Miksu Mäenpää-Louekoski

Espanjan sotilaallinen väliintulo Kataloniassa todennäköistä

Sen kummemmin Euroopan komissiolta kuin EU:n jäsenmaiden johtajiltakaan ei ole kuultu Kataloniassa todistetun väkivallan tuomitsemista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Espanja voi EU:n mitenkään toimia hillitsemättä jatkaa itsenäistymishankkeen tukahduttamistoimia Kataloniassa.

Katalonian aluehallinnon puolelta on ehditty viestittämään, että itsesyysjulistus on odotettavissa tämän viikon lopussa tai ensi viikon alussa.

Kokonaiskuva tilanteesta viittaa vahvasti siihen, että Espanjan sotilaallinen väliintulo on todennäköinen. Askel tähän suuntaan otettiin jo Katalonian kansanäänestyksen aikana.

Espanjan ja Katalonian välisen kiistan varsinainen eskaloituminen on vielä näkemättä.

Sitä kuuluisaa arvojohtajuutta tarvittaisiin EU:lta.

Ei näy, ei kuulu. Miksi?

Tämä ei tee hyvää EU:n maineelle EU-kansalaisten silmissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kyse on valtion sisäisestä asiasta ja ongelmasta joka ratkotaan maan perustuslain ja muiden lakien mukaisesti. Todennäköisesti Espanjassa samoin kuin muissakin kehittyneissä maissa on rikoslakisäädöstö, jossa on määritelty valtiopetos, kapina, terrorismi ja maanpetturuus.

Laittomilla äänestyksillä ei yleensä voi kaapata valtaa ilman että siitä tulee seurauksia. Pelkillä äänestyksillä ei ole mitään merkitystä ellei itsenäisyyttä aleta laittaa voimatoimin täytäntöön. Jos kaappauksessa yhtään käytetään väkivaltaa tai uhataan sillä, Suomessa vastaava toiminta katsottaisiin käsittääkseni törkeäksi valtiopetokseksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kerrankin olen Majurin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olet täysin oikeassa. Espanjan rikoslain englanninkielinen käännös sanoo rikoksista perustuslakia vastaan seuraavaa:

"Title XXI

On felonies against Constitution

Chapter I

Rebellion

Article 472

5. To declare the independence of any part of the national territory."

Lähde: http://www.legislationline.org/documents/section/c...

Katalonian julistautuminen yksipuolisesti itsenäiseksi olisi tuon mukaan kapina ja käytännössä sodanjulistus Espanjan keskushallintoa kohtaan.

Jos Katalonia julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi, niin oletan, että Espanjan asevoimat tulevat tekemään sinne intervention. Toisin kuin poliisivoimat, asevoimat luultavastikin aloittavat hyökkäyksensä aamun aikaisina tunteina täysin yllättäen. Yllätysedun saaminen olisi operaation onnistumisen kannalta kriittistä.

Espanjan erikoisjoukkojen kohteina tulisivat luultavasti olemaan itsenäisyysliikkeen johtajien vangitseminen, koska tällöin he eivät pystyisi kokoamaan vastarintaa. Tämän lisäksi toisena tavoitteena olisi luultavasti riisua Katalonian omat poliisivoimat toistaiseksi aseista, koska tällöin he eivät pystyisi vastustamaan asevoimia.

Tämän lisäksi asevoimat varmaankin pyrkisivät ottamaan haltuunsa Katalonian alueen tv- ja radioasemat, koska niiden avulla separatistit saattaisivat koettaa koota vastarintaa. Samasta syystä Katalonian alueen matkapuhelinverkko ja internet-liikenne katkaistaisiin väliaikaisesti. Sotilaat luultavasti koettaisivat myös ottaa Katalonian alueen lentokentät ja satamat haltuunsa.

Espanjan asevoimat tulisivat toimimaan heidän omalla alueensa ja tuntisivat olosuhteet erittäin hyvin. Asevoimien tavoitteena olisi pyrkiä estämään organisoidun vastarinnan muodostuminen iskemällä em. kohteisiin hyvin koordinoidusti samaan aikaan. Toinen tavoite tulisi olemaan kaikkien osapuolten tappioiden minimointi, koska asevoimat eivät varmastikaan halua yhtä ainoata katalonialaismarttyyriä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä kertaa poikkeuksellisesti olen eri mieltä Majurin kanssa.

Alistetuksi itsensä tunteva etninen kansanosa pyrkii aina itsenäistymään, jos vain mahdollista. Sama koskee Venäjällä esimerkiksi Tsetseniaa, jonka itsenäisyysjulistus aiheutti maan liki täydellisen tuhoamisen kahdessa eri sodassa. Tai Baltian tasavaltoja, jotka antoivat itsenäisyysjulistuksensa "laittomasti" Neuvostoliiton loppuaikoina.

Laittomuus on vain määrite sille, että kansa pyrkii pois voimassa olevasta perustuslaista ja alistetusta asemasta. Sillä ei ole mitään tekemistä universaalin "laittomuus" -käsitteen kanssa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyseessä on erittäin hankala tilanne. Äärioikeistolaiset vaativat sekä tuomitsemaan, että hyväksymään Katalonian itsenäistymispyrkimykset (riippuen siitä, ovatko espanjalaisia -, vai muunmaalaisia äärioikeistolaisia).

Sama tilanne on EU:n jäsenmaissa. Kataloniassa ei ole meneillään mitään etnistä tai muutakaan kansanmurhaa. Kyse on siis yhden eu-maan sisäisestä ongelmasta, mikä sinänsä on maan perustuslakien mukaan (yhden maakunnan eroaminen emämaasta)laiton.

Jos siis Katalonian itsenäistyminen olisi ilmoitusasia, EU:n olemassaololta häviäisi pohja. EU:n jäseneksi on tultu maiden perustuslakien mukaan. Mutta koska EU ei ole vielä liittovaltio, sen täytyy kunnioittaa jäsenvaltioidensa perustuslakeja. Katalonia on peruuttamattomasti osa Espanjaa.

ps. Espanjan poliisin toiminta oli luokatonta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

EU:lla ei ole toimivaltaa jäsenmaidensa sisäisiin turvallisuusasioihin. Ehkä jonain päivänä on, jos integraatio syvenee lähelle liittovaltiota.

Viimeksi tänään yksi irtopisteitä katalaanien selkänahasta keräilevä Kärnä onnistui samaan aikaan sekä vaatimaan EU:lta asiaan puuttumista että integraatiokehityksen katkaisemista niin ettei EU enenevästi puuttuisi jäsenmaidensa asoihin. Aikamoinen suoritus.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noteerasin saman. Kepulainen moraaliakrobatia on edelleen voimissaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Espanjan johdon olisi pitänyt sietää pelkkä äänestysnäytelmä ja antaa ihmisten touhuilla. Samalla olisi vain muistutettu siitä että valtiopetturuuteen tullaan puuttumaan jos tulee tarvetta. Siinä vaiheessa kun vallankaappaukseen syyllistyneet alkavat itse käyttää väkivaltaa, asia tietysti pitää hoitaa tarpeellisin keinoin. Niin se hoidettaisiin Suomessakin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Tyyntä myrskyn edellä.”

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Armeijan päästäminen irti olisi Espanjassa paha virhe, pahempi kuin jo nähty poliisiväkivalta. Pitää ymmärtää sen maan ja Katalonian pitkää historiaa. Sitäpaitsi Katalonialla on jo itsehallintoasema.

Osapuolet mouhottavat vielä hetken kasvonsa säilyttääkseen ja kohta jo neuvotellaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vieläkö Venäjä voi vaatia itsenäisyytemme hylkäämistä koska tapahtui vastoin Venäjän perustuslakia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ei tapahtunut vastoin Venäjän perustuslakia. Suomessa oli voimassa Ruotsista periytyvä perustuslaki, minkä Venäjä oli hyväksynyt. Lisäksi Suomesta kävi valtuuskunta Leniniltä itsenäisyyttä anomassa. Muistaakseni Lenin vastasi valtuuskunnalle about: "Jos se teille porvareille on niin tarpeen, olkoon".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi kyllä itsenäistyi Venäjän eikä Ruotsin vallan alta. Venäjällä ei ollut Ruotsin perustuslakia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Lue mitä Pyykkölä sanoi. On oma olkiukkosi sanoa, että "Venäjällä ei ollut Ruotsin perustuslakia", koska Pyykkölä sellaista edes väittänyt. Hän sanoi: "Suomessa oli voimassa Ruotsista periytyvä perustuslaki, minkä Venäjä oli hyväksynyt."

Tuolla hän tarkoitti Ruotsin vuoden 1772 hallitusmuotoa, joka oli Suomessa voimassa aina vuoteen 1919 asti:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1772_hallitus...

"Sen sijaan Suomessa vuoden 1772 hallitusmuoto oli voimassa aina vuoteen 1919 asti, jolloin itsenäiselle Suomelle saatiin oma hallitusmuoto."

Kyseisen hallitusmuodon 38. artiklassa on tämä kohta:

"mutta jos walta-istuin jäisi awonaiseksi miespuolisen Kuningasheimon sukupuuton kautta, (josta onnettomasta tapauksesta armollinen Jumala meitä warjelkoon), niin owat Waltakunnan Säädyt welwolliset, kenenkään kutsumatta, kolmantenakymmenentenä päiwänä wiimeisen Kuninkaan kuolemasta, itsestänsä saapumaan Tukholmaan, niinkuin meidän Yhdistyksemme 23 p:ltä Kesäkuuta 1743 sanoo, määräten rangaistuksen sen kärsiä, joka tässä tilassa salahankkeilla ja liitoilla saattaisi pyrkiä sortamaan Säätyjen wapaata waalia."

Lähde: http://www.histdoc.net/historia/su1772_2.html

Säätyjen valta oli siirtynyt eduskunnalle vuoden 1906 eduskuntauudistuksen myötä, joten eduskunnalla oli valta toimia kyseisen hallitusmuodon perusteella. Lisäksi tsaari Nikolai II luopui kruunusta vuonna 1917 viimeisenä Romanov-suvun tsaarina ja Suomen suuriruhtinaana, joten valtaistuin jäi avonaiseksi. Tässä tilanteessa eduskunnalla oli täysi oikeus julistautua vallitsevan hallitusmuodon perusteella korkeimman vallan käyttäjäksi Suomessa ja julistaa Suomi itsenäiseksi valtioksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa oli voimassa Ruotsista periytyvä perustuslaki, minkä Venäjä oli hyväksynyt."

Teidän mukaan siis pitää noudattaa itsenäisyyttä vaativan osapuolen omaa lainsäädäntöä. Edelleen jos tuolle tielle lähdetään niin Katalonian laki kumoaa Espanjan lait. Mikäli Katalonialla ei ole vielä lakia itsenäisyydestä niin sehän voi sen tehdä nopeasti ja niin taitaa tehdäkin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taitaa olla armeija jo menossa paikan päälle.

Spain's Ministry of Defence ordered this Tuesday two convoys of the Spanish Army to Catalonia, with the objective of giving "logistical support" to the operation of the Civil Guard and the Spanish police

http://www.elnacional.cat/en/politics/spanish-army...

Joutuvat varmaan toimittamaan omat ruoat ja juomat pojille, kun paikan päällä ei oikein tarjoilu pelaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikös Ukrainassa tai Krimilläkin ollut kansanäänestys. Ja siihen EUlla oli paljonkin sanottavaa, eikö?

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Selektiivistä ja tarkoitushakuista on EU n kommentointi, tai sen puuttuminen.

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset