Miksu Mäenpää-Louekoski

Lakatkaa piinaamasta maallista yhteiskuntaa

On todella valitettavaa, että jälleen kerran tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka 1.3.2017 lähtien mahdollisti samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot, levitetään tahallisesti virheellistä tietoa. Lakimuutoksen ei voi millään muotoa katsoa olevan syyllinen kirkon sisäiseen kipuiluun avioliiton merkityksestä.

Uudistuneen avioliittolain 16 § toteaa seuraavaa:

Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.

Tämä on linjassa tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseen johtaneen kansalaisaloitteen kanssa. Se toteaa yksiselitteisesti seuraavaa:

Tällä esityksellä ei ole tarkoitus puuttua uskonnollisten yhdyskuntien avioliittolain 16 §:ssä säädettyyn oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista ja muodosta. Kaikilla vihkimiseen oikeutetuilla uskonnollisilla yhdyskunnilla, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko mukaan lukien, on jatkossakin itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.

Kuinka moneen kertaan tämä asia on vielä todettava, että kyettäisiin tekemään ero esimerkiksi evankelis-luterilaisessa kirkossa vaikuttavien sisäisten muutosvoimien pyrkimysten ja juridisten tosiasioiden välille?

Lakatkaa jo vihdoinkin piinaamasta maallista yhteiskuntaa kaikenlaisten uskonpuhdistuskirjoitustenne ja höpöteorioidenne (mm. ”kalteva pinta”) varjolla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuossa 16 §:ssä taisi käydä pieni moka, sillä vihkimisoikeus on papeilla. He ovat samalla myös ne kirkon virkailijat, jotka varsinaisesti tulkitsevat parin avioliitto-oikeuden. Täten he voivat päättää, että homopareilla on oikeus avioitua. Päätöksenteko avioliitto-oikeudesta ei siis mene kirkon minkään muun päätöselimen kautta, missä tarkistettaisiin, että noudatetaan kirkon virallista kantaa.

Itsekin aikoinaan puolustin tasa-arvoista avioliittolakia huomauttamalla, ettei se vaikuttaisi kirkollisiin vihkimisiin mitenkään, mutta minäkään en tullut ajatelleeksi tuota porsaanreikää. Sinällään kirkon sisäiset kurinpitotoimet epäilemättä ohjaavat papiston toimintaa jossain määrin, mutta se ei nähtävästi estä lain toteutumista kaikissa kohdissa. Ehkä tuota kohtaa olisi pitänyt hieman korjata sen hengen säilyttämiseksi.

Juhani Vehmaskangas

Ottakaa huomioon, että koko laki on säädetty, koska:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

"Tavallinen kansa tuskin silloin uskoi, että totta on joka sana jonka lehdessä tuolloin kirjoitin. Jälkiviisaus on kuitenkin niin mukavaa... Tuossa ohessa on kuvana pari sivua kirjastani vuodelta 2009."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset