä Jeesus tekisi. Oikeastihan Jeesus ei tehnyt juuri mitään, mieluiten hän rukoili.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256300...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Itseäni vähän ihmetyttää, että kukaan iänkaikkiseen elämään uskova syntinen kulkija, täällä maan päällä viettämänsä häviävän lyhyen ajan osalta, kantaa huolta muusta kuin uskostaan vapahtajaan. Eihän täällä vietetty silmänräpäys vaikuttane suuressa kuvassa yhtään mihinkään? Käsittääkseni ei ainakaan pelastukseen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #15

Niinpä. Ev.Lut. uskonnon mukaan ihminen ei voi ansaita pelastusta, vaan saa sen vain armosta, jos saa. Syntisiä olemme siis kaikki aivan siitä riippumatta, mitä teemme tai jätämme tekemättä (ortodoksit ovat käsittääkseni tästä eri mieltä), joten ainoa pelastuksen mahdollisuus on armon ja anteeksiannon vastaanottaminen. Katolilaisillahan on ripittäytymisrituaali, jolla tuo anteeksianto voidaan ottaa vastaan papin avustamana aina kun siltä tuntuu.

Mutta totta on myös, että Jeesus käski mennä ja tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan. Vaikkei lähetystyöntekijät silläkään pelastusta hanki itselleen, vaan vain niille käännytetyille sen myötä, että he ymmärtävät pyytää syntejään anteeksi ja ottaa armon vastaan.

Tämä muistuttaa jossain mielessä hiukan islamin perusajatusta, jonka mukaan jokainen elollinen ja elotonkin olento on muslimi, vaikkei sitä itse tajuaisikaan. Sana 'muslimi' tarkoittaa Jumalan (arabiaksi Allah) luomaa. Pelastus tulee sen kautta, että tunnistaa ja tunnustaa itsensä Jumalan luomaksi.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #10

"Rakkaus Jumalaan on, että pidämme Hänen käskynsä. Haureuden, homouden, ahneuden ja kaikkien muidenkin syntien tulee lakata. Jokaisen on etsittävä Jumalan tahto omassa elämässään. Kyllä Hän ilmoittaa sen vilpittömille etsijöille. On tultava kaikessa vaelluksessa pyhiksi, lakattava tekemästä tietoista syntiä. Siihen Raamatussa on kehotukset.

Jokainen toimii ja edistyy omalla tavallaan. Pääasia on suunta ja se olkoon: kokonaan eroon tietoisesta synnistä. Miltään muulta suunnalta ei löydy pelastusta."

Siis suuntana "kokonaan eroon tietoisesta synnistä" ja vain siitä löytyy pelastus?!

Marttila on hyvä vaan. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että kristinuskon mukaan ihminen, joka kuvittelee kykenevänsä omilla ponnistuksillaan voittamaan hänessä olevan "syntisen" luonnon (mitä kaikkea se nyt sitten onkaan …?), on langennut suureen syntiin: itsensä asettaminen Jumalan vertaiseksi!

Mihin tämänkaltainen "synti" pohjimmiltaan viittaa, sitä saa Marttila pohtia.

Mitä tulee ihmisen homoseksuaalisuuteen ja sen vapaaehtoiseen toteuttamiseen aikuisten ihmisten kesken, ei kyseessä ole synti, josta tarvitsisi lakata tai pyrkiä eroon yhtään sen enempää kuin aikuisten heteroseksuaalienkaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #20

Vesa-Matti Louekosken olisi tärkeää pysähtyä vakavasti miettimään, mitä tarkoittaa sana 'kuuliaisuus'.

Kuuliaisuus merkitsee tottelemista. Siis itsensä ojentamista jonkun toisen tahdon mukaan.

Uskon kuuliaisuuden syntyminen JUMALAA kohtaan ns. pakanakansoissa, siis meissä ei-juutalaisissa, oli Paavalin apostolin tehtävän ja viran ydinasia.

Uskon kuuliaisuudella ei ole mitään tekemistä Jumalan vertaiseksi tulemisen kanssa, ei yhtään mitään. Jumalan sana selkeästi ja voimakkaasti kehottaa meitä jokaista hylkäämään kaiken synnin ja jumalattomuuden. Siitä on kysymys.

Homouden ja kaikenkaltaisen haureuden harjoittaminen on Jumalan silmissä kauhistus. Sen Raamattu tekee meille äärimmäisen selväksi. Lue, ymmärrä ja tottele. That's the point.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #23

"Homouden ja kaikenkaltaisen haureuden harjoittaminen on Jumalan silmissä kauhistus"

Eihän raamatussa puhuta mitään homoista, ei sanan sanaa.

Marttila voisi kertoa missä kohtaa raamatussa mainitaan sana homo?

Mistäs sitten tiedät, että "Homouden ja kaikenkaltaisen haureuden harjoittaminen on Jumalan silmissä kauhistus"?

Oletko Jumalan profeetta, jonka kautta Jumala täydentää Sanaansa?

Joka tapauksessa uskon, että Jumala on kääntänyt selkänsä kristikunnalle, joka on tehnyt omasta erinomaisuudestaan itselleen kultaisen vasikan, jota se palvoo.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jos Jeesus tulee uudestaan,
se jälleen ristiinnaulitaan.
Papit huutaa kuoroinensa:
"Käännetään ja kaulitaan!""

-Juice Leskinen (Kuinka Jumalaa Pilkataan, aka. Pilkkaanko Jumalaa vai jumalankuvaa)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Moro Mika!

Sain vastauksen lapsiasiavaltuutetulta.

Hei Sari,

Kiitokset viestistä. Olen työssäni kiinnittänyt tähän samaan ilmiöön huomiota. Viimeisin kirjelmäni asiaa koskien:

http://lapsiasia.fi/wp-content/uploads/2018/02/OKM...

KIRJELMÄ 14.2 - lapsiasia.fi

Pidän erittäin kannatettavana, että oman uskonnon/katsomusaineiden opetusta uudistetaan. Lapset on saatava yhdessä pohtimaan ammattipedagogin kanssa monia kysymyksiä uskontoihin, katsomuksiin ja hengellisyyteen liittyen. Se on lapsen arvostamista ja lapsen oikeuksien oppimista sekä ehkäisevää turvakasvatusta.

Hengellisyys ei ole sellaisenaan ongelma. Ihmisten käsissä ja vallankäytön ympäristöissä hengellisyys voi kuitenkin muuttua uskonnoksi, jolla on sortavia piirteitä.

Teemme voitavamme.

Parhainta kesääkin toivottaen,

Tuomas Kurttila, lapsiasiavaltuutettu

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Moi,
hienoa, että olet ottanut asian esille ja lähestynyt lapsiasiavaltuutettua.
Kiitos.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Hienoa on ollut huomata kuinka moni yritys on tänä vuonna lähtenyt mukaa Pride-kampanjaan logoineen ja sanoineen, lippuineen, joita katukuvassa onkin näkynyt runsaammin kuin aikaisempina vuosina.

Hienoa on myös se, että muutama seurakuntakin on mukana Pridessä, edes muutama seurakunta osoittaa inhimillisyyttä, toisin kuin esimerkiksi täällä Puheenvuorossa joku kirjoittaja, sekä aika moni kommentoija.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset