Miksu Mäenpää-Louekoski

IS: Kansanedustajien valiokuntavuodoista uhkaa jatkossa jopa vankeustuomio

Iltasanomien muutama tunti sitten julkistamien tietojen mukaan eduskunnan työjärjestys on menemässä remonttiin tavalla, joka muuttaa radikaalisti sen, miten kansanedustajat voivat jatkossa puhua valiokuntien käsittelemiä asioita julkisuuteen tai jopa omille eduskuntaryhmilleen. Salaisista tai ”vaiteliaisuuden piiriin” kuuluvien asioiden vuodoista voi kansanedustajalle napsahtaa jopa puolen vuoden vankeustuomio.

Eduskunnan puhemiesneuvoston viime syksystä lähtien valmistelema uudistus on jäänyt tiedustelulakeja koskevan uudistuksen varjoon.

Alun perin uutta perustettavaa tiedusteluvaliokuntaa koskevaksi mielletty työjärjestyksen muutos ollaan kaikessa hiljaisuudessa ulottamassa kaikkea valiokuntatyöskentelyä koskevaksi, mikä tietäisi valiokuntien työn viemistä entistä salailevampaan suuntaan ja julkisen keskustelun vaikeutumista.

Uudistus koskisi esimerkiksi EU-asioita, jotka on useimmiten mielletty ”vaiteliaisuuden piiriin” kuuluviksi.

Avoimelle edustukselliselle demokratialle ollaan tekemässä suuri karhunpalvelus.

Lähde:

”Eduskunnan työjärjestys muuttuu: Kansanedustajaa uhkaa jatkossa poliittisista vuodoista jopa vankeustuomio”. Iltasanomat, 19.2.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mistä tällainen salailuvimma kumpuaa ? Edustuksellinen demokratia on muuttumassa etäiseksi demokratian kaltaiseksi toimintatavaksi.

Kohti poliisivaltiota mennään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomessa salailu on kasvussa. Sipilä-Orpo-Terhon hallitus tekee hartiavoimin työtä päätöksenteon ja varallisuutta omistavien tietojen salaamiseksi.

https://www.kepa.fi/uutiset-media/blogi/suomi-puto...

Juha Hämäläinen

Mennään samaa rataa kuin USAssa. Mutta kyllä kansanedustajat on valittava niin, että he osaavat itse arvioida mitä kansalle julkaisevat. Se on lähtökohta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Erikoinen juttu. Ehkä piankin saadaan puhemiesneuvoston oppositiopuolueiden edustajilta kannanottoja tähän? Neuvostossa on hallituspuolueilla enemmistö, mutta mukana on kuitenkin kaikkien muiden eduskuntaryhmien paitsi kristillisten edustajia. Ja vielä kokeneimmasta päästä: Hassi, Heinäluoma, Kanerva...

Kepua ja Kokoomusta yhdistävä taikasana, eli sujuvoittaminenhan (lue: kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien vähentäminen) tässäkin lienee takana. Voisi kuvitella, että rahamiespuolue RKP ja ”arvokonservativit” saadaan kurin koventamisen taakse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset