Miksu Mäenpää-Louekoski

PS ja epätoivo – Poliittisista änkyttäjistäkö pelastus?

Keskustan Juha Sipilän kokoamaan hallituspohjaan osallistuminen on tiennyt Perussuomalaisille nopeaa alamäkeä. Tämä on ilmennyt selkeänä trendinä puolueiden kannatusmittauksissa. Poliittisen epätoivon ilmapiiri on vallannut puolueen, mikä ilmenee kaikenlaisena populistisena poukkoiluna, joka on omiaan aiheuttamaan ainakin näennäistä hallitusrivien rakoilua. Pääministeri Sipilä joutui korjaamaan puolueen puheenjohtajaehdokas Sampi Terhon Eurooppa-ministerinimityksen johdosta antamia lausuntoja, jotka olivat omiaan herättämään kysymysmerkkejä hallituksen harjoittamasta Eurooppa-politiikasta. Terho on viime aikaisissa ulostuloissa kunnostautunut myös Fixit-populismillaan, mistä on uutisoitu ulkomaisessa mediassa.

Totuus on se, että vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaisia äänestäneen kuluttajansuoja on suorastaan olematon. Puolue pääsisi kaiketi Guinnessin ennätysten kirjaan heittämällä toinen toisensa perään tapahtuvilla takinkääntötempuillaan.

Perussuomalaisten tosiasiallisesti harjoittama politiikka on tavanomainen tarina itsetarkoituksellisesta vallan paaluttamispyrkimyksestä, jota tehdään hallitusvastuusta käsin – äänestäjille annetut lupaukset voidaan tässä touhussa unohtaa kertaheitolla.

Elitismi on astunut itseään elitismin vastustajana mainostaneen puolueen poliittiseen repertuaariin.

Vallasta huumautunut johtokaarti ei ole piitannut edes hallituskumppaneiden kunnioittamisesta, mistä työmies Putkosen ja muiden hallitusvastuun aikana laatimat mustat listat ovat eläviä esimerkkejä.

Perussuomalaiset syöttävät veronmaksajien rahoja ajatuspajoihinsa, joissa maalaillaan Kokoomuksesta puoleksi vasemmistolaista pelkästään siitä syystä, että puolueessa on myös arvoliberaaleja. Tuotoksilla propagoidaan todellisuuden ylle arvokonservatiivia savuverhoa.

Ei uppoa enää kansaan.

Puheenjohtaja ja ulkoministeri Soinin jatkopesti ministerinä varmistettiin nimittämällä todennäköisesti puolueen tulevaksi puheenjohtajaksi nouseva Sampi Terho kulttuuri- ja Eurooppa-ministerin paikalle.

Pelin henki on selvä kansalle.

Valtakunnan politiikan tasolla Perussuomalaisia eivät tule pelastamaan mitkään poliittiset änkyttäjät. Ei siihen pystyisi edes vanhaksi kehäketuksi tituleerattu Soini.

Täytyy sanoa, että pitkälle ovat muut hallituspuolueet saaneet sinkua.


Suomenmaa (29.4.2017): Sipilä: Terhon nimitys ei muuta hallituksen EU-linjaa

Iltasanomat (29.8.2015): Putkosen ”musta lista” kuumensi tunteet – nyt puhuvat listalle päätyneet

Iltalehti (30.4.2017): Anna-Maja Henriksson kritisoi eurooppaministerin valintaa: "Juuri nyt alkaa näyttää todella huonolta"

Uusi Suomi (30.4.2017): Kova ryöpytys Sampo Terhon valinnasta: ”Alkaa näyttää todella huonolta”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan sama vaikka PS häviäisi kokonaan.. Vassarit/Sdp tulee tilalle, mikä muuttuu?? Ei mikään! Sama kurjistaminen jatkuu ja No.. Ehkä rajat aukeavat vielä enemmän! Kohta haetaan Verorahoilla pakolaisia jostain Afrikan syvimmistä metsistä, selvittämättä mitä kannabaaleja on joukossa mukana...

SDP/Vassarit ei mahda mitään koska Kesk.KOk on valtiaana.. Ensi vaalejen jälkeen jompikumpi noista johtaa en tiedä vielä kumpi, ja toinen on toisen tai kolmantena! Ja siitä on taas hyvä tehdä 2 vs 1 tilanteita.. Joissa se 1 puolue Vassarit/SDP joutuu aina antamaan periksi!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvä kun huomasit jo tuon. Kun SDP "päätti" kaikesta kepu ja kok hallituksissa aina oppositio PS mielestä.
Nyt on joka eduskuntapuolue tehnyt kepu,kok politiikkaa -03-17

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näimpä... Ja SDP:läiset valittavat yhtä lailla Persuista kuin persut SDP:stä viime vuosina.. Aika hauska sinänsä kun toisiaan nokkivat, samaan aikaan Kokkareet ja Kesk. Saa tehdä omiaan rauhassa!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

PSllä se SDPn nokkiminen on ollut alusta lähtien ohjelmallisessa keskiössä. Olen itse todistanut kun Soini vaalipuheen huipennukseksi Koivukylän keskustassa hekumoi vastavalitun Rinteen niskassa nousevalla punaisella palkilla ääntenlaskussa. Soinin meno oli tosi hihhulointia. Tullessaan tilaisuuteen nappasi kahvit demareiden vaalimökistä.
Melko hitaasti ovat demarimetsästä alkaneet vastaamaan Niinkuin siihen on huudettu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #12

Samalla tavalla kun SDP haukkuu persuja.. Varsinkin nykyisin. Pitäisi ehkä SDP ottaa opiksi eikä vain vastustaa hallituksen tekoja, vaan antaa vaihtoehtoja.. Mutta eikös se näin aina ole toiminut.. Hallitus tekee huonoja päätöksiä, oppositio valittaa ja vastustaa.. Ja pääsevät seuraavassa vaaleissa johtoon, ja kehä senkuin jatkuu!! :/

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Persuja haukkuu lähinnä yliopistoväki, sateenkaari väki ja sitä tukevat, fillariväki, kasvissyöjät ja muu sekalainen seurakunta. Vaikka kuinka yrität vääntää et löydä sellaista demagogiaa sellaisessa mittakaavassa demareilta kuin mitä PS altrightmyötäilijöineen ovat päästelleet.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Hauska lista persufoobikoista. Kiitos siitä sinulle, Sini.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei PS ei edes itse tiedä mikä niiden linja on esim Sotessa. Onhan kepukokkariakselia helpompi vastustaa jos vastustus on aitoa ja itselle perusteltua.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Toisaalta vaikka PS häviäisi kokonaan niin mihin katoaa se kansan tyytymättömyys joka nosti puolueen valtaan ? Mikä on tuon herravihan ja elitismin vastaisuuden uusi purkautumisväylä ?

Sampo Terhoko tuleva puheenjohtaja ? Epäilen tuota.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Olisiko sitten Halla-aho tuleva puheenjohtaja, eräänlainen poliittinen änkyttäjä hänkin? =)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Näin ainakin jos luottaminen vedonlyöntitoimisojen kertoimiin : (iso ruotsalainen toimisto) Halla-aho 1,50 -- Terho 2,40.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #4

Mikä toimisto se on?
Ruotsidemokraattien puoluetoimistoko?
Mitä nuo kertoimet tarkoittavat?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #5

Tukholman pörsissä noteerattu yritys jota en halua tässä mainostaa.

Halla-ahon voitolla saisi rahat 1,5 kertaisesti takaisin ja Terhon voitolla 2,4 kertaa.Vielä kerroin 11,0 jos joku muu.

Kertoimenlaskijat ovat arvioineet Halla-ahon voiton todennäköisyydeksi 57% ja Terhon 35% eli selvä suosikki Halla-aho on tässä vaiheessa.Hieman viihdettähän tuo toki on mutta kyllä taustalla on analyysiä. Yhtiö muuttaa kertoimia jos olosuhteet muuttuvat. Ja epäonnistuivat toki Trump arviossaan kuin Brexit'ssäkin.

Ei kannata innostua sillä ei ne tälläiseen kohteeseen ota kovin isoja vetoja vastaan toisin kuin esim. jääkiekon maailmanmestaruuteen.

Eikö se arvio mene jotenkin niin että Halla-aho saa agitoitua kannattajansa paremmin, hän ottaa sosiaalisen median paremmin haltuun. Pieni kysymysmerkki on se että saako hän faninsa liikkeelle myös Jyväskylään. Mutta eiköhän kuljetusapua järjesty samoin kuin majoitustakin.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Se voisi olla sitoutumattominen puolue, johon kootaan kaikki sellaiset, jotka ei halua sitoutua puoleiden antamiin raameihin, vaan ajattelevat koko politiikan kansalaisia varten olevana arvokkaana ja tasa-arvoon perustuvana tehtävänä. Toimien siten arvopohjalta ponnistaen ja totuuteen nojaten, avoimuutta suosien, sillä sitä kansa kaipaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sitoutumattomien puolue? Logiikka? Ja jos se olisi "kansallismielisten" marginaalisirpaleiden koalitio, niin sehän se vasta olisi yhtenäinen ja sopuisa joukko...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Periaatteessa aivan sama, puolueita saisikin enemmän kuolla ja syntyä, se tekisi hyvää Suomelle, että vaihtoehdot lisääntyisivät.

Toisaalta persujen kuolemaa on ennustettu jo vimeiset neljä vuotta, olisiko tämä nyt sitten se ainoa oikea ennustus :)

9% kunnallisvaalien äänistä on toisaalta paljon, paljon pienempiäkin puolueita on olemassa.

Sen verran vittumaisia ja vihaisia hmisiä on Suomessa, että en usko puolueen kuolemaan, kutistua voi vielä hiukan, mutta kyllä se siellä piikkinä lihassa rimpuilee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Valtakunnan politiikan tasolla Perussuomalaisia eivät tule pelastamaan mitkään poliittiset änkyttäjät. Ei siihen pystyisi edes vanhaksi kehäketuksi tituleerattu Soini."

En usko tähän teoriaan, vaikka se olikin vakuuttavasti esitetty. Perussuomalaisuudelle on aatteellinen pohja, jonka ovat löytäneet sekä Vennamot, isä ja poika, että myös Timo Soini.

Siinä perussuomalaisuuden aatteessa yhdistyvät sopivasti sellaine geeneissä oleva isänmaallisuus, joka ei lähde valkopesussakaan, yhdistettynä ikuiseen eliitin vastaiseen kapinaan, joka ei tyrehdy siihen että puolueen kärkinimet vähitellen sulautuvatkin eliittiin. Lisäksi tähän yhdistyy joko tietämättömyys todellisuudeta, tai kyvyttömyys ymmärtää sitä, tai sitten tahallinen realiteettien huomiotta jättäminen.

Tämä kansanosa joka on altis populistiselle kiihotukselle ei muutu miksikään siitä että realiteetit kerta toisensa jälkeen jyräävät alleen sen poliittiset pyrkimykset. Tähän kansanosaan vetoavat poliittiset pyrkimykset tulevat aina olemaan vahvasti tunteeseen ja mielikuvitukseen perustuvia.

Tällä kertaa tämä perussuomalaisuuden taru on ehkä tässä. Timo Soini tietää realiteetit ja on hyväksynyt ne paitsi hallituspolitiikassa, kuten myös omassa kohtalossaan. Kansanjohtajuus ei voi jatkua, koska perussuomalaisten unelmat on petetty.

Mitä perussuomalaisten puolueen jatkoon tulee, niin sille tarvittaisiin uusi johtaja ja kenties uusi nimi, jotta vanhat unelmat voitaisiin elvyttää ja toivo säilyttää.

Nykynäkymät ovat puolueen kannalta karmeat. Jos Halla-Aho valittaisiin puheenjohtajaksi, se romuttaisi hallitusyhteisyökuviot ja se repisi perussuomalaiset puolueena. Osa puolueen suvaitsevaistosta ei hyväksyisi Halla-Ahon rasistista kiihkoa ja lähtisi lätkimään.

Sampo Terho on laajalti arvostettu ja hyväksytty ja hän sopisi hyvin Timo Soinin isoihin saappaisiin ja hallitusyhteistyökuvioihin ja tiedetään hyvin ettei hän ole niitä radikaaleimpia persuja huolimatta hänen puheenjohtajavaalin vaalikamppanjalausunnoistaan. Mutta ongelma on siinä että Sampo Terho, samoin kuin muuten myös Halla-Aho, on jo valmiiksi eliittiä, eikä hän ole näin ollen ollenkaan uskottava henkilö johtamaan puolueen eliitin vastaista kampanjaa.

Perussuomalaisten romahdus näyttää siis väistämättömältä nyt, mutta siellä kentällä on kuitenkin se sama perussuomalainen väki, joka on yhtä isänmaallista, xenofobista ja herravihaista kuin ennenkin.

Siellä on valmis lauma, joka vain odottaa sopivaa paimenta. Perussuomalaisuus ei ole mihinkään katoamassa, vaikka perussuomalaiset välillä äänestäisivätkin muita puolueita.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Valtakunnan politiikan tasolla Perussuomalaisia eivät tule pelastamaan mitkään poliittiset änkyttäjät. Ei siihen pystyisi edes vanhaksi kehäketuksi tituleerattu Soini."
Näitä ennustajia on mediassa ollut aina, toiset ovat jopa varmoja asiastaan. Vallankin ulkopuoliset aina tietää kertoa että loppu on ihan nurkan takana.

https://youtu.be/izV8SetYhsM

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mutta eihän siinä mistään ennustamisesta ole kysymys, kun tiedossa on, että hallituspuolue Perussuomalaisten kannatuksesta on lyhyessä ajassa sulanut jo liki puolet.

Tämä yksittäisen hallituspuolueen kannatuksen sulaminen ennätysajassa on suomalaisessa poliittisessa historiassa suorastaan omaa luokkaansa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nykyisellään Perussuomalaiset on puhdas vallankäyttöpuolue ilman aatetta. Vihavainen on opikeassa siinä, ettei se joukko, joka nosti perusuomalaiset valtaan, ole minnekään kadonnut. Nyt he vain ovat pettyneitä, kun puolue halitukseen menon jälkeen on pyörtänyt lähes kaikki tavoitteensa alkaen Kreikan lainoituksesta. Sellaista se on kun lähtee herrojen kanssa marjaan. Herrat vievät sekä marjat että tuokkoset.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Perussuomalaisten johdon himo päästä herrakerhoon on jotakin ainutkertaista. Ja sinnehän tuo kaarti on tietysti päässytkin.

Tämä on räikeä kontrastissa sen tosiasian kanssa, että Perussuomalaiset ovat nousseet valtaan nimenomaan herra- ja eliittivihallaan.

Sipilän strateginen silmä petti pahemman kerran ottaessaan Perussuomalaiset hallituskoalitioon, sillä Perussuomalaisilla oli jo peliin lähtiessään eduskuntapuolueista kaikkein suurin kontrasti siihen nähden, mitä Suomen virallinen poliittinen jatkumo edustaa esim. EU-asioiden suhteen. Toisaalta kontrasti oli kova myös moniin virallisiin sisäpoliittisiin linjoihin nähden.

Perussuomalaisten johdon populistiset näytelmät, näistä viimeisimpänä Sampi Terhon Fixit-puheet, ovat omiaan luomaan Suomesta verrattain eriskummallisen kuvan maailmalla.

Tästä mm. RKP:n Henriksson ihan oikein muistuttaa ihmetellessään tilannetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Perussuomalaisten johdon populistiset näytelmät, näistä viimeisimpänä Sampi Terhon Fixit-puheet, ovat omiaan luomaan Suomesta verrattain eriskummallisen kuvan maailmalla."

Sen verran olen ymmärtänyt Sampo Trhon ajatusmaailmasta, (ja minulle sen ymmärtäminen tuntuu varsin helpolta) että nämä fixit- puheet on Terholle varmaan hankalia, mutta minäkin ymmärrän Terhon lailla että nämä fixit- puheet on ikäänkuin pääsymaksu puheenjohtajan pallille, johon muuten olisi nousemassa Halla-aho, mikä taas lopettaisi monen persun ministerin uran siihen paikkaan.

Suomalaisia taitaa olla turha yrittää loitsia samanlaiseen fixit- hurmokseen kuin britit pystyttiin loihtimaan ja lumoamaan.

Siitä brecit- hiurmoksestaan ja kansallisen itsetuntonsa nostosta britit joutuvat tulevaisuudessa maksamaan silkkaa rahaa, kuten muutkin eurooppalaiset ja suomalaiset muiden mukana. Toivottavasti se kansallinen hurmostila on sen rahan arvoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset