Miksu Mäenpää-Louekoski

Aito avioliitto ja tehokas katumattomuus

Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja ja paikallispoliitikko Susanna Koivula kirjoitti 4.9. yhdistyksen sivuilla julkistetun kirjoituksen nimeltä ”Tarina Hannusta, josta tuli Kerttu”. Kirjoituksen myötä on tullut esille kysymyksiä muun muassa Koivulan ammattietiikkaan liittyen.

Kirjoituksensa synnyttämän keskustelun yhteydessä Koivula ei ole osoittanut pienintäkään katumuksen elettä, joka antaisi ymmärtää hänen tajuavan kirjoituksensa sisältävän hyvin arveluttavia piirteitä.

Keskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että Koivulan kirjoituksessa on elementtejä, joita on myös aikaisemmissa juridisiin ongelmiin johtaneissa sosiaalisen median ulostuloissa.

Koivula kirjoittaa mainitussa kirjoituksessa:

… Nykyistä tasa-arvolakia haluttaisiin tulkita mielivaltaisesti siten, että henkilön voitaisiin katsoa syyllistyneen syrjintään, jos tämä ei pidä mahdollisena sukupuolen vaihtamista. Kansalaisella ei siis olisi esimerkiksi oikeutta kohdella naista naisena, jos tämä on julistautunut transmieheksi. Opettajalla ei olisi oikeutta kutsua transtyttöä pojan nimellä ja niin edelleen. Miksi kenenkään pitäisi edes lain rangaistuksen uhalla tunnustaa että transnainen on nainen tai transmies on mies, kun se on yksinkertaisesti paikkansapitämätön väite. Tämä on saatava vapaasti todeta. Ei vähiten siksi, että se on totta ...

Sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä on kiellettyä Suomessa. Tasa-arvolaki, jota vastaan Koivula kirjoituksessaan voimakkaasti hyökkää, kieltää kategorisesti tällaisen syrjinnän.

Koivulan kirjoitus sisältää kiistatta yllyttämiseen viittaavia piirteitä.

Olennainen kysymys on, että kuinka pitkälle Aito avioliitto -aktivistit (nimitys, jota he itsestään käyttävät) aikovat mennä homo- ja transfobisissa vihakirjoituksissaan?

Sosiaalinen media ei ole Suomen eduskunta, missä kansanedustajilla on mahdollisuus puhua, kenenkään siihen puuttumatta, mitä tahansa sylki suuhun tuo!

Rajat löytyvät, jos tarve vaatii. Tästä on olemassa useita esimerkkejä.

Laillisuuden rajoja voi tietysti koetella mutta kannattaa muistaa, että edessä voi olla ”tehokas katuminen”, mikäli meinaa palauttaa edes palasen katu-uskottavuudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Aito avioliitto on jo hävinnyt skabansa. Miksi tämä nykyinen haluaa syrjiä ihmisiä sukupuolensa ja oletetun sukupuolensa takia?
Nyt tekee itsekkin mieli tehdä kysely.

Juha Hämäläinen

Miten täällä syrjitään ja keitä? Jäi epäseväksi.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Tässä blogissa ei syrjitä mitään eikä ketään.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä se on näillä uskossaan seonneilleilla ihan puhdasta kiimaa, jota oireillaan sitten päivästä toiseen. Homous kiihottaa/inhottaa/kiihottaa / inhottaa ja väliin Raamatusta niitä jotka sopivat omaan maailmaan. Ei sitä hyvää kohtaa, jossa vaimon käskettiin olemaan hiljaa sekä alamainen.

Päivästä/viikosta ja vuodesta toiseen sama kiima ja viha. Se on omassa itsessään eli että ei voi hyväksyä omaa homouttaa vaan sitä vastaan sitten riekutaan täällä panetellen ja vihaa kylväen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllähän tämä nyt siltä näyttää, että kun taistelu avioliittolaista on lopullisesti hävitty, otetaan kohteeksi kaikkein heikoimmat, eli trans-ihmiset. Antaisivat jo muiden ihmisten elää rauhassa elämäänsä ja solmisivat niitä miesten ja naisten välisiä avioliittoja.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Niinpä juuri! Tällainen toiminta viittaa vahvasti taustayhteisöissä harjoitettavaan syrjivään toimintaan, jolle haetaan laajempaa yhteiskunnallista hyväksyntää.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Aitolaiset aina papattaneet siitä, kuinka lasten oikeudet on tärkeitä, ei näköjään kuitenkaan kaikkien lasten.
Heillä ilmeisesti oikeus määritellä kenelle nuo oikeudet kuuluvat, ainakin jos peilaa tuohon miten opettajien heidän mielestään tulisi suhtautua oppilaisiin...

Juha Hämäläinen

Kirkon näkemys siitä keitä se vihkii avioliittoon on täysin kirkon sisäinen asia ja päätös. Lainsäädännöllä ei tätä saa eikä voi muuttaa. Tämä tietenkin harmittaa tiettyjä piirejä.

Maassa on mahdollisuus tulla vihityksi siviililiittoon, joka takaa samat oikeudet liitossa ja sen päättymisen jälkeen kuin kirkollinen vihkiminen.

Monille tuntuu vaikealta ymmärtää, ettei yhteiskunnassa päätetä kaikkia asioita äänestämällä tai somessa. Tämä tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessakaan. Enemmistö- tai vähemmistöterrori ei pelitä kaikessa vaan on tyydyttävä siihen, että on erilailla toimivia asioita omaan haluun nähden. Se tarkoittaa vaihtoehtoja eikä yhtä mallia kaikille edes tasa-arvoon vedoten.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nyt ei ole kyse avioliittolaista, vaan siitä, että AA-liike on ottanut transsukupuoliset ihmiset tähtäimeensä.

Juha Hämäläinen

En ole havainnut mitään mikä heidän asemaansa vaikuttaisi lain edessä. He pääsevät vihille ja saavat samat oikeudet kuin muutkin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #7

Kyse ei ole heidän vihkimisestää eikä tasa-arvoisesta avioliitolaista.

Kannattaisi ehkä perehtyä Aito avioliitto ry:n ja heidän puheenjohtajan kirjoituksiin ennnen kommentointia. Helpottaisi näkemään mistä on kyse.

Nyt puhutaan siitä toimiiko he vastoin tasa-arvolakia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Okei täytyy tutustua tuoreimpiin AA-juttuihin ja palata asiaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

No niin luettu on.

AA-saitin kertomus ei mielestäni mitään lakia riko. Kyllä ihmisen sukupuolen voi katsoa olevan täysin biologinen asia eikä riipu mitenkään korvien välistä eli tuntemuksista.

Toki toisen tuntemuksia ei voi tietää eikä kieltää, mutta ei voi myöskään kieltää sanomasta sukupuolen olevan täysin biologisen kehon määrittämä. Näin se nyt on enkä ymmärrä mikä ongelma näiden suhteen vallitsee ja miten tasa-arvolaki tähän liittyy.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #12

Kyseinen kohta on tuossa kirjoituksessani alleviivattuna.

Tasa-arvolaki kieltää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvan syrjinnän.

Mikä törkeintä, Koivula on valinnut erääksi esimerkiksi ammatillisen asiayhteyden, eli opettajan työn, missä Koivula katsoo opettajalla olevan oikeus syrjiä oppilasta tasa-arvolain vastaisesti.

Hänen voisi tulkita jopa yllyttävän toimimaan tuolla tavalla.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #13

Ja kun tuollaisia mielipiteitä toitotetaan jatkuvasti, muuttuu mielipiteen ilmaiseminen kiusaamiseksi.

Minun on vaikea keksiä translapsia ja -nuoria heikompaa ja hauraampaa ihmisryhmää. Eikä transaikuistenkaan elämä taida kovin helppoa olla.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

No niin nyt ollaan aiheen ytimessä. En AAn saitilta löytänyt syrjintään kehottamista, mutta sellainen ei toki ole oikein riippumatta siitä miten itse asian näkee. Pidän ilmaisun maksimaalista vapautta tärkeänä, mutta syrjintään se ei saa johtaa eikä kehottaa siihen tällaisin perustein kuten seksuaalisuuden suhteen. Toki tästäkin on poikkeuksia.

Toisia vahingoittava tai hyväksikäyttävä seksuaalisuus on mitä suurimmassa määrin kiellettyä. Näin pakotettu sadismi tai pedofilia esimerkkeinä. Itse en edes hyväksy itsensä myymistä enkä seksin ostamista. Jos haluaa peräkamarin ujoille pojille säälistä järjestää seksiä niin sitten ilmaiseksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Monille tuntuu vaikealta ymmärtää, ettei yhteiskunnassa päätetä kaikkia asioita äänestämällä tai somessa. Tämä tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessakaan."

Kirkolliskokous äänestää usein ratkaisuistaan. Avioliittoon vihkimisen osalta Kirkolliskokous päätti syyskokouksessa äänin 73–35, että kirkon luopumista avioliittoon vihkimisestä selvitetään edelleen.

Kirkko toimii suurelta osin demokraattisesti. Avioliittokysymys olisi hyvä saada jäsenäänestykseen, jossa kaikilla kirkon jäsenillä olisi mahdollisuus vaikuttaa. Kirkolliskokous tietenkin on lopullinen uuden avioliittokäsityksen hyväksyjä.

Kirkon kanta tasa-arvoista avioliittoa kohtaan muuttuu. Monet pitävät muutosta liian hitaana. Minusta muutos on hidasta, mutta juuri siitä syystä myös peruttamatonta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä kommentoinkin toisaalla sivustossa, mutta täytyy tuoda tännekin esille, että voidaanko yhdistys lakkauttaa, niin löytämäni perusteet ovat tässä:

Yhdistyslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503

Pykälä 3: ja Pykälä 43:

Näiden pykälien valossa voi yhdistyksen lakkauttaa, jos sillä on selvästi yhteiskunnan rauhaa haittaavaa toimintaa. Haittaa löytyy jo heti puheenjohtajasta lähtien sekä heidän jäseneiden mellastuksista somenetissä. Kohta se on Game Over yhdistykselle.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tuli vaan mieleeni, että mahtaako Koivulalla olla henkilökohtainen poliittinen missio, joka tähtää tuleviin eduskuntavaaleihin?

Toiminta vaikuttaisi ainakin kaikessa provokatiivisuudessaan viittaavan johonkin tämän tyyppiseen tavoitteeseen.

Kun on seurannut joitakin Kristillisdemokraatteja, niin mieleen tulee eräänlainen "pikku-Päivi"- tai "taskumatti-Tanus"-hahmo ...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Taitaa haluta Räsäseksi Räsäsen paikalle. Niin vastenmieleisiä kuin Räsäsen asenteet ovatkin, Räsänen on erittäin taitava poliitikko. Lisäksi Räsäsellä on sellaista älyä ja karismaa, joka Koivulalta puuttuu. Koivula on kevyttä kauraa verrattuna KD:n vahvoihin naisiin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Joo, onhan sillä Räsäsellä karismaa ainakin yhden epävirallisen "naispiispan" verran, joka saa aikaan lausunnoillaan tuhansien eroaallot kirkosta.

Varmaan kirkossa ollaan oltu "tyytyväisiä" Räsäsen "piispuuteen".

Eihän tuo Koivula toki tuommoisiin saavutuksiin yllä.

;-)

Täytyy vielä täsmentää, että Sari Essayahilla on mielestäni varsin rakentava ja osin myönteinenkin tapa toimia, lisäksi hyvin teräväpäinen (myönteisessä mielessä!). Hänestä voi aidosti jopa pitää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #20

Räsänen on hyvä poliitikko monissa muissa asioissa, joten ei kannata aliarvioida.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #23
Janne Suuronen

Ymmärtäisin tämän uhriutumisblogin plus kaikki edeltävät vastaavat blogit, jos kirjoittajan oma lapsi tai edes jonkun kommentoijan oma lapsi olisi joutunut sukupuolisen suuntautumisensa vuoksi Koivulan tai AA:n kiusaamaksi.

Nyt ei voi tätä yhteen ihmiseen kohdistuvaa jatkuvaa spämmäystä tulkita muutoin, kuin tarkoitukselliseksi joukkokiusaamiseksi ja painostamiseksi. Koska väärät mielipiteet ja arvomaailma. Mutta senhän Seta-certified-hyvikset loistavasti osaavat.

Miten aidosti uutta ammennettavaakaan ei aiheesta enää löydy.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Oletko koskaan pohtinut sitä vaihtoehtoa, että tarkoituksena olisi pikemminkin saada Aito avioliitto-väki avaamaan silmiään elämän monimuotoisuudelle ja edes yhden kerran tarkastelemaan sanomaansa itsekriittisessä ja rakentavassa valossa?

Valitettava realiteetti on, että taustayhteisöissä maallisen lainsäädännön silmissä selkeästi syrjiville asenteilla ja käytänteille haetaan laajempaa yhteiskunnallista hyväksyntää, mitä kohtaan ei kerta kaikkiaan voi ihmisoikeuksien näkökulmasta osoittaa ymmärrystä.

Aito avioliitto -aktivismi nojautuu aina vain selkeämmin oikeistoradikaaleista ja -populistisista poliittisista piireistä tuttuihin vaikuttamiskeinoihin, jotka eivät suinkaan rakenna, vaan hajottavat ympäröivää yhteiskuntaa. Tämä ei ole mitenkään suotavaa, Suomessakaan!

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ymmärtäisin tämän uhriutumisblogin plus kaikki edeltävät vastaavat blogit, jos kirjoittajan oma lapsi tai edes jonkun kommentoijan oma lapsi olisi joutunut sukupuolisen suuntautumisensa vuoksi Koivulan tai AA:n kiusaamaksi."

Ymmärrät siis ihmisiä, jotka puolustavat omien lastensa parasta, mutta et ymmärrä ihmisiä, jotka puolustavat myös muiden lasten parasta? Ok.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tässä ei todellakaan ole kysymys Koivulan kiusaamisesta.

Mutta jos Koivulan mielipide biologisen sukupuolen muuttumattomuudesta hyväksyttäisiin laajemmin, mikä selvästi on Koivulan tavoite, tämä biologinen sukupuoli merkittäisiin henkilöpapereihin ja sitä ei voisi korjata. Siitä seuraisivat esimerkiksi äärettömän nolot tilanteet lipuntarkastajien väittäessä, että matkustat jonkun toisen lipulla ja tämä koko nivelvaunun kuullen. Missä tällöin on yksityisyydensuoja? Ja tämä toistuisi päivästä toiseen pankeissa, viranomaisissa ym. Tuntuisiko asialliselta omalla kohdalla, Suuronen?

Tämä olisi transsukupuolisten kiusaamista. Siksi on perusteltua kyseenalaistaa Koivulan esittämä sukupuolen määrittely, mikä johtaa seurauksiin, jotka ovat kaukana ihmisen peruskunnioituksesta, mistä Koivula puhuu.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Mielestäni (uskonnollisille) fanaatikoille paras lääke on piittaamattomuus, ei kannata tarttua kaikkiin provokaatioihin. Äärisukovaisten maailmankuva perustuu heidän pyhinä pitämiin kirjoihin ja niiden tulkintoihin, siinä ei rationaalisilla mielipiteillä ole muita vaikutuksia kuin näiden epätieteellisten mielipiteiden vahvistuminen. Dialogi on käytännössä mahdotonta.

Avioliittolaki-asian häviämisen jälkeen looginen seuraava taistelutanner on sukupuoliroolit. Aika aikaansa kutakin, tässäkin järki ja tiede voittaa länsimaissa ja uskonnollisten ääriryhmien painoarvo yhteiskunnassa kuihtuu.

Ymmärrän tavallaan näitä uskovia, kun on koko elämänsä elänyt omassa harhaisessa kuplassa, päätyminen marginaaliin ottaa koville.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä tuossa on paljon pointtia. Lisäksi huomion voi kiinnittää niihin rakentaviin yhteistyöverkostoihin, jotka tekevät työtä ihmisoikeuksien eteen kaiken aikaa, myös HLBTI-asioissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset