Miksu Mäenpää-Louekoski

Trumpin epävakaa käytös riski maailman turvallisuudelle?

Tämänpäiväinen Uusi Suomi kertoo Yhdysvalloissa kiihtyvistä spekulaatioista presidentti Trumpin ympärillä. Pinnalle on alkanut nousta yksi jos toinenkin vaikuttaja, joka pitää Trumpia epäsopivana tehtäviinsä. Nyt on vuorossa demokraattien edustajainhuoneen jäsen Jackie Speier. Hänen mielestään Trumpin epävakaudessa on nähtävissä kansallinen turvallisuusriski. Speier vaatii perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa, joka antaa varapresidentille ja hallitukselle option tehtäväänsä kykenemättömän presidentin syrjäyttämiseen. Kyse on kovan luokan vaatimuksesta, jota ei voi ohittaa olankohautuksella.

Demokraattiedustaja Zoe Lofgren puolestaan vaatisi Trumpin lähettämistä terveydelliseen ja psykiatriseen arviointiin. Lofgren epäilee Trumpin kärsivän varhaisesta dementiasta ja mielenterveyden ongelmista.

Joidenkin demokraattien tähtäimessä on pyrkiä osoittamaan Trumpin kykenemättömyys hoitaa presidentin tehtäviä.

Demokraattien joukoista pinnalle nousseissa ihmettelyissä on osaltaan kysymys poliittisesta pelistäkin, sillä Trump on omalta puoleltaan päästänyt varsin avoimesti likaisen mielikuvituksensa valloilleen arvosteltuaan demokraattileiriä.

Toisaalta samoja äänenpainoja on kuultu yhä useammin myös republikaanien riveistä. Ei asiaa kenties voida painaa ihan villaisella.

On näissä huolissa myös kansallisia intressejä laajempikin perspektiivi, sillä Trump on maailman suurimman ydinasevaltion ja asemahdin johtaja. Mitä jos sieltä suusta pääseekin vielä sellainen sammakko, että tilanne ei ole enää korjattavissa ja jotain peruuttamatonta lähtee liikkeelle?

Trumpin epävakaudessa ja impulsiivisuudessa on koko ajan kyse asioista, jotka vaikuttavat koko maailman turvallisuuteen. Maailmantalous, joka kytkeytyy epäsuorasti myös turvallisuuteen, on myös heiluteltavissa varsin pienilläkin möläytyksillä, kun päästelijänä on riittävän arvovaltainen henkilö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Marko Parkkola

Epävakaa media lienee suurempi riski. Se että demokraatit eivät ole toipuneet tappiostaan ei taas ole mitään uutta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Entäpä republikaanien rivit, joista on irtisanouduttu Trumpin lausumista?

Ei tämä tilanne näytä enää pelkällä median "epävakaudella" ja demokraattien katkeruudellakaan selittyvän.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trumpin epävakaa käytös on ollut myrkkyä myös Venäjälle joten onkohan joku keksinyt uuden tavan sotkea Venäjän suunnitelmia?

Trump vetää jotain roolia jonka Conway ja Bannon ovat käsikirjoittaneet.

Tuota samaa reseptiä toteutti Ronald Reagan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset