Miksu Mäenpää-Louekoski

Lähetysjärjestöjen saamat tuet puhuttavat Porissa

  • Lähetysjärjestöjen saamat tuet puhuttavat Porissa

Keski-Porin seurakuntaneuvoston jäsen Jaakko Lehtonen on nostanut esiin Porin seurakuntayhtymän tuet tunnetusti homo- ja naispappeusvastaisille kirkon lähetysjärjestöille. Lehtonen kirjoitti asiasta Satakunnan Kansaan mielipidekirjoituksen, jonka myötä hän on joutunut mittavan vihaviestien ryöpyn kohteeksi.

Lehtonen mainitsee tukea saavista lähetysjärjestöistä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley), Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen, Sanansaattajan ja Evankelisluterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän, joiden Porin seurakuntayhtymältä saamat tuet nousivat vuonna 2017 yhteensä 193 000 euroon. Suurinta tukea saivat Kansanlähetys (102 000 euroa) ja Kylväjä (38 000 euroa). Vuodesta 2012 tukimäärät ovat nousseet 30 %, mainitsee Lehtonen.

Kaikki Lehtosen esiin tuomat lähetysjärjestöt suhtautuvat erittäin kielteisesti homoihin ja naispappeuteen.

Kansanlähetys ja Sley olivat tukemassa nuorille suunnattua Älä alistu! -kampanjaa vuonna 2011. Kampanja mainosti eheytyshoitoja ja rinnasti homot murhaajiin.

Lehtonen, joka on myös Satakunnan Vihreiden toiminnanjohtaja, kirjoittaa suorasanaisesti asiasta, joka on takuulla suurimmalle osalle tavallisista kirkollisveroja maksavista hämärän peitossa.

Merkittävä kysymys on myös se, mitä kyseiset lähetysjärjestöt asenteineen saavat aikaan lähetyskentillä?

Kuten odottaa saattoi, on Lehtonen ja hänen poliittinen vakaumuksensa nostettu tikunnokkaan myös Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivulan (kd) toimesta.

Eilisissä tviiteissään Koivula toteaa muun muassa seuraavaa:

Jaakko Lehtonen ajaa seta-sertifioitua kirkkoa, jossa rangaistaan vakaumuksesta ja demonisoidaan Raamattu ja sitä kunnioittavat kristilliset lähetysjärjestöt. Uskonnonvapaus uhattuna!

Mitä vihreä tekee kirkossa? Ajaa hlbt-agendaa ja asettaa kristillisen vakaumuksen kiellettyjen asioiden listalle.

Sen siitä saa, kun kutsuu nimikristityt muuttamaan kirkon. Raamattu vaihdetaan puoluekirjaan, kristinusko "minun jumalaani". Rahat lähetystyöstä norppien suojeluun?

Hmm … … ”Nimikristittyihin” viittaaminen ja heihin kohdistuvan kielteisen näkemyksen esiin tuominen ei liene kovinkaan järkevää Koivulalta, joka on myös kirkon nuorisotyöntekijä, nimittäin nämä ”nimikristityt” maksavat suurimman osan Koivulankin palkasta, eivät suinkaan niin sanotut ”tosikristityt”.

”Nimikristittyjen” rahat kyllä kelpaa mutta eivät osallistuminen kirkolliseen päätöksentekoon, mielipiteet ja arvot? Ei kai näin kukaan voi ajatella!

Lähteet:

SK, 9.5.2018: Lukijalta: Seurakuntalainen, tiesitkö rahoittavasi naisten syrjintää ja homovihaa?

Yle, 9.5.2018: Seurakuntapoliitikko nosti esiin homovastustajien saamat tuet – sähköposti täyttyi vihaviesteistä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jotenkin tulee sellainen olo, että eräillä on varsin avoimesti ilmaistu tavoite siivota kirkko tavallisista luterilaisista.

Onhan siinä tosiaan aikaisemminkin erään KD-vaikuttajan toimesta onnistuttu varsin tehokkaasti, kuten tilastot osoittavat.

Voi olla, että jäljelle jääville konservatiivikristillisille tulee lopulta aika orpo olo, kun "puhdistukset" etenee.

Kun ajattelee kirkon herätysliikkeiden ja kirkon välisen suhteen historiaa, on aika monilta näiden herätysliikkeiden edustajilta unohtunut se tosiasia, että Suomen ev.-lut. kirkko on ollut poikkeuksellisen suopeamielinen näitä liikkeitä kohtaan jo 1800-luvulta lähtien ja katsonut viisaaksi paimentaa liikkeitä kirkon sisäpuolella. Näin ei ole ollut monissa muissa maissa, missä on herkästi näytetty ovea kiihkeämmille aineksille.

Lopputulos on mielenkiintoinen, sillä isännän paikan kirkossa ovat ottaneet ne, jotka armollisesti kerran otettiin siipien suojiin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pieni korjaus , joka kuitenkin on aika olennaista tietoa.

Kirkko e i ole ollut kovinkaan suvaitsevainen juuri herännäisyyttä ts körttiläisyyttä kohtaan alunperin.
Koviin otteisiinkin on turvauduttu.
Ei minkään " keskitien " kristillisyyden puolesta vaan siksi, että kirkon side valtaan koettiin uhatuksi.
Sittemmin körttiläisyys samaistui Lapuan liikkeeseen ja kovimpaan ay- vastaisuuteen.

Kunnes se löysi alkuperäisen ideansa ja edustaa nyt kirkon ns valtavirtaa , suvaitsevaista ja heikoimpia puolustavaa linjaa.

Lestadiolaisuus taas on kulkenut täysin eri suuntaan, samoin kuin nykyisin herätyskristillisyydeksi kutsuttu viides herätysliike, jota kai Päivi Räsänen lähinnä edustaa.

Tästä voi päätellä, ettei aito hengellinen etsintä väistämättä johda ihmisten karsinointiin , fundamentalismiin ja tuomitsemiseen.
Voisi jopa sanoa, että se johtaa juuri päinvastaiseen .

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tosiaankin, herännäisyyden kohdalla kehityskulku on ollut vienyt kohti sellaista (mm. suvaitsevaisuus ja heikompien puolustaminen), mitä ei alun perin olisi ehkä voinut arvatakaan.

Ehkä tämä kehityskulku liittyy kuitenkin olennaisesti herännäisyydelle ominaiseen ajatteluun ihmisen pienuudesta ja Jumalan suuruudesta, eli mitä me ihmiset olemme pienuudessamme ja vajavaisuudessamme lähimmäisiämme tuomitsemaan sen kummemmin Jumalan edessä kuin muutenkaan elämässä?

Herännäisyydestä irtaantui 1800-luvun puolivälin tienoilla evankelisuus, joka oli sitä niin sanottua "iloista" ja "heti armon omistavaa" kristillisyyttä mutta nyt tämä liike (sley) on kunnostautunut tiukkapipoisuudessaan, kuten kirjoituksestakin käy esille.

Mielenkiintoisia kehityskulkuja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #15

Tämä ei itse asiassa vie ollenkaan niin paljon pois aiheesta kuin ensisilmäyksellä näyttää:

Herännäisyys ihan alkuperäisen alkuperäisenä o l i " kansan" hengellisestä tarpeesta ja myös sen aseman tunnustamisesta ammentava liike.
Olennaista oli kaiken yläluokkaisen koreuden ja pöyhkeyden riisuminen , jos herrasväen jäsen halusi asettua " pienelle paikalle " ystäväkansan joukkoon.

Vastassa oli vallanpitäjien käsikassaranaan käyttämä pappisyläluokka , joka oli ankarampi kuin nimismies.

Kun monien vaiheiden jälkeen tämä liike on palannut alkuperäiseen luonteeseensa, oikeistopopulistit pyrkivät tuomaan fundamentalismia ja karismaattista liikettä kirkkoon " kansan" nimissä , kansallisen edun ja mukamas kirkon alkuperäisen hengen puolustajina.
He ovat siis kaapanneet tuon ajatuksen, että arkkipiispa edustaa valtaa ja kontrollia , kun taas he itse laitaoikeistolaisine, julmine näkemyksineen , edustaisivat " kansaa ".

Tämähän on populismin perusmateriaalia, jossa tosiasiassa ollaan juuri vähemmistöjen kimpussa ja asettamassa kirkolle ehtoja sen olemassaolon oikeuden tunnustamiselle.
Kannattaa olla tarkkana .

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Kansanlähetys ja Sley olivat tukemassa nuorille suunnattua Älä alistu! -kampanjaa vuonna 2011. Kampanja mainosti eheytyshoitoja ja rinnasti homot murhaajiin."
-----

_Keskustelutaidoista_ puheen ollen, täytyy olla tarkkana mitä esittää totuutena ja minkä omana tulkintanaan.

"Älä alistu" -kampanja ei mainostanut eheytyshoitoja, koska siinä tarinansa kertova "Anni" ei ollut sellaisessa ollut eikä ko. hoitoja siinä edes mainittu. Hän kertoi vain miten oli itse kokenut ja mitä läpikäynyt.
Tältä pohjalta asiasta noussut kohu tuntui ylimitoitetulta.

Varsinkin tulkinta että siinä muka rinnastettiin homoseksuaalit murhaajiin. "Anni" sanoi, että jos "murhaaja voi muuttua, niin kyllä homotkin".

Ottamatta nyt tässä yhteydessä kantaa voiko tai pitäisikö homoseksuaalin muuttua, tätä lausetta voi tarkastella ihan johdonmukaisuuden ja kieliopin pohjalta.

Otan selventäväksi esimerkiksi kohdan Raamatusta, mutta ennenkuin pillastutte, niin vain siitä syystä, että se esittää täysin samanlaisen lauserakenteen, mutta siinä vastaavanlainen tulkinta ei ole mahdollinen eikä järkevä.

Jeesus sanoo Matt.7:11: "Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa sitä, mikä hyvää on, niille, jotka sitä häneltä anovat!"

Eli. Rinnastaako Jeesus tuossa Jumalan pahoihin ihmisiin? Vai onko merkitys se, että jos JOPA pahat ihmiset osaavat antaa lapsilleen hyviä lahjoja niin EIKÖ PALJON ENNEMMIN Jumala, joka on täydellisen hyvä!

Ottamatta kantaa Jumalan olemassaoloon ja hyvyyteen, lauseen merkitys on tuo. Sama on täysin sovellettavissa Annin lausuntoon homoseksuaaleista.

Asiaa on sivuttu ja selvennetty myös tässä artikkelissa (ks. alaviite sivun lopussa)

http://raapustus.net/?id=119

"Jakeessa 11 (Matt. 7:11) Jeesus käyttää qal wahomer -kontrastia[1], jonka yhteydessä hän yksiselitteisesti kutsuu kaikkia kuulijoitaan "pahoiksi ihmisiksi". Hän varoittaa (Matt. 7:19), että huonoa hedelmää tuottavat puut heitetään tuleen, eivätkä ne siis kelpaa sellaisinaan kenellekään. Jumalan valtakuntaansa pääsevät vain ne, jotka tekevät hänen tahtonsa (Matt. 7:21) ja syntyvät uudesti ylhäältä (Joh. 3:3). Autuaita eivät ole "kaikki", vaan kaikki, jotka kuulevat ja noudattavat Jumalan sanaa (Luuk. 11:28). Taivas ei iloitse syntisistä ylipäänsä, vaan syntisistä, jotka tekevät parannuksen (Luuk. 15:7,10). Ihmisen Poika tuli etsimään "kadonneita" pelastaakseen (Luuk. 19:9–10) heidät uuteen elämään ja vapauttaakseen (Joh. 8:31–36) heidät synnistä – ei kertoakseen, että heidän asiansa ovat jo kunnossa siksi, että "kaikki ovat yhtä syntisiä". Uskoton ja tottelematon pysyy tuomittuna (Joh. 3:16–18,35–36), sillä elämän saamiseksi on tultava Jeesuksen luo (Joh. 5:40)."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Murhaajan muuttuminen on valinta. Seksuaalisuutensa valinta ei. Kukaan ei synny valmiiksi murhaajaksi ja paljon riippuu ympäristöstä saaduista vaikutteista, esim. lapsuuden traumat ja valinta tehdään jossain vaiheessa, että tappaminen on paras ratkaisu ongelmille.

Minä perustan tieteeseen, en satukirjoihin.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Minä perustan tieteeseen, en satukirjoihin."

Voihan...

Minä en perustanut tuota esittämääni faktojen korjausta Raamattuun enkä satukirjaan, vaan ihan johdonmukaisuuteen ja luetun ymmärtämiseen. Otin esimerkin Raamatusta _vain ja ainoastaan_ siitä syystä, että lauseen sisältö ja merkitys tulisi selväksi.

Olisi voinut toki ottaa minkä tahansa vastaavanlaisen lauseen mistä asiasta tahansa, mutta ei tullut mieleen juuri silloin. On kuitenkin aika uskomatonta, että tulkitsit Raamattu-lainauksen perusteluksi sille mitä luulit minun väittäneen, mutta kaikkea voi näköjään käydä :D Raamattu-allergian ei tarvitsisi estää itse asian tarkastelua.

Ok? Voi hyvä tähe miten osataan mennä asiasta sivuun. :) Olisi suotavaa pysyä asiassa ja kommentoida sitä mitä esitetään, eikä sen vierestä.
Se ei ole tässä _lainkaan oleellista_ mikä on valinta ja mikä ei. Ei myöskään se onko homoseksuaalisuus synnynnäistä vai ei. Eikä se onko Raamattu totta ja onko Jumala olemassa vai ei. Sanoin nimenomaan etten ota näihin tässä yhteydessä kantaa tai esitä niihin liittyviä väitteitä.

(Minä: "Ottamatta nyt tässä yhteydessä kantaa voiko tai pitäisikö homoseksuaalin muuttua, tätä lausetta voi tarkastella ihan johdonmukaisuuden ja kieliopin pohjalta.")

Pointti oli siis vain se, että blogisti esitti väärää tietoa, joko tietämättömyyttään tai tahallisesti, väitteessään, että kampanjassa olisi rinnastettu homoseksuaalit murhaajiin.
Siinä merkityksessä, että kyse olisi samankaltaisesta pahuudesta. Vaan päinvastoin lause nimenomaan tuo esiin sen, _ettei_ homoseksuaali ole paha kuten murhaaja.

Ei siis tapahtunut senkaltaista rinnastusta, josta mediassakin vasten totuutta uutisoitiin, eikä kampanja myöskään mainostanut eheytyshoitoja.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Mm. Päivi Räsänen ilmaisi Älä alistu -kampanjan olevan sielunhoidollinen ja se oli selkeästi suunnattu heterouden löytämiseen ja elämäntavan muutokseen sen mukaisesti.

On saivartelua/kiemurtelua väittää, että kampanjalla ei oltaisi tuettu samoja teemoja kuin ASLAN:in toiminnassa. Esimerkiksi järjestöjen läheisestä maailmasta linkki ASLAN-lehdykkään, jossa on sivussa Sley-tilaisuuden mainos - kovin erilaista ajattelua edustavia ei siihen varmasti olisi hyväksytty.

http://docplayer.fi/2510984-Aslan-ry-n-tapahtumia-...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #17

"On saivartelua/kiemurtelua väittää, että kampanjalla ei oltaisi tuettu samoja teemoja kuin ASLAN:in toiminnassa."
----

-"Teema"-sanan käyttö on ihan hyväksyttävä tässä yhteydessä. Myös sopivan epämääräinen, jotta voit turvallisesti sitä käyttää :) Mutta väitteeni ei olekaan tuon kumoaminen.

Kampanja ei _mainostanut_ eheytyshoitoja. Tämä oli sanomani ja pointtini.

Se on eri asia, miten kampanjan toteuttajat eheytyshoitoihin suhtautuvat. Mitä kampanjassa ei tuotu esiin.
"Annin" tapauksessa oli kyse oman henkilökohtaisen eheytymismuodon löytämisestä. Ei eheytyshoidoista. Toki siinä esitettiin, että muutos hänen kohdallaan oli hyvä asia, ja jopa että muutos, heterouden löytäminen, on toivottavaa. Siinä olet oikeassa.

Mutta on aivan eri asia väittää, että kampanja olisi mainostanut eheytyshoitoja.

Pyrin vain ja ainostaan esittämään varmoja tosiasioita ja korjaamaan virheellisiä väittämiä. Ja toivon, ettei omien tulkintojen/oletusten pohjalta esitetä väitteitä ilman todisteita ja perusteluja.

Eikä kampanjassa rinnastettu homoseksuaaleja murhaajiin. _Rinnastus_ on eri asia kuin vertaaminen ja esimerkin esittäminen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Onpas harmi ettei Anni sanonut esimerkiksi: "Jos sairaanhoitaja voi muuttua, niin miksei homokin." Sitten olisi ainakin ollut kaikille selvää, ettei homoja rinnasteta mihinkään lähtökohtaisesti ikävään. Vai mahtoiko hänen pointtinsa sittenkin olla, että sekä homojen että murhaajien olisi suotavaa muuttua?

"Rinnastaako Jeesus tuossa Jumalan pahoihin ihmisiin?"

No tietenkin. Niinhän siinä lukee! Pointtina tosin ei ole ihmisten pahuus vaan se, että ihmiset haluavat hyvää lapsilleen. Ihmiset tahtovat lapsilleen hyvää samalla tavalla kuin Jumala tahtoo ihmisille hyvää, ihmiset vain ovat epätäydellisiä. Murhaajien pitäisi muuttua, homojen pitäisi muuttua.

Toki voit henk.koht kielenkäytössäsi määritellä "rinnastuksen" uudelleen niin, ettei nuo muka olisi rinnastuksia, mutta olisiko siinä nyt järkeä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Rinnastaako Jeesus tuossa Jumalan pahoihin ihmisiin?"

Rinnastatko sinä siis homot jumalaan tai tekikö "Anni" niin? En oikein usko. Se, että voit kaivaa toisenlaisen samassa lauseessa esitetyt kaksi eri tahoa ei muuta "Annin" aika selvää tarkoitusta. Hän sanoo molempien olevan jollain tavalla paha asia. Se ei voinut mennä ohi sinultakaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Kampanja ei _mainostanut_ eheytyshoitoja. Tämä oli sanomani ja pointtini."

Varmasti niin oli. Se vain vie ajatukset pois pääasiasta:

Molemmat omalla tahollaan ajoivat homojen manipulatiivista pakkokäännyttämistä. Erona on vain se, että Älä alistu -kampanjassa menetelmät jätetään avoimesti "sielunhoidollisiksi", ASLAN:in kohdalla on olemassa yksikantainen metodi – ja jos omat ja oman yhteisön kaitsijan keinot eivät riittäisi, päädyttäisiin käytännössä samaan lopputulemaan menetelmän suhteen. Molemmissa esiintyy oman sukupuolisen orientaation kieltämisestä sana "eheytyminen". Molemmissa yhteistä on mielen puoskarointi ja hajottaminen, mistä molemmissa on ennusteena mahdollinen hetkellinen kokemus hallinnasta: "Saatoin tänään torjua ajatukseni sukupuolisesta suuntautumisesta!" ja useimmissa tapauksissa joko oivallus, että kyseessä oli pelkkä petos (esimerkkinä Patrick Tiainen https://areena.yle.fi/1-4342649) ja jos tuota oivallusta ei tule, mielen pirstaloituminen tai sosiaalinen katastrofi uskonnollisen yhteisön reaktion takia (Esim. Pauli Löija https://seura.fi/ihmiset/selviytyjat/pauli-yritti-....

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Kas kas, onpa mielenkiintoista..aika moni kommentti on kadonnut ja yllättäen yhtä henkilöä ja hänen kirjoittamistaan koskevat. Mielestäni vieläpä ihan aihellisia kommentteja.

Oi armas ylläpito, mitäpä jos poistaisitte joskus muidenkin kommentteja, joissa on levitetty jopa täyttä itseään vailla mitään perää..vaan ei ole tapahtunut mitään, vaikka kuinka painaa "ilmoita asiaton viesti" linkkiä.

Sananvapaus kukoistaa ja näköjään toiset asiat on joillekkin sallittua ja toisille taas ei..
Hyvä esimerkki: #16 http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Näkyipä olleen Koivulan mätkäisemä bänni vielä voimassa, jonka ansaitsin, kun huomautin Puolimatkan harrastamasta tieteen arvovallan väärinkäytöstä :)

Eläköön sananvapaus...!

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kirkon suurin ongelma tällä hetkellä on että se yrittää miellyttää kaikkia, sillä tuloksella että lähes kukaan ei tunnista sitä omakseen.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Eli kirkon voi tunnistaa omakseen vain vastakkainasettelujen kautta ja jonkin "puolen" valitsemalla?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sitä kutsutaan kohderyhmään kohdistuvaksi markkinoinniksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset