Miksu Mäenpää-Louekoski

Huhtasaari levittää puolueeksi aikovan äärijärjestön propagandavideota

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari jakoi 4.6. julkaisemansa kirjoituksen yhteydessä Suomi Ensin -järjestön kuvaaman videon, jolla Vesalan koulun oppilas oli hakemassa koulultaan päättötodistuksen järjestön omien ”turvamiesten” saattelemana.

Koulun tulee poistaa uhka eikä sen kohde. Eikö joku kivapoliiseista olisi joutanut turvaamaan tyttöä, jotta hänkin olisi saanut osallistua oman koulunsa päättäjäisiin? Voisiko joku tutkiva journalisti, jota fatkat kiinnostaa tehdä tästä jutun? ”, totesi Huhtasaari lyhyesti.

Loppu Huhtasaaren kirjoituksesta olikin sitten videota. Huhtasaari vaikutti eläytyvänsä nimenomaan siihen näkökulmaan, jota videolla tarjoiltiin.

Videolla oppilas esitetään Suomi Ensin -järjestön asian puolesta Vesalan peruskoulun lähettyvillä pidetyssä mielenosoituksessa sankarillisesti puhuneena nuorena, joka on joutunut monikulttuurisuuden piirittämäksi ja tarvitsee avukseen Suomi Ensin -järjestön päättötodistuksen hakumatkalle.

Videon perusteella on selvää, että nimenomaan Suomi Ensin -järjestö pyrkii keinoja kaihtamatta ottamaan tilanteesta kaiken propagandahyödyn.

Häikäilemättömyys ilmenee muun muassa siitä, että päähenkilö on alaikäinen, jonka henkilöllisyys, etunimi ja kasvot, käyvät videosta ilmi.

Suomi Ensin -järjestö on väkivaltainen ja oikeistoradikaali äärijärjestö, joka pahimmassa tapauksessa iskee leimansa videon päähenkilöön pitkiksi ajoiksi.

Kyseessä on vasta lapsi.

Huhtasaaren toimintaa on vaikea ymmärtää juuri muuna kuin poliittisena opportunismina, millä hän pyrkii flirttailemaan suomalaista äärioikeistoa lähellä olevien ainesten kanssa.

Onko kansanedustaja Huhtasaari kenties yhtä häikäilemätön, kuin karkeakieliset Suomi Ensin -miehet?

Erittäin oudon eettisessä mielessä tilanteesta tekee se, että Huhtasaari on itse koulutukseltaan opettaja.

Erikoista on sekin, että perussuomalainen kansanedustaja levittää puolueeksi aikovan äärijärjestön videota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kyseinen lapsi saa äitinsä luvalla kuulemma hengailla Suomi ensin porukan kanssa ja viettää jopa öitä miesten seurassa. Hieman arveluttavaa.

Lasta hyväksikäytetään törkeästi, jopa kansanedustaja Huhtasaaren toimesta. Iljettävää.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Siinä olisi lastensuojeluilmoituksen paikka...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Niin, Huhtasaarihan sen voisi tehdä. Itseasiassa lastensuojelun pitäisi itse tehdä johtopäätökset asian tiimoilta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täytyypä sanoa, että minua ihmetyttää se, että viisikymppiset äijät tahtovat hengailla alaikäisen teinitytön seurassa...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mikäköhän niillä mahtaa olla mielessä? Tuskin pipari?

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Mitä hempuraa? Kertoo enemmän kommentoijasta kuin Suomi Ensin - tosi-tv -porukan janareista tämä kommentti.
Jos näin herkällä tehtäisiin lastensuojeluilmoituksia, olisi työttömyysongelma ratkaistu.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Huhtasaarihan vaati, että median pitäisi selvittää tapauksen taustat. Valitettavasti tuo julkaistu video varmistaa sen ettei yksikään vastuuntuntoinen media koske tapaukseen.

Kyse on alaikäisestä, jonka henkilöllisyys on vuodettu julkisuuteen. Jos paljastuu, että tyttö on esim. itse koulukiusaaja, media ei voi julkistaa tietoa.

En usko, että de Witt on niin älykäs, että olisi osannut suunnitella tilanteen etukäteen. Kaveri julkaisi videon vain silkkaa vastuuttomuuttaan. Koska tytön henkilöllisyys on julkisessa tiedossa, ainoastaan äärioikeiston näkemys asiasta jää verkkoon elämään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perussuomalaisilla on oma media Suomen Uutiset. Matias Turkkila on sen päätoimittaja. Miksi Suomen Uutiset vaikenevat? Olen shokissa!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

SU on mukamedia. Talouskasvusta viikoittain viisi uutista joita kukaan ei lue.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Voi olla, että tulevaisuudessa Suomi Ensin-liikkeen kaltaisilla järjestöillä ei ole enää mitään asiaa edes koulujen läheisyyteen.

Semmoisen hässäkän saivat kyllä aikaan.

Ja hyvä niin, jos tämän suuntaiset johtopäätökset tehdään viranomaisissa, jotka asiaan jotenkin voivat valtuuksillaan vaikuttaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Voisihan sitä joku järjestää koulun lähistölle tai jopa alueelle mielenosoituksen huumeiden puolesta. Mitenköhän siihen poliisi ja muut tahot suhtautuisivat?

Nythän oli kyseessä vain pieni rasisti joukko.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Oli Suomi Ensin- porukan mielipiteistä mitä mieltä tahansa, niin ollaan kyllä vaarallisella tiellä jos mielipiteen-, kokoontumis- ym. vapauksia ruetaan rajoittamaan. Monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa kannattavia järjestöjäkö vain pitäisi kouluihin päästää? En itse ainakaan olisi antamassa kenellekään tällaista päätösvaltaa.

Ainoa oikea tapa on kertoa erilaisista mielipiteistä myös kouluissa. Tiedon pimittäminen ja tietyn ajatusmaailman yksipuolinen tuputtaminen ei pitäisi olla kriittistä omaa ajattelua kehittävää koululaisillekaan. Koulun pitää antaa oikea kuva yhteiskunnasta. Lisäksi tulee petetty olo, kun myöhemmin huomataan ettei annettu tieto olekaan ollut tasapuolista.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Suomi Ensin-liikkeen motiivit ovat avoimen rasistiset.

Kyllä toki oppilailla on oikeus tietää jossakin vaiheessa myös äärijärjestöistä ja varsinkin niiden vaaroista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Huhtasaaren juttu on vissiin poistettu täältä? Joku sentään välittää siitä tytöstäkin näemmä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #11

Hyvä niin. Onkohan se toinenkin blogi poistettu jossa oli sama aihe ja sama video. En nyt muista kirjoittajaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Olisikohan Huhtasaari itse ymmärtänyt poistaa, koska se toinen blogi vielä löytyy täältä?

Aikamoinen moka kansanedustajalta levittää tuollaista videota alaikäisestä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Suomi Ensin -järjestö on väkivaltainen ja oikeistoradikaali äärijärjestö, joka pahimmassa tapauksessa iskee leimansa videon päähenkilöön pitkiksi ajoiksi"
Miksi avaaja valehtelee Suomi Ensin järjestön toimintaan ei kuulu väkivallan käyttö. Ja miten tämä oikeistoradiakalismi oikein määritellään.

Katsoiko avaaja olenkaan sitä videota? Videolla tyttö vain vastasi asiallisesti Marcon kysymyksiin. Ja tästä häntä rankaistaan kieltämällä tulemasta päätösjuhliin. On erittäin outoa, että ette ole lainkaan huolissaan! On se kamalaa kun koulussa on edes yksi oppilas jota ei ole onnistuttu aivopesemään monikulttuurisuushössötyksella.

Se on jännä juttu myös, että samat ihmiset, jotka eivät näe mitään paheksuttavaa siinä, että turvapaikanhakijat vierailevat päiväkodissa. Ovat huolissaan siitä, kun 16-vuotias tyttö vastailee kysymyksiin mielenosoituksessa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mitä paheksuttavaa siinä olisi, jos turvapaikanhakijat vierailisivat päiväkodissa?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Suomi Ensin -järjestö on väkivaltainen ja oikeistoradikaali äärijärjestö, joka pahimmassa tapauksessa iskee leimansa videon päähenkilöön pitkiksi ajoiksi"

Jos väität, että olet oikeasti huolissa siitä, että tämä teini saa leiman otsaansa vierailustaan Suomi Ensin leirissä. Kuitekin teet siitä oman blogikirjoituksen, joka on muuten suosituin tällä hetkellä. Jokaisella on hyvin helppo käydä youtubessa tai mv-lehdestä katsomassa tytön henkilöllisyys.

Todellisuudessa harva ihminen suhtautuu Suomi Ensin liikeeseen yhtä hysteerisesti kuin aloittaja ja hänne lakeilijansa. Valtaosa esim. ymmärtää, että kyseessä on väkivallaton täysin demokraattisesti toimiva järjestö.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Viimeinen lause lienee huumoria?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Jos väität, että olet oikeasti huolissa siitä, että tämä teini saa leiman otsaansa vierailustaan Suomi Ensin leirissä. Kuitekin teet siitä oman blogikirjoituksen, joka on muuten suosituin tällä hetkellä. "

Eräs blogini pääpointti oli tuoda esille kansanedustajan toiminta jakaessaan videon kirjoituksessaan.
Kansanedustajan arvovaltaa ja näkyvyyttä on käytetty räikeästi väärin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Jokaisella on hyvin helppo käydä youtubessa tai mv-lehdestä katsomassa tytön henkilöllisyys"

Itsehän noita hakuohjeita näytät jakelevan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämä vaikuttaa ikävältä tapaukselta, mutta en nyt näe miten alaikäisen osallistuminen lainmukaiseen mielenosoitukseen ja vieläpä ilmeisesti vanhempien luvalla olisi mitenkään laitonta. Koululla kuitenkin voi olla jotain asiaan sanomista, mikäli osallistuminen tapahtuu kouluajalla ja koulun alueen ulkopuolella, vaikkakin alueen välittömässä läheisyydessä kadulla. Kuitenkin menee vaikeaksi, mikäli koulu sallii osallistumisen muihin mielenosoituksiin, mutta evää oikeuden osallistua toisiin.

Samoin alaikäinen saa esiintyä videolla omasta tahdostaan ja vanhempien luvalla, mikä sekin on ilmeisesti järjestynyt.

Lasten osallistuminen erilaisiin aatteellisiin ja uskonnollisiin tilaisuuksiin on tietenkin erittäin tavallista, myös mielenosoituksiin.

On siten vaikea nähdä, että tässä olisi tapahtunut mitään laitonta. Toki sitä voi pitää huomionarvoisena, että Huhtasaarella synkkaa tuon porukan kanssa turhankin hyvin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mikäli 16-vuotias tyttö viettää yöt ja päivät suomi ensin porukan suojissa vanhempien luvalla, pitää kyllä jonkun viranomaisen tutkia vanhemmatkin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

En tuossakaan yksityiskohdassa näe mitään laitonta tai mitään mihin voisi puuttua. Kyllä 16-vuotias saa osallistua kaikenlaiseen toimintaan ja nukkua harrastusporukoiden leireillä tai luonakin, ainakin siis vanhempien luvalla. Vaikka harrastusporukat olisivatkin vähän vanhempia.

Jos pelko on, että siellä tapahtuisi jotain pariutumista, huomauttaisin että Suomessa suojaikä on 16 vuotta. Tyttö ilmeisesti hengailee tuon porukan kanssa ihan omasta tahdostaan, joten jos mahdolliset pariutumisjutut pysyvät tahdonmukaisina, on siihen vaikea sanoa mitään.

Se, että se tuntuu keljulta, ei tarkoita että se olisi laitonta tai että sille voisi tehdä mitään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minusta on huolestuttavaa että koulurauhaa häiritään. Muillakin lapsilla on oikeuksia kuin tuolla tytöllä.
Ehkä Huhtasaari on loikaamassa uuteen puolueeseen.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Marko kouluajan ulkopuolella tyttö osallistui mielenosoitukseen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pääasia tässä lienee se häikäilemättömyys, jolla Suomi Ensin-liike suhtautuu lasten henkiseen koskemattomuuteen.

Tämä pätee myös siihen lapseen, jonka Suomi Ensin-porukka veti pelinappulakseen synnyttääkseen koululla mahdollisimman suurta kahtiajakautuneisuutta.

Huhtasaari on myös kämmännyt pahemman kerran.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikäli lait eivät ole muuttuneet viime aikoina, myös yksityispuhelun luvaton julkistaminen on rikos. Tuskinpa de Witin lössi rehtorilta julkistamiseen lupaa on edes kysynyt – saati kansanedustaja Huhtasaari, joka näin ollen myös lienee syyllistynyt rikokseen.

Marko Parkkola

Mikä rikoslain pykälä tulisi kyseeseen?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kenties viestintäsalaisuuden rikkominen. (Rikoslaki 38 luku 3 §)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

Ei tuo viestintäsalailu ainakaan näytä toimivan poliisien oman keskustelukerhon osalta.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #25

Ei onnaa. Viestin laillisella vastaanottajalla on täysi oikeus tehdä viestille mitä haluaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #30

Ok, en ole niin paljon lainoppinut, että osaisin sanoa saako koulun rehtorin kanssa käydyn puhelinkeskustelun koulun alaikäisestä oppilaasta laittaa julkiseksi. Ottaen huomioon senkin seikan, ettei siellä toisessa päässä ole edes tytön huoltaja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mark, ei laki Suomessa aivan noin pitkälle mene.
Jos joku lähettää sinulle viestin tai sanoo sinulle jotakin, niin sinulla on oikeus se viesti sinällään julkistaa vaikka koko maailmalle.

Eri asia on, jos vääristelet toisen sanomaa ja joudut kunnianloukkauksesta oikeuteen. Ainahan viestin lähettäjä voi toivoa, että "älä kerro kenellekään", mutta silloin hän joutuu vain luottamaan sinuun - ei lakiin.

Eihän Sipilääkään syytetty siitä, että hän oli omin lupinensa kopioinut kansalaislta saamiaan meilejä YLE:lle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

No, Sipilä ei julkistanut niitä meilejä, ja julkistiko edes YLE, en muista, tuskin ainakaan sellaisenaan, nimineen päivineen.

Käsittääkseni kuitenkin on olemassa kirjesalaisuus, joka koskee myös tallenteita ja nettiä. Eli sellaisenaan julkaistu yksityinen viesti on lainvastainen jos joku osapuoli tulee nimetyksi – korjatkaa, jos nämä lait on hiljattain muutettu ilman että tiedän siitä.

Mikäli entiset lait ovat vielä voimassa, keikkuu esim. poliisien foorumilta julkaistu keskustelu ainakin laillisuuden rajoilla – siitä oli kuitenkin poistettu kommentoijien nimet. Ja nimet kaiketi ovat olennainen pointti tässä julkistamisasiassa. Jos tallenne tai viesti julkaistaan nimettömänä, ei tietääkseni synny laillisuusongelmaa, mutta esim tässä Huhtasaaren keississä nimet tulivat julki, ja myös kaiketi alaikäisen henkilöllisyys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Tuo käsityksesi lienee aika yleinen väärinkäsitys Suomessa.

Kirjesalaisuus koskee sitä, että toisten kirjeitä ei saa avata ja jos kuitenkin avaa, niin uusi lisärikos on sisällön julkaiseminen. Vastaanottaja saa julkaista sisältöä kylläkin.

Tietysti virkavastuulla toimivan tulee noudattaa salaisiksi leimattuja merkintöjä. Mutta jos minä lähetän sinulle herjauskirjeen, niin mikään laki ei estä sinua julkaisemasta sitä vaikkapa Facebookissa tai missä tahansa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #35

Ajattelin jotakuinkin tällaista:

"Viestintäsalaisuuden loukkaus

Joka oikeudettomasti

1) avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muun suljetun viestin taikka suojauksen murtaen hankkii tiedon sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä taikka

2) hankkii tiedon televerkossa tai tietojärjestelmässä välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron taikka muun vastaavan televiestin sisällöstä taikka tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta,

on tuomittava viestintäsalaisuuden loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."

Miten tätä "oikeudettomuutta" tulkitaan on sitten oma asiansa.

Ja sitten vielä tällainen:

"Salakuuntelu

Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa

1) keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, taikka

2) muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan,

on tuomittava salakuuntelusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #36

Luulisin, että tässä keississä ratkaisee se, onko kysymys yksityispuhelusta vai ei. Vaikuttaa rajatapaukselta, koska rehtori on virkamies ja puhelu liittyi hänen työhönsä, vaikka alaikäisen asioita käsiteltiinkin. 16-vuotiasta ei ehkä katsota sillä tavalla lapseksi, että puhelu olisi yksityinen sillä perusteella. Näytti siltä, että puhelu julkistettiin 16-vuotiaan suostumuksella.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Melkoisia tätejä ,sanoisin.

Mutta kun harmittaa niin mahottomasti niin täytyyhän sitä yrittää etes jotakin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mitä? Onko täällä Martikaisen tätejä vai mitä tarkoitat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset