Miksu Mäenpää-Louekoski

Puolassa kiistelty laki läpi senaatissa – Seuraavana ero EU:sta?

Puolan parlamentin ylähuone, senaatti, on hyväksynyt kiistellyn lakiesityksen, jonka määrä siirtää Puolan korkeimman oikeuden jäsenten nimitys- ja erottamisoikeus täysin hallituksen kontrolliin. Torstaina maan parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen, mistä se eteni pikavauhtia senaattiin. Presidentillä on aikaa kolme viikkoa vahvistaa lakiesitys allekirjoituksellaan.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat useamman päivän ajan kokoontuneet lukuisten kaupunkien kaduille ja syyttävät johtavan kansalliskonservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen johtajaa diktatuurista.

Puolassa oikeuslaitos on siirtymässä käytännössä täysin hallituksen poliittiseen kontrolliin. Korkein oikeus päättää muun muassa vaalituloksista ja puoluetuista.

EU on uhannut Puolaa seitsemännen artiklan käytöstä, eli äänioikeuden menetyksestä europarlamentissa. Tämä vaatisi taakseen EU-maiden yksimielisen päätöksen. Unkarin johto aikoo kuitenkin tukea Puolaa, eli ajatus EU:n Puolalle asettamasta sanktiosta on näillä näkymin jäämässä teoreettiseksi vaihtoehdoksi.

Kansan toistaiseksi rauhanomaisina pysyneet mielenosoitukset yrittävät vedota vielä presidentti Dudaan. Duda on kuitenkin johtavan puolueen poliittinen liittolainen.

Onko Laki ja Oikeus -puolueen seuraavana tavoitteena Puolan ero EU:sta?

Lähde:

”Massiiviset protestit jatkuvat Puolassa”. Yle, 23.7.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Onko Laki ja Oikeus -puolueen seuraavana tavoitteena Puolan ero EU:sta?
]

En helposti usko koska puolalaiset kovin tykkäävät eu-rahasta.
Mielenosoitus enemmistövaltaa vastaan on varmasti perustelu mutta tehoton.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Niinkuin ylhäällä sanottiin puolalaiset saavat valtavasti EU-rahaa, joten he eivät lähde mihinkään. Tämäkin "kriisi" osoittaa EU:n tehottomuuden, unioni ei pysty tekemään yhtään mitään Puolalle koska Puola ei ole ilman liittolaisia.

Myöskin Puolassa on 40 miljoonaa ihmistä, parikymmentä tuhatta on ollut kai protestoimassa. Voitaisiin kysyä onko massiivinen protesti tässä kontekstissä oikea termi? Näin on kirjoitettu lehdissä, minusta vaikuttaa siltä että suurin osa Puolalaisista hyväksyy tämän lain. Omasta mielestäni tosin poliitikoilla ei tulisi olla valta erottaa korkeimman oikeuden tuomareita, mutta heidän tulee saada nimittää.

Niko Sillanpää

Voisiko joku selvittää, mikä ongelma siinä muka on, että kansanedustuslaitos nimittää keskeiset tuomarit 3/5 enemmistöllä ja miksi tämä menettely on ongelma vain Puolassa, mutta ei esim. Ruotsissa tai Saksassa?

Niko Sillanpää

Eli osin sosialismin ajalta periytyvät juristisukudynastiat saavat kenkää kerralla. Vaikea nähdä suurempaa ongelmaa siinäkään, paitsi tietty ko. henkilöille, jotka menettävät asemansa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #6

Vaikea tuossa Puolan toiminnassa on mitään oikeusvaltiollista nähdä. Vallankumouksesta on kohta 30 vuotta, joten siinäkin suhteessa kannattaisi miettiä kriittisesti väitteitä tuomioistuinlaitoksesta täynnä kommunisteja.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU:n rangaistus Puolalle tulee olemaan Puolan edustajien määräaikainen kättelykielto EU-huippukokouksissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset