Miksu Mäenpää-Louekoski

Sukupuoli-identiteetin kyseenalaistaminen tasa-arvolain tarkoittamaa syrjintää

  • Sukupuoli-identiteetin kyseenalaistaminen tasa-arvolain tarkoittamaa syrjintää

Suomen peruskouluihin on vyörytetty massapostituksena sukupuoli-ideologiaa, joka selkeästi rikkoo tasa-arvolain sisältämää syrjintäkieltoa. Ydinsanomana on: henkilön kokemus sukupuolesta ei ole totta, kun se (kokemus sukupuolesta) on sukupuolivähemmistöön kuuluvan kokemus, sillä ”sehän on vain tunne, millä suinkaan ei ole mitään tekemistä todellisen sukupuolen kanssa”.

Tasa-arvolain uudistusta, joka kielsi sukupuolivähemmistöjen syrjinnän, ei tehty sitä varten, että sieltä voi kuin rusinat pullasta vetää johtopäätöksiä, joilla noustaan lain syrjintäkieltoa vastaan. Lakiuudistus suojaa elävän elämän ihmisiä, joiden kokemuksen omasta sukupuolestaan tasa-arvolaki ottaa todesta.

Se, että tasa-arvolaki kieltää sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvan syrjinnän, osuu  asian ytimeen, nimittäin sukupuoli-identiteetissä eli henkilön kokemuksessa omasta sukupuolestaan, on useimmiten kyse lähtöpisteestä ja perusfundamentista, mistä käsin henkilö herää sukupuoltaan koskevaan todellisuuteen.

Sukupuolivähemmistöjen kohdalla tämä lähtöpiste törmää edelleenkin valitettavan usein stereotypioihin, jotka luovat sekä henkisen että sosiaalisen kynnyksen sukupuoli-identiteetin muuttumiselle osaksi elävää elämää myös sosiaalisessa mielessä. Kaikista esteistä huolimatta, kokemus sukupuolesta, joka on erittäin syvä, pysyvä ja perustavaa laatua oleva kokemus, purkautuu esteiden läpi muuttuen henkilön sukupuolta koskevaksi sisäiseksi ja sosiaaliseksi vapautumiseksi, jonka myötä koettu sukupuoli eletään todeksi.

Esimerkiksi transmiehen tai -naisen kohdalla lähtöpisteenä, tyypillisesti jo varhaisessa lapsuudessa, on se, että kokemus omasta sukupuolestaan poikkeaa siitä sukupuolesta, johon hänet syntymässään merkittiin. Mutta esteiden läpi purkautuessaan tämä kokemus johtaa lopulta siihen, että henkilö vihdoinkin uskaltaa tunnustaa asian itselleen ja ilmentää kokemustaan niin verbaalisesti kuin ulkoisella olemuksellaankin sille sosiaaliselle todellisuudelle, jonka osa hän on.

Esimerkiksi transmies uskaltaa lopulta sanoa/ilmaista: Olen mies. Tämä muuttuu myös viralliseksi todeksi, jonka myötä yhteiskunta tunnustaa transmiehen kohdalla: Tämän henkilön sukupuoli on mies.

Kuvassa ulkoministeriön matkustusilmoitus, jossa annetaan henkilölle mahdollisuus kertoa sukupuoleksi muu kuin mies tai nainen.

Aito avioliitto -yhdistyksen kouluesite -kampanja rikkoo räikeästi tasa-arvolakia ja perustuslakia vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (142 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aito avioliitto-yhdistyksen aktivistit näemmä haluavat ymmärtää tasa-arvolain uudistuksen suojaavan" tavanomaisesti" odotuksia vastaavia miehiä tai naisia sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvalta syrjinnältä.

Näin suppeaa rajausta ei kuitenkaan tuon lain esitöistä ilmi käyvät lain tarkoituksen perusteet puolla, vaan syrjintäsuojan piirissä ovat nykyisin yksiselitteisesti myös (hallituksen esityksessä nimetyt) sukupuolivähemmistöt...

Juha Hämäläinen

Syrjintä on tuomittavaa riippumatta siitä mitä kukin ajattelee aiheestasi. Mutta on myös ymmärrettävä, että merkittävä määrä ihmisistä pitää sukupuolta täysin fyysisenä ominaisuutena eikä tätä kantaansa muuta sen mukaan miten jokin lähimmäinen itse sukupuolensa kokee kulloinkin.

Syrjintää voidaan vähentää lain voimalla, mutta ei näkemyksiä sukupuolen määrittymisestä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tasa-arvolaki velvoittaa kouluja, myös sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ehkäisemisen osalta.

Kampanja, missä kouluja kehotetaan kyseenalaistamaan tasa-arvolaki, on vakava teko.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Muistutanpa, että aivot ovat täysin fyysinen elin, ja nykykäsityksen valossa aivot ovat samalla tavoin sukupuolittuneet kuin sukurauhaset, sukupuolihormonit sekä sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet. Aivojen sukupuoli on siis fyysinen ominaisuus, ja ne määräävät yksilön sukupuolen kokemuksen, pysyvästi. Se, ettemme (vielä) näe ulkopuolelta riittävällä tarkkuudella aivojen sukupuolta, ei tarkoita sitä, että olisi perusteltua jättää huomiotta asian merkitys yksilön kannalta.

Itsensä naiseksi kokevalla mieheksi syntymässään määritellyllä ja mieheksi itsensä kokevalla naiseksi syntymässään määritellä on oltava oikeus tulla tunnustetuksi siinä sukupuolessa, jota tämä kokee olevansa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Aivojen sukupuoli on siis fyysinen ominaisuus, ja ne määräävät yksilön sukupuolen kokemuksen, pysyvästi. Se, ettemme (vielä) näe ulkopuolelta riittävällä tarkkuudella aivojen sukupuolta, ei tarkoita sitä, että olisi perusteltua jättää huomiotta asian merkitys yksilön kannalta."
-----

-Sanot siis tässä, että:

-jokaisella transsukupuoliseksi itsensä kokevalla tämä voitaisiin ainakin periaatteessa nähdä aivoista?

-koska/vaikka emme voi tutkia aivoja (aivojen sukupuolta) vielä riittävällä tarkkuudella, em. väite pitää silti paikkansa?

-että kokemus omasta sukupuolesta ei voi koskaan muuttua?

-ja että myös tuossa myöhemmin mainittu ilmiö nuorista (etenkin tytöistä) jotka kokevat olevansa poikia, kertoo ainoastaan transsukupuolisuuden esiintyvyydestä nuorten keskuudessa, ja siitä, että kaikilla näillä syntymässä tytöksi määritellyillä on pojan aivot?

Esität aika vahvoja väitteitä, kun kyseessä on teoria... Mutta tarkoitatko siis sitä, että kun aivotutkimus kehittyy, kenenkään trans-diagnoosin ei tarvitse enää perustua arvaukselle ja henkilön omalle kokemukselle, kuten nyt?

Tarkoittaako aivojen sukupuoli sitä, että kaikkien kokemus omasta sukupuolestaan ei olekaan välttämättä varma, selkeä ja pysyvä, ja se voidaan myöhemmin todeta ja näin myös mahdollisesti henkilön oma kokemus osoittaa virheelliseksi?

Vaikuttaa siltä, että nyt pidetään kuin itsestäänselvyytenä sitä, että jokainen joka kokee olevansa transsukupuolinen, todella on transsukupuolinen. Tytöksi määritelty todella on poika, jos itse niin sanoo.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #59

Voidaan olettaa, että jokaisen yksilön kohdalla aivojen sukupuoli ilmenee jollain yleistettävällä tavalla nimenomaan aivoista. Toinen kysymys on, että onko sukupuoli todennettavissa jostain tietystä aivojen osasta vai onko se useampien osien yhtälö. Ja miten erilaisia merkkejä kuuluu tulkita.

Kokemus omasta sukupuolesta voinee jossain määrin elämän varrella elää, kaiketi itsetuntemuksen ja -ymmärryksen kasvaessa. Todennäköisesti sukupuolen kokemusta ei kuitenkaan voi tietoisesti muuttaa tai manipuloida eikä sitä voi oppia.

Se, että yksilö tulee julkisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa, ei ole asia, jonka pitäisi edellyttää kenenkään tekemiä diagnooseja. Yksilön oman näkemyksen pitäisi riittää.

Kun lähdetään tekemään lääketieteellisiä hoitoja, on sukupuolisuuteen liittyvän sisäisen _ristiriidan_ diagnosoiminen perusteltua.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #62

"Se, että yksilö tulee julkisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa, ei ole asia, jonka pitäisi edellyttää kenenkään tekemiä diagnooseja. Yksilön oman näkemyksen pitäisi riittää."
------

-Esitit oletuksia ja kysymyksiä... Se on ihan ok.

Mutta kuitenkin, miten voidaan juurikin nuorten kohdalla olla varmoja siitä, että sukupuolen kokemus on aito? Ei mitenkään.

Voidaanko kenenkään kohdalla? Mitataanko se ahdistuksen määrällä, käyttäytymisellä, fyysisellä/henkisellä oireilulla? Millä?

Ja jos aivot eivät kaikkien näin kokevien kohdalla ole tietynlaiset, aivoteoria ei pidä paikkaansa. Ei voi pitää itsestäänselvänä, että aivoista se nähtäisiin... jos olisi mahdollista nähdä...

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #65

Oletettavaa on, että tulevana aikana aivoja pystytään tarkastelemaan niin, että aivojen sukupuolisuuteen liittyvät lainalaisuudet on todettavissa. Se yhdistettynä yksilön kokemukseen on riittävä ja yksiselitteinen parivaljakko käytännössä varmuuteen.

Esimerkiksi sukupuolisuuteen liittyvä dysforia ja samastuminen lienevät aika selkeitä paikkoja varmistua siitä, että sukupuolen kokemus on aito. Lisäksi muiden diagnoosien poissulkeminen antaa lisävarmuutta.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #68

"Oletettavaa on, että tulevana aikana aivoja pystytään tarkastelemaan niin, että aivojen sukupuolisuuteen liittyvät lainalaisuudet on todettavissa. Se yhdistettynä yksilön kokemukseen on riittävä ja yksiselitteinen parivaljakko käytännössä varmuuteen."
------

-Edelleen vain oletus, mutta pidät ilmeisesti täysin selvänä asiana, että kokemus ja aivorakenne liittyvät yhteen ja kertovat samaa?

Edelleen kuitenkin kyseessä on vain teoria. Ja silloin siihen pitäisi suhtautua vain teoriana.

------
"Esimerkiksi sukupuolisuuteen liittyvä dysforia ja samastuminen lienevät aika selkeitä paikkoja varmistua siitä, että sukupuolen kokemus on aito. Lisäksi muiden diagnoosien poissulkeminen antaa lisävarmuutta."
-------

-Mutta siltikään ei voi olla täysin varma? Miten voisi olla? Varsinkin jos sukupuolen kokemus muuttuukin. Kuten on tapahtunut joidenkin kohdalla.

Oliko aiempi kokemus epäaito, vai tapahtuiko muutos aivorakenteessa?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #69

Maailmassahan on täysin varmoja asioita vain uskonnollisissa pyhissä teksteissä - ja vain silloin, kun niitä tarkastelee sopivalla tavalla uskonnollinen henkilö.

Kaikessa (lääke)tietessä on epävarmuuksia ja puutteita. Jos ei olisi, ei enää ymmärrettäisi mitään uutta. Olisi valmista ja kaikki ratkaistu. Nyt olemme vasta olemassaolevan tiedon varassa.

Transsukupuolisuuden luonteesta ja lainalaisuuksista on olemassa jo paljon yleistettävää (kokemusperäistä) tietoa. Sukupuolisuuteen liittyviä sisäisiä ristiriitoja on menestyksekkäästi saatu ratkaistua.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #72

"Maailmassahan on täysin varmoja asioita vain uskonnollisissa pyhissä teksteissä - ja vain silloin, kun niitä tarkastelee sopivalla tavalla uskonnollinen henkilö.
Kaikessa (lääke)tietessä on epävarmuuksia ja puutteita. Jos ei olisi, ei enää ymmärrettäisi mitään uutta. Olisi valmista ja kaikki ratkaistu. Nyt olemme vasta olemassaolevan tiedon varassa.
Transsukupuolisuuden luonteesta ja lainalaisuuksista on olemassa jo paljon yleistettävää (kokemusperäistä) tietoa. Sukupuolisuuteen liittyviä sisäisiä ristiriitoja on menestyksekkäästi saatu ratkaistua."
-----

-Sanoit vain aika varmasti, että "Aivojen sukupuoli on siis fyysinen ominaisuus, ja ne määräävät yksilön sukupuolen kokemuksen, pysyvästi."

Mutta mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Aivan. Eli mitään varmaa tietoa ei edelleenkään ole.

Joka tapauksessa sukupuolen kokemus ON usean ihmisen kohdalla muuttunut. Vaikka on aiemmin ollut vahvvaa kehodysforiaa ja muita mistä aidon transsukupuolisuuden sanoit tunnistettavan... On ns. "peruuttajia", jotka ovat palanneet syntymäsukupuoleensa. Jos sukupuolen kokemus olisi varma ja pysyvä, näinhän ei pitäisi tapahtua. Ei myöskään jos ihminen itse parhaiten tietää mitä sukupuolta on...

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #76

Ei ole syytä epäillä, etteikö aivojen sukupuoli ole fyysinen ominaisuus. Binääriseen malliin mahtumatonta sukupuolisuutta esiintyy käytännössä kaikissa kulttuureissa - saman verran ja yleisettävästi samanluontoisesti.

Mainittujen "peruuttajien" kokemuksessa ei todennäköisesti ole kyse sukupuolen kokemuksen muuttumisesta, vaan vaikkapa jonkinlaisesta muunsukupuolisuudesta. Binäärisen sukupuolimallin nimiin vannovan ympäristön ja omien arvostusten vuoksi sukupuolinen "muu" ei ehkä ole näyttäytynyt mahdollisena.

Tällaistenkin ongelmien vähentämiseksi olisi hyvä, jos 1) juridinen sukupuoli olisi itsemäärittelykysymys ja 2) olisi käytössä ns. kolmas juridinen sukupuoli. Näin ei olisi tarvis lääketieteellisille operaatioille tullakseen tunnustetuksi.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #89

"Ei ole syytä epäillä, etteikö aivojen sukupuoli ole fyysinen ominaisuus."
-----

-Epäilen lähtökohtaisesti kaikkea. Mutta se mitä itse olen tähän aivoasiaan perehtynyt, tutkimus on hyvin keskeneräistä ja epävarmaa. Ja sanoisin myös, ihan loogisesti, että jos ei voida sanoa, että "tässä ovat miehen aivot" ja "tässä ovat naisen aivot", niin miten voidaan sanoa ylipäätään, että aivoilla on sukupuoli?

-----
"Binääriseen malliin mahtumatonta sukupuolisuutta esiintyy käytännössä kaikissa kulttuureissa - saman verran ja yleisettävästi samanluontoisesti."
-----

-Kulttuurillisesti sukupuoli voidaan mieltää eri tavoin. Mutta sukupuolen määritelmä tuntuu tällä hetkellä olevan hyvin epämääräinen. Ja eri tahoilla esitetään eri tapoja määrittää sukupuoli, joskus ei määritelmää ollenkaan, vaan vain esimerkkejä siitä miten se ilmenee.

Wikipedian mukaan on edelleen olemassa "miehen sukupuolielimet" ja "naisen sukupuolielimet". Kun taas Setan sivuilla nämä käsitteet on määritelty vain juridisen sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin kautta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mies

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nainen

--------
"Mainittujen "peruuttajien" kokemuksessa ei todennäköisesti ole kyse sukupuolen kokemuksen muuttumisesta, vaan vaikkapa jonkinlaisesta muunsukupuolisuudesta. Binäärisen sukupuolimallin nimiin vannovan ympäristön ja omien arvostusten vuoksi sukupuolinen "muu" ei ehkä ole näyttäytynyt mahdollisena."
-----

-Anteeksi, mutta millä perusteella voit sanoa, että "todennäköisesti" ei ole kyse sukupuolen kokemuksen muuttumisesta? Ja tarjoat tilalle "muunsukupuolisuutta". Tuo vaikuttaa minusta siltä, että skenaario on valmiiksi päätetty. Samoin kuin seksuaalisen suuntautuneisuuden muuttumisen kokeneille.

"Se on oikeasti aina ollut biseksuaali".

Eli et voi tietää, etkä päättää tällaista asiaa. Etkä oikeastaan puhua "todennäköisyyksistäkään".

-------
"Tällaistenkin ongelmien vähentämiseksi olisi hyvä, jos 1) juridinen sukupuoli olisi itsemäärittelykysymys ja 2) olisi käytössä ns. kolmas juridinen sukupuoli. Näin ei olisi tarvis lääketieteellisille operaatioille tullakseen tunnustetuksi."
-----

-Minusta ei ole välttämättä tarvetta operaatioille -mitä vähemmän niitä tehdään sitä parempi. Mutta en myöskään kannata sitä, että juridisen sukupuolen voisi muuttaa pelkällä omalla ilmoituksella.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"nykykäsityksen valossa aivot ovat samalla tavoin sukupuolittuneet kuin sukurauhaset, sukupuolihormonit sekä sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet."
--------

-Itseäni on alkanut vähän vaivata tuo miten helposti heitetään "nykykäsityksen" tai "tieteen" tai "tutkimusten" mukaan, viittaamatta mihinkään eksaktisti.

Mutta. Jos on olemassa fyysisiä sukupuolitunnisteita, miksi kuitenkin kokemus menee kaikkien näiden ohi? Vai meneekö kokemus kaikkien muiden ohi paitsi aivojen sukupuolen?

Ja miten oikeastaan erotellaan (miten itse erottelet) ne fyysiset ominaisuudet, jotka ovat vain tilastollisesti yleisempiä/tyypillisempiä miehellä tai naisella ja ne, jotka todella osaltaan _määrittävät_ sukupuolta? Tässä on aika iso ero.

Esim. matala ääni on tyypillisempi miehelle kuin naiselle, mutta ei ole sukupuolta määrittävä ja määräävä tekijä.

Aiempiin vääntöihin viitaten, on sanottu myös, että kohtu ei ole naisen elin, vaan ainoastaan yleisempi naisilla kuin miehillä. Silloinhan kohtu ei määritä sukupuolta, vaan on ainoastaan tyypillisempi toisella sukupuolella. Samaa on väitetty peniksestä ja vaginasta.

Eli mikä lopulta määrittää sukupuolen? Jos kokemuskaan ei välttämättä ole aito, vaikka hlö itse olisi siitä varma, kuten esim. mielenterveysongelmaisten nuorten (tai aikuisten) kohdalla? Tai ylipäätään?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #61

Vain ihminen _määrittää_ sukupuolen. Eivät mitkään ihmisen ominaisuudet. Ne vain ovat. Ihminen on se, joka haluaa kategorisoida ja määrittää.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #63

Eli tällöin sitä ei voida todentaa aivoista, kuten ei sukupuolielimistäkään? Eli aivot ja sukupuolielimet, sekä kohtu ja munasarjat ovat ainoastaan tilastollisesti yleisempiä tietyllä sukupuolella. Eivät missään määrin sukupuolta määrittävä tekijä?

Eivät siis myöskään aivot?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #67

Sukupuolisuuteen liittyvä lainalaisuus pystyttäneen toteamaan aivoista ja sukupuolielimistä. Kuka on esittänyt, ettei pystyttäisi?

Me ihmiset määrittelemme asioita niiden tilastollisten yleisyyksien mukaan. Myös transsukupuolinen henkilö määrittää sukupuolen noiden samaisten tilastollisten yleisyyksien mukaan. Siinä taustalla on kokemus itsestä ja esimerkiksi kokemukset ympäristöstä ml. sukupuolisuus yleensä.

Jos noiden tilastollisten yleisyyksien suhteen yksilöllä on sisäinen ristiriita, niin miksi epäisimme häneltä mahdollisuuden ristiriidan ratkaisemiseksi ja tämän henkilön auttamisen mahdollisimman toimintakykyiseksi?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #71

Juuri siksi että toisen paras ei välttämättä ole pikakäännös, joka on peruuttamaton. Aikaa kuluu, aikaa kuluu, - ja aivan muuta alkaa nousta pintaan. Tätä on elämä!
.
Itsemurhien määrän pitäisi herättää kaikkien kysymään kaikkea ja yhä uudelleen ja muistakin näkökulmista kuin siitä niitatusta.
Tätä olisi rakkaus.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #73

Yksilön kokeman sukupuolen (juridinen) tunnustaminen ei ole siinä mielessä "peruuttamatonta", että siksi pitäisi vaikkapa vastustaa uutta translakia.

Sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki todennäköisesti vähentää muita kuin aivan välttämättömiä lääketieteellisiä korjausprosesseja, kun monille transsukupuolisille riittää se, että tämä tunnustetaan kokemassaan sukupuolessa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #75

"Sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki todennäköisesti vähentää muita kuin aivan välttämättömiä lääketieteellisiä korjausprosesseja, kun monille transsukupuolisille riittää se, että tämä tunnustetaan kokemassaan sukupuolessa."
-----

-Sanoisin, että mikä tahansa mikä vähentää leikkaus- ja hormonihoitojen määrää on hyvä asia. Mutta silti pitäisin tärkeänä, että juridisen sukupuolen muuttamiseen tarvittaisiin se transsukupuolisuus-diagnoosi. Minusta ei tosiaankaan pitäisi antaa muuttaa sitä pelkällä ilmoituksella.

Laissa on pari muutakin ongelmallista kohtaa, joita tulisi tarkastella erikseen.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #78

Mihin siinä lääkäriä tarvitaan? Kysehän ei ole lääketieteellisen hoidon tarpeesta.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #92

"Mihin siinä lääkäriä tarvitaan? Kysehän ei ole lääketieteellisen hoidon tarpeesta."

-------
-Ei tarvitse olla kyse hoidon tarpeesta. Lääkärin tulee todeta onko henkilöllä mahdollisesti taustalla traumoja, jotka voivat olla syynä tarpeeseen olla toista sukupuolta.

Se ON mahdollista. Erityisesti nuorten kohdalla, mutta myös aikuisten.

Jonkinlainen seula olisi joka tapauksessa oltava, jotta henkilön voidaan todeta tarvitsevan juridisen sukupuolen muutosta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #115

Miksi lääkärin tulisi olla seulana toteamassa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #115

"Jonkinlainen seula olisi joka tapauksessa oltava, jotta henkilön voidaan todeta tarvitsevan juridisen sukupuolen muutosta."

Sen lääkäri voi ainakin jollakin todennäköisyydellä todeta, kenen sukupuoliristiriidan taustalla on trauma, johon sukupuolenkorjaushoidot eivät auttaisi.

Sen sijaan lääkäri ei voi millään keinolla todeta, kuka tarvitsee yksinomaan hallinnollista muutosta väestötietojärjestelmään.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #71

"Sukupuolisuuteen liittyvä lainalaisuus pystyttäneen toteamaan aivoista ja sukupuolielimistä. Kuka on esittänyt, ettei pystyttäisi?"
-----

-Siis "pystytään" vai "pystyttäneen"? Anteeksi, että tenttaan, mutta on oikeasti sanottu, että sukupuolta ei voida todeta sukupuolielimistä. Ja mitä tarkoittaa "lainalaisuus" tässä yhteydessä? Jos selkeitä sukupuolen tunnusmerkkejä ei ole?

-------
"Me ihmiset määrittelemme asioita niiden tilastollisten yleisyyksien mukaan. Myös transsukupuolinen henkilö määrittää sukupuolen noiden samaisten tilastollisten yleisyyksien mukaan. Siinä taustalla on kokemus itsestä ja esimerkiksi kokemukset ympäristöstä ml. sukupuolisuus yleensä."
-----

-Minusta me emme määrittele asioita ainoastaan niiden tilastollisten yleisyyksien mukaan, vaan joidenkin asioiden määritelmät nousevat suoraan tietyistä todennettavista ominaisuuksista ja tunnisteista. Sukupuolessa ei aiemmin ollut kyse "tilastollisesta yleisyydestä", vaan se _määrittyi_ sukupuolielimien ja kromosomien mukaan.

Transsukupuoliset taas ovat aika kirjavasti ajatteleva joukko ihmisiä, olen huomannut...

------
"Jos noiden tilastollisten yleisyyksien suhteen yksilöllä on sisäinen ristiriita, niin miksi epäisimme häneltä mahdollisuuden ristiriidan ratkaisemiseksi ja tämän henkilön auttamisen mahdollisimman toimintakykyiseksi?"
----

-Oikeastaanhan tilastollisten yleisyyksien suhteen ei voi olla varsinaista ristiriitaa. :) Vaan ehkä jonkinlainen epämukavuuden tunne, kuten vaikka jos tytöllä on tavallista pienemmät rinnat. Mutta ei ristiriitaa. Ristiriita määrittyy nähdäkseni selkeästi ja selkein tunnusmerkein määriteltyjen asioiden pohjalta ja suhteessa niihin.

Transsukupuolisia on monenlaisia, niitäkin jotka ovat kokeneet transsukupuolisuutensa erehdykseksi ja hoitojen aloittamisen virheeksi. Eli on ollut vahva sisäinen ahdistus, suhteessa omaan kehoon, joka olisi tarvinnut muunlaista hoitoa ja apua.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #77

Sukupuolielimet (maskuliiniset ja feminiiniset) ovat yksi osa sukupuolisuutta. Tilastollisesti miehillä maskuliiniset sukupuolen liitetyt ominaisuudet ovat voimakkaasti yleisempiä kuin feminiiniset sukupuoliominaisuudet. Samoin naisilla feminiiniset sukupuoleen liitetyt ominaisuudet.

Sukupuoli on monikerroksinen ja monitahoinen ilmiö. On geneettinen kerros xx- ja xy-kromosomipareineen (ja muutamine muine variaatioineen). Biologiseen kerrokseen kuuluvat sukurauhaset, sukupuolihormonit sekä sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet. Vaikka asiaa voi (vielä) mittalaittein olla vaikea havaita, niin aivojen sukupuolittuminen näyttää olevan biologinen ilmiö. Biologisia ominaisuuksia ovat myös sukupuolisuuteen liittyvät sekundääriset tuntomerkit (koko, ääni, rinnat yms.), joissa vaihtelu on jo paljon suurempaa. Yhteiskunnassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa syntyy sosiaalisen sukupuolen kerros (se mikä tunnetaan lontoon kielellä gender-nimisenä). Se on kulttuurisena ilmiönä. Ja ihmislajille kulttuuri on melko keskeinen asia.

Mitä vähemmän jokin sukupuolisuuden osa-alue vaikuttaa lisääntymisen onnistumiseen, sitä enemmän evoluution seula on sallinut variaatiota. Variaatiota on kuitenkin aivan jokaisella sukupuolisuuden tasolla. Geneettisellä tasolla variointi tapahtuu kahteen yleisimpään lokeroon ja pieneen joukkoon muita lokeroita, mutta muilla tasoilla voi hyvin puhua liukumasta ja vaikkapa gaussin käyrästä.

On vain inhimillisestä käsityskyvystämme kiinni, haluammeko lokeroida jonkin asian - vai näemmekö asian monitahoisemmin ja moniulotteisemmin. Sukupuolisuudessa ei ole varsinkaan kyse vastakohdista, vaan aste-erosta: lisääntymiseen vaikuttavasta yksityiskohdasta.

***

On transsukupuolisuuteenkin liittyviä lääketieteen epäonnistumisia. Yhtäläisesti on muitakin lääketieteen epäonnistumisia. Kuitenkin lääketiede on onnistunut transsukupuolisuuden kohdalla, kuten monissa muissakin asioissa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #93

"Vaikka asiaa voi (vielä) mittalaittein olla vaikea havaita, niin aivojen sukupuolittuminen näyttää olevan biologinen ilmiö."
----------
Minua(kin) kiinnostaisi tämän näkemyksesi kohdalla erityisesti se, mitkä aivojen tunnetut anatomis-fysiologiset ominaisuudet voisivat lähtökohtaisesti tulla kyseeseen tällaisina keskushermostollisina sukupuoli-indikaattoreina?

Siis ylipäätään, että onko tässä "aivojen sukupuolittuneisuuden teoriassa" mitään konkretiaa olemassa sen nykyhetkisessä tilassa? Onko muuta kuin se tunnettu fakta, että naisella on aivoissa pieni alue (säätelee kuukautiskiertoa) jota miehellä ei ole?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #94

Sukupuolittuneisuus sijainnee hermoverkon hienouksisssa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #105

On olemassa runsaasti näyttöä (synnynnäisistä) eroista naisten ja miesten aivoissa. Puhutaan siis jälleen kerran tilastollisuuksista. Ei siis siitä, että olisi tuosta noin vain osoitettavissa, että nuo ovat naisen aivot ja nuo miehen aivot. Jälleen kerran: ei lokeroita vaan liukumia - ei ehdottomuuksia vaan tyypillisyyksiä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #110

Kun puhut "tilastollisuuksista" liittyen aivojen ominaisuuksiin, pitää se sisällään sen, että sinun on välttämättä myös puhuttava muuttujista (ja mieluiten mitatuista, vähintäänkin mitattavissa olevista). Mistä muuttujista siis puhut?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #125

Lähinnä muutamista hypotalamuksen tumakkeista (etenkin bed nucleus of stria terminalis, lieneekö mitään suomeksi) sekä valkoisen ja harmaan aivokudoksen jakaumista ja ominaisuuksista on näitä eroja löydetty, tässäpä lähteitä:

Rametti G, Carrillo B, Gómez-Gil E ym. The microstructure of white matter in male to female transsexuals before cross-sex hormonal treatment. A DTI study. J Psychiatr Res 2011;45(7):949-54. PubMed

Simon L, Kozák LR, Simon V ym. Regional grey matter structure differences between transsexuals and healthy controls--a voxel based morphometry study. PLoS One 2013;8(12):e83947. PubMed

Chung WC, De Vries GJ, Swaab DF. Sexual differentiation of the bed nucleus of the stria terminalis in humans may extend into adulthood. J Neurosci 2002;22(3):1027-33. PubMed

Ja Wikipediassa tarkemmin: https://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_transsexua...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #126

1. tutkimus:
- 18 tutkittavaa
- kontrollit: miehet 24 kpl, naiset 19 kpl

2. tutkimus:
- 17 tutkittavaa
- 18 kontrollia (miehiä ja naisia)

3. tutkimus:
- ei nopeasti löytynyt tutkittujen lukumäärää (abstraktista katsoin) mutta sen voidaan olettaa olevan erittäin pieni

Lähtökohtaisesti näistä asetelmista tulisi erittäin, erittäin, varovaisesti tehdä tilastollisia yleistyksiä. Todennäköisesti ei ollenkaan. Otoskokojen tulisi olla satakertaisia, mieluiten tuhatkertaisia.

Olet väitellyt nainen, uskon sinun tietävän, ettei näillä tutkimuksilla voi mitään perustella, saati radikaalia paradigmaattista siirtymää kokonaisajattelun alueella.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #127

Siis henk.koht. meikäläiselle on ihan ykshailee, leviääkö transsukupuolisuus pisaratartuntana vai telepaattisten säteiden välityksellä. On lääketieteellinen konsensus siitä, minkälaiset hoidot asiaan auttavat, ja nykyisen paradigman puitteissa hoidot toteutetaan. Selvää konsensusta sen sijaan ei ole ymmärtääkseni siitä, mikä tilan aiheuttaa.

Kysyit, minkälaisissa seikoissa eroja aivoissa on havaittu, ja siihen vastasin parhaan copypastauskykyni mukaan. Käsittääkseni lääketieteellisissä julkaisuissa referee-seula ei ole erityisen harva.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #128

Tarkoitathan konsensuksella sitä, että jotkut ovat yhtä mieltä, toiset toista? Konsensus ei tarkoita yksimielisyyttä.

Vaikka aivojen rakenteessa olisikin tilastollisesti katsoen merkittäviä eroja sukupuolten välillä (poislukien tuo jo tunnettu kuukautiskiertoa säätelevä osa), niin se ei millään muotoa toimisi todisteena muunsukupuolisuusajattelun objektiivisuudesta. Ylipäätään, nämä erot voitaisiin todennäköisesti selittää sukupuolihormonitasojen vaikutuksella (vaikea löytää mitään parempaakaan selittävää muuttujaa), joita sukurauhaset erittävät osana kokonaista endokrinologista systematiikkaa.

Näin palattaisiin jälleen siihen mitä niin kovasti vastustetaan: sukupuolen biologisen määräytymisen determinismiin gameettien satunnaisen fuusion jälkeen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #131

Käytännön yksimielisyys on siitä miten tilaa on parasta hoitaa, ainakin täällä Suomessa ja muuallakin missä turvaudutaan länsimaiseen lääketieteeseen.

Itse en tosiaan pidä merkittävänä kysymystä siitä, onko hoitoa vaativa tila "objektiivinen". Jos joku esittäisi tutkimuksen, jonka mukaan kyse on ennen kaikkea aivojen softapuolen ongelmasta (sulla on ehkä linkkejä tällaisiin?), niin sehän olisi vain kiintoisaa.

"Ylipäätään, nämä erot voitaisiin todennäköisesti - - "

Jaha, no kuinkas suuri otos tämän todennäköisyysveikkauksen takana on?

On koko joukko tiloja, joita voidaan hoitaa vaikka niiden syntymekanismeja ei tunneta, ja toisaalta joukko hoitokeinoja, jotka on todettu tehokkaiksi vaikka niiden vaikutusmekanismia ei ole selvitetty.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #132

"Jaha, no kuinkas suuri otos tämän todennäköisyysveikkauksen takana on?"
--------
Sekoitat tässä asioita ja menet semanttiseen. Otoskokoa koskeva kysymyksesi ei siis ole "oikealla paikalla". Jos sanon, että sukupuolten välillä vallitseva ero aivojen rakenteessa (mikäli sellainen olisi) voitaisiin todennäköisesti selittää sukupuolihormonien tasoilla (keskeinen sukupuolia erottava hormonaalinen muuttuja), niin tähän tuskin vaaditaan mitään "otosta". Mutta otos kyllä tarvitaan mikäli halutaan tutkia asiaa ts. saako väite tukea aineistosta. Tämä taas on mahdotonta niin kauan kun on voitu osoittaa, että aivojen rakenteessa todella on eroavaisuus (poislukien tuo jo mainittu kuukautiskiertoa säätelevä pieni osa, jota naiselta ei voida poistaa, eikä miehelle tuottaa.)

Mieti nyt itse. Jos tehtävä olisi hakea selitys miesten ja naisten aivojen välisille eroille, niin eikö sukupuolihormonien taso olisi kaikkein loogisin muuttuja, josta lähteä hakemaan selitystä?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #133

"Jos tehtävä olisi hakea selitys miesten ja naisten aivojen välisille eroille, niin eikö sukupuolihormonien taso olisi kaikkein loogisin muuttuja, josta lähteä hakemaan selitystä?"

Dzz millä perusteella se on "loogista"? Onko jotenkin epäloogista ajatella, että aivot kehittyisivät erilaisiksi esimerkiksi kromosomien vaikutuksesta tai sikiöaikaisten hormonialtistusten vuoksi ennen kuin ihmisen omassa kehossa on liiemmin mitään sukupuolihormoneja vaikuttamassa?

Ja mikä muuten on tämä mystinen kuukautiskiertoa säätelevä osa? Mun bilsankirjojeni mukaan kaikkien aivot muistaakseni tuottaa FSH:ta ja LH:ta, jotka sitten vaikuttavat kuukautiskiertoon tai testosteronin tuotantoon riippuen siitä mitä toisaalta kehosta löytyy.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #134

Dzz millä perusteella se on "loogista"?
-------
Yksinkertaisesti siitä syystä, että jos tehtävä on löytää jokin selittävä (mitattavissa oleva) muuttuja naisten ja miesten aivojen eroavaisuudelle, niin lähtökohtaisesti hyvä ehdokas on sellainen muuttuja, jonka kohdalla mies ja nainen ovat olennaisesti erilaisia. Sukupuolihormonien taso on yksi tälläinen muuttuja. Kaikkein paras on sukupuolikromosomin tyyppi, se korreloi erittäin vahvasti sukupuolihormonien tason kanssa.

Ja eikö sinun tulisi olla aivojen sukupuolittuneisuutta - eli sitä, että sukupuoli on "lyöty lukkoon" - vastaan? Miehen ja naisen aivoissa on eroavaisuuksia ja nämä erot korreloivat nimenomaan sukupuolikromosomin tyypin kanssa ja liittyvät suurelta osin aivojen neurologis-endokrinologiseen osaan (hypotalamus-aivolisäke - alue). Siis, kannatatko jonkinasteista sukupuolen biologista determinismiä?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #136

Tietääkseni mulla ei ole velvoitetta olla mitään vastaan. Eikä tämä asia ole musta järin kiinnostava.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #136

Vaikka tutkimuksissa on löydettykin tilastollisia eroja trans- ja cisihmisten aivojen joistakin osista niin, että transihmisten aivot noilta osin muistuttavat heidän kokemansa sukupuolen mukaisia, ei ole mielekästä edes yrittää etsiä yhtä selkeää muuttujaa. Tämä siksi, että erilaiset kombinaatiot näistä ominaisuuksista voivat johtaa eri ihmisillä aivojen sukupuolittumiseen toiseksi kuin mitä kehon sukupuolittuminen on ollut.

Se ainoa yhteinen muuttuja on aivojen sukupuolittumiseen yhteydessä oleva sukupuolikokemus. Se. että cis-ihmisillä on sukupuolikromosomeihin sitoutuneita eroja aivoissa, on toinen juttu: Aivojen sukupuolittuminen on heillä mennyt tavanomaisella tavalla, jolloin keho ja kokemus vastaavat toisiaan.

Ja kyllä, kovasti näyttää siltä, että sukupuoli määräytyy olennaisilta osiltaan biologisesti. Se biologinen määräytyminen, sukupuolikokemus mukaan lukien, on vain osoittautunut kovasti monimutkaisemmaksi, mitä perinteiset oppikirjat opettavat.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #136

"Yksinkertaisesti siitä syystä, että jos tehtävä on löytää jokin selittävä (mitattavissa oleva) muuttuja naisten ja miesten aivojen eroavaisuudelle, niin lähtökohtaisesti hyvä ehdokas on sellainen muuttuja, jonka kohdalla mies ja nainen ovat olennaisesti erilaisia. Sukupuolihormonien taso on yksi tälläinen muuttuja. Kaikkein paras on sukupuolikromosomin tyyppi, se korreloi erittäin vahvasti sukupuolihormonien tason kanssa."

Valitettavasti sukupuolihormonienkaan tasot eivät yksikäsitteisesti ole erilaiset naisilla ja miehillä. Vuodesta 2011 IAAF käytti niitä sarjajaon perusteena, mutta uudemmat tutkimukset osoittivat ettei näin saatu oikeita tuloksia ja tästä käytännöstä on nyttemmin luovuttu.

Kuten täälläkin on useaan otteeseen todettu, kyllähän kromosomit aika vahvasti korreloivat sukupuolen kanssa, mutta sitten on joukko ihmisiä, joilla ei ole yhteyttä kromosomien ja heidän ulkoisen tai koetun sukupuolensa välillä. Näitä ihmisiä ei voi vain jättää huomiotta "kehityshäiriöinä", vaan he ovat sitten vaikkapa se kolmas tai neljäs sukupuoli tai korjaavat ulkoisen sukupuolensa jompaankumpaan enemmistön sukupuolista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #127

Tuosta aiheesta on kovin vaikea saada mainitsemiasi suuria otoksia ymmärrettävistä syistä. Toisaalta samansuuntaisia tuloksia on saatu monen tutkimusryhmän voimin. Jotta tulokset pystyisi kiistämään, pitäisi olla tälle tulokselle vastakkaisia tuloksia, näin löydetään tieteellinen konsensus. Niitä tuloksia taitaa olla vielä vähemmän.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #93

"Sukupuolielimet (maskuliiniset ja feminiiniset) ovat yksi osa sukupuolisuutta. Tilastollisesti miehillä maskuliiniset sukupuolen liitetyt ominaisuudet ovat voimakkaasti yleisempiä kuin feminiiniset sukupuoliominaisuudet. Samoin naisilla feminiiniset sukupuoleen liitetyt ominaisuudet."
------

-Tuota juuri oikeastaan tarkoitin kun puhuin tilastollisen yleisyyden ja sukupuolta määrittävien tekijöiden eroista.

Eli tuossa menet jälleen siihen, että tietyt ominaisuudet ovat miehillä yleisempiä kuin naisilla. Mutta jos kyse on sukupuolta _määrittävistä_ tekijöistä, aika paljon karsiutuu tästä listasta pois. Kuten vaikka se äänen korkeus/mataluus.

Juuri sen vuoksi sukupuolen määrittävät tekijät eivät ole pitkä lista, vaan muutama tunniste, jotka ovat terveellä ihmisellä selkeitä. Oikeastaan vain yksi. Sukupuolielin, joka on joko miehen tai naisen, ja tämän perusteella henkilö on joko mies tai nainen.

Ei siis ole "yleisesti sukupuoleen liitettäviä ominaisuuksia", vaan sukupuolen tuntomerkkejä. Mutta jos ymmärsin oikein varsinaisia sukupuolen tuntomerkkejä ei sinun näkemyksesi mukaan ole, jos kokemus voi mennä kaiken tämän ohi.

-----------
"Sukupuoli on monikerroksinen ja monitahoinen ilmiö. On geneettinen kerros xx- ja xy-kromosomipareineen (ja muutamine muine variaatioineen). Biologiseen kerrokseen kuuluvat sukurauhaset, sukupuolihormonit sekä sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet. Vaikka asiaa voi (vielä) mittalaittein olla vaikea havaita, niin aivojen sukupuolittuminen näyttää olevan biologinen ilmiö. Biologisia ominaisuuksia ovat myös sukupuolisuuteen liittyvät sekundääriset tuntomerkit (koko, ääni, rinnat yms.), joissa vaihtelu on jo paljon suurempaa. Yhteiskunnassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa syntyy sosiaalisen sukupuolen kerros (se mikä tunnetaan lontoon kielellä gender-nimisenä). Se on kulttuurisena ilmiönä. Ja ihmislajille kulttuuri on melko keskeinen asia."
--------

-Aivan. Aivoja ei voi vielä tutkia niin tarkasti, että ne voitaisiin nimetä sukupuolen tunnusmerkiksi, kuten sukupuolielimet.
Mutta oikeasti nuo luettelemasi ominaisuudet eivät ole sukupuoleen varsinaisesti liittyviä tekijöitä, jos kokemus voi ohittaa ne kaikki.'

Jos jollakulla on naisen sukupuolielimet, kromosomit, ja muutenkin tunnistettavissa ulkoisesti naiseksi, mutta kokee olevansa mies, nykyajattelu väittää hänen olevan mies.
Tätä mieltä voi olla MUTTA silloin nuo elimet ja kromosomit eivät määritä sukupuolta, vaan ovat vain yleisiä piirteitä joiden yleisyyttä voidaan ainoastaan tarkastella tilastollisesti.

Eli tämä asettaa sukupuolielimet ja kromosomit samalle viivalle äänen korkeuden/mataluuden ym. kanssa.

Tässä olemme eri mieltä.

------
"Mitä vähemmän jokin sukupuolisuuden osa-alue vaikuttaa lisääntymisen onnistumiseen, sitä enemmän evoluution seula on sallinut variaatiota. Variaatiota on kuitenkin aivan jokaisella sukupuolisuuden tasolla. Geneettisellä tasolla variointi tapahtuu kahteen yleisimpään lokeroon ja pieneen joukkoon muita lokeroita, mutta muilla tasoilla voi hyvin puhua liukumasta ja vaikkapa gaussin käyrästä."
-------

Kuten sanoin, sukupuolen määrittävät ominaisuudet ovat hyvin lyhyt lista. Sukupuolielimet, joihin liittyvät tietyt kromosomit.

Muut ominaisuudet eivät ole sukupuolen tuntomerkkejä, vaan eri tavoin esiintyviä ominaisuuksia, jotka eivät määrää ja määritä sukupuolta.

-----------
"On vain inhimillisestä käsityskyvystämme kiinni, haluammeko lokeroida jonkin asian - vai näemmekö asian monitahoisemmin ja moniulotteisemmin. Sukupuolisuudessa ei ole varsinkaan kyse vastakohdista, vaan aste-erosta: lisääntymiseen vaikuttavasta yksityiskohdasta."
------

-Anteeksi, mutta minä en sanoisi, että kyse on "käsityskyvystä", ikäänkuin eri tavoin ajatteleva olisi yksinkertaisempi. Oikeasti, useinkaan asioiden monimutkaistaminen ei tarkoita suurempaa älyä tai käsityskykyä vaan kyky nähdä asioiden ydin ja perusolemus. Tällöin asian voi esittää niin, että lapsikin ymmärtää. Vaikka kyse on pohjimmiltaan toki paljon syvemmästä ja äärettömän mutkikkaasta järjestelmästä.
Mutta asioita sekoittamalla menetetään mahdollisuus määritellä asia lopulta yhtään mitenkään.

Tähtitiede on monimutkaista, mutta lapsikin ymmärtää perusasiat. Jos jokin on totta, se on mahdollista sanoa myös yksinkertaisesti.

"Veritas oratio simplex est".

-----------
"On transsukupuolisuuteenkin liittyviä lääketieteen epäonnistumisia. Yhtäläisesti on muitakin lääketieteen epäonnistumisia. Kuitenkin lääketiede on onnistunut transsukupuolisuuden kohdalla, kuten monissa muissakin asioissa."
-------

-Näkemys transsukupuolisuudesta on lääketieteessä aiemmin ollut toisenlainen. Siitä kertoo myös aiemmat termit kuten "sukupuolenvaihdosleikkaus". Tässä on kuitenkin mahdollista ja tarpeellista käyttää ihan johdonmukaista ajattelua.

Ja nimenomaan johdonmukaisuutta tässä kuviossa ei tunnu olevan. Jälleen, jos asia on johdonmukainen, järjellinen ja tosi, se on mahdollista ilmaista myös yksinkertaisesti.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #119

Tyypillisesti (ihmisen) sukupuolittuneet ominaisuudet esiintyvät kahtena vaihtoehtoisena nippuna; joko maskuliinisena tai feminiinisenä "pakettina". Nämä niput ovat suvullisen lisääntymisen paimentamaa evoluution tulosta. Luonnossa on luonnostaan kuitenkin luonnollista vaihtelua. Niin on myös sukupuolisuuteen liittyvissä asioissa. Yksilössä sukupuolisuuteen liittyvät osatekijät ovat yleensä kaikki yhteneväisesti lähempänä joko maskuliinista tai feminiinistä "ääripäätä" - ja yleensä myös geneettistä sukupuolta. Joskus näin ei kuitenkaan ole - vaihtelua aiheuttavia mekanismeja ei kaikkia tunneta. Se on sitä sukupuolista moninaisuutta. Joissain tapauksissa yksilö voi kokea ristiriitaa, jos sukupuolisuuteen liittyvät osatekijät eivät ole tiettyjen kriittisten osien kohdalla keskenään synkassa. Ristiriitaa on menestyksekkäästi hoidettu korjaamalla lääketieteellisesti ulkoisia sukupuoliominaisuuksia vastaamaan koettua sukupuolta. Osalle riittää tuleminen tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa.

Puuttuiko tuosta oiotusta ja pelkistetystä esityksestä nyt jotain sellaista, että asiaa on ylivoimaista edes auttavasti hahmottaa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #77

"Minusta me emme määrittele asioita ainoastaan niiden tilastollisten yleisyyksien mukaan, vaan joidenkin asioiden määritelmät nousevat suoraan tietyistä todennettavista ominaisuuksista ja tunnisteista. Sukupuolessa ei aiemmin ollut kyse 'tilastollisesta yleisyydestä', vaan se _määrittyi_ sukupuolielimien ja kromosomien mukaan."

No nyt ollaan taas tukevasti irti todellisuudesta. Todellisuudessa ainoa selkeä seikka joka silmämääräisesti tarkastellen useimmissa tapauksissa erottaa miehen ja naisen joko-tai-tyylisesti, on genitaalien seutu.

Kaikessa muussa, mikä vaikuttaa tulkintaan ihmisen sukupuolesta, kyse on liukumista. Vaikutelma sukupuolesta syntyy monen tekijän yhteisvaikutuksena: ruumiinrakenne, kasvonpiirteet, karvaisuus, rintojen muoto ja koko, äänen korkeus ja muut ominaisuudet jne. Vaikka jokin aspekti viittaisi hyvinkin voimakkaasti yhtäälle, kokonaisvaikutelma voi johtaa tulkinnan toisaalle: joku saatetaan tulkita parrakkaaksi naiseksi tai mieheksi, jolla on rinnat.

Vai oletko eri mieltä tästä? Onko vaikka ihmisen pituudelle jokin absoluuttinen raja, jonka ylittävä tyyppi ei voi olla missään tapauksessa nainen?

Vastaavasti myös dysforia syntyy nähdäkseni monen tekijän kokonaissummana.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #106

"Todellisuudessa ainoa selkeä seikka joka silmämääräisesti tarkastellen useimmissa tapauksissa erottaa miehen ja naisen joko-tai-tyylisesti, on genitaalien seutu."
------

-Niin?

--------
"Kaikessa muussa, mikä vaikuttaa tulkintaan ihmisen sukupuolesta, kyse on liukumista. Vaikutelma sukupuolesta syntyy monen tekijän yhteisvaikutuksena: ruumiinrakenne, kasvonpiirteet, karvaisuus, rintojen muoto ja koko, äänen korkeus ja muut ominaisuudet jne. Vaikka jokin aspekti viittaisi hyvinkin voimakkaasti yhtäälle, kokonaisvaikutelma voi johtaa tulkinnan toisaalle: joku saatetaan tulkita parrakkaaksi naiseksi tai mieheksi, jolla on rinnat."
-----

-Mutta. Kyse ei ole "vaikutelmasta", vaan sitä minkä perusteella sukupuoli määräytyy, määritellään, todennetaan ja ylipäätään merkitsee jotain. En nyt puhu siitä miltä joku ihminen näyttää vastaantullessa.

Sukupuolielimet kertovat asian kyllin selkeästi, jos ihminen on normaalisti niiden osalta kehittynyt.

--------
"Vai oletko eri mieltä tästä? Onko vaikka ihmisen pituudelle jokin absoluuttinen raja, jonka ylittävä tyyppi ei voi olla missään tapauksessa nainen?"
----

-Ei kun sitähän minä juuri tarkoitin. Käytin esimerkkinä äänen korkeutta tai mataluutta. Matalampi ääni on miehelle tyypillinen, mutta ei määritä sitä kuka on mies. Sama pituuden kohdalla. Tietenkin.

En siis tietenkään ajattele, että tietyn pituinen ihminen ei voi olla nainen, tai että nainen ei voi olla miestä pidempi. Nämä ovat tilastollisia asioita ja tyypillisiä tietylle sukupuolelle, mutta eivät sukupuolta määrittäviä tekijöitä.

-------
"Vastaavasti myös dysforia syntyy nähdäkseni monen tekijän kokonaissummana."
----

-No niin varmaan, mutta tällaista voi olla minkä asian suhteen hyvänsä. Siksi olisi tärkeää painottaa, ettei tarvitse olla muodokas, rinnat tiettyä kokoa tms. ollakseen aito nainen. Koska "liukuvat" ominaisuudet eivät määritä sukupuolta. Siksi niihin ei pidä suhtautua ikäänkuin ne määrittäisivät sen.

Muutama vuosi sitten katsoin naisten tekemää monologidraamaa, jossa jokainen pohti sitä onko "oikea nainen". Eräs oli pienirintainen, ja häntä luultiin mieheksi.

Lopputulema oli, että naisia on erilaisia, eri näköisiä ja muotoisia, eikä se vähennä naiseutta.

Siksi suhteessa tällaisiin piirteisiin ei oikeastaan voi kokea ristiriitaa, ainoastaan "tilastollista epämukavuutta". "Ristiriita" ei ole oikea sana tässä yhteydessä. Koska se vaatii absoluuttiset tunnisteet, ja selkeän kaksijakoisuuden. Joko on tai ei ole. Tätä nähdäkseni on ristiriitaisuuden kokemus kehon ja koetun sukupuolen välillä.

Eli ei ole "liian pienet rinnat" vaan ei rintoja ollenkaan vaikka tuntuu että pitäisi olla.

Elki saatoit käsittää väärin mitä kirjoitin...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #109

"Siksi suhteessa tällaisiin piirteisiin ei oikeastaan voi kokea ristiriitaa, ainoastaan 'tilastollista epämukavuutta'."

Mutta jos itse koetkin tällaisten piirteiden vuoksi ainoastaan "tilastollista epämukavuutta", et voi kuitenkaan yleistää omaa kokemustasi muihin. Juuri tällaisista "tilastollisista epämukavuuksista" rakentuu todellisuudessa se lääketieteen määrittelemä transsukupuolisuus, joka huonontaa vakavasti asianosaisten elämänlaatua, jonka vuoksi hoitoihin hakeudutaan ja jonka vuoksi hoitoja toteutetaan.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #116

"Mutta jos itse koetkin tällaisten piirteiden vuoksi ainoastaan "tilastollista epämukavuutta", et voi kuitenkaan yleistää omaa kokemustasi muihin."
-----

-Siis minä en nyt yritä kenenkään puolesta nimetä kokemusta tai arvioida sen voimakkuus- tai vakavuusastetta tai sen aiheuttamaa henkistä tuskaa.

Tarkoitin vain, että "ristiriita" käsitteenä edellyttää joko-tai asettelua ja selkeitä tunnisteita.

-------
"Juuri tällaisista "tilastollisista epämukavuuksista" rakentuu todellisuudessa se lääketieteen määrittelemä transsukupuolisuus, joka huonontaa vakavasti asianosaisten elämänlaatua, jonka vuoksi hoitoihin hakeudutaan ja jonka vuoksi hoitoja toteutetaan."
----

-Tässä voi ongelma laajentua ja pahentua turhaan. Siis tarkoitan, että tärkeää olisi painottaa sitä, että erilaiset, erinäköiset, eri muotoiset ja erilaisista asioista pitävät ja erilaisia asioita harrastavat tytöt ja pojat, naiset ja miehet, eivät ole näiden ominaisuuksiensa takia vähemmän naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia.

Tässä on ero, ja tällaisten kokemusten vuoksi ei pitäisi tulkita sisäistä ahdistusta transsukupuolisuudeksi ja tarjota ratkaisuksi hormoni- tai leikkaushoitoja.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #120

"Siis tarkoitan, että tärkeää olisi painottaa sitä, että erilaiset, erinäköiset, eri muotoiset ja erilaisista asioista pitävät ja erilaisia asioita harrastavat tytöt ja pojat, naiset ja miehet, eivät ole näiden ominaisuuksiensa takia vähemmän naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia. - Tässä on ero, ja tällaisten kokemusten vuoksi ei pitäisi tulkita sisäistä ahdistusta transsukupuolisuudeksi ja tarjota ratkaisuksi hormoni- tai leikkaushoitoja."

Tämä on nähdäkseni ilmiselvää jokseenkin kaikille paitsi muutamille, joilla on asiasta hatarampi käsitys, kuten sinulle.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #120

" Siis tarkoitan, että tärkeää olisi painottaa sitä, että erilaiset, erinäköiset, eri muotoiset ja erilaisista asioista pitävät ja erilaisia asioita harrastavat tytöt ja pojat, naiset ja miehet, eivät ole näiden ominaisuuksiensa takia vähemmän naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia."

Niin...

Kun puhutaan koulukasvatuksen sukupuolisensitiivisyydestä, se tarkoittaa, että sukupuolirajoja rikkovien lasten aluevaltaukset hyväksytään ja heitä kannustetaan olemaan oma itsensä. Samalla niin cis- kuin translapsi voi olla erityisen korostetusti kokemansa sukupuolen edustaja, mille pitää myös antaa tilaa. Se, että poikien ei oleteta olevan vain "poikia" ja tyttöjen "tyttöjä" auttaa molempia aiemmin syrjinnän kohteeksi joutuneita ryhmiä.

Jos Weckroth pelkää, että kaikki rajut tytöt ja runopojat luokitellaan muitta mutkitta potentiaaleiksi translapsiksi, voin lohduttaa, että tuo pelko on tuiki turha. Tuollainen olettama on kyllä ollut näillä palstoilla esitetyissä fundamentalistiprofessori Paul McHugh:n tutkimuksisssa, joissa "sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevien lasten" joukkoon laskettiin aivan tavallisia, hieman perinteisiä sukupuolirajoja koettelevia lapsia ja saatiin, ylläriylläri, tulokseksi se, että heistä suurin osa ei kokenut sukupuoliristiriitaa nuoruusiässä.

Pekka Pylkkönen

Seuraavaksi kilinkolinseta ottaa toivottavasti asialistalle subjektiivisen kokemuksen iästä. Koska hei, jos on Seta niin mitä tahansa paskaa sopii suoltaa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Näyttää sitä olevan muitakin yhdistyksiä joiden "..mitä tahansa paskaa sopii suoltaa"

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Miksi Seta ottaisi asialistalle iän kokemuksen? Setan toimintakenttä on seksuaaliseen ja sukupuoliseen moninaisuuteen liittyvän tasa-arvoisuuden edistäminen.

Jos sinulla on tarve ja motivaatio, niin perusta toki ikäkokemukseen liittyvä yhdistys.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jokaisessa keskustelussa iästä kuulee kommentin: Ikähän on vain numeroita.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Otsikko on täyttä nonsensea.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Eipä sitten ollut sen parempi tuo kommenttisikaan.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Siinä tapauksessa minun on kysyttävä otsikkona olevan väitteen perusteluja. Mitkä ne ovat? (Turha viitata tekstiin; olen kyllä lukenut sen.)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Tasa-arvolain ensimmäisen pykälän toinen lause: "Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä."

Eikö AA-väen jakama esite ole mielestäsi ristiriidassa tasa-arvolain kanssa?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #14

Siteeraamasi pykälä ei sano, että sukupuoli-identiteetin kyseenalaistaminen olisi syrjintää. Pitäisi osoittaa, että sukupuoli-identiteetin kyseenalaistaminen täyttää syrjinnän tunnusmerkistön. Itse asiassa tämä tunnusmerkistö on aika tiukasti rajattu. Ylipäätään nämä legalistiset argumentit ovat usein kovin kaukaa haettuja, jopa radikaalitulkintaa.

Mielestäni ei ole ristiriidassa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #16

MInä kyseenalaistaisin "sukupuoli-identiteetin" noin aivan yleisellä tasolla. Mitä se tarkoittaa? En ole huomannut itselläni sellaista enkä sellaista kaipaavani. Kyllä minulla sukupuolen tunnusmerkki on tuolla jalkojen eikä korvien välissä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minua on ihmetyttänyt tuo AA-liikkeen väittämä, että tasa-arvokasvatus ja sukupuolten moninaisuudesta kertominen jollakin tavoin sotkisi lasten päät.

Minä olen pienestä asti tiennyt olevani tyttö. Nuoruusiän kokeiluiden jälkeen olen tiennyt olevani hetero.

Ei minun identiteettini olisi millään tavoin horjunut, vaikka olisinkin kuullut erilaisista sukupuoli- ja seksuaali-identiteeteistä jo lapsena. Ei se horju vieläkään.

Ei erilaisista ihmisistä kuuleminen vahingoita lapsia millään tavoin. Cis-lapset pysyvät cis-lapsina, vaikka viereisessä pulpetissa istuisikin trans-lapsi.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Lapset nyt kumminkin kohtaavat transtodellisuuden ihan normielämässään, eli miksi se pitäisi salata sitten koulussa.

Tuorein omakohtainen esimerkki on ihan tältä päivältä, kun olin taitoluisteluseuran jäänäytöksessä esittämässä hoviväkeä kaunis jakkupuku päällä, meikki kasvoilla, baskeri päässä. Mukana näytöksessä oli kymmeniä lapsia ja nuoria.

Pukuhuoneessa tällainen transihminenkin pääsee hommiin :) Milloin on jollain pikkuneidillä tiara vinossa, milloin tarvitaan luistinten kiinnisitojaa, milloin teräsuojien paikoilleenlaittajaa. Luonnollista yhteiseloa kaikin puolin.

Ja sitten tämä AA-väki vinkuu, että lapsille ei saa kertoa sitä eikä tätä. Pitäisköhän pakkosterilointi ulottaa näihin "järjen jättiläisiin"?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Rakastavassa ja kunnioittavassa ympäristössä ei tarvitse myöskään lukita omaa persoonaansa mihinkään muuhunkaan muottiin, vaikka kokee yhtä ja toista, joka kaikki on kehityksen alaista. Ihminen on paljon enemmän kuin oma sukupuolisuutensa.
.
Maailman kovuus ei katoa näillä toimenpiteillä.

Ilkka Huotari

#7. Eipä tuota voi tietää.

"Tutkimuksiin hakeutuneiden tyttöjen suuri määrä ihmetyttää lääkäreitä."
https://www.mediuutiset.fi/uutiset/alaikaisten-tra...

""""""""""""""""""

"Sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuneiden nuorten määrä on kasvanut rajusti Suomessa ja samalla myös koko maailmassa. Suomessa yhdeksän kymmenestä tutkimuksiin hakeutuvasta alaikäisestä on syntymässä määritelty tytöksi, mutta kokee olevansa poika.

Suomen tilanne ihmetyttää alan tutkijoita myös kansainvälisesti. Muualla maailmassa jakauma on noin puolet ja puolet.

Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkärin Riittakerttu Kaltiala-Heinon mukaan kysymys tuskin on transsukupuolen esiintyvyyden lisääntymisestä. Sen sijaan kyseessä on tilanne, johon lääketieteestä ei ole löydetty selitystä.

– Suuri osa identiteettitutkimuksiin hakeutuvista on tyttöjä, joilla on pitkäaikaisia psykiatrisia ongelmia ja monenlaisia kehityksellisiä vaikeuksia. Sukupuolen problematisointi on alkanut tässä yhteydessä, sanoo Kaltiala-Heino.

Hänen mukaansa tämä on erikoinen ja uusi ilmiö, joka on tullut esille muutaman viime vuoden aikana.

– Siitä, että ilmiö tulee esille yläkouluikäisillä melko äkillisesti, ei ole käytännössä mitään tutkimustietoa. Emme myöskään tiedä, sopivatko nykyiset hoitosuositukset näille nuorille. Valtaosa potilaista on sellaisessa välitilassa, että ei tiedetä, mitä he oikeasti tarvitsisivat.

Lääkäreillä on edessään iso eettinen kysymys.

– Jos on laaja-alaisia psykiatrisia ongelmia ja vaikea identiteettihämmennys, niin siinä tilanteessa pitäisi hoitaa kiireellisiä asioita ensin, ja palata sukupuoli-identiteettiasiaan myöhemmin, jos se edelleen on ajankohtainen."

""""""""""""""""""

Lääkäreillä on siis edessään iso eettinen kysymys. Sanoisin, että on tervettä vähän kyseenalaistaa sukupuoli-identiteettiä, jos sen tekee lääkäri ja hyvin perusteluin. Se ei siis ole kategorisesti mitään syrjintää, kuten otsikko väittää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kukaan ei kyseenalaista lääkäreitä, jos on aihetta epäillä esim. psykiatrisia ongelmia. Uskosin, että myös sateenkaariväki on sillä kannalla, että nuoret tulee tutkia huolellisesti ennenkuin tehdään peruuttamattomia muutoksia.

Tässä on kyse siitä, että AA-väki tahtoo kieltää sukupuoli-identiteetin myös niissä tapauksissa, joissa psykiatrisia ongelmia ei ole.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #20

Tuollainen epäsuhta, että hoitoihin hakeutuneista on Suomessa tyttöjä 9/10, siinä missä muualla maailmassa suhde on 50%/50%, kertoo ehkä juurikin jostain sellaisesta, että "nuorten päät on saatu sekaisin".

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #20

"Uskosin, että myös sateenkaariväki on sillä kannalla, että nuoret tulee tutkia huolellisesti ennenkuin tehdään peruuttamattomia muutoksia."
-----

-Nimenomaan. Mutta miten lopulta voidaan kenenkään kohdalla sanoa varmasti, että transsukupuolisuuden kokemus on aitoa ja pysyvä? Ja millä perusteella oikeastaan myöskään kiellettäisiin hoitoja mielenterveysongelmaisilta, jos henkilö itse tietää sukupuolensa parhaiten? Tämähän on väite, jota usein toistetaan.

Eli mitä metodeja on käytettävissä nuorten ja erityisesti pienten lasten kohdalla? Jos täytyy erotella aidot transnuoret ja ne, jotka vain luulevat olevansa transnuoria?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #60

" Ja millä perusteella oikeastaan myöskään kiellettäisiin hoitoja mielenterveysongelmaisilta, jos henkilö itse tietää sukupuolensa parhaiten? Tämähän on väite, jota usein toistetaan."

Tuo heitto on poleeminen, täydennetyssä muodossaan se kuuluisi: "Henkilö tietää sukupuolensa parhaiten, jos samalla on poissuljettu psykoosit ja vastaavat harhat."

"Eli mitä metodeja on käytettävissä nuorten ja erityisesti pienten lasten kohdalla? Jos täytyy erotella aidot transnuoret ja ne, jotka vain luulevat olevansa transnuoria?"

Tässä on kaksi eri tasoa: Mitään metodeja ei pidä käyttää siihen, että erotettaisiin lapsen sukupuolikokemuksen aitous siten, että osalla se otettaisiin tosissaan ja osalla taas ei. Kaikissa tapauksissa hänelle on siis annettava tilaa elää tuon kokemuksensa kanssa. Jos se sitten muuttuu, on sillekin annettava tilaa.

Toinen asia on, onko lapselle annettava hoitoja. Itse en tietenkään ole alan asiantuntijalääkäri, mutta kokemuksen selkeys ja lapsen ikään nähden pitkäaikainen kesto voisi olla peruste blokkereiden antamiseen niin, että keho ei ennätä muuttua liikaa poispäin koetusta sukupuolesta.

p.s.

Muotoilu "ne, jotka vain luulevat olevansa transnuoria?" ei edistä kenenkään ihmisen elämänlaatua: Tuollaista ei voi aina ennalta tietää, mutta ainakin varmaa on, että ko. muotoilu tällaisen lapsen kuullen olisi karmaiseva isku häntä kohtaan.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #79

"Tuo heitto on poleeminen, täydennetyssä muodossaan se kuuluisi: "Henkilö tietää sukupuolensa parhaiten, jos samalla on poissuljettu psykoosit ja vastaavat harhat.""
-----

-Mutta entä ne nuoret, jotka tutustuvat itseensä ja kehoonsa, eivätkä ole psykoottisia eivätkä harhaisia? Tai lapset, joilla useimmiten vaihe menee ohi?

Uusimmassa Tieteen Kuvalehdessä oli artikkeli transsukupuolisuudesta, ja siinä mainittiin erikseen, että "yhä useampi kokee kehonsa vääräksi". Mitä tämä tarkoittaa? "Yhä useampi"
Sen voi tulkita siten, että yhä useamman aivot ovatkin vastakkaisen sukupuolen aivot, tai yhä useampi tällainen henkilö tulee esiin, tai siten, että aiheesta puhuminen on saanut monet kyseenalaistamaan sukupuolensa biologian perusteella.

------
"Tässä on kaksi eri tasoa: Mitään metodeja ei pidä käyttää siihen, että erotettaisiin lapsen sukupuolikokemuksen aitous siten, että osalla se otettaisiin tosissaan ja osalla taas ei. Kaikissa tapauksissa hänelle on siis annettava tilaa elää tuon kokemuksensa kanssa. Jos se sitten muuttuu, on sillekin annettava tilaa."
---------

-Mutta kun jo on olemassa hyvin pienten lasten vanhempia, joille lapsi on "selvä tapaus". Luin "Magdaleenan" äidin blogia, minkä varmaan tiedät. Monissa muissakin vastaavissa tapauksissa tuntuu että asia on lapsen kohdalla jo lukkoon lyöty.

https://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/mei...

Toisaalta tässä on sekin ristiriitaisuus, että vaaleanpunaisesta ja kimalteista pitävä poika ei voi olla poika, ja samanaikaisesti sanotaan ettei "poikien ja tyttöjen juttuja" ole...

------
"Toinen asia on, onko lapselle annettava hoitoja. Itse en tietenkään ole alan asiantuntijalääkäri, mutta kokemuksen selkeys ja lapsen ikään nähden pitkäaikainen kesto voisi olla peruste blokkereiden antamiseen niin, että keho ei ennätä muuttua liikaa poispäin koetusta sukupuolesta."
----

-Minusta tuo kuulostaa todella, todella pelottavalta. Ja edelleen on kysyttävä: miten keho muuttuisi "poispäin koetusta sukupuolesta", eli "väärään" suuntaan, jos keho ei ehdottomasti kerro sukupuolta. Vaan kohtu "on vain yleisempi naisilla" ja penis "on vain yleisempi" pojilla/miehillä.

Tässä ei tunnu olevan logiikkaa.

Jos ja kun keho on oma, ei se voi olla "väärä" eikä viallinen, jos se on terve. Tuo edustaa taas sitä "väärään kehoon" syntymisen ideaa, mikä taas toisaalla on tyrmätty transaktivistienkin taholta. Koska keho ei määrää sukupuolta.

--------
"Muotoilu "ne, jotka vain luulevat olevansa transnuoria?" ei edistä kenenkään ihmisen elämänlaatua: Tuollaista ei voi aina ennalta tietää, mutta ainakin varmaa on, että ko. muotoilu tällaisen lapsen kuullen olisi karmaiseva isku häntä kohtaan."
------

-Ei asiaa edistä myöskään hirmuinen varovaisuus sanojen käytössä. Sen taakse, että joku voi karmaisevasti järkyttyä, ei pidä mennä aina kun mahdollista... En tietenkään sanoisi sitä kenenkään kehodysforiaa kokevan tai toisen sukupuolen roolia kokeilevan lapsen tai nuoren kuullen.
Kaikenlaista on tullut vastaan 14 vuoden aikana lapsi- ja perhetyössä. Myös tyttöjen vaatteisiin pukeutuneita poikia, joita kohtasin mitenkään osoittelematta, tyrmäämättä ja ivailematta. Ok?

Anteeksi vain sanavalinnasta, mutta toivoisin, että voisimme uskoa molemmin puolin että haluamme lapsille ja nuorille hyvää, vaikka olemme eri mieltä. Sinun keskustelusävysi tuntuu joskus vähättelevältä ja ivalliselta. Kuten aiemmassa heitossasi "lähimmäisistä", ikäänkuin olisin täysin sydämetön ja empatiakyvytön ihminen.

Sopiiko että jatketaan tältä pohjalta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #107

"Minusta tuo kuulostaa todella, todella pelottavalta."

"Sen taakse, että joku voi karmaisevasti järkyttyä, ei pidä mennä aina kun mahdollista"

Toivon mukaan et siis myöskään mene sen taakse tai käytä argumenttina sitä, että jokin sattuu sinusta kuulostamaan todella, todella pelottavalta.

Muistetaanpa, että ne blokkerit on kehitetty ja testattu juuri siihen tarkoitukseen, että murrosikää viivästytetään - tavallisimmin niitä vain annetaan huomattavasti nuoremmille kuin sukupuoliristiriitaa kokevien nuorten kohdalla.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #60

"Eli mitä metodeja on käytettävissä nuorten ja erityisesti pienten lasten kohdalla?"

¿Eihän pieniä lapsia hoideta lainkaan? Nuorten kohdalla metodit taas on mun ymmärtääkseni pitkälti samat kuin aikuisillakin.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #83

"Eihän pieniä lapsia hoideta lainkaan? Nuorten kohdalla metodit taas on mun ymmärtääkseni pitkälti samat kuin aikuisillakin."
----

Ei, pieniä lapsia ei onneksi hoideta. Mutta hyvin pian ja hyvin varmasti aletaan tukea ajattelua, että lapsi on oikeasti sitä sukupuolta kuin sanoo olevansa. Tätä sitten jatkuu nuoruusikään ja siitä aikuisuuteen. Ei se voi olla vaikuttamatta.

Metodit kuitenkin ylipäätään ovat tässä kiinnostava ja arkaluontoinen asia. Vaikuttaa, että tämä dysforia ja suuri ahdistus ovat tunnusmerkkejä "aidosta transsukupuolisuudesta". Mutta miksi, jos absoluuttisia kehon tunnusmerkkejäkään ei ole? Miksi transsukupuolisen oletetaan olevan ahdistunut ja tuskainen?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #104

"Mutta hyvin pian ja hyvin varmasti aletaan tukea ajattelua, että lapsi on oikeasti sitä sukupuolta kuin sanoo olevansa."

Hohoo, jälleen tämä "ehkä pian" -argumentti! Heitäpä nyt hieman tarkempi veikkaus: milloin näin käy? Ensi viikolla, kesäkuussa vai 2020-luvulla? Mihin näkemyksesi perustuu?

"Miksi transsukupuolisen oletetaan olevan ahdistunut ja tuskainen?"

Näet asian nurin kurin. Jos ihminen on ahdistunut ja tuskainen, hän epäilemättä ennen pitkää hakeutuu hoitoon. Jos joku tiedostaa olevansa jotain muuta sukupuolta kuin mitä päältä päin äkkiä arvaisi, mutta asia ei häntä mitenkään riivaa, niin eihän hän silloin etsi tai varmaan tarvitsekaan hoitoa tai muita toimenpiteitä.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #108

"Hohoo, jälleen tämä "ehkä pian" -argumentti! Heitäpä nyt hieman tarkempi veikkaus: milloin näin käy? Ensi viikolla, kesäkuussa vai 2020-luvulla? Mihin näkemyksesi perustuu?"
----

-Tarkoitin, että lapsen ollessa vielä hyvin pieni. Ja olen tosi kyllästynyt ivalliseen keskustelusävyyn, kun yritän oikeasti jakaa näkemyksiäni ja esittää kysymyksiä.

-----------------
"Miksi transsukupuolisen oletetaan olevan ahdistunut ja tuskainen?"

"Näet asian nurin kurin. Jos ihminen on ahdistunut ja tuskainen, hän epäilemättä ennen pitkää hakeutuu hoitoon. Jos joku tiedostaa olevansa jotain muuta sukupuolta kuin mitä päältä päin äkkiä arvaisi, mutta asia ei häntä mitenkään riivaa, niin eihän hän silloin etsi tai varmaan tarvitsekaan hoitoa tai muita toimenpiteitä."
----

-Tässä kohden tarkoitin sitä, että miten voidaan oikeastaan edes tilastoida transsukupuolisuutta, JOS kyse ei ole absoluuttisesti "väärään kehoon syntymisestä", ja siitä aiheutuvasta ahdistuksesta. Itse muistaakseni olit juuri se, joka painotti, ettei ihminen oikeasti synny "väärään kehoon".

Jos ei,niin miksi transsukupuolisen tulisi olla asiaan suhteen mitenkään tuskainen?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #111

"Tarkoitin, että lapsen ollessa vielä hyvin pieni."

Toistan, toistan: pieniä lapsia ei hoideta eikä edes diagnosoida. Kirjoitit: "Ei, pieniä lapsia ei onneksi hoideta. Mutta hyvin pian ja hyvin varmasti aletaan tukea ajattelua, että lapsi on oikeasti sitä sukupuolta kuin sanoo olevansa."

Mitä siis tarkoitit sanoilla "hyvin pian" jos et lähitulevaisuutta? (Muoks:) Ahaa, tarkoititko siis, että kun pikkulapsi kasvaa ja lähestyy murrosikää, niin hänen kokemuksensa otetaan vakavammin? No mitäs vikaa siinä sitten on?

"Tässä kohden tarkoitin sitä, että miten voidaan oikeastaan edes tilastoida transsukupuolisuutta"

No sillä tavalla, että pidetään tukkimiehen kirjanpitoa tapauksista, joissa hoitoon hakeutuu joku joka sanoo "Hei, olen mielestäni eri sukupuolta kuin miltä näyttää, ja tämä ahdistaa minua".

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #113

"Toistan, toistan: pieniä lapsia ei hoideta eikä edes diagnosoida. Kirjoitit: "Ei, pieniä lapsia ei onneksi hoideta. Mutta hyvin pian ja hyvin varmasti aletaan tukea ajattelua, että lapsi on oikeasti sitä sukupuolta kuin sanoo olevansa."

Mitä siis tarkoitit sanoilla "hyvin pian" jos et lähitulevaisuutta? (Muoks:) Ahaa, tarkoititko siis, että kun pikkulapsi kasvaa ja lähestyy murrosikää, niin hänen kokemuksensa otetaan vakavammin? No mitäs vikaa siinä sitten on?"
-------

-Ei vaan että sitä pidetään ehdottoman varmana, jo lapsen ollessa pieni.

https://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/mei...

---------
"Tässä kohden tarkoitin sitä, että miten voidaan oikeastaan edes tilastoida transsukupuolisuutta"

"No sillä tavalla, että pidetään tukkimiehen kirjanpitoa tapauksista, joissa hoitoon hakeutuu joku joka sanoo "Hei, olen mielestäni eri sukupuolta kuin miltä näyttää, ja tämä ahdistaa minua"."
------

-Eli ei ole mitenkään mahdollista, mielestäsi, että transsukupuolinen ei olisikaan ahdistunut?

Nämä ovat niitä kysymyksiä joita kysyn hahmottaakseni kokonaiskuvaa, ja eri näkemyksiä sillä puolella :) Kiitos tästä. Arkistoin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #121

Onko linkittämäsi jutun perheen asenteessa sitten mielestäsi jotain pielessä? Monet vanhemmat ovat lapsen ollessa pieniä varmoja siitä että hänestä tulee isona, no milloin mitäkin, muusikko tai matemaatikko tai mies tai nainen tai jotain. Nähdäkseni lapsessa omaehtoisesti ilmenevien taipumusten tukeminen ja hyväksyminen ei ole mitenkään väärin. Usein intuitio menee oikein, ja joskus taas vanhemmilla on syytä tarkistaa käsityksiään lapsen varttuessa.

"Eli ei ole mitenkään mahdollista, mielestäsi, että transsukupuolinen ei olisikaan ahdistunut?"

Tietenkin on mahdollista että ei ole ahdistunut. Joo ihan totta, sitä ei varmaan voikaan tilastoida, kuinka moni on eri sukupuolta kuin miltä näyttää mutta vailla mitään tarvetta hoitoihin tai muihin väliintuloihin. Tarkoitin asiaa näiden hoito- ja lakikeskusteluiden näkökulmasta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #121

Weckroth siis olisi antanut MTV:n artikkelin perheen tilanteen jatkua sellaisena, että lapsi oirehtii ja on ihan solmussa itsensä kanssa, koska ei voi olla varma, että olisi kyse transsukupuolisuudesta?

Lapsi on käytännössä saanut kotoaan oikeuden omalle kokemukselleen tässä ja nyt, se on lapselle tärkeintä. Se oikeus hänelle on suotava myös koulussa niin, että hänenkaltaisistaan on syytä puhua luonnollisena osana kaikkia lapsia.

Kyllä perhe ammattiauttajien tukemana saa aika hyvän kuvan lapsen tilan voimakkuudesta ja pysyvyydestä ja tässä tapauksessa on varmaan kypsä arvioimaan mahdollisten blokkerihoitojen ajankohtaisuudesta ja ajankohdasta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuo kertoo aika paljon, jos alan ammattilaiset alkavat olla hämillään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #21

Eiköhän ne psykiatriset ongelmat juonna juurensa jostakin muusta. Ehkä nuoret uskaltavat nykyisin puhua asioista avoimemmin kuin ennen. Kouluissa ja muussa yhteiskunnassa on puhuttu sukupuolten moninaisuudesta niin lyhyen aikaa, että opetus tai valistus ei ole noiden nuorten päätä sotkenut.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Muunsukupuolisuusajattelun propagoimiseen liittyi lähtökohtaisesti epidemiologisia riskejä. Nyt ne näyttävät realisoituneen (nopeammin kuin olisin itse arvannut).

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #25

Eli siis jo valmiiksi ongelmaiset nuoret alkavat puhua sukupuoli-identtikriisistä, ja valistus aiheutti ongelmat? Kyllä noilla nuorilla olisi ongelmia muutenkin, puhuisivat vain jostakin muista asioista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Onhan siellä melko kirjavaa porukkaa nk. muunsukupuoliset, jotka eivät tunne olevansa nainen eikä mies, vaan haetaan vaikutteita ulkoavaruudesta, kasveista, puutarha keinun päällysteistä, kodinkoneista jne. He ovat mitä ilmeisemmin etsimässä uutta ihmiseliö lajia.

Viime viikolla oli mahdollisuus haastatella erästä tuttua Lesboa ja kyselin häneltä mitä mieltä hän on näistä nykysuuntauksista, hän sanoi että meidän piirissä on miehiä, naisia, mutantteja ja sekoboltseja. Raja on jo valitettavasti ylitetty ja asia on kääntynyt itseään vastaan.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ja vielä ullatus..kaikkia noita yllä luettelemisia löytyy myös teidän "normaalien heteroidenkin" joukosta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä meidän heteroiden porukassa on myös miehiä, naisia, mutantteja ja sekoboltseja. Kun luin Laineen hengentuotoksen, luokittelin hänet yhteen noista ryhmistä. Onko kenties vielä heterokin?

Ihmisen sukupuolikokemus on hänen ikiomansa. Sukupuolikokemuksen perusteella tapahtuva syrjintä on lain vastaista. Oliko Laineella tähän blogin ydinsanomaan jotain sanottavaa?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ydinsanoma oli, että sukupuolia on vain kaksi, se että hakee vaikutteita avaruudesta, kasveista tai vaikkapa tuolinjalasta, ei ole sukupuoli. Vastuu on aina kuulijalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

No, sukupuoli on käsitteenä verrannollinen ilmansuuntiin. Itä ja länsi voidaan objektiivisesti määritellä esimerkiksi kartan ja kompanssin avulla siis. Toisaalta voidaan perustellusti kysyä, että onko esimerkiksi Itämeri itseasiassa Länsimeri ...

Sukupuolisuus siis vaihtelee ajallisten ja lokaalisten ulottuvuuksiensa tangentiaalisina leikkauksina.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minua itseäni hämmentää se, että Aito avioliitto yhdistyksellä on varaa teettää esitettä tuolla laajuudella. Mitkä ryhmät rahoittavat toimintaa? Kuinka paljon kirkollisverovaroja valuu tuonkaltaiseen ihmisarvoa polkevaan toimintaan, suoranaiseen syrjintään?

Vai onko niin, että kouluihin on lähetetty yksi esite ja asian julkistaminen on ollut koko asian avain?

Ja toinen asia, joka hämmentää, on se, että kristillisten lisäksi tähän uskonnolliseen ryhmittymään samaistuu Perussuomalaiset taustavoimat. Koivulakin kommentissaan itse asiassa kehotti ihmisiä äänestämään joko Kristillisdemokraatteja tai perussuomalaisia. Molemmat ajavat Koivulan mielestä AA:n keskeisiä teemoja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen pyytänyt Koivulaa kertomaan yhdistyksen rahoituksesta, mutta vastausta ei ole kuulunut. Tuollaisen pikkuyhdistyksen rahoitusta lienee mahdotonta selvittää mistään julkisista rekistereistä. En tunne kyseistä lainsäädäntöä, mutta kyllä minuakin kiinnostaisi tietää, mistä ne fyffet ovat tulleet.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Liittymällä jäseneksi pääsee vuosikokoukseen kysymään strategiset kysymykset. Kukahan uhrautuisi?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Pitänee värvätä salainen agentti. Meidän naamataulut taitavat olla liian tunnettuja siinä sakissa:o/

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #27

Tuota kutsutaan Syrjinnäksi, jos lähtökohtaisesti ajatuksena on rahoittajien mustamaalaaminen ja itse yhdistyksen toiminnan sabotointi. Et siis kannata Demokratiaa vaan diktatuuria. Neuvostoliitossa tapa oli normaalia, jos ihmiset eivät vapaaehtoisesti omaksunut aatetta, niin pakkokeinoin oli viimeinen oljenkorsi mihin turvauduttiin.

On se hyvä kun kerrotte avoimesti, mitä teille Demokratia merkitsee.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #29

Ei tässä kukaan mustamaalaa tai sabotoi rahoittajia, koska kukaan ei edes tiedä keitä he ovat:o/

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #29

Laineella näyttää lentäneen kuppi nurin. Rauhoituhan, mies hyvä!

Ei se ole syrjintää, jos liittyy johonkin yhdistykseen. Ei vaikka olisi vain tarkoituksena selvittää yhdistyksen rahoitus- tai toimintakulttuuria.

Aito avioliitto ry. on lobbausorganisaatio, sellaisena pidän sen toimintaa itsessään uhkana nimenomaan demokratialle. Fundamentalistiset organisoidut lobbausjärjestöt ja toimijat niiden takana on hyvä selvittää.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #26

Minna Maarialle, kysymykseen nro 26!

Minä voisin uhrautua!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #35

Olisitko valmis kertomaan meille muillekin, mistä on kyse?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #39

Ei ollut tarkoitus ketään suututtaa. Oikeesti.
Pientä hauskuutta vaan tähän totiseen elämään. Mielletäänhän meikäläinenkin nimittäin enemmän AA:N listoille!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #35

Nyt taisit saman tien menettää mahdollisuutesi?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Moro vaan Kaitsu. En tiedä jutusta, mutta penniäkään ei valu kirkon rahoja siihen.
.
Sen köyhempää yhdistystä ei ole!
.
Kiusaamisen välttämisen lähtökohta on huono lähtökohta näin perustavanlaatuisen kysymyksen ajamisessa, missä mennään syvälle ihmiskuvaan ulottuviin säikeisiin.
.
Olisi viisaampaa käsitellä kiusaaminen suoraan kiusaamisena! Nythän tällä puolella tapahtuu tietoista väärinkäsittmistä, on se sitten haluttua tai myötään tulevaa, ehkä kumpaakin.

Kuuntelin juuri viimeviikolla A.A:n asianosaisten ajatuksia siitä, kuinka femininiinisiin poikiin kodistuvaan kiusaamiseen on oltava nolla toleranssi!
Jokaisen on saatava ola sillä tavalla painotettu, kun tuntee olevansa!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Köyhän yhdistyksen rahoituskuvioissa tuntuukin olevan jotain mystistä. Laadukkaalta vaikuttava graafinen ilme ja ilmeisen suuri painosmäärä mietityttää.

Oletko täysin varma, ettei mikään seurakunta ohjaa esimerkiksi kolehtikeräystään AA:lle?

AA:n toimijoiden mielipide esimerkiksi feminiinisiin poikiin on siis kunnioittava? Miksi kunnioitus katoaa, jos tuo feminiininen poika päätyy sukupuolen korjaamiseen ja ilmentää itseään myöhemmin naisena?

"Jokaisen on saatava olla sillä tavalla painotettu, kun tuntee olevansa." Hyvin sanottu, Päivi.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #37

Kiitos vaan Kai!
Olisko kyse jostain poikkeuslahjoituksesta? Kyllä on ihan totta se köyhyys, olisihan muuten käytetty varoja aikanaan tiedotukseen roimasti enemmän, mutta ei ollut George Soroksia, eikä yhteiskunnan, eikä markkinavoimien, eikä lastensuojelujärjestöjen tukea, eikä missään tapauksessa kirkon tukea. Sitä viimeksi saisi!

Ei kunnioitus ja välittäminen katoa,- riippuu tietysti aina yksilöstäkin ja siitä kuinka tuntee ja voi samaistua esim trans-sukupuolisten ihmisten tragedioihin. Kaikilla ei ole tietoakaan kysymyksestä.

Tällainen käsitys saattaa nousta useammastakin, mutta ainakin kahdesta asiasta:

1. niistä tilanteista joihin liittyy lapsi ja hänen perus-oikeutensa ja hyvinvointinsa.

2. kohdatessa, ihminen voi tuntea itsensä huijatuksi, jos puhuttelee "väärää" sukupuolta. Se sisältää "selkäytimestä" nousevan oikeuden tietää, kenen kanssa on tekemisissä kohdatessaan toisen ihmisen: naisen vai miehen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #44

Tämä onkin aikalailla mielenkiintoinen tapa kohdata ihmiset, sukupuolioletus edellä. Yleensä ihminen jutustelee ihmisen eikä sukupuolen kanssa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #46

Ymmärrän kysymyksesi ihmettelyn ihan täysin. Käytännössä vain olen itsekkin juuri törmännyt samaan tilanteeseen,- ennen vain muiden sanomana,- jossa koin oikeastaan, juuri sen saman että "samperi, kun huijasi minua!"
.
Onko tunteeni väärä? Huom. Se oli tunne, ei ulostulo!
Kävin sen läpi, päästäkseni taas sinuiksi itseni ja hänen kanssaan, mutta pieni episodi osoittaa, että se ei ole tietoisuuden valinta mitenkään vaan jotain monimutkaisempaa. Kyllä meillä on oikeus tietää kenen kanssa keskustelemme. Olemme näin kokonaisvaltaisia.
Ja tietoisuutemme kattaa paljon enemmän kuin ymmärrämme.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #44

Tilanteissa, joihin liittyy lapsi:
Eivätkö lapsen perusoikeudet ja hyvinvointi toteudu parhaalla tavalla vanhemman voidessa mahdollisimman hyvin? Jos vanhemman omaa hyvinvointia parannetaan, uskon sen toimivan lapsen parhaaksi.

Kohdatessa
ihmisen tulee käyttäytyä toista ihmistä kohtaan kunnioittavasti. Oma selkäydinviesti ei saa johtaa arvottamattomuuteen tai varsinkaan epäkunnioittamiseen. Hämmentyminen voi toki olla luonnollinen reaktio. Sellainen on tullut omalla kohdallani eteen, kun kohtasin tutun henkilön toisessa sukupuoliroolissa kuin missä olin hänet oppinut tuntemaan.

Hämmästyttävän monet asiat muuttuvat henkilön sukupuolen muuttuessa. Monella tapaa ihmisestä tulee kokemuksen myötä rikkaampi. Toki on asioita, joista emme enää koskaan keskustele ihan samalla tavalla kuin ennen. Mutta ennenkaikkea koin tuon henkilön saaneen paljon enemmän kuin menettäneen.

Aito avioliitto on hyökännyt kovin vahvasti sukupuolisidonnaisuutta puolustamaan. Vaikka kirkko ei toiminnassa olisikaan suoranaisesti mukana, on monissa seurakunnissa toimintaan rohkaistu. Itse sukupuolen vaihtamiseen on suhtautuminen kirkon sisälläkin osoittautunut varsin ongelmalliseksi. Sukupuoltaan vaihtaneen kirkkoherran kohtelu ei ollut hyväksyvää eikä missään muodoin kristillistä. Onneksi kirkko työnantajana tarjosi muita kanavia asiantuntijuuden hyödyntämiseen. Hallintotyöhön siirrettynä monet henkilön positiiviset ominaisuudet jäävät vääjäämättä käyttämättä hyväksi.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #48

Ei valitettavasti voida lasten kokemusten perusteella vetää sellaista yhtälöä aina ja kaikissa olosuhteissa, että aikuisen paras olisi myös lapsen paras! Ainakaan tällä alueella ei voida! Lasten kokemusmaailma ei vaan surullista kyllä, päässyt esiin ollenkaan. Koska media oli asian kolmas osapuoli.

.
Kunnioittavuuden yleisperiaate on ehdoton ja auttaakin suulaita ja äkkipikaisia pitämään mölyjä mahassaan. Ainakin toivon mukaan, ja sitä opetellaan koko elämä! Eiks ni?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Heh, heh, vai että oikein kirkollisverovaroja. Mitä ihmettä te kuvittelette paperin ja musteen maksavan vuonna 2018?

”…kokemus omasta sukupuolestaan poikkeaa siitä sukupuolesta, johon hänet syntymässään merkittiin.” Yhdellekään lapselle ei syntymässä merkitä minkäänlaista identiteettiä. On se merkillistä, miksi tätä omituista väitettä jatkuvasti hoetaan. Papereihin merkitään se sukupuoli, jota lapsi ihan oikeasti edustaa – mikäli hänellä ei ole äärimmäisen harvinaista kehityshäiriötä. Erittäin suurella todennäköisyydellä hänen papereihinsa merkitään se sama sukupuoli, joka on tieteellisesti selvitettävissä hänen lähes kaikista soluistaan. Tämän faktan salaaminen on sen henkilön syrjintää, jolta tämä tieto salataan.

Tasa-arvolaissa on kysymys ihmisten tasa-arvosta. Se tarkoittaa mm. sitä, että yhdenkään lapsen sukupuolta ei ole lupa kyseenalaistaa sillä törkeällä tavalla kuin tänä päivänä genderistien taholta tapahtuu. On lapsen kaltoin kohtelua väittää hänelle, että hän voisi valita sukupuolensa. Suvaitsevaista ihmistä ei häiritse se fakta, että on monenlaisia tyttöjä ja monenlaisia poikia.

Yllä oleva keskustelu – alkupuheenvuoro mukaan lukien - sisältää paljon vihapuhetta. Jotkut oikein suggeroivat itseään vihapuheeseen. Keksivät jonkin irrationaalisen väitteen ja taistelevat sitten sitä vastaan. Ne on kuulkaa teidän itsenne luomia haamuja, mitä vastaan te sohitte.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

"Tasa-arvolaissa on kysymys ihmisten tasa-arvosta. Se tarkoittaa mm. sitä, että yhdenkään lapsen sukupuolta ei ole lupa kyseenalaistaa sillä törkeällä tavalla kuin tänä päivänä genderistien taholta tapahtuu. On lapsen kaltoin kohtelua väittää hänelle, että hän voisi valita sukupuolensa."

Ei kukaan kyseenalaista cis-sukupuolisten lasten kokemusta omasta sukupuolestaan. Osa lapsista kuitenkin kokee itsensä muunsukupuoliseksi, ja näillä lapsilla on oikeus tulla kohdelluksi juuri siten kuin he itse tahtovat.

Kyllä se kaltoinkohtelu lähtee sieltä toisesta päästä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ovelaa" tosiaan on syyllistää sukupuoleltaan epätyypillisten lasten vanhempia etenkin, kun tämä ominaisuus on myötäsyntyistä :

https://www.hrc.org/resources/transgender-children...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #42

En valitettavasti nyt voi tutustua linkkisi sisältöön perusteellisesti, koska sehän vaatii todella perusteellisuutta, mutta eihän myötäsyntyisyyttä ole kai kuitenkaan kukaan näissä voinut osoittaa.

Myötäsyntyisyys/sen puuttuminen on olennaisen tärkeä argumentti kun viitataan ihmisen vastuullisuuteen. Se ei ole helppoa! Sen tietävät vain asian kanssa kamppailleet.
Se ei kuitenkaan lähimmäistenkään taholta tarkoita "kylmän veden heittoa" toisen kasvoille, vaan tilan antamista kasvulle omaksi, syväksi itsekseen joka syntyy totuuden ja sovituksen kohtaamisesta Vasta sieltä lähtee paraneminen, ainakin siinä mittakaavassa kuin se voi tapahtua tämän elämän aikana. Tästä ei ihan kokonaan , niinkuin huomaatte, voi sulkea pois myöskään hengellistä todellisuutta.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

#33. "Osa lapsista kuitenkin kokee itsensä muunsukupuoliseksi, ja näillä lapsilla on oikeus tulla kohdelluksi juuri siten kuin he itse tahtovat."
Samalla logiikalla anorektikkoa pitäisi kohdella ylilihavana ja rajoittaa hänen ruokailuaan - kuten hän itse toivoo.
Sukupuoli-identiteetti on eri asia kuin sukupuoli. Aivan samoin kuin jalka on eri asia kuin jalkapallo.
Sukupuoli-identiteetti syntyy vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, kuten muutkin identiteetin osa-alueet. Identiteetin häiriöt eivät siten ole sisäsyntyisiä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #98

"Samalla logiikalla anorektikkoa pitäisi kohdella ylilihavana ja rajoittaa hänen ruokailuaan - kuten hän itse toivoo."

Analogiat hiukan hakusessa: anoreksiaan menehtyy, ellei saa hoitoa ja jonkinlaista sellaista lieneekin. Mutta muunsukupuolisuuteen ei menehdy, eikä aivojen sukupuolta edes osata muuttaa. Parhaimmassa tapauksessa voimme auttaa muunsukupuolista hyväksymällä hänelle sukupuoleksi muun tai hänen parhaiten omakseen tuntemansa sukupuolen. Mikä siinä on vaikeata?

"Sukupuoli-identiteetti syntyy vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, kuten muutkin identiteetin osa-alueet. Identiteetin häiriöt eivät siten ole sisäsyntyisiä."

Löytyisikö tälle lähdettä? Kun tiede on jo aikaa sitten tullut siihen tulokseen, että sukupuolidysforia on aivojen pysyvä ja jo raskauden aikana syntynyt tila, jota ei pystytä muuttamaan.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #100

Ongelmanahan tässä ovat sanat ja asioiden nimitykset. Eri asioita kuvaavia sanoja ja käsitteitä käytetään kirjavasti, ja sen vuoksi asioita on välillä vaikea käsitellä siten, että oltaisiin samalla kartalla.

Wikipedia-artikkelin https://fi.wikipedia.org/wiki/Identiteetti_(psykologia) mukaan identiteetti (latinan sanasta idem ’sama’) tarkoittaa psykologiassa ihmisen yksilöllistä käsitystä itsestään. Identiteetin perustana ovat ihmisten omat persoonalliset ominaisuudet, jotka voivat muuttua tai kehittyä vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Yksilön sukupuolisuus (sen kaikkine ulottuvuuksineen) taas on identiteettiä syvemmällä oleva asia - pitkälti pysyvä, eikä ainakaan tahdonalaisesti tai oppimalla muuttuva asia. Aivot näyttävät olevan samalla tavoin sukupuolittuneet kuin ulkoiset ja sisäiset sukupuolielimet taikka ns. sekundääriset sukupuoliominaisuudet. Aina eri ulottuvuudet eivät ole "synkassa" - ja silloin tuloksena on ristiriita, johon turvallisin hoitomuoto taas on nykyisin hyväksytty sukupuolenkorjausprosessi.

Täällä on muutama kommentoija esittänyt, että aivot eivät olisi sukupuolittuneet. Olisikin jännä saada heiltä rehellinen vastaus siitä, että pelkäävätkö he ehkä oman sukupuolikokemuksensa muuttuvan "vastakkaiseksi", jos eivät kynsin hampain torju käsitystä aivojen synnynnäisestä sukupuolittuneisuudesta. Pelkäävätkö he jonkin oman sukupuolisuuden korttitalon romahtamista?

Usein identiteetillä viitataan aivojen sukupuolisuuteen, vaikka siinä kyse on paremminkin sukupuolisuuden ulottuvuuksien päälle rakentuneesta käsityksestä itsestä. Toki yksilön identiteetti on perustellusti syytä tunnustaa lähtökohdaksi vaikkapa juridisen sukupuolen vahvistamisessa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #102

Aivot ovat sukupuolittuneet siten, että jotkut sen osat ovat niin tehneet ja jotkut eivät. Transihmisten aivoista on tehty löydöksiä, joissa jotkut osiot muistuttavat koetun sukupuolen mukaisia aivoja enemmän kuin syntymässä määritellyn sukupuolen. Nämä yhtenevyydet voivat olla eri ihmisillä eri kohdissa. Tämän lisäksi on muistettava, että löydöksissä puhutaan tilastollisista eroista ja yhdenmukaisuuksista, yksilöllisiä eroja on aina.

Kokemus on kuitenkin tärkein asia, yhtä yksikäsitteistä näyttöä transkokemuksen löytymisestä aivoista ei varmaan koskaan tulla saamaan. Kokemus muodostuu eri osatekijöistä, joissa monenlaisella tavalla "cisaivoista" poikkeava aivorakenne on yhtenä elementtinä.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Tuo kyseenalainen setalaisten ”valistus” on kyllä täysin järjetöntä: sekoitetaan lasten ja nuorten päät tuollaisella, sukupuolia on monia -vouhotuksella.

En ole AA liikkeessä, en edes kristitty, vaan ateisti.

Terveydenhuolloin ammattilaisena allekirjoitan USA:n lastenlääkäreiden huolen, mitä vahinkoa tälläisellä ” oletko nyt ehkä sittenkiään se, joka sukupuolesi on biologisesti?”-kampanjoilla on herkässä kehitysvaiheessa oleviin lapsiin.

Poikkeamat ovat tietenkin olemassa ja saavat tietenkin olla sitä mitä haluavat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitähän USA:n lastenlääkäreitä Ellimäki mahtaa tarkoittaa: aitoa lastenlääkäreiden yhdistystä "American Academy of Pediatrics" (AAP) vai uskonnollista valejärjestöä "American College of Pediatricians" (ACPeds)?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kyllä Usan suhteen on viljelty niin paljon sokeaa, rasistista ja valheellista leimaamista, juuri näillä"uskonnollinen, fundamentalistinen äärioikeisto" että eikö voitais se jo lopettaa. JOS pyritään totuuteen. Katsotaan asia asiana, eikä kehyksiä. Jos ei niin sama meno jatkukoon! Ja jatkuuhan se siitä huolimatta mitä tässä yksi toivova taneli aneli! :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #57

Kuka on "sokeasti, rasistisesti ja valheellisesti leimannut" AAP:ia? Se on oikea lastenlääkärien järjestö (https://www.aap.org/en-us/Pages/Default.aspx) johon kannattaa suhtautua jokseenkin vakavana ja hyvänä lähteenä.

JOS pyritään totuuteen niin kannattaa huomata ACPeds:n perustajien itse tunnustaneen tekeleensä uskonnolliseksi järjestöksi joka vastustaa henkeen ja vereen kaikkea mikä liittyy sukupuoliseen ja seksuaaliseen tasa-arvoon ja -vertaisuuteen. Sitä on Suomessa ihan joidenkin yksittäisten lääkärien taholta käsin esitetty mukamas AAP:na ja hyväksikäytetty sen hyvää mainetta. Sen takia kannattaa aina tehdä jyrkkä ero niiden välille.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Peruskysymys voi kummassakin, sekä homoliitoissa, että sukupuolen kokemisessa olla, että lähdetään lainsäädäntö-suuntautuneesti kohtaamaan asiaa, joka ei ole sillä tavalla hoidettavissa. Haetaan pakolla se, mitä ei voi pakolla saada, koska asenteet eivät todellisuudessa muutu tätä kautta, vaan muutos on pinnallista. Markkinavoimat ja poliittinen pyrkyröinti kyllä lähtee heti mukaan, koska on kyse hyväksymisestä ja joukkoon kuulumisesta/ ulkopuolelle sulkemisesta.
.
Homoille itselleen, näin näkee lesboparin poika,Roberto Oscar Lopez, lähtökohta ei ole hyvä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Haetaan pakolla se, mitä ei voi pakolla saada, koska asenteet eivät todellisuudessa muutu tätä kautta, vaan muutos on pinnallista."

Jaa, mutta esimerkiksi translakiuudistus ei koskekaan asenteiden muuttamista, vaan henkilötunnuksen muuttamista.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tämä ihmisten kyky suhtautua muutokseen on hauska havainnoitava. Toisille muutos on uusi mahdollisuus ja toisille täysi mahdottomuus. Luulisin, että asia on samanlainen myös silloin, kun vaikkapa auton väriä mietitään.

Sitä on turha odottaa, että jäärille muutos kelpaa. Heihin tehoaa ainoastaan ja aikanaan hiekkahoito - kaksi metriä hiekkaa yläpuolella, kirkkomaalla.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tuntuu Minna pahalta kun "jääräät" meitä.
Ja myös "he." joka on yhtä kuin "ne" - muistatko juuri toiseuden kunnioittamisesta tasa-arvo-oppaasta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #58

Mielipide ei ole "toiseutta".

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #66

Mieti tota pari viikkoo! Palataan asiaan. Mitkä on toiseuden kasvot, onko sekin sallittua vain tietyille harvoille ja valituille, jotka sopivat oikeaan pirtaan.Tämä on alue, jossa soisin monen silmiltä suomut tippuvan.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #70

Mielipide on mielipide - jonkun subjektiivinen näkemys jostain asiasta. Jos mielipide on mieletön, niin turha nostaa porua, jos mielipidettä tökitään. Jos jääräpäisesti takertuu mielettömään mielipiteeseen, niin on hyvä varautua siihen, että jääräpäisyyteen takerrutaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #90

Jos siitä Sami onnen saat, pdä rauhassa kantasi!

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #91

Toki pidän kantani, vaikka onnesta en tässä sinänsä tiedä.

Ajattelen asiaa lähinnä sitä kautta, että suon mieluummin tilaa yksilöille hyvinvoinnin lisäämiseksi kuin uskomuksiin perustuvalla maailmanjärjestyksellä oikeutettua mestarointia. Tuo mestarointi on muottiin mahtumattomien ihmisten nurkkaan ajamista, ja vaikkapa Aito avioliitto -seurakunnan vastuuton toiminta on juuri sellaista.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Esimerkiksi sellainen yhd. kuin Mass- Recistance on demonisoitu tuhannesti usalaiseksi vihajärjestöksi. No, mikä se on, uskallakko kattoa? Vanhempain yhdistys, yksinkertaisesti ja suomenkielellä sanottuna.
Uskallanko avoimesti, ihan pelkkänä ihmisenä vain lukea, silloin kuulet ihmisen äänen.
Tämä poika eli psykiatri-lespon ja toisen naisen kodissa.
hhmm ...kodissa!
.
Ei se ollut kyllä koti lapselle. Se oli jotain ihan muuta. Aktivistien ja jännitteisten uusien naisien ohi- ja läpivirtaamiskeskus.

Tässä ei tosin siitä elämästä mitään, vaan oman homovaiheensa taustoittamaa pohdintaa poikakavereidensa tuhoutumisesta erit. anaaliseksin takia ja ihmisten hiljentämisestä rapakon takana, sekä Mass Resistansesta:

Annetaanpas Oscarille puhenvuoro: Jos yksinkertaisesti sallisit Mass Resistancen olla olemassa ja kertoa tärkeä informaationsa!

I spent decades in the gay lifestyle and watched many friends get destroyed by the ill health and compulsive self-destructive behavior rampant in it. Whether people are anti-Obamacare or pro-amnesty has no impact on the devastation wrought by encouraging anal sex as an exclusive form of intimacy.

CPAC's poor ethics in giving purveyors of this damage the power to silence conservatives alarm and nauseate people of good conscience.

It would mean the world to grassroots people if you would simply allow Mass Resistance to attend and share important information

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kerropas nyt rehellisesti, että ketkä niitä varsinaisia ns. "kakkosen" ympärillä pyöriviä ovatkaan?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Sori Vesa-Matti, mutta kun en ymmärrä tätä sanastoa!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Esimerkiksi sellainen yhd. kuin Mass- Recistance ...Vanhempain yhdistys, yksinkertaisesti ja suomenkielellä sanottuna"

Varmaan ihan hyvä yhdistys...
No , sinä voit olla siitä mitä mieltä haluat, se voi olla sinun mielestä vanhempain yhdistys tai vaikka käsityökerho.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

MIka, Lämmin halaus! Se oli pehmeästi sanottu!

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mitä tulee eräässä kommentissa vilauteltuun genderisti-leimakirveeseen, kannattaa lukea tämä:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Genderism

"Genderism, or gender binarism, is the social system or cultural belief that gender is a binary: that is, that there are, or should be, only two genders—masculine and feminine—with the aspects of one's gender inherently linked to one's genetic sex, or sex assigned at birth ..."

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
"Vietin vuosikymmeniä gay-maailmassa, ja näin monen kaverin kuihtuvan pois elämäntavan tuomiin sairauksiin ja pakonomaiseen hillittömään itsetuhokäyttäytymiseen.
Ovat ihmiset sitten vain anti-obamacare tai pro-amnesty, sillä ei ole vaikutusta
anaaliseksiin rohkaisemisen työstämään tuhoon."

Oscar Roberto Lobez, English Manifhttp://englishmanif.blogspot.fi/2018/02/what-i-wrote-to-cpac.html

,

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Joten aletaanko puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä?
.
Luovutaan utopiasta, vaikka se sattuu.
. Pimeydestä valoon:
.

Ei voimat, ei korkeus, ei syvyys, eikä mikään muu luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta joka on Jeesuksessa Kristuksessa!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Aletaan vaan, kerro toki lisää...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Jaa, melkein oon jo väsyksissä. Ja pitäis siirtyä toisellekkin kanavalle jo.

Ainakin vähän taukoa! Keitetääs Mika kahveet?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kokoomusnuoret liittyivät kampanjaan translain uudistamisen puolesta:

www.kokoomusnuoret.fi/blogit/2018/04/miksi-kokoomu...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ihme on, jos asia ei tule kuntoon ensi vaalikaudella. Naiseksi ennen kuuskymppisiä?

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Aito avioliitto on kristillisteologinen käsite,kommunistien ja sosialistien taistelujärjestö setalle tämä käsite täyttä hebreaa,niin se on kotona Valloissakin.Nyt vain toivottelen rauhallista kesää tälle agitaatiojärjestölle ja sen porvarillisesti ajatteleville tukijoilleAito avioliitto on yli 6000v vanha idea ja kestää kyllä poliittisluontoisen agitaation tässä ja nyt ja vielä seuraavat 6000v.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset