Miksu Mäenpää-Louekoski

Monikulttuurisuus- ja maahanmuuttajavastaisuus Helluntaiherätyksessä

Suomen Helluntaiherätys on vapaa- ja konservatiivikristillinen herätysliike, jonka keskuudessa vallitsevien opillisten painotusten ja normien mukaan suhtautuminen HLBTI-vähemmistöihin on kielteinen, ellei jopa täysin torjuva. Liikettä jo jonkin aikaa sivusta seuranneiden parissa on kiinnitetty huomiota liikkeen pariin pesiytyneestä mahdollisesta yleisemmästä vähemmistövastaisuudesta, erityisesti islamvastaisuudesta. Ei ole mikään salaisuus, että helluntaiherätyksessä vaikuttaa lukuisia poliittisesti aktiivisia henkilöitä, joiden julkisesti ilmaisemissa mielipiteissä on nähtävissä hyvin pitkälle vietyä islamvastaisuutta; yleisemmin kyse on monikulttuurisuus- ja maahanmuuttajavastaisuudesta.

Poliittisesti aktiivisia helluntailaisia tunnetaan tätä nykyä varsin paljon. Nykyisistä valtakunnan politiikassa vaikuttavista helluntailaisista tunnetaan erityisesti Mika Niikko (ps) ja Sari Essayah (kd). Niikolla on tapana esittää mielipiteensä estottomasti, mikä pätee myös hänen islamin uskoa ja maahanmuuttajia koskeviinsa näkemyksiin. Essayah puolestaan edustaa selektiivistä suhtautumista maahanmuuttajiin, missä kristillisen uskon omaavat tai kristinuskoon kääntyvät maahanmuuttajat ovat tervetulleita, islamilaiset taas eivät.

Oman varsin mielenkiintoisen tapauksensa muodostaa kirkkonummelainen Jukka-Pekka Rahkonen, jonka avoimen islamvastaiset ja USA:n äärioikeistoon (erityisesti ”trumpilaisuus”) kiinni liimautuvat näkemykset leimaavat hänen jatkuvia sosiaalisen median ulostulojaan. Rahkonen toimii myös vaihtoehtomedia Oikea Median (verkkolehti) päätoimittajana. Lehti on avoimen maahanmuuttaja- ja islamvastainen. Lehdellä on myös avoimen kielteinen suhtautuminen HLBTI-vähemmistöjen oikeuksiin. Rahkonen tuli alkujaan varsin tunnetuksi tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen pyrkivän Aito avioliitto ry:n puheenjohtajana, minkä tehtävän hän joutui jättämään jyrkkien islamvastaisten lausumiensa vuoksi.

Helluntaiherätys Suomessa tekee lähetystyötä ympäri maailmaa. Kansainvälistä helluntaiyhteisöä voitaisi hyvästä syystä kutsua monikulttuuriseksi viiteryhmäksi; liike toimii lähes kaikissa asutuissa maanosissa.

On varsin erikoista, että Suomen Helluntaiherätys ei ole tehnyt julkista pesäeroa liikettä edustavien sekä sieltäkin väistämättä kannatusta hakevien monikulttuurisuus- ja maahanmuuttajavastaisten poliitikkojen näkemyksiin.

Ei kai Helluntaiherätykseen ole tarttunut Patmoksen tauti?

(HLBTI-vastaiset näkemykset istuvat Helluntaiherätyksessä kuin täi tervassa. Niiden suhteen ei kai kukaan järkevä ole odottamassa myönteisiä muutoksia.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Helluntailiike on kait uskonnollinen vähemmistö, joten heidän edesottamuksia kuulu heidän oikeuksiin. Enemmistön tehtävä on suvaita, niin ainakin opetetaan muiden uskontojen kohdalla.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mutta kun helluntailainen Rahkonen puhuu olevansa "hiljaisen enemmistön" asialla.

Mitä siihen sanot?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Mikäs siinä jos vähemmistö on enemmistön asialla, vähemmistön oikeus sekin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Islamvastaisuuus on samalla tavalla hyväksyttävää kuin ateismikin tai helluntailaisvastaisuus.

Joissakin islamilaisissa maissa taas ateismivastaisuus on varsin hyväksyttyä. Jopa kuolemanrangaistukseen asti hyväksyttyä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Kyllähän maailmaan ääntä ja huutajaa mahtuu...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uskon todistukseesi tässä asiassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sääli kun helluntailiike perinteisesti on ollut kai myös jäseniään nostava ja positiivisiin asioihin aktivoiva liike. Muuttuminen vihaliikkeksi tuhonnee koko liikkeen.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Juurikin näin.

Helluntailiikettä kun on ainakin aikaisemmin markkinoitu ja kuvattu myönteisen kristillisyyden liikkeenä.

Poikkeuksen muodostavat tietysti nuo hlbti-asiat, joissa liike on ollut varsin jyrkän kielteinen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulla myös oli se käsitys, että helluntailaisuus olisi ollut niitä vähemmän haitallisia liikkeitä.

Mutta kaippa tuokin liike on aikaa myöten muuttunut ahdistavaksi ja tuomitsevaksi liikkeeksi. Niinhän siinä yleensä tuppaa käymään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Körttiläisyydestä 1840-luvulla irtaantuneessa evankelisuudessa oli alun perin myönteisen kristillisyyden leima (ns. "iloinen evankeliumi") mutta nykyään liike tunnetaan mm. ahdasmielisen tiukkapipoisesta suhtautumisestaan naispappeuteen.

Körttiläisyydessä puolestaan on käynyt ihan päinvastainen kehitys huivejaan aina vain tiukemmalle kiristävistä varsin vapaamieliseksi ja suvaitsevaksi liikkeeksi.

Että onhan noita erilaisia kehityskulkuja herätysliikkeissä.

Mika Sarivaara-Satta

Islamvastaisuus, kuten minka tahansa totalitaristisen ideologian vastustaminen, on terve ja toivottava piirre kenessä tahansa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Haluisitko perustella hieman lisää?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Miksi jotain noin itsestäänselvää pitää perustella? Ja muutenkin, mikseivät helluntailaiset saa pitää kiinni opeistaan? Vainko muslimit saavat? Kristittyjen täytyisi myötäillä lähes mitä tahansa. (En ole helluntailainen, mutta ymmärrän että edes jonkun kai täytyy kristinuskosta pitää kiinni. Näkemys että "islam on ihan yhtä hyvä kuin kristinuskokin" ei vaan edusta kristinuskoa millään tavalla.)

Mika Sarivaara-Satta

Islam on uskonnon kaapuun(no pun intended) verhoutunut poliittinen ideologia, militantti kuolemankultti, jonka harjoittaminen ihmiskunnalle vaarallisena tulisi lailla kieltää,ja jokainen itseään muslimiksi sanova on fundamentalisti suhteessa koraaniin, lisäksi reformaatiota on turha odottaa, ennen kuin muslimit lopettavat massiivisen sisasiittoisuuden, sillä joka kolmas avioliitto solmitaan serkkujen kesken ja joka viides muun verisukulaisen kanssa jopa jo 1400-vuoden ajan, joka näkyy tutkimuksissa kognitiivisten kykyjen heikkenemisena.
Lähteet:
http://www.webcitation.org/query?url=http://www.re...

http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2012/07/cou...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #21

Hyvä kommentti. Ainakin minulle on kerrottu, että suvaitsemattomuutta ei tarvitse suvaita. Ja sitähän islam suurimmaksi osaksi on.

https://www.google.fi/search?q=suvaitsemattomuutta...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #21

Kertoisitko vielä "koristeeksi" kakkusi päälle, että uskotko ns. Eurabia-teoriaan?

On meinaan aikamoista tekstiä kristityltä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Helluntailaiset ovat enimmäkseen Israelin fanaattisia kannattajia. Se on heille Pyhä maa ja he hyväksyvät ilman pienintäkään kritiikkiä palestiinalaisalueiden miehityksen ja heidän sortamisensa. Tästä johtuu myös heidän islaminvastaisuutensa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Helluntailaisten Israel-teologiasta löytyy liikkeen eettis-opillisen toimikunnan kannanotto:

http://www.suomenhelluntaikirkko.fi/tunnustus_ja_o...

Kannanotossa pyritään ottamaan ainakin jollakin tavalla etäisyyttä "epäterveisiin" ilmiöihin.

Myös ev.lut.-kirkon sisäisten herätysliikkeiden parissa ilmenee varsin fanaattista suhtautumista aiheeseen liittyen.

Israel on monille vapaiden suuntien ja kirkon sisäisten herätysliikkeiden uskoville ns. Pyhä maa ja sitä myöten merkittävä pyhiinvaelluskohde.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Helluntailaisuutta ei voi mielestäni leimata yksipuolisesti maahanmuuttovastaiseksi eikä seksuaali- ja sukupuolivähemmistövastaiseksi liikkeeksi. Se, että liikkeen fanaatikot, kuten Rahkonen, tuottavat vähemmistö- ja uskontovihamielistä ryönää ryönäfiilikkojen mielihyväksi ei ole kollektiivisen helluntalaisuuden sormellaosoittamisen paikka. Kun katsotaan joidenkin nk. oikean median sisällöntuottajien tuotoksia, bittionania on yksi käyttökelpoinen määre.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mielestäni tässä Markun kommentissa on nyt kyse vihapuheesta ja kunnianloukkauksesta. Miksi vain tietyillä "paremmilla ihmisillä" on oikeus kirjoittaa p***aa toisenlaiseen uskonryhmään kuuluvista?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mediaa ja toimittajia pitäisi kohdella silkkihansikkain? Anteeksi vain, mutta kliseeklinikalla on opetettu aivan muuta.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #20

Ei tarvitse, mutta nämä onania- ja ryönäfiilipuheet ovat oksettavia, eivätkä edusta mitään älyllistä kritiikkiä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Helluntailaisuutta ei voi mielestäni leimata yksipuolisesti maahanmuuttovastaiseksi eikä seksuaali- ja sukupuolivähemmistövastaiseksi liikkeeksi.
.......................................

TV7 on hellareiden oma kanava. Ja kun katsoo niiden antia niin sanoisin, että kyllä voi leimata.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Käsitystä helluntailaisuudesta ei mielestäni kannata muodostaa pelkästään TV-kanavan perusteella. Elämän varrella olen tavannut monenlaista helluntailaista. Suhtautuminen esimerkiksi homoseksuaalisuuteen on voittopuolisesti kielteistä, mutta jos otetaan pieni otanta vaikkapa kansanedustajista, Sari Essayah ei ole asialla tehnyt mitenkään voimakasta politiikkaa. On selvää, että fanaatikkoja löytyy ja he kyllä käyttävät sananvapauttaan ahkerasti muita uskontoja ja ihmisryhmiä vastaan. Tietävät yhtä hyvin kuin minäkin, millä foorumeilla ja millä asioilla ovat liikkuneet.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä helluntailaisuuden jäsenmäärät eri puolilla maailmaa puhuvat sen puolesta, että kyse on erittäin monikulttuurisesta liikkeestä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helluntaiher%C3%A4ty...

Tässä suhteessa tuntuukin oudolta erään nimeltä mainitsemattoman fanaatikon höpinät monikulttuurisuutta vastaan.

Kyseiset höpinät eivät vain kerta kaikkiaan tunnu sopivan helluntaiyhteisön luonteeseen niin kuin kirjoituksessa vihjataankin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Nämä uskontokeskustelut ovat yleensä pelkkää väärinkäsitysten hetteikköä, mutta kirjoitan silti kommenttini, joka alkaakin kysymyksellä - eli: Miksi jonkun kristityn pitäisi mitenkään erityisesti suosia jotain toista uskontoa, jonka teologia eli uskonoppi eli oppi Jumalasta, Jumalan olemuksesta, Jumalan teoista sekä Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta poikkeaa ratkaisevasti hänen omastaan? Varsinkin, jos tuo toinen uskonto suosii väkivaltaista uusien alueiden valtaamista sekä "vääräuskoisten" brutaalia kaltoinkohtelua ja kehottaa sellaiseen pyhissä kirjoituksissaan.

On kuitenkin ironista, että islaminuskoisilla ja kristityillä on ateisteihin nähden paljon enemmän yhteistä. Molempien uskontojen teologinen ’etäisyys' ateismiin on jokseenkin yhtä suuri. Kulttuuriset tekijät vaikuttavat kuitenkin niin, että käytännössä länsimainen ateisti ja kristinuskoinen tulevat varsin hyvin toimeen keskenään, mutta sen sijaan Lähi-Idän kulttuuriset tavat omaksunut islaminuskoinen ei.

Kaikkein hassuinta on, että teologioiltaan lähes täysin erilaiset uskonnot eli kristinusko ja buddhalaisuus tuottavat kuitenkin samantyyppisiä moraalisia käsityksiä, joissa myötätunto ja lähimmäisen pyyteetön auttaminen ovat hyvin tärkeällä sijalla. Niillä alueilla, joissa buddhalaisuus tai kristinusko ovat vaikuttaneet syvällisesti kulttuuriin, vaikuttaa melko samankaltainen, hillitty ja kultivoitu ilmapiiri, joka puolestaan islamin valtaamilla alueilla loistaa poissaolollaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaikuttaa olevan kiihdyttävä aihe. Asia, josta nostan hattua Aito avioliitto-yhdistykselle on pesäero Rahkoseen, muistaakseni uskonnonvapauden rajoittamiseen pyrkineiden kannanottojen jälkeen. Rahkonen taisi todeta voivansa paremmin toteuttaa itseään yhdistyksen ulkopuolella.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin no, jos Raamattuun vedoten ajatellaan että toisin kuin itse ajattelevat joutuvat helvettiin niin onhan se aika vastaista meille muille. TV7-kanavaa kerran vilkaisin ja siellä tunnuttiin hekumoivan kadotukseen joutuvien kärsimyksillä helvetissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Helluntailaisten islamin- ja HLBTI-vastaisuus ei liene mikään uutinen. Tällaiset pienet uskonnolliset ryhmittymät ovat luonnostaan tiukempia kuin isot kirkkokunnat. Ne tulkitsevat Raamattua varsin kirjaimellisesti. Onko siis ihme, jos vaikkapa homoseksuaalisuus ja vastaavat ovat heille edelleen "kivitettäviä" ilmiöitä?

Islam taas vastustaa erilaisin vivahtein kaikkea "vääräuskoisuutta" - ja vastakkainasettelu vain vahvistaa vastakkainasettelua. Siten on luonnollista, että erilaiset uskonnot ovat monesti "napit vastakkain".

Samanlaisen paheksumisen aiheen saisi todennäköisesti siitä, miten islamistit suhtautuvat vaikkapa helluntailaisiin. Eli kyllä maailmassa ihmettelyn ja paheksumisen - sekä suvaitsemisen - aiheita riittää.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Onko islaminvastaisuus rikos tai synti Jumalaa vastaan? Miten kristitty ihminen voi palvella kahta Herraa, Jumalaa ja Allahia? Kommunismi kielsi ja kieltää Jumalan. Kritityt ovat läpi kommunismin historian kieltäneet kommunismin ateistisena ja kristillisen uskon vastaisena. Myös islam on kritittyjen toimesta läpi islamin historian torjuttu suurin piirtein samoista syistä kuin kommunismi. Kommunismi ja islam ovat kristinuskoon nähden yhtäläisiä, kummallekin ovat Kristus ja häneen uskovat vihollisia ja "vääräuskoisina" vainottavia ja tuhottavia. Jos islam - vastoin historiallisia faktoja - nyt on "rauhan uskonto" kuten väitetään, miksi imaamit ja muut islaminuskovaiset eivät nouse vastustamaan islamilaista maailmanlaajuista terrorismia? Eivät vastusta sitä, koska se raivaa tietä islamin maailmanlaajuiselle leviämiselle.
Toisen maailmansodan jälkeen pitkään vallinneella "neuvostokaudella" Suomi oli niin tiukasti Neuvostoliiton tahdon alainen, että Neuvostoliittoa, neuvostojärjestelmää ja imperialistisen kommunistivaltion toimia ei saanut arvostella. Luotiin viralliset käsitteet "neuvostovastaisuus", "ulkopoliittisten ikkunoiden särkeminen" ym. Tällaisilla leimoilla varustetut ihmiset, puolueet, sanomalehdet ja kirjat olivat leimattuja. Neuvostovastaiseksi luokiteltu ihminen oli julkisiin tehtäviin sopimaton. Kokonainen puolue, Kansallinen kokoomus oli Kekkosen aikana hallitukseen kelpaamaton voittoisienkin vaalien jälkeen. Ainostaan pieni poliittinen ryhmä, Perustuslaillinen oikeistopuolue POP rohkeni julkisesti tätä suomalaista neuvostojärjestelmää arvostella ja sitä vastaan taistella. Koko Suomen poliittinen järjestelmä oli pitkälle tuhoutunut ja menettänyt parlamentaariset periaatteensa. Onneksi Suomi pelastui, kun neuvostimperiumi tuhoutui. Pääsimme länteen.
Nyt uhkaa islam maatamme sisältä, kuten koko Eurooppaa. Islamin arvostelu on leimattu "vihapuheeksi" ja kaikki väkivaltaista maahanmuuttoa vastustavat tahot ja henkilöt oikein poliisivoimin ja oikeusistuinten päätöksillä koetetaan leimata epäkelvoiksi kansalaisiksi. Suuri osa kansastamme on samanlaisen kohtelun alainen kuin kommunismin arvostelijat aikanaan.
Henkilökohtaisesti koin kommunismin ja sen kannattajat Suomessa Suomen syöjiksi. Niin koen myös islamin väkivaltaisen maahantulon, joka sallittiin vuonna 2015. Muutamassa vuodessa on tämä EU:n harjoittama vapaan maahanmuuton politiikka vienyt koko Euroopan kaaokseen, Suomen nopeammassa tahdissa kuin tuskin kukaan uskoi tapahtuvan. Hallitus on menettänyt suosionsa. Valtion velka jatkaa kasvuaan maahanmuuton seurauksena. Velan aiheuttajista ei rohjeta puhua. Vasemmistoradikalismi Ylen ja suvakkimedian tukemana rynnistää tuhotakseen kansallisvaltion nimeltä Suomi. Islamille on annettu pikkusomi, se vie koko maan ja kansan. Olen iloinen, että helluntaiherätys ja kaikki herätysliikkeemme ovat kansallisvaltiota tukevia. Kansamme tarvitsee suuren kansallisen herätyksen.
Iloitsen jokaisen kansalaisen, kansanedustajan ja kaikkien kristittyjen toimista, joilla he rohkenevat puolustaa Suomen uskonnollista, poliittista ja valtiollista vapautta. Rukoilkaamme Suomen puolesta ja kristittyjen uskonvapauden puolesta! Puolustakaamme kristittyjä kaikkialla missä heitä uskonsa puolesta vainotaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Millä tosiasioilla perustelet "islamin väkivaltaisen maahantulon" ja sen, että maan velkaantumiskehitys olisi nimenomaan maahanmuuton/maahanmuuttaneiden syytä?

Entäpä kristikunnan ulkopuolelle itsensä määrittelevät Jehovan todistajat?

Hehän ovat mittavan ja brutaalin vainon kohteena Venäjällä.

Puolustatko heitä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikket minulta kysynytkään: Minä ottaisin Venäjän vartiotornin agentit Suomeen pakolaisina. Jos muuten ei mahtuisi, niin joitain valepakolaisia voisi poistaakin maastamme. Uhkanahan tässä olisi, että ovikelloa soittavalla ihmisille olisi vasenkätinen Raamattu ja sen puheesta ei saisi mitään selvää, mutta on niitä pahempiakin vaivoja.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Itse asiassa tämä helluntailaisiin kohdistuva kritiikki on normaalia kulttuurista ylikiehuntaa. Meidän nyt on kerta kaikkiaan moralisoitava ja haettava tuomiolle lisää porukkaa, koska oma maailmankatsomus on uhanalainen, siinä on monenlaista kognitiivista dissonanssia ja hiertymää. (Esim. miksi kasvua ei vain tule, eikä hyvinvointia, vaikka toimimme täsmälleen ideologian mukaan. Tai miksi numeroina julistettu kasvu vaikuttaa propagandistiselta paperitiikeriltä...)

Siksi esiin on marssitettava mikä tahansa vähemmistö, jota on helppo lyödä.
Työttömät ovat syypäitä kurjuuteensa, uskovaiset eivät hyväksy maailman menoa, semmoisia dissidenttejä että. Kehtaavatkin olla toista mieltä ja porukkaa.

Tuskin maltan odottaa, että länsimainen arvoyhteisö viimeinkin saa jäätikkömäisen mantereenlaajuisen yksiniitisyyden. Semmoiseen massaan rakentuu valtavia jännitteitä, se kumisee, paukahtelee ja vesi kurluttaa kuiluissa. Sellaista musiikkia kelpaisi kuunnella yksiäänisestä ja yksisilmäisestä valtamediasta.

Tuija Ruotsalainen

Olen sataprosenttisesti vastaan homoutta (lesboutta) sekä islamia. Voin olla vastaan sekä hiljaisesti että äänekkäästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset