Miksu Mäenpää-Louekoski

USA:ssa täysi kaheli vallan hanikoissa

USA:n presidentti Donald Trump on jälleen kunnostautunut sosiaalisen median parissa. Eilen uutisoitiin Trumpin twiitistä, missä hän jakamallaan videolla pahoinpitelee miestä, jonka pään tilalle on muokattu uutiskanava CNN:n logo. Trump on syyttänyt CNN:ää muun muassa valeuutisista.

Trump on luonnehtinut sosiaalisen median aktiivisuuttaan ”nykypresidentilliseksi”.

Kaikesta päätelleen USA:ssa on täysi kaheli vallan hanikoissa.

USA on maailman suurin sotilasmahti. Mitä tästä vielä tulee?

Trumpilla on Suomessakin ihailijansa ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Katselin juuri Netflixistä dokumenttiohjelman nimeltä Vapaan lehdistön koettelemukset. Valitettavasti tuota dokkaria ei ilmeisesti pääse muualta näkemään.

Yhdysvalloissa on syntynyt huolestuttava ilmiö. Miljardöörit rahoittavat lehdistöä vastaan käytyjä oikeudenkäyntejä. Esim Hulk Hogan vs. Gavker.

Miljardöörit ostavat sanomalehtiä vaientaakseen kriittisen uutisoinnin yms.

Ja sitten tulee se Trump. Kuka vahtii vallankäyttäjiä, jos vahtikoirille pannaan kuonokoppa?

Vapaa lehdistö on aina ollut demokretin tärkeimpiä kulmakiviä. Vapaata mediaa ei tulisi milloinkaan väheksyä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Gawker kunnianloukkasi Hogania eikä oikeuden käskyistä huolimatta poistanut rikollisia uutisiaan. Hogan vs Gawkeria rahoittanutta miljonääriä Gawker haukkui muistaakseni valheellisesti homoksi, joten rahoitus oli hänen tapansa rangaista.

Esimerkkisi on umpisurkea, sillä Gawker on valemedia, verrattavissa MV-lehteen. Gawker voisi jopa olla esimerkki median ylielisyydestä, sillä he luulevat voivansa esittää mitä tahansa väitteitä vedoten lähdesuojaan.

Blogistikin unohti mainita, että CNN jäi vähän aikaa sitten kiinni Trump-aiheisten huhujen ja puolitotuuksien uutisoinnista vain koska se lisää katsojalukuja, muutama toimittaja erosi, koska he tekivät valheellisen uutisen erään Trumpin hallinnon jäsenen ja Venäjän väleistä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Gawker eroaa MV-lehdestä siinä kohtaa, että Suomessa viranomaisetkin puuttuivat asiaan. Suomessa ei ole yksikään rikas rahoittanut oikeudenkäyntejä.

Jos Nalle Wahlroos alkaisi rahoittaa vaikkapa MV-lehteä vastaan nostettuja kanteita, saattaisi täälläkin jokunen ihminen älähtää.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #17

Siihen ne eroavaisuudetkin jääkin. Ei jenkeissä viranomainen tutki kunnianloukkausta, joudut aivan itse haastamaan oikeuteen. Vertauksesi ontuu, koska oikeusjärjestelmä on aivan eri.
Vähän kuin soveltaisit suomalaisia liikennesääntöjä brittien omaan. Teitä ajetaan eri puolilla. Tai rakentaisit afrikkalaisella arkkitehtuurilla taloja tänne napapiiriin. Voi tulla talvella kylmä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Meillä on lupa suomalaisina pöyristyä esim Trumpista. Trumpmainen populismi ja bannonilainen internationaali iskee tietysti vähän eri tavalla eri maissa ja eri mantereilla. Perusta on kuitenkin samaa 'oli pussissa sitten ihmisen tai hevosen jätöksiä'.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #32

Siinähän pöyristyt. Minäkin voin pöyristyä siitä kun aurinko paistaa ikkunasta silmään tai kun vesi virtaa joesta mereen eikä toisin päin. Ei muilla ole velvollisuutta pyöriä sinun tunteitesi ympärillä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Englannin eri liikennesäännöt eivät estä meitä pöyristymästä englantilaisesta rattijuoposta.#27. Vaikka kuinka yrität latistaa niitä jotka pöyristyvät ontuvilla ja lyttäävillä harhaanjohtomanöövereilläsi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #27

Kenellähän ontuu.Järjestelmien erolla tämä ei selity.Yhdysvalloissa syytemenettely vaihtelee monissa asioissa osavaltioittain.Suomen ja Ruotsin oikeusjärjestelmät ovat historiasyistä samanlaiset.Se ei todista.että virallisen syyttäjän alaiset jutut olisivat yhteneväiset.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #34

Voit vapaasti osoittaa minulle sellaisen oikeusjutun kuin "syyttäjä vs kunnianloukkaaja" yhdysvalloissa niin myönnän olevani väärässä. Oma käsitykseni jenkkien oikeusjärjestelmässä perustuu julkisuudessa käsiteltyihin tapauksiin ja netissä keskustelevien yhdysvaltojen kansalaisten lausuntoihin.

Muutenkin nyt puhutaan asian vierestä. Sehän on vain hyvä asia, että joku suostuu uhraamaan rahansa jotta jonkun toisen oikeus toteutuu. Se on aivan sama tuleeko rahat rahoittajalta vaiko yhteiskunnalta, kunhan tuomari on neutraali ja oikeudenmukainen.

Se on julma totuus niin meilläkin kuin yhdysvalloissa, että vain rikkaat saa oikeutta. Ei köyhällä ole varaa vaatia oikeutta oikeudenkäyntikulujen takia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Tuosta dokkarista tuli kyllä selväksi, että moni asiantuntija piti miljardöörin puuttumista asiaan erittäin ongelmallisena. Hulk Hogan oli vain väline, jolla Gawker ajettiin konkurssiin.

Oli kyse roskamediasta tai ei, on erittäin huolestuttavaa, että miljardöörit ajavat medioita nurin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #44

Ongelmallinen on mielestäni vähän turhan epämääräinen sana. Laitonta? Ei. Pitänee katsoa tuo dokkari jotta ymmärtäisin sen kontekstin.

Itse pitäisin ongelmallisena sitä, että ammattimainen mediafirma levittää valheita ja tuhoaa ihmisten elämiä eikä oikeuden käskyistä huolimatta suostu vetämään juttujaan pois.

Gawker oli valemedia. Hogan ja se miljonääri tekivät meille palveluksen kun he poistivat Gawkerin pilaamasta rehellisten ja luotettavien journalistien mainetta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #46

Heti vaan kenkää.Ja jos oikein hyvin käy,voit olla jatkossa ulkoministeriainesta
a la Boris Johnson.Jotain oli herra oppinut,kun myönsi kusetuksen välittömästi ennen vaalituloksen virallista vahvistusta.Boris sai muistaakseni kenkää Telegraphista lukijapalautteiden väärentelystä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #46

Hulk Hoganin kohdalla kyse oli seksivideosta, jota myös muut mediat levittivät. Hogan ajeli kaksilla vankkureilla, eli toisaalta joidenkin medioiden kohdalla hyväksyi videon levittämisen, joidenkin kohdalla ei.

Julkisuus nyt vaan ei pelaa noin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tuo video on hauska ja siinä vertauskuvallisesti Trump rökittää häntä noin 10kk jatkuvasti mustamaalanneen uutiskanavan tai oikeastaan yhden niistä. CNN on ollut erityisen ahkera yrittäessään löytää yhteyksiä Trumpin vaalivoiton ja Venäjän vaikutuksen välillä ja yksi kerrallaan nuo syytökset ovat menettäneet uskottavuutensa.
Videossa Trump tuo esiin oman näkemyksensä CNN vs. Trump-mittelön lopputuloksesta ja yleisestikin USA:ssa aletaan kallistua sen näkemyksen puolelle, että väitetyt Venäjä-yhteydet ovat olleet joko merkityksettömiä tai aivan keksimällä keksittyä satua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>USA:ssa täysi kaheli vallan hanikoissa

ooo

Entäpä jos se ei olekaan niin, vaan hanikoissa roikkuu erittäin tietävä mies. Kauppias viimesen päälle.Vallassa pysytään sillä että nimeä hoetaan aina ja aina vaan.
Toisto, eli rumasti ja suoraan sanottuna jankutus on yksinkertaisuudessaan kaiken ydin. Mainosmiehet tietävät. Eniten sitä toteuttaa "maailmatelevisio" tuhansine kanavineen ja miljardeine katselijoineen, mutta myöskin piskuinen US blogosfääri ym kymmenine kirjoittajineen ja satoine lukijoineen. Päivästä toiseen.
Entinen tietoyhteiskunta, nykyinen digitalisatio.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos Trump on erittäin tietävä mies, niin hyvin se onnistuu sen peittämään.

"Omanlaisensa hallinnon epäonnistuminen on myös Pariisin sopimus, josta Yhdysvallat on vetäytymässä presidentti Trumpin kesäkuisen ilmoituksen jälkeen. Trumpin toiminta osoitti, kuinka haavoittuva on sopimus, josta voi poistua ilman kustannuksia. Pariisin sopimus on sitovuudeltaan jopa aiempaa Kioton sopimusta löyhempi päästörajoitusten sitovuudeltaan. Kansainvälisen hiiliveron tapauksessa hiilitulleilla voitaisiin suojata sopimusta ja rankaista siitä poistuvia. Tällaiset tehokkaat sitouttamiskeinot puuttuvat Pariisin sopimuksesta täysin. Hiilitullit olisivat toki mahdollisia myös nykyjärjestelmässä, mutta hiilivero olisi suoraviivainen peruste tullien oikean tason asettamiselle."

http://www.libera.fi/blogi/poliittinen-epaonnistum...

Kalle Erkkilä

Jos seuraa vain liberaaleja massamedioita, niin ei voi sanoa olevansa perillä asioista. Kommenttini tuolta Uuden Suomen puolelta:

Project Veritas on juuri julkaisut sarjan salaa kuvattuja videoita, joissa CNN:n tuottajat ja Van Jones myöntävät, että uutisointi Trumpin väitetyistä yhteyksistä venäläisiin on potaskaa ja että valeuutisoinnin syynä on ollut katsojaluvut.

CNN ja muut massamediat ovat syöttäneet samaa narratiivia yli puoli vuotta. Ja nyt sitten itkevät kun Trump maksaa potut pottuina.

Linkki: https://www.youtube.com/user/veritasvisuals/videos
Kts 8 ensimmäistä videota.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Ei voi myōskään unohtaa New Yorkin Central Parkissa tānä kesānä esitettyā Shakespearen näytelmāā Julius Caesar, jossa Caesar on ilmiselvāsti Trump. Nāytelmä joka päättyy päähenkilōn murhaan, on herāttānyt kiivasta keskustelua ja useat sponsorit (esim. Delta Air lines ja Bank of America) vetāytyivät projektista, katsottuaan sen sopimattomaksi. Näin ei tehnyt kuitenkaan Time Warner Foundation, yksi teatterin rahoittajista, jota hallinnoi Time Warner Corporation. Time Warner omistaa CNN:n!
Murha vai syliheitto, kumpi on mauttomampi?

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Oletko kysynyt itseltäsi, että jos se oletkin sinä joka on se kaheli?
Teitä on vieläpä niin monta. Teidän on lähes mahdotonta kyetä näkemään harhaisten maailmankuvienne yli, koska olette eläneet harhassa lähes koko ikänne.
Joukossa tyhmyys tiivistyy!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Olen toki kysynyt mutta varmistunut kyllä siitä että ihan täysipäinen olen, samaa ei voi sanoa valitettavasti kaikista.
Enkä muuten ole elänyt missään harhaisessa maailmankuvassa, ihan olen ollut jalat maassa.

Kommentistasi päätellen voisin jopa nähdä että kuvailet siinä itseäsi....teitäkin on vieläpä niin monta ja kyllä joukossa tyhmyys tiivistyy.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Miten varmistuit siitä, että olet ihan täysipäinen?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #9

Mitäpä jos ensin kerrot mistä itse tiedät ettet itse ole kaheli?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #10

Mitäpä jos katsoisit tässä blogissa linkitetyt videot ja kertoisit mielipiteesi asiasta onko CNN Venäjä uutisointi asiallista, vai "witchhunt"? Vai eikö tämä sovi Maailmankuvaan tai narratiiviin jota haluat tuoda esillle?

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä Vastaus kommenttiin #10

Olen kyseenalaistanut todellisuuskuvaani lähes koko ikäni. Kyllä siinä vähitellen alkaa löytämään myös totuuksia. Osin vieläkin varmasti harhassa, mutta kukapa täydellisesti todellisuuden ymmärtäisi tai tietäisi. Ei ihminen siihen taida kyetä. Täytyy sen vuoksi vaan haastaa ja pyrkiä askel askeleelta lähemmäs todellisempaa ymmärrystä maailmasta, ympäristöstään ja itsestään.
On kohtuullisen helppo vain todeta elävänsä harhattomana, vai sanottaisiinko naiivia, mutta valitettavan yleistä.

Olen minä varmasti hieman kahelikin, mutta onneksi en sentään lapsellisen naiivi.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä Vastaus kommenttiin #10

Mika Mäenpää-Louekoski:
Nyt olisi sitten sinun vuorosi kertoa, että mistä tiedät ettet ole kaheli, vaan olet täysipäinen niin kuin itse kerroit?

Vai onko kokoomuslaiselle liian vaikea kysymys?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Trump on paras asia mitä Yhdysvaltain massamedian kassavirralle on tapahtunut vuosiin, siitä otetaan kaikki ilo irti. Jos tekee päätelmiä pelkästään massamedian perusteella ja omaa olemattoman medialukutaidon pääse varmasti siihen tulokseen että Trump on kaheli. Kahelista nyt ei vaan tule Presidentti sekä miljardööri. Mitä enemmän CNN, Washington Postin ja muiden medioiden temput paljastuvat sitä enemmän Trump saa kannattajia.

https://www.youtube.com/watch?v=jdP8TiKY8dE CNN Supervising producer kertoo miten kaikki Venäjä uutiset ovat bullshittiä

Nykymaailmassa on ainakin se hieno asia että totuus on jokaisen saataville jos sitä viitsi etsiä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

" Mitä enemmän CNN, Washington Postin ja muiden medioiden temput paljastuvat sitä enemmän Trump saa kannattajia."
..................

Sinulla on se harhainen käsitys että ihmiset muodostavat käsityksen Trumpista ainoastaan medioiden kautta. Jokainen täysjärkinen ihminen pystyy tekemään hänen täydellisestä sopimattomuudestaan USA:n presidentin virkaan ihan hänen omien sanomisten ja tekemistensä kautta. Ei siihen medioita tarvita.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kyllä valitettavan moni tekee äänestyspäätöksensän juuri sillä perusteella mitä paskaa media suoltaa heidään korviinsan, Olen täysin samaa mieltä että käytös virassa on ala-arvoista. Olen myös sitä mieltä että ajojahti mikä on jatkunut ainakin puolitoista vuotta on aivan yhtä aliarvoista ehkä jopa aliarvoisempaa. Pidän myös aivan älyttömänä että Trumpin 20vuotta vanhoista pillu vitseistä tehdään maailmanlaajuinen show siinä missä Clintonien klaanin rötökset/epäilyttävät toimet lakaistiin maton alle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Saamme olla onnellisia ja tyytyväisiä, että itänaapurimme Venäjän johtajana on presidentti Putinin tapainen tasapainoinen ja älykäs ihminen, jolle median edustajien pelastaminen esimerkiksi tiikerin hyökkäykseltä on sydämen ja kunnian asia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eikös Trumpin puolue ole Suomen kokoomuksen sisarpuolue?

Kalle Erkkilä

Kokoomuksen johto liputti ennen USA:n presidentinvaaleja Hillary Clintonin puolesta. Jossain vaiheessa Kokoomuksesta tuli sosialistipuolue.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Clinton sosialisti?

Salli mun nauraa...

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #38

USA:ssa Demokraatit lasketaan vasemmistoon. He haluavat korkeita veroja, valtion puuttumista ihmisten elämään, sananvapauden rajoittamista, aselakien kiristämistä, globalismia, sotaa, lisää pakolaisia maahan, vapaita rajoja, monikultturismia, poliittista korrektiuutta jne jne. Kaikki vasemmistolaisia (ja Kokoomuslaisia) arvoja.

Petteri Hiienkoski

Valtamedia ei uutisoi tosiasioista. Se käy surrealistista kampanjaansa Trumpin persoonaa vastaan, koska ei edelleenkään hyväksy sitä ettei Clintonia valittukaan.

Amerikkalaiset eivät halunneet valtaeliitin korruptoitunutta juoksutyttöä, vaan aivan toisenlaisen tyypin presidentikseen. Tämän ymmärtäminen tuntuu olevan monelle kohtuuttoman vaikeaa.

Valtamedia on todella kuin järkeä vailla oleva sopulilauma (kuten presidentti Koivisto oivalsi), jonka huomio täysin toisarvoisissa asioissa. Yleensä mediassa itsessään. Prinsessatauti.

Trump on some-ajan presidentti, jota on älytöntä yrittää sovittaa valtamedian hänelle tarjoamaan muottiin. Twiiteistä valtaosa käsittelee ajankohtaisia poliittisia, joita hän päivittäin hoitaa. Valtamedia uutisointi keskittyy kuitenkin vain murto-osaan twiiteistä. Eli niihin, joista voi vetää herneet nenään, kun Trump sattuu twiittaamaan vähän takaisin.

Valtamedia näyttää häviävän sotansa Trumpia vastaan. Trumpin videotwiitti taisi olla pieni muistutus siitä.

Ainakaan YLE ei tietääkseni ole verkkosivuillaan uutisoinut mitään viime viikolla tapahtuneesta CNN:n valeuutisskandaalista. Sen seuraukset 3 valeuutisia levittänytt toimittajaa sai potkut ja CNN joutuu pyytämään julkisesti anteeksi presidentelti. Myös uutistoimisto AP jota YLE kritiikittömästi kopioi näyttää myöntäneen Trump-vastaisten valeuutisten levittämisen. Milloin Pasilanmäen politrukit tunnustavat valeuutisensa?

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Suomessakin valtamedia Kalevaa lukuunottamatta jätti uutisoimatta tuollaisen "pikku" uutisen.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sipila-ja-mog...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

" Twiiteistä valtaosa käsittelee ajankohtaisia poliittisia, joita hän päivittäin hoitaa"

.............................

Twiittien perusteella Trumpin virkatehtäviin kuuluu lähinnä vain hänen oman narsistisen egon puolustaminen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ilman Trumpin valintaa populismin liukumäki Euroopassa tuskin olisi toteutunut koetun jyrkkänä.Koskaan ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eiköhän Suomessa pitäisi olla enemmän "huolissaan" Putinista kuin Trumpista...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Noin yleisesti ottaen minusta on aika järkyttävää kuinka Trumpin kaltaisella lapsellisella ja naurettavalla ääliöllä joka on täysin sopimaton johtamaan maatansa voi olla noinkin paljon kannatusta. Näyttää olevan jopa sivistysvaltiolla niin, että on kiikun kaakun johtaako maata joko sivistynyt ihminen vai ääliö.

Kalle Erkkilä

Hesarin levittämä fake news. Jos katsoo koko puheen, niin näkee, että Buzz Aldrinilla on joku hätä. Ehkä pissahätä?
Sitä paitsi Trump ja Buzz ovat vanhoja tuttuja.

Linkki: https://twitter.com/realdonaldtrump
(pitää hiukan skrollata alas).

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ehkä trump onkin suuri filosofi. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa pohdimme kuinka tulimmekaan toimeen ilman avaruutta? Siinäpä iso kysymys! Ja tietenkin sillä vessahätä, tiedät toki paremmin :-)

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #33

Juhlapuheet ovat juhlapuheita. Ainahan niissä puhutaan yleviä.
Ja en toki tiedä oliko Buzzilla pissahätä, siksi kysymysmerkki.

Kalle Erkkilä

Nyt jopa uutistoimisto AP peruu valeuutisointiaan Trumpiin liittyen:
https://youtu.be/ArH5IcXwSD4

YLE lainaa usein AP:ta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Venäjä sekaantui USA:n presidentinvaaleihin. Tuo on absoluuttinen fakta. On taas aivan toinen asia kuinka paljon Trump hyötyi tuosta. Pitää myös muistaa ettei Trumpia itseään ole missään vaiheessa epäilty Venäjän kanssa vehtailusta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Täysi kaheli, toden totta. Eikä tämän käsityksen muodostamisessa tarvitse turvautua Trumpille vihamieliseen mediaan. Puheiden ja twiittien lukeminen riittää.

Otettakoon tuoreimpana esimerkiksi vaikka Trumpin avaruuspuheet:

"Eikö se olisi mukavaa? Voitteko uskoa, että avaruus tulee tekemään sen? Luulin, että politiikka tekisi sen. Mutta luulen, että meidän täytyy luottaa avaruuteen tässä asiassa, Trump sanoi.--- Tämä tässä on äärettömyys. Se voisi olla äärettömyys. Emme oikeastaan tiedä kunnolla. Mutta se voisi olla. Sen täytyy olla jotakin – mutta se voisi olla äärettömyys, eikö niin? Trump äityi filosofoimaan." (IS 3.7.).

Tämä replikointi puhuu itse puolestaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kinnittää huomiota kuinka mitättömillä perusteilla leimataan Trump huonoksi valtionjohtajaksi oltuaan kuitenkin vasta hetken virassaan. Onhan Trumpin jutut joskus harkitsemattimia mutta samalta näyttää se massiivinen paskapommitus mitä koko USA:n media on häntä vastaan rummuttanut jo ehkä vuoden verran. Taitaa olla pitkästä aikaa kuitenkin ensimmäinen USA:n presidentti joka pyrkii pitämään vaalilupauksensa. Tämä vaalilupausten pitäminenkö ärsyttää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mennäkseni hiukan enemmän asialinjalle noista twiiteistä ja painimatseista, on selvästi havaittavissa, että Trumpin suhde Venäjään on äärimmäisen ambivalentti, ongelmallinen ja epäselvä.

Hänen vaalikampanjansa aikana ja välittömästi sen jälkeen häntä pidettiin melko selvästi Venäjän kaverina, jopa uumoiltiin tietynasteisesta marionettisuudesta. Itse hän oli pitkälti pidättäytynyt selkeän negatiivisista lausumista Venäjää tai Putinia kohtaan.

Sitten tuli Syyrian kaasupommitustapaus, joka näytti rikkovan tuon auvoisen yhteisymmärryksen kertaheitolla. Sen kohdalta tosin myöhemmin uumoiltiin jopa, että se olikin jo ennalta tiedossa Kremlissä ja Kreml oli antanut sille hiljaisen siunauksensa suostuen myös siihen, että Trump voi käyttää sitä naamiona korostaessaan Amerikan intressien ajamista myös Venäjää vastaan tarpeen vaatiessa.

Suhteet Trumpin ja Putinin välillä tuntuivatkin toipuvan yllättävän nopeasti. Trump on sen jälkeen ollut vaatimattomasti hiljaa, kun Pentagon ja NATO ovat käyttäneet kovaa kieltä Venäjää vastaan esimerkiksi Ukrainan, Baltian ja Itämeren kohdalla.

Nyt puolestaan kukapas muukaan kuin itse Barack Obama, on vierailemassa Etelä-Koreassa ja hyvin hämäännyttävällä tavalla Amerikan suulla puhuen on vakuuttamassa tukea Etelä-Korealle sekä suhmuroimassa vastatoimia Pohjois-Korean militaristisen esiintymisen vuoksi. Jokaiselle noussee mieleen "millä mandaatilla"? Ja tällainen kysymys on aito, ei pelkästään retorinen tai irvaileva. Selvästikin hänellä on mandaatti. Jos se ei ole Trumpilta, niin sitten se on Trumpia voimakkaammilta tahoilta, jotka ohjaavat USA:n ulko- ja puolustuspolitiikkaa.

Tuohon Pohjois-Korean kysymykseen liittyy sitten myös epäselvä intressikuvio Venäjän ja Kiinan suuntaan. Vaikuttaa suuresti siltä, että USA:ssa ei Trumpia päästetä enää ulkopolitiikkaa hoitamaan, vaan hänelle kerrotaan mitä missäkin tilanteessa pitää sanoa ja jos sanominen ei mene oikein, niin sitten sitä korjaillaan. Häneen ei luoteta riittävänä vastavoimana esimerkiksi Putinille, siitä riippumatta pidetäänkö henkilökohtaisia Venäjäkytköksiä todellisina vai ei.

Tällainen tilanne on pitemmän päälle kiusallinen myös Venäjälle, koska se on menettänyt luontaisen kontaktinsa todellisiin ulkopoliittisiin vallanpitäjiin USA:ssa. Jos Venäjä on myötävaikuttanut Trumpin valintaan, se saattaa näinä päivinä alkaa ajatella, että ovat satsanneet väärään hevoseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Emme oikeastaan tiedä kunnolla. Mutta se voisi olla."

Pakko lainata presidentti Donald Trumpia.

Petteri Hiienkoski

Demokraattipuolue ja sen "ulkoparlamentaarinen osasto" tai "deep-state" ei ole niellyt vaalitappiotaan. Siihen kuuluu myös valtamedia sekä valtiolliset yliopistot, eivät pelkästään korruptoituneet virkamiehet. Sen takia presidenttia vastaan hyökätään keinoja kaihtamatta. Obaman osallistuminen tähän kampanjaan alkoi jo hänen kautensa lopulla.

Kulissien takainen filunkipeli on alkanut paljastua kongressin kuulemisten myötä. Odotan että lisää paljastuu myös Obaman touhuista, mahdollisesti vaalivilpistäkin. Tutkinta on vahvistanut Trumpin asemaa. Amerikkalaiset luottavat enemmän Trumpiin kuin valtamediaan, joka valeuutisillaan on sahanut vain omaa oksaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset