Miksu Mäenpää-Louekoski

Länsimaista demokratiaa ei johdeta Toora kädessä

Gallupit ovat viime aikoina puhuneet selvääkin selvempää kieltänsä siitä, että pääministeripuolue Keskusta on ottanut takkiinsa oikein kunnolla parin vuoden hallitustaipaleensa aikana. Perussuomalaisista eronneen Sinisen Tulevaisuuden osaksi on tullut täyttä nollaa hipova kannatus. Ainoa, joka porskuttaa on Kokoomus, jonka kannatus on eduskuntapuolueista suurin.

Keskustan tilannetta ei helpota lainkaan se, että pääministeri Sipilä on esiintynyt julkisesti tavalla, jonka voi hyvästä syystä katsoa rikkovan länsimaisen demokratian perinteitä. Sipilä on sekoittanut pahemman kerran uskonnon ja politiikan leimatessaan opposition valehtelijoiksi; kahdeksannen käskyn rikkojiksi. Mikäli Sipilä kuvittelee tällä – parlamentarismin päälaelleen asettamisella – jotakin voittavansa, on hän erehtynyt. Sipilä yrittää asettua kaiken arvostelun yläpuolelle konservatiivikristillisistä piireistä tutuilla keinoilla. ”Raamatulla päähän lyöminen” ja ”Jumala on todistajani” -tyyliset lausunnot edustavat alatyylistä politiikantekoa.

Tuoreet kannatuslukemat ovat selkeä vastaus kansalta.

Oppositiolla on oma tärkeä roolinsa parlamentaarisessa järjestelmässä, eikä sen tehtävä ole suinkaan antaa mitään hallitusta myötäileviä lausuntoja. Oppositio kritisoi ja arvostelee, mikäli edellytyksiä laajapohjaiselle parlamentaariselle yhteistyölle ja kuulemiselle ei luoda riittävissä määrin. Oppositio saa arvostella hallitusta yhteistyöstä huolimattakin. Se tekee vain sille tarkoitettua tehtäväänsä.

Emme elä diktatuurissa, vaan demokratiassa, ja siihen kannattaisi totutella edes hallitustaipaleen puolivälin tietämillä. Taannoiset epämääräiset tapahtumat Ylen ympärillä ovat vakava indikaattori.

Eräs kansansuosiota selvästi rokottanut näytelmä on Sinisen Tulevaisuus -niminen projekti, jolla hallitus voi jatkaa ”entisellä” kokoonpanollaan ilman hallituksen eroamista.

Vihreiden tuore puheenjohtaja, Touko Aalto, on ilmaissut kärkevän näkemyksensä. Kansa vaikuttaa olevan samaa mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näyttää Touko Aaltokin unohtaneen nöyryyden hyvin nopeasti gallup-lukujen innostamana. Hallitusneuvottelut ne ovat hänelläkin edessä kahden vuoden kuluttua, jolloin aika monta seuraavien kahden vuoden aikana sanottua joutuu varmaan silloin nielemään ihan luineen karvoineen.

Sipilä oli täsmälleen oikeassa puhuessaan tuosta kahdeksannesta käskystä. Poliitikkojen toimintatapa näyttää olevan kyllä ensisijaisesti muiden esittäminen huonossa valossa. Teit niin tai näin, aina väärin päin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On Aalto tosin paremminkin Sipilän linjoilla toisin kuin esimerkiksi Arhinmäki, joka vain osoittaa pääministerin näkemyksen oikeaksi.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/225690-touko-aalt...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/225470-aikamoista...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Minä olen Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa" , totesi jo nuori Paavo Väyrynen aikoinaan. Sama hurja meno tuntuu jatkuvan Juha Sipilän pääkopassa.

Keskustan arvopohja on ja pysyy tupailloissa ja herätyskokouksissa. Maailma menee ohi sekä vasemmalta että oikealta.

Joka itsensä ylentää, hänet alennetaan.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Joka itsensä ylentää, hänet alennetaan."

Tästä Raamattukin koittaa kovasti varottaa esim. niitä, jotka ovat innokkaita "lyömään muita Raamatulla päähän".

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Oppositio saa arvostella hallitusta yhteistyöstä huolimattakin."
........................

Ei tuo nyt niin vakavaa ole ja saahan se hallituskin arvostella oppositiota. Sekin kuuluu demokratiaan.

Ja en ole lestadiolainen enkä omista lehmää :)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Jeps, en minäkään lehmiä omista ;-)

Tietysti kaikenlaista vastakommenttia tulee hallituksenkin suunnalta. Mutta parlamentarismissa marssijärjestys on selvä:

Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta (ei päinvastoin) ja kansan valitseman parlamentin on pystyttävä kontrolloimaan hallitusta (ei päinvastoin), jota kansa ei ole valinnut suoraan.

Politiikassa usein käytettävään retoriikkaan kannattaa totuttautua senkin vuoksi, että esim. Keskustakin on joskus vielä oppositiossa räksyttämässä ja viäntelemässä ja kiäntelemässä asioita yhteen jos toiseenkin malliin.

Nyt Sipilän touhut haiskahtaa yritykseltä kontrolloida parlamenttia "Toora kädessä", mikä on epäterve ilmiö ja ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.

Yle-keissi onkin sitten oma lukunsa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kahdeksanteen käskyyn viittaamisen voi käsittää tässä tapauksessa pikemminkin metaforana, joka ikävä kyllä pitää paikkansa. Keskustelu käydään paljon nimenomaan henkilöiden yksittäisten sanomisten (tahallisen) väärinymmärtämisen kautta.

Muistaakseni ensimmäisellä kansanedustajakaudella oppositiojohtaja Sipilä ei juurikaan käyttänyt tätä menetelmää. Maltillinen esiintyminen kaikkia muita kohtaan teki hänestä nimenomaan erilaisen oppositiojohtajan. Hän tiesi, että jossain vaiheessa tulee hetki, jolloin pitää kuitenkin pyrkiä kilpailijoiden kanssa yhteistyöhön.

Ehkä se kannattaisi Sipilän vastustajienkin muistaa, vaikka tuntuisi kuinka mukavalta ajatus, että se on keskustan menoa nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset