Miksu Mäenpää-Louekoski

Avioliitto ja korkeakulttuuri

Avioliitto on ennen kaikkea maallinen instituutio. Kyse on yhteiskunnan lainsäädännöllä sääntelemästä parisuhteen muodosta. Päästäkseen perheen tueksi ja turvaksi säädettyjen lakien piiriin puolisoiden on solmittava avioliittolain määräämässä järjestyksessä avioliitto, toteaa Väestöliitto sivuillaan. Avioliittoa koskeva lainsäädäntö muuttui 1.3. siten, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on tasa-arvoinen mahdollisuus solmia avioliitto.

Siitä huolimatta, että avioliittoon voidaan vihkiä siviilivihkimisen lisäksi myös kirkollisella vihkimisellä, ei mikään muuta avioliiton puhtaasti maallista ulottuvuutta yhtään miksikään. Tästä varsin hyvin tietoinen Aito avioliitto -yhdistys onkin omien ideologiensa johdattamana kehitellyt teorioita, joiden mukaan vain miehen ja naisen väliset avioliitot salliva yhteiskunta voisi edustaa korkeakulttuuria. Samojen teorioiden keskeisenä väitteenä on, että samaa sukupuolta olevien parien avioliitot salliva yhteiskunta on matkalla kohti korkeakulttuurin tuhoa.

Aito avioliitto -ideologien teoriat pohjautuvat oletuksille, joiden varsinainen lähde on arvokonservatiivi kristillisyys. Teorioissa on kyse halusta muotoilla vain näennäisesti sivistyneempään pakettiin asenteet, joiden ytimessä ovat näkemys ihmisistä eriarvoisina olentoina ja tarve hakea oikeutusta syrjinnälle.

Rappeuttavaa pohjasakkaa tässä asennemaailmassa edustavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt; ei mitään asiaa ”ihmisten kirjoihin”, mikäli elävät sellaisina kuin todellisuudessa ovat.

Niin valitettavaa kuin se onkin, korkeinta länsimaista sivistystä edustavia asemia käytetään brutaalisti hyväksi propagoitaessa ideologioita, jotka todellinen korkeakulttuuri tunnistaa sivistymättömyydeksi, kaikkea tieteellistä uskottavuutta vailla olevaksi. Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka on elävänä todisteena siitä, miten akateemista asemaa käytetään hyväksi pseudotieteellisten käsitysten markkinoimisessa, joiden tukena ovat varsin laajat kansainväliset pseudotieteen verkostot. Verkostot palautuvat tyypillisesti tiukan konservatiivikristillisen taustan omaaviin akateemisiin vaikuttajiin.

Aito avioliitto -ideologia on uponnut maalliseen yhteiskuntaan heikon puoleisesti. Tästä on todisteena muun muassa voimassa oleva aidosti tasa-arvoinen avioliittolaki, joka mahdollistaa myös homoparien avioliitot.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tukee avioliittoinstituutiota. Se on myös merkki siitä, mitä on länsimainen korkeakulttuuri; aito länsimainen korkeakulttuuri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Nyt on vuorossa Patmoksen jäätelöpalloilla leikkiminen:

http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1005/totuu...

Varsin "ylevää"!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Taitaa vaan joku elätellä toiveita, että joku tulee ja lipasee kun jäde sulaa..

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jaaha, sieltä se lisääntyminen taas tuli.

Muistin juuri, että minähän kirjoitin homojen lisääntymisestä jo vuosia sitten.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/77075-homojen-lisääntyminen

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En oikein ymmärrä miksi Aitoavioliittolaiset kantavat huolta homoseksuaalien lisääntymisestä, kun he eivät hyväksy nykyisiäkään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Päivän Hesarissa Annamari Sipilä kirjoittaa korkeakulttuurin laadun merkin olevan 180 astetta eri suunnassa kuin Puolimatkalla ja muilla houruilla: mitä vapaammin nainen voi toteuttaa seksuaalisuuttaan, sen parempi kulttuuri ja yhteiskunta on kaikille. Aika hyvä indikaattori.

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005228258.html?...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tasa-arvoinen kulttuuri voi olla parempi, mutta ei välttämättä elinvoimaisempi. Tasa-arvo käytännössä alentaa syntyvyyttä, mikä muodostaisi ongelman demografisessa kehityksessä, ainakin suppeasti tarkasteltuna. Samaa demografista ongelmaa on nähty muslimien globaalisti hurjassa lisääntymistahdissa, minkä johdosta monet ajattelevat, että muslimien rajaton lisääntyminen ajaa meidät muut sukupuuttoon, ainakin jos liikkuvuutta ei rajoiteta.

Välttämättä kuitenkaan ei, sillä tasa-arvon ja maallisuuden tuomat vahvuudet kulttuurille ovat lisänneet niiden globaalia suosiota ehkä jopa nopeammin kuin mitä syntyvyys. Tasa-arvoiset maalliset ihmiset ovat siis lisääntyneet nopeammin ideologisesti kuin biologisesti.

Eli ei haittaa, jos uskonnolliset konservatiivit lisääntyvät muita nopeammin, jos he maallistuvat vielä nopeammin. Näin on käynyt muun muassa lestadiolaisuuden suhteen. Ne tehdastahtiin syntyvät lapset jättävät uskontonsa vielä nopeammin.

Tuleeko tämä ilmiö sitten jatkumaan ikuisesti, on se suuri kysymys. Tasapainotila voi löytyä ääripäistä – joko maallistuneen liberalismin tai uskonnollisen konservatismin tuhosta – tai se voi löytyä jostain väliltä. Kehitys voi myös jatkua dynaamisesti alati muuttuvana.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Poliittisena muoti-ilmiönä on tällä hetkellä arvokonservatiivi ja populistinen kansallismielisyys (uusnationalismi), joka osittain selittää Aito avioliitto-yhdistyksen kaltaisten toimijoiden syntymisen. Aito avioliitto-yhdistyksen ideologinen yhteistyö KD:n ja PS:n kaltaisten puolueiden kanssa on suorastaan saumatonta. Tämä on näkynyt esim. kansalaisaloitteiden käsittelyn yhteydessä.

Tämän muoti-ilmiön, joka ei ole suinkaan mitään uutta historiassa, perusteella voisi tietysti sanoa, että ilmassa on dynaamisuutta. Mutta pitkässä juoksussa arvoliberalismilla ja maallistumisella tulee ainakin länsimaisittain tarkasteltuna olemaan voittajan rooli.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Rooman valtakunta oli elävä esimerkki tästä...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Avioliitto on asetettu yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi ennen kuin valtiota oli edes olemassakaan. Valtion tulee suojella ja osin säädellä tätä perusyksikköään, mutta valtio ei voi muuttaa avioliiton olemusta (yhden miehen ja yhden naisen liittoa) muuksi.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

" valtio ei voi muuttaa avioliiton olemusta (yhden miehen ja yhden naisen liittoa) muuksi"

Kyllä voi ja on voinut niin Suomessa kuin Ruotsissakin (ym.).

Kuka on asettanut avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mahtaako Väänänen viitata kommentillaan tuohon erääseen satukirjaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Avioliitto tunnetaan myös luonnonkansojen keskuudessa, missä ei ole lakia säätävää valtiota.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #10

Luonnonkansojen parista tunnetaan myöskin moniavioisuus. Sitä paitsi eikö vanhasta testamentistakin tunneta se myös.
Niin että kuka asetti ja mitä asetti?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #11

Paikalliset ja tilapäiset poikkeamat eivät millään muotoa tee tyhjäksi sitä, että edelleen yhden miehen ja yhden naisen pysyvä liitto on avioliiton olemus.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #13

Maailmanhistoriaan verrattuna Suomen kirkko ja Luterilaisuus ja noiden ihmisen keksimien järjestelmien ihmisiä satoja vuosia tuhonneet sairaat moraliteetit ovat paikallinen ja tilapäinen poikkeama. Mitä enemmän halutaan puuttua muiden seksuaalisuuteen, sitä enemmän puuttujilla on itse sen kanssa ongelmia --- jotka projisoidaan.
-
PS: näin on vaikka maailmanhistoriana pidettäisiinkin uskovien käsitystä - että maailma ja ihminen luotiin 6500 vuotta sitten ja tiedemiehet ovat liimanneet dinosaurukset valaanluista kokoon.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

Avioliiton "olemus" sisältää esim. Suomessa myös samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Sama on myös Ruotsissa.

Toisaalta:

"Evankelis-luterilaisella kirkolla ja muilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on tällä hetkellä oikeus asettaa uskonnosta johtuvia lisäedellytyksiä avioliittoon vihkimiselle, ja näin olisi myös jatkossa. Uskonnollinen yhdyskunta voi esimerkiksi päättää, että he vihkivät avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä evankelis-luterilainen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat saavat edelleen itse päättää, miten suhtautuvat samaa sukupuolta olevien avioliittoon."

toteaa kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Miksi valtion pitää puuttua siihen, mitä täysi-ikäiset tekevät keskenään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset