Miksu Mäenpää-Louekoski

Ylellä ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termi edelleenkin kielletty

Tänään kuultiin iloisia uutisia Saksasta, kun tietoon tuli, että Saksan liittopäivät on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain selvin äänin 393 puolesta ja 226 vastaan.  Laki mahdollistaa tulevaisuudessa samaa sukupuolta oleville pareille tasa-arvoisen oikeuden avioliittoon myös Saksassa.

Suomalaista uutisointia selatessa pisti silmään erityisesti Ylen uutinen, ”Saksa hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton”.

Ylen uutisen perusteella tulee selväksi, että suomalainen ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termi on edelleenkin Ylellä kielletty, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on jo osa suomalaista lainsäädännöllistä todellisuutta.

Yleä näyttää vieläkin vaivaavan ”yleläinen tauti”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eihän sukupuolineutraalisuus ole ns. tasa-arvoinen ainakaan terminologisessa mielessä, jos otetaan kaikki ns. suuntaukset huomioon. Ns. absoluuttiseen tasa-arvoon ei ilmeisesti vielä riitä se, että kaksi miestä voivat mennä naimisiin.

Pohdintani liittyy ainoastaan terminologiaan. Minulle riittää aivan hyvin miehen ja naisen välinen avioliitto.

Niko Sillanpää

Jaa. Johtuisiko siitä, että kyseessä on agitaattoreidensa käyttämä propagandatermi.

Mutta ole huoleti, muita alkuperältään propagandatermejä, kuten "islamofobia" ja "paperittomat" on otettu pakotettuun käyttöön.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Puhumattakaan "maahanmuuttokritiikistä", jonka jopa valtamedia kirjoittaa nykyään usein ilman lainausmerkkejä. Kuvitelkaa kirjallisuuskriitikkoa, joka ei tiedä kirjallisuudesta juuri mitään eikä haluakaan tietää, joka paasaa siitä lähes päivittäin sillä uskonvarmuudella jonka vain täydellinen asiantuntemattomuus voi ihmiselle antaa, jonka mielestä kirjallisuus on inhottavaa ja vaarallista ja olisi oikeastaan parempi ettei sitä ollenkaan olisi, niin ymmärrätte mitä tarkoitan.

Niko Sillanpää

Samaa mieltä, "maahanmuuttokritiikki" on niin surkea sana, että en jaksa uskoa, että sitä on alun perin tarkoitettu propagandakäyttöön. Valtaosalle ihmisistä kyseinen sana ei varsinkaan ensimmäistä kertaa nähtäessä tarkoita yhtään mitään, eikä sanan kumpikaan osa kerro, mistä tarkalleen ottaen on kyse. Käyttäisin täsmällisempiä ilmaisuja, kuten "globaalin vastuun vastainen", "kansallisen edun maahanmuuttopolitiikka", "moralismin vastainen", "sosialismin vastainen", "kehitysmaiden asukkaiden edun vastainen", "globaalien tulonsiirtojen vastainen", "globaalin solidaarisuuden vastainen", "globaalin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vastainen", jne.

Mitä tulee suomalaiseen julkisrahoitteiseen maahanmuuttotutkimukseen, se on tieteelliseltä laadultaan olematonta tendenssitutkimusta, jonka pääasiallisena tarkoituksena on kehitysmaalaisten etujärjestönä toimiminen. Poikkeuksena voitaneen mainita VATT, joka kyllä aina välillä julkaisee relevanttiakin tutkimusta, joka kuvaa todellisuuden sellaisena kuin se on, mutta tällöinkin tulosten raporteissa on latteita "mutku-heidän-ihmisoikeutensa"-disclaimereita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Tietysti se on tarkoitettu propagandakäyttöön. Se on eufemismi rasismille, ja läpi menee kuin väärä raha.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #26

Maahanmuuttokriittisyys voi kohdistua muista kuin yhteiskuntaa rakentavista syistöä muuttaviin, ilman mitään muuttajien rasistista perää olevaa jaottelua ihonvärin, alkuperämaan, uskonnon jne. perusteella.

Maahanmuuttokriittisyys voi olla myös esim. oleskeluluvan myöntämisen perusteiden heppoisuutta koskevaa poliittista kritiikkiä, jälleen riippumatta ihonväristä, uskonnosta tms. tekijöistä.

Eli olet väärässä: maahanmuuttokriittisyyttä on olemassa myös ilman rasismia. Tai siis voit olla oikeassakin niiden mielestä, joille maailma näyttäytyy mustavalkoisena. Ja ole vaan, ei se ole minulta pois.

Pekka Pylkkönen

Sukupuolineutraali-sana kuvaa lain sisältöä. "Tasa-arvoinen" ei sinällään anna sille mitään merkityksellistä, objektiivista sisältöä. Sitä käytetään yksinomaan luomaan positiivista arvolatausta.

Vaikka sukupuolineutraalia avioliittolakia kannatinkin (ja kannattaisin edelleen mikäli asia vaatisi mitään kannanottoa), propaganda termejä hämärtämällä on typerää. Suurin osa ihmisistä varmasti kykenee ottamaan asiat asioina ilman aivopesuakin.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Samaa mieltä. Saksaan tulee nyt tasa-arvoisempi avioliittolaki mutta en näe ongelmaa jos uutisoinnissa sitä kuvaillaan sanalla sukupuolineutraali.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kas, tämä Ylen ns. linja alkaa menemään mielenkiintoiseksi:

https://yle.fi/uutiset/3-9699638

Onko vapautumista ilmassa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä Ylelläkin saa asioista puhua oikeilla nimillä. Tasa-arvoinen avioliittolaki on juuri sitä mitä nimikin sanoo. Sukupuolineutraalista avioliittolaista puhumista en koskaan ole ymmärtänyt, kyllä miehet ovat miehiä ja naiset naisia täysin riippumatta siitä kenet naivat.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Näköjään saa, vaikka ihmetyttää tuo muutamaa tuntia aikaisempi Ylen uutinen, joka tuntuu elävän jotakin kenties mennyttä Yle-aikaa:

https://yle.fi/uutiset/3-9698645

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Aivan totta. Mutta itse tekstissä kuitenkin todetaan:

"Selvä enemmistö saksalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittoa, kuten myös mies- ja naisparien adoptio-oikeutta."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Joo, otsikointi on varmaan vähän kiireessä vedetty. Soinin sutkaukset mahtuu paremmin otsikkoon kuin tasa-arvoisen avioliittolain kaltainen yhdyssanahäkkyrä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

Tein muuten mielenkiintoisen havainnon oikeusministeriön sivuilta.

Googlen hakutuloksissa näkyi OM:n uutinen hakusanalla tasa-arvoinen avioliittolaki mutta se oli poistettu.

Hakusanoilla tasa-arvoinen avioliittolaki ja oikeusministeriö löytyi kolme OM:n uutista mutta ne on poistettu.

http://oikeusministerio.fi/fi/index/valmisteilla/l...

http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/...

http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/...

Siis oikeusministeriökin on käyttänyt termiä tasa-arvoinen avioliittolaki esim. uutisissaan mutta ne on putsattu jostakin syystä pois.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Tasa-arvoinen avioliittolaki on juuri sitä mitä nimikin sanoo.»

No ei oikeastaan. Tasa-arvoa on aika monenlaista ja monentasoista, eikä nimestä suoraan käy selville mitä ja millaista tasa-arvoa tarkoitetaan. Tarkoittaako se, että rahvaaseen kuuluva mies saa mennä naimisiin säätyläisnaisen kanssa vai mitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Sitäkin, mutta tämä oikeushan Suomessa on toteutunut ajat sitten.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksassa kukaan ei käytä termiä "tasa-arvoinen avioliitto".

Se on "Ehe für Alle", avioliitto kaikille, arkikielisesti Homo-Ehe.

Suomalaisten tiedotusvälineiden ei pidäkään asettaa suomalaisia ajatusmalleja muiden maiden päälle. Avioliitto ei ole ollut Saksassa lgbt-väelle erityisen tärkeä asia, ja osa vastustaa sitä avoimesti "itsepetoksena".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sisällöllisestihän se on aivan samanlainen, joten voi sitä kutsua tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, jos niin haluaa. Tasa-arvoisuuttahan on juuri se, että nyt jokaisella on samanlainen oikeus mennä tai olla menemättä avioliittoon.

Pekka Pylkkönen

Tuohan on vain epätäsmällisen sanan määrittelyä itse haluamallaan tavalla.

Entä jos Mohammed haluaisi mennä naimisiin 9-vuotiaan kanssa. Voiko hän? Ei. Jokaisella ei siis ole samanlaista mahdollisuutta mennä naimisiin. Ikä voi olla sinulle ongelma mutta sehän on vain omaa rajoittuneisuuttasi.

Tasa-arvo on sanahelinää jolla pyritään oikeuttamaan ihan mitä sattuu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Ei sillä edelleenkään yritetä oikeuttaa mitä sattuu, ainoastaan aikuisten oikeus solmia keskenään liittoja. 9-vuotiaan kanssa ei aikuinen voi solmia tasa-arvoista liittoa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Eikö tasa-arvoperiaate pidä mielestäsi sisällään vaatimusta olla syrjimättä ihmisiä iän perusteella? Miksi juuri sinun käsityksesi tasa-arvosta, erityisesti sisältäen vielä ikäsyrjinnän, on oikeaa tasa-arvoa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Älä leiki tyhmää. Alaikäinen ja täysi-ikäinen eivät ole tasavertaisia. Et kai puolustele pedofiliaa? Rajansa katolisuudellakin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #25
    «Alaikäinen ja täysi-ikäinen eivät ole tasavertaisia.»

Eivät tasavertaisia, mutta lain mukaan tasa-arvoisia. Jos tasa-arvo on nyt määritelty oikeudeksi mennä naimisiin kenen tahansa kanssa, tai ylipäätään mennä naimisiin, lasten tasa-arvo ei toteudu. (No tarkalleen Suomessa ei ole mitään aivan ehdotonta avioikärajaa...)

Eli kyllä tässä tasa-arvoisen avioliiton käsitteessä selvä ongelma vaikuttaa olevan, sana ei aivan toimi jos sitä käytetään nimityksenä samaa sukupuolta olevien avioliittolaille.

Tietenkin voidaan sanoa, että sukupuolineutraali avioliittolaki parantaa tasa-arvoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #29

Mistä lähtien homoliittojen puolustajat ovat olleet ainoita, jotka ovat huolissaan myös lasten oikeuksista?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jaaha, no mikä siinä sitten mahtaa olla niin "itsepetoksellista"?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Merkel hoiti tämän vaaleja haittaavan kysymyksen pois päiväjärjestyksestä muuttamalla äänestyksen omantunnonkysymykseksi. Sitä ennen Merkelin puolue Saksan kristillisdemokraattinen unioni oli ryhmäpäätöksellään estänyt sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisen liittopäivillä. Vähän samaan tapaan nyt menetellään, kuin Suomessa alkoholipolitiikan kanssa ollaan nyt tekemässä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä Merkelillä pelisilmää on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tulee melkein olo, että turhaan puolustin sukupuolineutraalia avioliittoa tällä alustalla. Lukemattomia tunteja tuli vietettyä noissa väittelyissä. Mistään tasa-arvosta ei kuitenkaan ollut kyse. Vain siitä, että kukin saisi avioitua haluamansa kumppanin kanssa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Tasa-arvoinen avioliitto on tosiaan yhtä epäselvä termi kuin vaikka yleinen äänioikeus, josta ei ollenkaan käy ilmi, kuinka yleinen se äänioikeus on. Parempi olisi puhua sääty-ja-sukupuolineutraalista äänioikeudesta.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Tuo sääty- ja sukupuolineutraali avioliitto kuulostaa ihan hyvältä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset